Skoči na vsebino

Prebrali smo..

astra

Recommended Posts

Pa, če se da kakemu nejevernežu tudi resno razmislit kakšno je delo učitelja...si lahko prebere...ne pa da samo svoje površno mnenje glede tega naokoli širi...

Pa Brezo ...kaj kr naprej pljuvaš po materah samohranilkah?....Maš vidim nekakšno osebno zamero iz življenja....ampak prosim ne posplošuj, ker bi ti lahko na to temo iz lastnih izkušenj tisoč in en odgovor dala...pa bi bil ta forum premajhen za to debato, da bi ušteknil svojo zmoto okrog tega tvojega videnja....

Evo eno učiteljevo razmišljanje...je dolgo...ampak je fajn razjasnit pojme;

Pismo mojega sodelavca:

SPOŠTOVANI G. ŠTRUKELJ!

Kot univerzitetno izobražena oseba se zavedam, da je država v krizi (čeprav sam nisem za to nič kriv). Zato razumem tudi našo oblast, da je pač potrebno oklestiti stroške (Bog pomagaj državi, kjer so učitelji strošek.). Ampak žal vse bolj ugotavljam, da učitelji kar naprej plačujemo ceno krize. Plač zdravnikov se ni nihče dotaknil, policistom se izplačuje delovna uspešnost, v javni upravi je nameščenih cel kup politično nastavljenih ljudi, ki so tam samo zaradi tega, ker so na pravi strani. Na ravni sindikata pa razen obrabljenih fraz o uničevanju javnega šolstva in podobnih floskul še nisem zasledil, da bi kdo od naših predstavnikov naredil konkreten izračun, koliko dejansko učitelj dela in rezultate predstavil s konkretnimi podatki ter s temi podatki dokazoval, da učitelj NE MORE delati več. Nič ne pomaga, če »tulite«, da bo kvaliteta javnega šolstva padla, če ljudem (predvsem staršem) konkretno ne razložite, kaj to pomeni za njegovega otroka. In kako ga bo to udarilo po žepu. Pa je, verjemite mi, ta račun zelo preprost – spodaj sem vam ga napisal, pa sploh nisem upošteval vsega, kar učitelj dela. In upošteval sem učno obvezo 20 ur, ne pa 26. Prav tako nisem zasledil, da bi kdo od pristojnih na Ministrstvu za šolstvo predstavil ta izračun. Namreč, ni problem reči, jutranje varstvo ali interesna dejavnost bosta šla v okvir 8 urnega delovnika. Težava je v tem, da ima 8 urni delovnik samo osem ur. In ni treba biti preveč pameten, da ugotoviš, da v litrsko steklenico ne moreš naliti 2 litra vode.

Sam osebno sem imel srečo, da sem v preteklih letih še poznal napredovanja. Ampak učitelji začetniki bodo na sramotno nizkih plačah še kar nekaj časa, ker predvidevam, da se napredovanja še dolgo ne bodo sprostila. In teh učiteljev bo vedno več. Jasno boste morali obvestiti starše, da bo večina nadstandardnega programa pač ugasnila, da bodo morali plačevati inštrukcije, ker učitelji pač ne bodo nudili učne pomoči v večjem obsegu, kot jo bodo dobili plačano, da bodo morali plačevati obšolske dejavnosti, ker brezplačnih interesnih dejavnosti v takem obsegu in kvaliteti, kot so jo bili vajeni do zdaj, pač ne bo več. In tako naprej.

Moje osebno mnenje je, da se boste morali na sindikatu nehati ukvarjati s komentiranjem vsakokratnih političnih odločitev ali izjav, ki jih poda kdo od predstavnikov izvoljene javnosti, ker s tem samo povečujete nezadovoljstvo laične javnosti, učitelji pa vse to tako ali tako vemo. In zadnje kar ta trenutek potrebujemo je, da se javnost obrne proti šolnikom.

Glede na to, da ste v preteklosti poučevali na srednji šoli, se bojim, da nimate najbolj realne predstave o vsem, kar se dogaja v osnovni šoli in vsem dodatnem delu, ki ga učitelji trenutno še opravljajo poleg rednega – zgolj zaradi otrok in brezplačno. Zaradi tega sem vam pripravljen kadarkoli na pomoč priskočiti s konkretnimi podatki in izračuni – brezplačno.

Namesto, da se v raznih soočenjih govori na splošno (na eni in drugi strani), bi bilo po mojem potrebno operirati s konkretnimi številkami.

