Boudika 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Zgornji članek je bil dan kot antipod učiteljevemu pismu. V premislek, da lahko vidimo kozarec pol prazen ali pol poln. Ampak to niti ni bistveno. Pomembna je vsebina v kozarcu. Tako pa se kregamo, ali je pol poln ali pol prazen, ne vemo pa, ali je notri voda, čaj, coca cola ali mogoče celo rufiji. In glede na to, da nas vsi vsa ta leta že orng nategujejo, brez da bi se folk tega zavedal, mislim, da je not ogromno slednjega http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif. A veš, kaj je prikrita predpostavka tega članka, Anne - da noben človek, ki ne pride na ulico protestirat v oblačilih s Karitasa ali RK, do konca ponižan in razlaščen, nima pravice do glasu, nima pravice protestirat. To ideologijo skuša politika vcepiti folku. Ta ideologija je nategovanje. Ja, pa spet Brezo s svojo socialo. V naši sosedi Avstriji so npr. vrtci brezplačni, z izjemo prehrane. Imajo boljši standard kot pri nas. 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Ja, vem, Marsa. In o takšnem sistemu varčevanja, oziroma prenehanja razsipanja bi tudi sama razmišljala, pa verjetno še marsikdo. In to se mi zdi recimo dober point. Samo v tem kontekstu tukaj se je govorilo o čisto drugih zadevah, v zvezi s konkretnimi ukrepi vlade. In recimo v tem paketu je tudi nižanje standardov dela v šolah in vrtcih, na primer, kar zadeva vse nas, kvaliteto življenja naših otrok, ne pa neke namišljene "diorjevke". Ja, jaz sem blazno skratila svoj point. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_biggrin.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif Saj to - treba je vse skupaj nekako prestrukturirat, sistemsko in jaz verjamem, da imamo pametne ljudi in tudi sposobne, z vizijo, da bi lahko se nekoč skupaj usedli in domislili in dorekli... in potem začeli izvajati, sistemsko, plansko... Saj takole po netu ko berem, pa tudi tu, eni kar dobro razmišljajo/-te in imajo/-te tudi (nekateri kar zelo konkretne) predloge, vizije, 'načrte'... Mi smo se zapletli v ideologijo in tu smo 20 let. Ideologija je mimo, gospodarstvo je treba reševat, nova delovna mesta omogočit. Treba je izkoristit in uporabit to, kar je dobrega oz. ima dober potencial (les, voda, turizem, kmetijstvo, narava-zdravje, znanost...) in zavreči slabo (pajdaško koruptivno nepotistično trgovstvo, hobotnice, kraje, ideologijo itd.). Ker kaj je zdaj? Zdaj nas vse manj uspešno delijo na leve in desne, nas bodo pa probal pokregat po sektorjih. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon21.gif In številni padajo na to, tudi tukaj. Jaz sem recimo lani bila na protestu sindikatov, čeprav nimam zveze s tem, niti ni finta, da jih ne vem kolk podpiram (vse) ali sem jih - sem šla iz solidarnosti do ljudi, pa zase, da se pojavim na ulici, da me še fizično preštejejo, če sem že ovca oz. me želijo tako obravnavat vladajoči. Včeraj pa recimo nisem bila na protestih. Sem pa bila na vseh ostalih. 3 Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boudika 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Ker kaj je zdaj? Zdaj nas vse manj uspešno delijo na leve in desne, nas bodo pa probal pokregat po sektorjih. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon21.gif In številni padajo na to, tudi tukaj. Točno to sem mislila. To je cilj politike. Poskušajo delit narod - zdaj sploh, ko so ljudje že večkrat stopili skupaj, zato sem tudi alergiča na takša novinarska pisunstva. 3 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