In še beseda ali dve o stavki. Sam osebno sem stavko podprl, se pa ne strinjam z načinom izvedbe. Zato se protesta ne nameravam udeležiti, ker ne potrebujem govorov na nekem zaprtem dvorišču, kjer bom stal samemu sebi v namen. Ni potrebno biti preveč bister, da tovrsten protest ne more biti učinkovit. Pa še nekaj je – delo, ki ga ta dan ne bom opravil (pouk in drugo) me bo počakalo in ga bom moral v vsakem primeru opraviti. Verjemite, da je večini res vseeno ali so otroci en dan doma ali ne.

Veste, kako se stavka?

Takole:

»Spoštovani minister Turk, spoštovana državna sekretarka Škrinjarjeva!

Učitelji v osnovni šoli so pristali na zamrznitev napredovanj, ukinitev delovne uspešnosti, nezakonito ukinitev ali zmanjšanje regresa ter v zameno za ohranitev obstoječih normativov in standardov še na dodatno znižanje plač. Zato vas obveščamo, da bodo v primeru, da se obstoječi normativi in standardi ne ohranijo, izvajali samo osnovne dejavnosti, ki so trenutno sistemizirane. Kar pomeni, da se ne bodo udeležili vrednotenja nacionalnih preizkusov znanja, do konca šolskega leta bodo zamrznili vsa tekmovanja, zamrznili vse dodatne dejavnosti kot so projekti, bralna značka, mladinsko raziskovalno delo, ne bodo sodelovali v nobenih raziskavah, staršem bodo na voljo samo ob točno določenih terminih, razredniki bodo samo še vodili pedagoško dokumentacijo, vzgojno in svetovalno delo z učenci pa bodo morale prevzeti druge institucije – recimo Cerkev. Ne bodo spremljali učencev na ekskurzije, v šolo v naravi itd… Če niste razumeli – o normativih in standardih se ne bomo več pogajali!«

V svojem osebnem imenu se vam zahvaljujem za dosedanja prizadevanja in vas lepo pozdravljam,

Boštjan Štih, prof. bio. in kem.

Naj še dodam kanček svojih razmišljanj o trenutni situaciji. Zapisal bom hipotetično. Ker je moja učna obveza specifična, bom izhajal iz dejstva, kot da poučujem 10 ur kemije in recimo 10 ur naravoslovja. Kar je 6 ur manj od vladnega predloga.

V službo bom prišel ob 7.00 in nato do 8.00 pripravil pripomočke za pouk. To pomeni, poiskati steklovino, pripraviti ustrezne kemikalije in podobno. Od osmih do 12.30 bom v razredu, v odmorih pa dežural na hodnikih, nato pa še eno uro čistil steklovino in pospravljal učila. Nato bom dve uri pisal priprave za naslednji dan, pripravljal učne liste, elektronske prosojnice, urejal spletno učilnico, fotokopiral, ipd. Ostane mi še – ste izračunali??? – pol ure do 8 urnega delovnika, samo pripada pa mi tudi odmor za malico. Seveda, vsi učitelji bodo vedno v službi, saj so v odlični psihofizični kondiciji in brez vseh zdravstvenih problemov, pa tudi njihovi otroci niti pomislijo ne, da bi zboleli. Kar pomeni, da mi ne bo potrebno nadomeščati drugih.

Ker pa imam gosposko službo in kar naprej počitnice, računam naprej. Od 53 dni počitnic odštejem 31 dni dopusta – torej državi »dolgujem« 22 dni ali 176 ur. Pa jih dajmo porabiti:

· vsak mesec moram imeti govorilno uro za starše v popoldanskem času, kar znese 10 ur, poleg tega pa še 3 ure za tri roditeljske sestanke;

· vsak mesec moram biti prisoten na pedagoški ali ocenjevalni konferenci v popoldanskem času. Ob predpostavki, da vsaka traja dve uri, je to še 20 ur;

· ker sem cool učitelj, bom peljal otroke v šolo v naravi – dan ima 24 ur, odštejemo 8 urni delovnik – ostane 16 ur x 5 dni = 80 ur;

· po kolektivni pogodbi mi pripada 5 dni - to je 40 ur, ki jih bom v počitnicah preživel na izobraževanju, da bom tako dober kot učitelji iz Singapurja ali Taivana. Pri tem bom moral izobraževanje financirati sam ter kriti tudi potne stroške;

· sestavljanje in popravljanje pisnih preizkusov, kar ob predpostavki, da pišem tri preizkuse na leto, pomeni, da moram pripraviti tri preizkuse za šesti, tri za sedmi, tri za osmi in tri za deveti razred, kar znese ob predpostavki, da za vsakega potrebujem 2 uri, 24 ur – sem je všteto sestavljanje in popravljanje – uh sem dober – v dveh urah sestavim test in popravim 60 rešenih preizkusov;

· ker imam v vsakem razredu vsaj dva učenca s posebnimi potrebami, moram za vsakega pripraviti prilagojen pisni preizkus. Če mi to vzame pol ure, je to še 12 ur letno;

· seveda, učitelji ali njihovi otroci tudi zbolijo – in hvala bogu – učiteljice še rojevajo, zato sem opravil tudi 30 ur nadomeščanj – poleg svojih rednih ur pouka;

· tako, porabil sem 196 ur (brez nadomeščanj) – g. Turk – dolžni ste mi 13 ur ali 1,625 delovnega dneva!

UPS, ZDAJ IMAM PA PROBLEM

· sem razrednik – nimam časa, da bi vodil dnevnik, ker sem osem ur že oddelal;

· sem razrednik – nimam časa, da bi reševal vzgojno problematiko, ker sem osem ur že oddelal;

· sem razrednik – nimam časa, da bi pisal spričevala, ker sem osem ur že oddelal;

· aha, boste rekli – saj imate za pol ure znižano obvezo – res je, samo pripraviti in izvesti moram še 17,5 razredne ure, ki je ni v odločbi o plači, predmetnik pa jo predpisuje;

· za 1€ dodatka za razredništvo na mesec pa nisem pripravljen opravljati zgornjih opravil in jih z veseljem odstopim drugemu, pa mu dam še 10€ povrhu vsega;

· tudi za vrednotenje NPZ nimam na razpolago več časa;

· popoldan več ne bom odšel v gozd ali na travnik nabirat material za pouk;

DRAGI STARŠI

Žal vas moram obvestiti, da boste morali dvakrat letno vzeti dopust, da boste svojega otroka odpeljali na sistematski pregled, ker razrednik tega več ne bo mogel početi, saj tega dela ni v njegovem opisu del in nalog in je že sedaj to počel prostovoljno. Prav tako vas moram na žalost obvestiti, da šola nima na voljo sredstev za kotizacijo tekmovanj in jih boste morali financirati sami. Prav tako naši učitelji nimajo časa, da bi vašega otroka pripravljali na tekmovanje, saj jim tega nihče ne plača in tega dela ni v njihovi učni obvezi in že zdaj to počnejo prostovoljno. Veste, pa še tole je. Na leto imam za vse otroke, ki jih poučujem, na voljo 8 ur dopolnilnega in dodatnega pouka za vso naravoslovje v dveh šestih in treh sedmih razredih ter vso kemijo v treh osmih in dveh devetih razredih oz. 0,4 ure dopolnilnega in 0,4 ure dodatnega pouka za vsak razred v CELEM LETU. Če so torej v razredu recimo, samo 4 učenci, ki bi potrebovali dodatno učno pomoč, vsakemu od njih država v CELEM LETU nameni in plača 6 minut dopolnilnega pouka, ali za 4 nadarjene učence v razredu, 6 minut dodatnega pouka v CELEM LETU. Več dodatne strokovne pomoči, kot v omenjenem obsegu, vam žal ne morem ponuditi, saj sem to do sedaj izvajal prostovoljno in brezplačno in v takem obsegu, da je vsak dobil, kolikor je hotel oz. potreboval. Veste, naš minister pa vseeno pričakuje visok nivo znanja, kar pomeni, da boste verjetno morali sami poiskati dodatno pomoč in jo financirati, saj našim učiteljem tega država ne plača in ne prizna. Prav tako mi država več ne omogoča dela z mladimi raziskovalci, saj v osemurnem delovniku za to ni več časa. Ampak to ni niti tako slabo. Predlagam vam namreč, da ste sami mentor svojemu otroku – veste skupno preživljanje prostega časa dokazano zbližuje otroke in njihove starše. Predlagam vam tudi, da svojega otroka vpišete na kak plesni ali pevski tečaj, saj naši učitelji ob preobilici dela ne zmorejo več pripravljati šolskih prireditev in drugih aktivnosti, ki so jih do sedaj pripravljali v svojem prostem času in prostovoljno. Žal tudi ne morejo več poskrbeti za varnost, saj jim dodatnega dežurstva pač država ne prizna. Kar pomeni, da ne moremo več organizirati nobenih zaključnih ekskurzij in drugih zunanjih aktivnost, kot so ogledi predstav, obiski gledališča in podobno, saj jih je v osemurni delovnik nemogoče uvrstiti. To pomeni, da se bodo vse aktivnosti v nadaljevanju izvajale samo izključno v šolskih prostorih, v času med 7. in 15. uro. Ker je v osemurnem delovniku ves čas že porabljen, žal tudi ne moremo več organizirati interesnih dejavnosti, kar pomeni, da jih boste morali za svojega otroka poiskati in financirati sami pri ponudnikih izven šole – to ne bo težko, ker je izbira res pestra.

Aha pa še to, veste, letos šolsko glasilo ne bo izšlo, pa oprostite – tudi naša spletna stran ne deluje, ker nimamo učitelja, ki bi jo urejal.