The Dude 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Nove volitve? Ne vidim večjih sprememb na ta način. Nekaj drugega bi pri polni zavesti in čisto resno vprašal. A še res potrebujemo politične stranke? 3 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Dobro vprašanje. Tako kot če potrebujemo razne sklade in/ali najrazličnejše 'posrednike'. Tako kot z nepremičninami. Folk je oddajal flet ali bajto. Podnajemnik je dal direkt lastniku 300-1200€ in to je to. Potem pa je bilo nenadoma ful posrednikov, dal si kar po 2 najemnini še dodatno, ob tem, da se najpogosteje sploh NISO zavzeli za morebitno opeharjeno stranko. Poznam veliko primerov. Torej, zakaj jih potem rabimo? Tovarn in podobnih firm ni več, kje in kaj bo folk delal? ............ nekaj me zanima: pod katero vlado so ubodli vse te silne občine? in pod katero vlado so zj* majhne firme? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
domoljubka 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Če bi kdo pri nas podpisal tisto pogodbo za 1cent bi tudi dobil drobiž...ker bi imel pogodbo za določen čas; enomesečni ali trimesečni poskusni rok, ki ga seveda ne bi naredil...in tako bi v najboljšem primeru dobil par evrov... Pač nisem imel dober dan, ker non stop poslušam o otrocih, ki nimajo za jest in o samohranilkah...zelo malokateri pa pove ozadje kako je prišlo do tega...Če ženska zapusti partnerja zaradi nestrinjanja al pa kakšnih drugačnih vzrokov je to "normalno" in sprejemljivo... Evo par primerov iz prakse, kii sem jih jaz opazil v civilu ali po službeni dolžnosti...-Cel blok ve da živi tipček pri njej, prijavljen drugje, ona registrirana kot mati samohranilka...-Moški pacient več let v Polju, občasni obiski, ženska zanosila vsako leto, sedaj imata 4 otroke, dobiva socialno podporo+ vse ostalo- Ženska se spustila v razmerje z "bogatim" moškim- podjetnik, ki je bil ločen imel svoje otroke, zanosila ker je računala, da ga bo vezala nase, jo bo razvajal tako kot do takrat in da bo malo lagano živela...tipček našel drugo, otroka pazita bakica in dedek, ona leta za drugimi, registrirana kot samohranilka... Poanta tega kar sem doživel in videl je da več kot polovica primerov sumljivih, preverja na terenu pa valjda noben, zato ker so taki zakoni in so taki osebki zaščiteni do amena...ukinjat kakšne take pravice, ki jih skoraj nikjer po evropi ne poznajo je pa bogoskrunstvo... In potem slišim še zgodbice samohranilk, ki delajo v tujinah...takih ugodnosti tam sploh niso deležni, kakšna porodniška eno leto, 4. mesece v povprečju; če je zaposlen in njihov državljan se za vrtec odtrga od plače, če je brezposelen država ne plačuje nič ali kakšno malenkost, ker se smatra, da imajo čas paziti otroka...Nekje imajo vrtce in še nekatere stvari bolje poštiman in se jih lahko obišče med delovnim časom (odmor), če je v sklopu podjetja kjer so zaposleni...Pri nas take oblike ne poznamo...Če so sumljivi jih na terenu preverjajo različni "detektivi" in to preko več dni. Če se ugotovi, da so zlorabljali, morajo vse vrniti+ kazen ali pa se nekako dogovorijo...plačati morajo v vsakem primeru..Govorim za avstrijo in nemčijo... Čistilka v zasebnem sektorju bo zelo težko imela plačo 800 evrov...tam imajo na pogodbah napisane najnižje cifre in če ima srečo dobi z dodatki kakšnih 600 evrov...Nekatere šole imajo pogodbe s čistilnimi servisi, nekatere pa imajo svoje čistilke. V tem primeru je to možno...Brezo si prepričan, da nisi jezen na svoj lajf???Ne vem...če smem vprašat...Kakšen pa je odnos s tvojo mamo in družino, pa izkušnje?A si ti razlagal, da nisi živel pri starših?Morda od tu tvoj gnev predvsem na matere...Daj v roke se vzemi pa bodi pošten.Nisi jezen samo zdaj glede tega...odkar sem jaz tle gor vsake toliko časa prodajaš te iste zgodbe...in želiš na teh nekaj primerih uničiti dobro ime, prizadevanje in težek lajf vseh ostalih mater samohranilk......Sem sama samohranilka,... (čeprav si tega izraza sploh nisem sam izbrala in ga ne maram...zadene pa bistvo tega, ko ženska ostane sama z otroci)...tako kot nas je še nekaj tukaj...In govoriš bedarije...Posplošuleš in nateguješ...pa žališ.In verjemi , da poznam takšne ljudi, ki širijo te bedaste zgodbe v javnost in so identične s pričicami, ki jih naklada v javnosti tale Vizjak...Bože kakšna bolana družba...