Seveda bi lahko še nekaj časa našteval, kaj vse učitelji počnemo že zdaj v svojem prostem času – brezplačno - pa ne bom. Žal bo pač staršem potrebno povedati, da se bo glede na predlagane normative v šoli izvajal v glavnem samo še pouk. In da do nanje padlo precej veliko finančno breme, saj ne morejo pričakovati, da bodo učitelji nudili dodatno učno pomoč v obsegu večjem, kot ga država prizna in plača. In da možnosti za pridobitev Zoisovih štipendij pravzaprav sploh ne bo več, saj učitelji ne bodo več izvajali nadstandardnega programa in dela z nadarjenimi, pač pa bo vse to na plečih staršev.

cleardot.gif

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Deli na socialnih omrežjih

Pa še en dober članek v Financah:
Kaj je bolje - zblojenec ali lažnivec?

(kjer sem bila presenečena - pa pravzaprav ne bi rabla bit http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif - nad odzivom komentatorjev.... kot ziljardkrat do zdaj so z vsemi silami napadli avtorico na zelo osebnem nivoju in veliko jih bo 'odpovedalo Finance'. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

So zabavni: v roku 10 dni se trikrat zgodi da izmenično Financam ploskajo ali pa odpovedujejo naročnino, odvisno od subjekta obravnave)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Pa Brezo ...kaj kr naprej pljuvaš po materah samohranilkah?....Maš vidim nekakšno osebno zamero iz življenja....ampak prosim ne posplošuj, ker bi ti lahko na to temo iz lastnih izkušenj tisoč in en odgovor dala...pa bi bil ta forum premajhen za to debato, da bi ušteknil svojo zmoto okrog tega tvojega videnja....

Ne pljuvam, ampak zdaj mi je pa že dojadilo to pranje možganov in imam tudi jaz počasi že dovolj teh igric...Vprašanje je kako so postale samohranilke...zakaj so se zapletle v vezo...ali so sposobne preživljati in vzgajati otroka...koliko jih je samohranilk samo na papirju, v resnici pa živijo kao pri izvenzakonskemu partnerju...plus vse ostalo... če se zakulisje zelo dobro preštudira, bi se ugotovilo, da jih večina ta status izkorišča, se prikazujejo bogega, ipd...In če povem še tisto kar si nekateri mislijo, tudi starejši ljudje in upokojenci...zakaj se pa ženska "kurba" okoli, zakaj bi za njene napake morali plačevati drugi...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_question.gif Sliši se kruto, ampak če to pravijo starejši, nekaj pa že mora držati, saj pravijo,da so starejši bolj pametni od nas mladih...

Takoj po vojni ni bilo nobene pomoči in socializma...ali so starši znali preživeti otroka, ali se je preživel sam ali je pa šel u večna lovišča...zdaj pa samo država daj to, država daj ono...naši starši so se marsičemu odrekali, da so zgradili to kar so+ krediti iz evrope...

Torej če postavim čisto preprosto vprašanje kaj imam jaz od tega, če pomagam neki samohranilki, če od tega ne bom imel nič, zakaj bi se jaz moral odpovedati nečemu kar velja kao za dostojno človeško življenje in živeti kot cerkvena miš...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_question.gif A naj čakam, da bo njen otrok doštudiral in kao plačeval za penzijo, če ne bo prej kidnuo v tujino, umrl al pa ne bo vse robotizirano in se žive sile sploh ne bo potrebovalo...In če grem še dalje kaj ima družba od teh samohranilk...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_question.gif

Če grem na bistvo...zelo malo je samohranilk, ki tudi nekaj dajejo nazaj, se zavedajo tudi osebne in družbene odgovornosti, večina jih pa samo izkorišča sistem, kako bodo dobile največ in pri tem čim manj migale...Jaz bi vse, ki prejemajo bilo kakšno pomoč preveril od A-Ž, podobno kot je delala včasih UDBA, tudi finančne transakcije za 10 let nazaj...

Tajkunom in ostalim velikim barabam pa itak vse zasegel in poslal v "delovne gulage" za kakšne 30-50 let kao na prevzgojo, kjer bi vsak dan poslušal kakšnega duhovnika, ki bi jim pral možgane s pravljicami "ne kradi"...