če se bo to nadaljevalo...Nimam besed nad takšnimi karakterji.Pojma nimaš o realnem boju mater, ki ostanejo same v tej družbi..Že do sedaj zanje sistem ni najboljše poskrbel...verjetno pa je zdaj potrebno širiti še večje traparije okrog tega...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yinyang.gifMa ne ti men o tujini, ki ima najmanjšo socialno pomoč 8oo €...v primerjavi z našo, ki znaša 29o €...Položnice v bloku pa 500€...Pa računaj , če ima samo enega otroka, pa to pomoč...je jasno, da v tej državi, ki ji ne pomaga glede okoliščin, da zasluži toliko denarja , da preživi še otroka v šolanju, prehrani, obleki, ...od tega nima skoraj nič...Sebe skoraj ne všteva v ta izračun...kot , da je ni.... in živi od razsvetljene prane...Pa sodstvo, ki bi moralo vzgajat in preganjat nevzgojene moške, ki varajo svoje žene, jih opeharijo za imetje, zganjajo nasilje, ne plačujejo dostojne preživnine... pri nas v takšnih primerih ne deluje tako kot v tujini...ko se naredi red..Pri nas se šele zadnjih nekaj let dela na tem in slika ni še niti približno enaka kot drugje v tujini.(Ne govorim o Turčiji ipd.)O tem, kar se dogaja tem ženskam ti lahko napišem sto in eno zgodbo...Zato nehaj prodajat teh nekaj primerov, ko ne poznaš celotne slike....Pa Bog ne daj , da meni kakšen takšen Brezo zine, da ker sem samohranilka moj izvenzakonski partner prespi pri meni doma...Pa kaj to koga briga, če je kdo pri meni...A sem takšnim kot ti dolžna razlagati svoj lajf...al kaj?Kaj pa ti veš na kakšnem odnosu temelji lahko neka zveza...!?Jaz sama rešujem svoje probleme...tudi če imam partnerja...Če mi v čem pomaga tudi prav...Večinoma zadev pa je na mojih ramenih...In zdaj bo en tak kot ti ...misliš lahko površno sklepal, da samohranilka sigurno izkorišča sistem.?!.. Država se naj raje pobriga...da bo imela posluh za ženske, da bodo zakoni laufali, da bo ženska napr. v problemih imela lahko primerno delo, dovolj dobro plačo...pa se ne bo potrebno izgovarjati na socialo... V tem je bil celo prejšnji sistem po katerem pljuvaš bolj človeški...Moji mami, ki je napr. ostala vdova pri 33 letih z dvema otrokoma...je šef bolnice v kateri je želela delat takoj prisluhnil in ji pomagal z enoizmenskim delom...zato, da je lahko še nas folgala...Danes pa moraš zagotoviti pri razgovoru za službo , da ne boš rojevala otrok, če jih pa že imaš, pa nikogar ne zanima, če imaš morda bolnega otroka , nadarjenega otroka s katerim imaš še dodatno delo.... vozakat ga sem in tja ipd...Moraš se znajti vmes... kot veš in znaš, da zaslužiš za preživetje...največkrat še na črno ( na škodo otroka), ker ti sistem, ki ga sedaj furajo ne omogoča drugega načina....In verjemi...peklensko je eni materi na takšen način...Imeti mora stabilnost in zdravje pa veliko sreče...da zmuvingira zadeve...Nase največkrat niti nima časa pomisliti....Si pa res totalno pristranski in zamegljen... 2 Citiraj ...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anne 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 @ Boudika - tako kot je članek, ki ga jaz pripopam, enostranski (s čimer se strinjam), si lahko priznamo tudi, da je enostransko tudi pismo učitelja. Sem malo napisala, kako jaz delam, in tudi zakaj, samo malo bolj nazaj. @ Brezo, Boudika & Domoljubka - ja, lahko si priznamo, da žal obstaja popolno izkoriščanje te naše sociale. Na drugi strani pa so tisti, ki res ne zmorejo in jim ta sociala ne pride nasproti. In tukaj nastane problem, ker lažna sociala podpira marsikaterega lenuha, ne omogoča pa skromnega življenja tistim, ki to potrebujejo. Po drugi strani pa človek, ki dela po cele dneve, ne zasluži za golo preživetje. Kolikor vem, menda danes hodijo tudi na teren in preverjajo samohranilstvo. Mogoče sedaj malo manj, ker imajo toliko dela z izdajanjem odločb po ZUPJS, ampak menda da so jih nekaj tudi dobili... Pa ker zaenkrat še vseeno nekako slonimo na trenutnem (gospodarskem, ekonomskem in finančnem) sistemu, mogoče v branje še to: Bloomberg o nevarnostih politične krize v Sloveniji Glede na to, da smo v EU in EMU in odvisni od Maastrichtskih kriterijev, ki se jim s svetlobno hitrostjo približujemo, naši politiki se kregajo kot v vrtcu, kmalu se ne bomo mogli več zadolžiti in ne bo denarja za nič več, po drugi strani pa smo en tini mini trg, ki je izjemno odvisen od izvoza in uvoza, ima čisto preveliko administracijo in previsoke davke ter je popolnoma nekonkurenčen, je mogoče treba pogledati na stvar z drugega vidika... 1 Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
domoljubka 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Anne ...o tem ti lahko povem veliko več kot si misliš...ker sem sama tudi delala na teh primerih z ženskami...in sem o tem že pisala...pa se mi ne zdi več ponavljat...Na terenu ima socialno delo predvsem drugo delo kot preganjati samohranilke v tem...če imajo partnerja ali ne...Nisi me slišala...niti ne razumeš pointa.Tudi, če ga imajo...je glavni problem nezainteresiranosti države nad problemom zaposlovanja žensk s podobnimi težavami in posluhom za to, da lahko dobijo primerni zaslužek in delo....Takim materam se še onemogoča delo, ker delodajalci danes širijo neposluh za življenje človeka...Zanima jih samo dobiček...ne pa razumevanje različne problematike in reševanje le te.... Zato tisti, ki delajo nimajo nič manj...in niso tisti, ki so na sociali krivi, da je nek delavec v nekem xy podjetju zaradi tajkunstva plačan za svoje garaštvo tako malo kot je... To je spet ideologija točno te Janševe butaste vlade...in nekateri res ne vidijo dlje od svojega nosa. 3 Citiraj ...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Ne domoljubka nisem jezen na life, še manj pa na majko...po službeni dolžnosti sem moral opravljati tudi "dirty job" s strani države kot tudi določenih podjetij in sem videl marsikaj... Evo ti še en realen primer...oče uspešen podjetnik, ne vem koliko dobička, ima par stanovanj, ki jih celo oddaja...njegova hčerka se je razšla s tipom, dva otroka, brezposelna, dela na črno pri očetu...dobila socialno stanovanje, dobiva pomoč + vse ostalo...V tujini se pri kazenskem pravu preverja tudi premoženje svojcev, za socialo ne vem...ampak v tem konkretnem primeru to ne bi škodilo...A potem naj pa ljudje podpirajo take in podobne osebke...Pa ne me zaj***...Vsak človek ima določeno mero strpnosti, ko izve določena ozadja in kako nekateri izkoriščajo sistem...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/vitez.gif Zdaj pa mi povej koliko je najmanjša socialna pomoč+ otroški dodatek+ zastonj vrtec+ ostale oblike pomoči, po možnosti s kakšnim socialnim stanovanjem katerega stroške plačuje občina...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_question.gif To pa že nanese kakšne 2-3 minimalne plače...Torej se pameten radnički človek resno sprašuje zakaj naj bi delal za minimalca, zakaj ne bi bil brezposelen in prikazal da sta s partnerjem ločena...to je poanta vsega zgoraj povedanega... Zgoraj sem omenil, da je večina primerov samohranilk "sumljivih" kar pomeni, da ni še nič dorečenega...ali mi lahko postrežeš s statistiko koliko jih je samohranilk zaradi ločitve, zato ker je partner umrl, itd...ali obstajajo pri nas vsaj približni podatki o temu...in kako to da je v zadnjih 20-30 letih število uradno registriranih samohranilk naraslo za 3x...Pa ne mi rečt da so v bivši jugi bile idealne razmere... Če jaz posplošujem kaj potem delajo mediji...