Sem glihkar gledal poročila...pa jaz bi večino stavkajočih poslal nekam v maloro...vrtci so pri nas zastonj, oni bi pa kao hoteli ohraniti sedanji status...Vrtci so pri nas res kvalitetni, ampak kdo pa plačuje vse to...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_question.gif V nemčiji imajo določena podjetja svoje vrtce, otroci zaposlenih so med delovnim časom tam, od plače gre za to probližno 1/4...in to je za njih normalno...Pri nas pa v vrtec dajo otroke brezposelnih, ki bi jih lahko imeli domov, zaposleni pa mora kao doplačevati, saj kao služijo denar, presegajo cenzus...mislim kakšna blesava logika in zdaj eni stavkajo za ohranitev tega...Da ne odugovlačim...v tujini se vrtce in šolstvo plačuje tudi iz zasebnega sektorja, zato imajo vse strani nek interes, da stvari kolikor toliko normalno funkcionirajo...zlasti da se vodi evidenco in točno ve zakaj se trošijo dinarčki...pri nas pa ajde neka sve plačajo davkoplačevalci, pa koga briga kam vse gre denar saj ni naš, če bo zmanjkal bo že država dala...mislim adijo pamet...ma naj čimprej crkne ta slovenska kokoška al pa molzna krava...mogoče se bo pa potem inkarnirala na drugem koncu sveta in kasirala dobro karmo...

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

...Vprašanje je kako so postale samohranilke...zakaj so se zapletle v vezo...

Saj se hecaš, a ne?

(*ne morem komentirati ostalega, ker sem tu nehala brati)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Škoda Marsa, da si ukinla minuse /pa mokro cunjo tud/. Ker zdele bi z veseljem zaminusiral Brezota...pol bi ga pa še z mokro cunjo...kt komarja.

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_dead.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

saj jih 'nisem (jaz) ukinila'.

Pač je nov forumski sistem, ki sva se zanj odločila, en pikrič je pa tudi vplivala 'vaša' (tistih ki so všteti) neskončna slaba volja nad temi nesrečnimi minusi. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Saj je že Cookie napisala nekje, da je tako kot na FB in da ne šizi glih, no jaz tudi ne, ampak ne gre, da bi človek samo samega sebe poslušal http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif, kot tudi ne, da bi bil kriterij samo ta (možnost plus/minusov ali ne).

Picasso

SI Eurovision sheet se nadaljuje -)

"RTV Slovenija se je odločila, da letos ne bo organizirala izbora EMA.

RTV Slovenija bo tako v sodelovanju glasbenega uredništva Vala 202

in Razvedrilnega programa Televizije Slovenija interno izbrala svojega

predstavnika in skladbo."

http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2013012305876673

!Se pravi, brez javnosti/ poslušalcev & gledalcev.

In za to se pobira obvezen RTV prispevek. -)

Spet bojo zapravljali denar, efekta pa nobenega. -)

Ljudem nč ni jasno, bl ko se pogovarjam, bl je jasno da jim ni nč jasno.

Bankirji so srčna aorta sistema, šolniki možgani, delavstvo pa slepič

kaj torej lahko amputiramo, da sistem preživi.

Samo majhen popravek - ne bankirji, banke!!

Katere vodijo bankirji.

Ki so dobri ali slabi, sposobni ali nesposobni, in takšne so potem tudi banke katere vodijo.

Kot avto - noben sam od sebe ne vozi dobro ali slabo, pomembno je kdo sedi za volanom.

Torej - kaj amputirat?http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/devil.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon14.gif

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Eno vprašanje:

Če bi vam v službi ponudili da vas eno leto plačujejo po

1000 € na teden

ali

prvi teden en cent, drugi teden dva centa, tretji teden 4 cente in tako naprej do konca, do 52. tedna

Kaj bi izbrali?

Ko mi kdo odgovori na to bom objavil članek iz katerega je to vprašanje.

Govori o denarju, obrestih, itd.

Pa prosim poskusite odgovoriti ne da bi prej vzeli kalkulator v roke...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/1book.gif

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,

Guest Jeti

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/w00t.gif drugo ... sploh, če se nadaljuje ... 4x4,16x16... ops ... naprej bi že rabila kalkulator http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/w00t.gif drugo ... sploh, če se nadaljuje ... 4x4,16x16... ops ... naprej bi že rabila kalkulator http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yes.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_onfire.gif

Pravilno.

V prvem primeru bi v enem letu zaslužil 52 000 €

V drugem pa...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/w00t.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/horro-cb.jpg ...2^52 - 1 centov oziroma 45.035.996.273.704,94 €

Obljubljeni članek:

Vesna Vaupotič: Denar mora služiti ljudem

https://www.dnevnik.si/objektiv/v-objektivu/denar-mora-sluziti-ljudem

http://www.siol.net/novice/slovenija/2013/01/rode_intervju_reporter.aspx

Kolikor vem, se v cerkvi tudi ne govori o politiki..ali se vsaj nebi govorilo.

Nekdo, ki se pripelje v dragem avtomobilu pridigat ovcam o skromnosti..

da o njegovem gradiču v Goričanah ne govorim...je daleč proč od

tega, kar blebeta.

And in the end , it is not the years in your life that count. It is the life in your years.