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_question.gif In kot sem že omenil jaz bi vse sumljive primere preveril na terenu...in če celo starši od ene matere samohranilke pravijo, da jim je hčer poturila otroka, da ga redijo, sama pa pobere denar in se "kurba" s tipi, kaj naj si pol en normalen človek misli...Najbolje da spremenimo napis in vse table "Republika Slovenija" v "psihiatrija Slovenija" in čao... Zakaj pa delodajalci izkoriščajo samohranilke se pa lahko pove z enim stavkom- neizvajanje sodne oblasti...posledica tega so pa tajkuni, prelivanje denarja na Ciper in druge države, "jebanje" radničke klase iz strani delodajalcev, itd...samohranilke niso nobena izjema in predstavljajo samo določen odstotek radničke klase...spadajo pa med najšibkejši člen... 1 Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anne 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 @ Boudika - tako kot je članek, ki ga jaz pripopam, enostranski (s čimer se strinjam), si lahko priznamo tudi, da je enostransko tudi pismo učitelja. Sem malo napisala, kako jaz delam, in tudi zakaj, samo malo bolj nazaj. @ Brezo, Boudika & Domoljubka - ja, lahko si priznamo, da žal obstaja popolno izkoriščanje te naše sociale. Na drugi strani pa so tisti, ki res ne zmorejo in jim ta sociala ne pride nasproti. In tukaj nastane problem, ker lažna sociala podpira marsikaterega lenuha, ne omogoča pa skromnega življenja tistim, ki to potrebujejo. Po drugi strani pa človek, ki dela po cele dneve, ne zasluži za golo preživetje. Anne ...Nisi me slišala...niti ne razumeš pointa. To je spet ideologija točno te Janševe butaste vlade...in nekateri res ne vidijo dlje od svojega nosa. Prosim, poglej zgoraj moje poboldano, preden napišeš, da ne razumem pointa. Ne posplošujem in tega ne želim početi. Stvari pač niso poštimane, in o tem govorimo. Glede zadnjega stavka pa - jaz vidim krepko preko svojega nosu. Političnih zadev niti ne spremljam, še najmanj gledam RTV 3. Pravzaprav se bi najraje izognila vsem brilijantnim novicam, s katerimi nas šopajo mediji, ampak to pač žal ne gre. Zato me prosim niti slučajno ne žaliti, da sledim ideologiji kakršne koli politične opcije. Ker mi gredo vse na organ, ki ga nimam. Svoje mnenje pa lahko imam, pa četudi se razlikuje od drugih. Ne pomeni pa, da sem oprana ali da koga poslušam ali mu celo slepo sledim. Se mi pa zdi, da kakor imaš malo drugačno mnenje, je pač to nesprejemljivo, oprano, slepo ipd. (Prav nepredstavljivo mi je sedaj to pisati, kot da bi se morala zagovarjati, ker se spet nekaj predpostavlja, kar niti slučajno ni res.) Mmg - zanimivo, da se vedno obregnete ob en stavek v mojih postih, ostalih pa nihče ne bi komentiral, sploh glede kakšnih fiskalnih zadev... Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 @ Brezo, Boudika & Domoljubka - ja, lahko si priznamo, da žal obstaja popolno izkoriščanje te naše sociale. Na drugi strani pa so tisti, ki res ne zmorejo in jim ta sociala ne pride nasproti. In tukaj nastane problem, ker lažna sociala podpira marsikaterega lenuha, ne omogoča pa skromnega življenja tistim, ki to potrebujejo. Po drugi strani pa človek, ki dela po cele dneve, ne zasluži za golo preživetje. Kolikor vem, menda danes hodijo tudi na teren in preverjajo samohranilstvo. Mogoče sedaj malo manj, ker imajo toliko dela z izdajanjem odločb po ZUPJS, ampak menda da so jih nekaj tudi dobili... Evo ruke...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif...to je bil cel point mojega bluzenja, s tem da sem podal par praktičnih primerov... Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