Želijo, da Janković odstopi kot župan ...

"DL, SLS, Desus in SD so postavile pogoj, da mora Zoran Janković
odstopiti kot župan in predsednik stranke ...

Državljanska lista Gregorja Viranta se je včeraj najodločneje doslej
zavzela za predčasne volitve, za katere močno navija tudi SD.

Minister za finance Janez Šušteršič je tako po odločitvi, da odstopi
kot finančni minister dejal:

"Ni vsaka konstruktivna nezaupnica konstruktivna, če pripelje do vlade,
ki ne bo znala konstruktivno delovati."
http://tinyurl.com/bdh5xgd

Eno vprašanje:

Če bi vam v službi ponudili da vas eno leto plačujejo po

1000 € na teden

ali

prvi teden en cent, drugi teden dva centa, tretji teden 4 cente in tako naprej do konca, do 52. tedna

Kaj bi izbrali?

Ko mi kdo odgovori na to bom objavil članek iz katerega je to vprašanje.

Govori o denarju, obrestih, itd.

Pa prosim poskusite odgovoriti ne da bi prej vzeli kalkulator v roke...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/1book.gif

Jaz sem za obrestni način. Ko poveš rezultate, povej tudi, kaj bi pomenilo, če slovensko gospodarstvo doseže nekakšno zdravo rast, recimo 5%..za 50 let.http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

· tako, porabil sem 196 ur (brez nadomeščanj) – g. Turk – dolžni ste mi 13 ur ali 1,625 delovnega dneva!

cleardot.gif

Takole, res se mi ne da več, ampak to mi je včeraj padlo v oči (celega pisma nisem brala). A daj no, celih 13 ur viška na mesec? Poglej, jaz imam sredi meseca 30 ur plusa. In ne pišem takšnih pisem okoli, še manj pa se lahko pritožim kakšnemu ministru ali komu drugemu. Niti nimam "staršev" ali koga drugega, na katerega lahko prevalim določeno delo ali rečem, da pač tega ne morem narediti. Aja, bistveno - te ure se mi konec meseca brišejo, beseda "nadura" pa v našem slovarju ne obstaja.

Pa jaz se res nimam kaj buniti, sedim v pisarni, na toplem, načeloma mi ni hudega. Kaj pa vsi tisti terenci, ki vstanejo ob 4h in delajo po 12 ur zunaj, v raznih vremenskih neprilikah? In to celo za minimalca ali neplačilo?!

Kot je napisano v nadaljnjih komentarjih - strel v koleno.

@Brezo - ker (po mojem mnenju) ti ponavadi ne pišeš na tak način, upam, res globoko upam, da si mislil drugače, kot si zapisal. Ali da si imel slab dan. Ali da si želel le poudariti, da ni vse tako, kot se prikaže. Ker tukaj si šel res predaleč. Ne rečem, poznam tudi jaz (bivše) pare, ki so imeli otroka, ker je bila želja takšna ali ker so živeli v prepričanju, da se bo partner spremenil, ali ker so bili že toliko stari, ali ali ali, in se stvari niso iztekle tako, kot v filmu. Nima smisla razglabljati. Ampak raje vidim samohranilko, ki je bila tako pogumna, da je šla stran, kot da bi vztrajala v nasilnem zakonu ali ob pijanem možu ali pa tudi v popolnoma neprimernem okolju za otroka.

(ena iz enostarševske družine)

Life begins at the end of your comfort zone.

res me zanima, koliko delavcev na minimalcu mora garat, da z dajatvami realizira eno akademsko plačo učitelja ...

ampak ... učitelja zanima to en štrikan k****

Obup. Človek bi verjel, da delavci na minimalcu prvenstveno realizirajo plače vodilnih v podjetju, ampak očitno ne, problem je v davkih, ki jih odvajajo za proračun (in to očitno zgolj delavci na minimalcu)in prerazporejanju tega proračuna in največ iz proračuna požrejo ravno plače učiteljev in to osnovnošolskih najbrž. Briljantno.

In delavci najbrž izobraževalnega sistema sploh ne rabijo, pa zdravstvenega verjetno tudi ne. Otroke si lahko sami varujejo. In tako naprej. Dajmo že enkrat vse to sesut, da boste ja vsi zadovoljni.

Fajn debata in mnenja, komentarji. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

Se strinjam s Shamanom - point je v porazdelitvi (denarja), ne tolk, da ga ni dovolj, po mojem.

Picasso

Ja, potem pa kar Janšo podpri, Marsa, ker to so njegovi argumenti.

Jaz se ne strinjam, zato ker pri trenutnih posegih vlade seveda ne gre za pravičnejšo prerazporeditev denarja - če bi šlo za to, bi to prva podprla.