domoljubka 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Brezo...vse sem ti že zgoraj povedala...nehaj mi naštevat teh nekaj primerov iz katerih zdaj delaš neke napačne vzorce in širiš to ideologijo ....Raje ti razmisli...koliko ena mati porabi za preživetje otroka in sebe, pa kako poplača vse stroške...Pa ti seštej...tako pri sebi..Sej meni ne rabiš tupit...še predobro vem koliko porabim in rabim....Niti sanja se ti ne o čaranju samohranilnik v tem času...Pa, da ti povem še to ....v tej vladi se je zgodilo , da so ljudje brez vsega čakali na eno navadno odločbo za denarno pomoč 10 mesecev, vmes so jim že rubežniki začeli po vratih razbijati, nakopali so si še večje dolgove zaradi nesramnosti takšnega delovanja in ignorance, vmes odpovedali malice otrokom v šolah, izključili tv-je, internet, mobitele....Obleke, prehrana....Kar ti seštevaj...Bodi pošten pa začni samo z izračunom, če za hrano na dan porabiš za dve osebi samo 10€...(Pa je to absurd, ki ga sploh ne moreš razložiti, če všteješ samo 3 osnovne obroke na dan za dve osebi...ti je jasno, da s tem v trgovini ne moreš kupiti niti osnovnega)....Porabiš na mesec samo 300€...Pa je menda logično, da človek rabi več,ne?...No potem pa seštej še tiste ostale potrebe, stroške...pa ti bo smešno, da si tam zgoraj nekaj našteval...Razen, če si ti že tako razsvetljen, da živiš od prane...pa ne zastopiš ostalih smrtnikov??? ...In ja Anne...v bistvu sem jaz odgovarjala Brezotu na njegovo pretiravanje zgoraj...Me pa zanima, če vam ni do poslušanja ljudi, ki jih nekateri kritizirate...od kje pa potem imate sploh mnenje zanje?...Od kje potem pobirate takšne cvetke in mnenja o današnji sociali, sindikatih, bankah, varčevalnih ukrepih, neplačanih delavcev na račun socialnih primerov ???Meni pa se zdi, da je potrebno poslušati tudi tvslo3 in podobne različne oddaje pa spremljati kaj kdo govori....brati tudi o tistih za katere se je še pred nedavnim verjelo, da so najmanj Bogovi....še posebej, če se udeležujemo potem debat...Sicer me mnenje , ki je drugačno nič ne moti...ne prenesem pa kritiziranja brez osnove....Na splošno...Nisem mislila zdaj, da to velja zate na splošno...(Odgovor tebi se je nanašal na tisti del glede lovljenja izvenzakonskih partnerjev socialne službe na terenu....Tole meni res ni point...Mi je otročje do amena, da se zaradi te ideologije socialna služba ukvarja s takšnimi nonsenzi, ko je potrebno na terenu reševati marsikaj hujšega...)Sem pa mislila na vse tiste, ki se zanašajo samo na nekakšne Zbore za republiko...od koder potem tukaj marsikaj prebereš.. 2 Citiraj ...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 E domoljubka mislim, da ti je anne čisto lepo povedala...Če povem par primerov s katerimi sem se osebno srečal in o katerih mediji ne pišejo in ti to pretolmačiš kot ideologijo potem res ne vem kaj naj si mislim... A je v medijih kdaj govora o očetih samohranilcih, obstajajo namreč tudi ti...ali oni porabijo kaj manj denarja...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_question.gifKaj pa nepokretni stari ljudje, ki imajo majhno penzijo in ubogi dodatek za pomoč...kako pa lahko oni preživijo...Po uradnih normativih so pri njih še večji izdatki...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_question.gif Kar ti seštevaj...Bodi pošten pa začni samo z izračunom, če za hrano na dan porabiš za dve osebi samo 10€...