To, da gre zgolj za plače šolnikov, je najbolj bedast populističen izgovor. Gre za razgradnjo javnega sektorja in ne vem, kako si vi predstavljate, da bo zasebništvo prispevalo k pravičnejši družbi. Zdaj ima delavec na minimalcu zastonj ali skoraj zastonj vrtec, z uničenjem javnega sektorja bi plačeval polno ceno in to mogoče nekomu s 5x višjo, ne samo 3x višjo plačo. Da ne govorim o tem, da se konstantno slabšajo pogoji dela v javnem sektorju, ne samo plače, ampak to očitno tukaj nikogar ne zanima.

Danes se te teme o delavcih na minimalcih tako populistično zlorablja, da mi gre že na bruhanje. Tako kot v tem članku o domnevnih Diorjevkah. Poskuša se deliti narod, uničevati solidarnost, pogačo si bo pa delil nekdo tretji. Saj je brezveze, da razlagam. Očitno je populizem pravi humus v Sloveniji.

Seveda se strinjam, da lahko človek živi s precej manj kot 1800 euri, in seveda ne bi bila nobena tragedija, če bi tu zgolj znižali plače, ampak kdo verjame, da bo pri tem ostalo? In sploh ni to point te zgodbe.

Sorry, Marsa, ampak sem res že malo jezna, ker se folk zapiči v neke podrobnosti in posredno podpira ta destruktivni sistem.

Jaz sem za obrestni način. Ko poveš rezultate, povej tudi, kaj bi pomenilo, če slovensko gospodarstvo doseže nekakšno zdravo rast, recimo 5%..za 50 let.http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

To je bolj Sci-Fi kot pa matematika...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

Če bi pa uporabil obrestno-obrestni račun bi bilo to 1,05^50 x (karkoli bi že vzel za osnovo)

Pa računaj če se ti da...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif

Jaz se ne strinjam, zato ker pri trenutnih posegih vlade seveda ne gre za pravičnejšo prerazporeditev denarja - če bi šlo za to, bi to prva podprla.

To, da gre zgolj za plače šolnikov, je najbolj bedast populističen izgovor. Gre za razgradnjo javnega sektorja in ne vem, kako si vi predstavljate, da bo zasebništvo prispevalo k pravičnejši družbi. Zdaj ima delavec na minimalcu zastonj ali skoraj zastonj vrtec, z uničenjem javnega sektorja bi plačeval polno ceno in to mogoče nekomu s 5x višjo, ne samo 3x višjo plačo. Da ne govorim o tem, da se konstantno slabšajo pogoji dela v javnem sektorju, ne samo plače, ampak to očitno tukaj nikogar ne zanima.

Danes se te teme o delavcih na minimalcih tako populistično zlorablja, da mi gre že na bruhanje. Tako kot v tem članku o domnevnih Diorjevkah. Poskuša se deliti narod, uničevati solidarnost, pogačo si bo pa delil nekdo tretji. Saj je brezveze, da razlagam. Očitno je populizem pravi humus v Sloveniji.

Seveda se strinjam, da lahko človek živi s precej manj kot 1800 euri, in seveda ne bi bila nobena tragedija, če bi tu zgolj znižali plače, ampak kdo verjame, da bo pri tem ostalo? In sploh ni to point te zgodbe.

Ja res...Boudika...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif ....tukaj nimam kaj dodat.

Žalostno je , da so nekateri tako indoktrinirani s filami teh najbolj tupavih prepredencev, ki so jih filali z napačno ideologijo teh nekaj let , da so izgubili ves smisel za pravično razsojo in trud za pošteno analizo. ...

In imam občutek, da še ni prišel čas, ko bi jim od tega destruktinega sistema šlo na bruhanje....

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Zgornji članek je bil dan kot antipod učiteljevemu pismu. V premislek, da lahko vidimo kozarec pol prazen ali pol poln. Ampak to niti ni bistveno.

Pomembna je vsebina v kozarcu. Tako pa se kregamo, ali je pol poln ali pol prazen, ne vemo pa, ali je notri voda, čaj, coca cola ali mogoče celo rufiji. In glede na to, da nas vsi vsa ta leta že orng nategujejo, brez da bi se folk tega zavedal, mislim, da je not ogromno slednjega http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif.

Life begins at the end of your comfort zone.

Ja, potem pa kar Janšo podpri, Marsa, ker to so njegovi argumenti.
Dvomim. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Dvomim da je za 10x manj občin, dvomim da bi rezal xilijardo zavodov, ki nikomur in ničemur ne služijo, pač pa se ene celo dejansko kar izmisli, zato da sorodstvo in strankstvo dobi jobe.

Takšno porazdelitev sem imela v mislih.

Tako kot da bi jaz od vseh nas pobrala cash, ga zase porabla in za frende in lobije, ki bi mi pomagali ohranjati oblast, ki bi jo v tem primeru imela, potem bi pa jaz vzela od skupnega casha ogromen procent in bi ga imela zase, vsi mi pa bi delili samo preostanek - ne celotnega casha.

Picasso

Ja, vem, Marsa. In o takšnem sistemu varčevanja, oziroma prenehanja razsipanja bi tudi sama razmišljala, pa verjetno še marsikdo. In to se mi zdi recimo dober point.

Samo v tem kontekstu tukaj se je govorilo o čisto drugih zadevah, v zvezi s konkretnimi ukrepi vlade. In recimo v tem paketu je tudi nižanje standardov dela v šolah in vrtcih, na primer, kar zadeva vse nas, kvaliteto življenja naših otrok, ne pa neke namišljene "diorjevke".

Če bi kdo pri nas podpisal tisto pogodbo za 1cent bi tudi dobil drobiž...ker bi imel pogodbo za določen čas; enomesečni ali trimesečni poskusni rok, ki ga seveda ne bi naredil...in tako bi v najboljšem primeru dobil par evrov...

@Brezo - ker (po mojem mnenju) ti ponavadi ne pišeš na tak način, upam, res globoko upam, da si mislil drugače, kot si zapisal. Ali da si imel slab dan. Ali da si želel le poudariti, da ni vse tako, kot se prikaže. Ker tukaj si šel res predaleč. Ne rečem, poznam tudi jaz (bivše) pare, ki so imeli otroka, ker je bila želja takšna ali ker so živeli v prepričanju, da se bo partner spremenil, ali ker so bili že toliko stari, ali ali ali, in se stvari niso iztekle tako, kot v filmu. Nima smisla razglabljati. Ampak raje vidim samohranilko, ki je bila tako pogumna, da je šla stran, kot da bi vztrajala v nasilnem zakonu ali ob pijanem možu ali pa tudi v popolnoma neprimernem okolju za otroka.

Pač nisem imel dober dan, ker non stop poslušam o otrocih, ki nimajo za jest in o samohranilkah...zelo malokateri pa pove ozadje kako je prišlo do tega...Če ženska zapusti partnerja zaradi nestrinjanja al pa kakšnih drugačnih vzrokov je to "normalno" in sprejemljivo...

Evo par primerov iz prakse, kii sem jih jaz opazil v civilu ali po službeni dolžnosti...

-Cel blok ve da živi tipček pri njej, prijavljen drugje, ona registrirana kot mati samohranilka...

-Moški pacient več let v Polju, občasni obiski, ženska zanosila vsako leto, sedaj imata 4 otroke, dobiva socialno podporo+ vse ostalo

- Ženska se spustila v razmerje z "bogatim" moškim- podjetnik, ki je bil ločen imel svoje otroke, zanosila ker je računala, da ga bo vezala nase, jo bo razvajal tako kot do takrat in da bo malo lagano živela...tipček našel drugo, otroka pazita bakica in dedek, ona leta za drugimi, registrirana kot samohranilka...

Poanta tega kar sem doživel in videl je da več kot polovica primerov sumljivih, preverja na terenu pa valjda noben, zato ker so taki zakoni in so taki osebki zaščiteni do amena...ukinjat kakšne take pravice, ki jih skoraj nikjer po evropi ne poznajo je pa bogoskrunstvo...

In potem slišim še zgodbice samohranilk, ki delajo v tujinah...takih ugodnosti tam sploh niso deležni, kakšna porodniška eno leto, 4. mesece v povprečju; če je zaposlen in njihov državljan se za vrtec odtrga od plače, če je brezposelen država ne plačuje nič ali kakšno malenkost, ker se smatra, da imajo čas paziti otroka...Nekje imajo vrtce in še nekatere stvari bolje poštiman in se jih lahko obišče med delovnim časom (odmor), če je v sklopu podjetja kjer so zaposleni...Pri nas take oblike ne poznamo...Če so sumljivi jih na terenu preverjajo različni "detektivi" in to preko več dni. Če se ugotovi, da so zlorabljali, morajo vse vrniti+ kazen ali pa se nekako dogovorijo...plačati morajo v vsakem primeru..Govorim za avstrijo in nemčijo...

Čistilka v srednji šoli 800 evrov z vsemi dodatki

čistilka v hotelu 570 evrov z vsemi dodatki

Čistilka v zasebnem sektorju bo zelo težko imela plačo 800 evrov...tam imajo na pogodbah napisane najnižje cifre in če ima srečo dobi z dodatki kakšnih 600 evrov...Nekatere šole imajo pogodbe s čistilnimi servisi, nekatere pa imajo svoje čistilke. V tem primeru je to možno...

Life is like a game...play it...

http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...