(Pa je to absurd, ki ga sploh ne moreš razložiti, če všteješ samo 3 osnovne obroke na dan za dve osebi...ti je jasno, da s tem v trgovini ne moreš kupiti niti osnovnega)....Porabiš na mesec samo 300€... Ko sem jaz v bivši službi v poletnem času delal cele dneve sem za pijačo in hrano porabil okoli 150 eur/ mesec z junk food in prehranjevanjem v samopostrežni restavraciji vred...nekateri upokojenci porabijo tudi toliko...poznam nekatere poročene starejše ljudi ki porabijo okoli 200- 250 eur/ mesec...na kmetijah kjer tudi sami kaj pridelajo pridejo lahko skozi z manj kot 100 eur na člana/ mesec... Torej mi ne govoriti, da to ni dovolj za hrano, problem so ostali stroški in ti so ponavadi 2-3x višji kot hrana...Ali pa boš podala natančno analizo svojih trditev in točno povedala kaj se kupuje, kje in kdaj (akcija)...Ker če se kolikor toliko normalno kupuje in ne glih v akciji imata dva člana 300 eur/ mesec dovolj, če znata racionalno ravnat, pri vsakemu ostalemu članu familije se pa številka nekako poveča za 50-100...Moje mnenje je, da je hrana še najmanjši strošek v primerjavi z ostalimi obratovalnimi stroški+ telefon, comp, različne vrste zavarovanj (Vzajemna, avto, hiša), ipd... Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
domoljubka 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Brezo ...kje ti živiš????Znaš ti kdaj odnehat al kaj ? Nimam ti časa zdaj odgovarjat ne te izračunane " nujne slovenske košarice"... teh vladinih tajkunov, ki izza odrja delnice nalagajo....potem pa takšne kvasijo glede preživetja in stroškov... Zdaj letim na eno delavnico za dodatni zaslužek,,,,ker moram razmišljat kako bom plačala poračun za gretje in elektriko v bloku... Citiraj ...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anne 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Pa, da ti povem še to ....v tej vladi se je zgodilo , da so ljudje brez vsega čakali na eno navadno odločbo za denarno pomoč 10 mesecev, vmes so jim že rubežniki začeli po vratih razbijati, nakopali so si še večje dolgove zaradi nesramnosti takšnega delovanja in ignorance, vmes odpovedali malice otrokom v šolah, izključili tv-je, internet, mobitele....Obleke, prehrana....Čisto tako mimogrede - ZUPJS je sprejela prejšnja vlada...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gif Bil je pa tako fenomenalno zastavljen, da je pričel veljati, ko še nič ni delalo. In seveda je to najbolj udarilo prejemnike transferjev in tudi zaposlene na CSD (ni pa šlo niti mimo tistih, kjer se podatki pobirajo). Namen zakona sicer sploh ni napačen. (Odgovor tebi se je nanašal na tisti del glede lovljena izvenzakonskih partnerjev socialne službe na terenu....Tole meni res ni point...Mi je otročje do amena, da se zaradi te ideologije socialna služba ukvarja s takšnimi nonsenzi, ko je potrebno na terenu reševati marsikaj hujšega...) Pri tem sem vsaj 2x dodala menda. Jaz sem to nekje slišala, gre za info rekla-kazala. Ali to dejansko deluje ali ne, ne vem. Lahko pa povem, da poznam ljudi, ki so se šli lažno samohranilstvo, po uvedbi ZUPJS pa so se poročili http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/huh.png Me pa zanima, če vam ni do poslušanja ljudi, ki jih nekateri kritizirate...od kje pa potem imate sploh mnenje zanje?... Jaz vem (ne samo menim), da je recimo pomivanje ogromnih loncev mučno opravilo. Ampak to vseeno počnem http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png No, pa smo spet zasmetili eno temo s politiko, in to potem, ko je Silica tako lepo odprla novo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif 1 Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Antoninus 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 torej ... delavcu na minimalcu naj otroke čuvajo tisti z vsaj 3x višjo plačo ...nikjer po svetu varuška nima višje plače od delodajalca ... bistvo vsega je :količina denarja neke družbe je omejena ... zato, če ima nekdo nesorazmerno več, mora nekdo drugi imeti zato nesorazmerno manj ... mogoče je smiselno prebrat Marxa, čeprav je nepriljubljen ... take države si folk več ne more privoščit ...Količina denarja sploh ni omejena, nas učijo centralni bankirji. Seveda pa je odvisno od tvojega statusa, ali boš imel dostop do njega. Marx ni nujno nepriljubljen, pred par leti je bil best seller v Nemčiji...in kot se spodobi, po nekaj letih, tudi mi pripravljamo nov prevod. 2 Citiraj There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Antoninus 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 Pa ker zaenkrat še vseeno nekako slonimo na trenutnem (gospodarskem, ekonomskem in finančnem) sistemu, mogoče v branje še to: Bloomberg o nevarnostih politične krize v Sloveniji Glede na to, da smo v EU in EMU in odvisni od Maastrichtskih kriterijev, ki se jim s svetlobno hitrostjo približujemo, naši politiki se kregajo kot v vrtcu, kmalu se ne bomo mogli več zadolžiti in ne bo denarja za nič več, po drugi strani pa smo en tini mini trg, ki je izjemno odvisen od izvoza in uvoza, ima čisto preveliko administracijo in previsoke davke ter je popolnoma nekonkurenčen, je mogoče treba pogledati na stvar z drugega vidika...Članek nam spet pove, da je kriza v Sloveniji v bančništvu, tako kot mnogi drugi tuji članki o Sloveniji. Ne govorijo, da je problem javni sektor in pokojnine, ker imajo mnoge ugledne države bolj neugodne številke na tem področju. Potem se pa spet vračajo na grožnje bonitetnih agencij, da nam znižajo ratinge - prav tistih agencij, ki jih po Bloombergovih raziskavah, finančni trgi ne jebejo. Na naše zadolževanje imajo izjave Draghija večji vpliv kot palamudenje naših danerečemkvajev. 3 Citiraj There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 FUJ in FEJ, Brezo, da te dobim v RL, bi te tok okol kepe, da bi ti z ramen padla!Sram te je lahko! Škoda, da ni več minusov, ker bi ti z veseljem stisnila minus. Nimaš niti najmanjšega pojma, kako se samohranilka prebija iz dneva v dan! Posplošuješ čez palec, da mi gre na bruhanje. Zelo, zelo, zelo malo je moških, ki bi (po)skrbeli za potomce (osebno poznam samo en tak primer, da je oče gor spravil svoje tri otroke), večinoma so mame tiste, ki ostanejo z otroki in jih poskušajo spravti h poštenemu kruhu. Ne pozabi, da poleg samohranilk, obstajajo tudi samohranilci al bi te drugače obravnaval? 6 Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 FUJ in FEJ, Brezo, da te dobim v RL, bi te tok okol kepe, da bi ti z ramen padla!Sram te je lahko! Škoda, da ni več minusov, ker bi ti z veseljem stisnila minus. Nimaš niti najmanjšega pojma, kako se samohranilka prebija iz dneva v dan! Posplošuješ čez palec, da mi gre na bruhanje. Zelo, zelo, zelo malo je moških, ki bi (po)skrbeli za potomce (osebno poznam samo en tak primer, da je oče gor spravil svoje tri otroke), večinoma so mame tiste, ki ostanejo z otroki in jih poskušajo spravti h poštenemu kruhu. Ne pozabi, da poleg samohranilk, obstajajo tudi samohranilci al bi te drugače obravnaval? Škoda, da nisem več v nekdanji službi, bi proti tebi v RL z veseljem uporabil strokovne prijeme, te uklenil z lisicami in napisal uradno kazen- napad na uradno osebo, kršitev tega in tega člena...potem pa še tožil civilno...in bodi prepričana, da bi uporabil veze, da bi postopek hitro prišel na vrsto...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif Zdaj mi pa povej o kakšnih samohranilkah nimam pojma...zaposlenih ali nezaposlenih...s premoženjem ali brez...s preminulim partnerjem ali izven zakonskim partnerjem...brez svojcev ali s svojci, ki pomagajo...itd...ali pa mi citiraj sporni del...Metat vse samohranilke v isti koš, se pa meni zdi absurdno in posplošeno...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/vitez.gif Nekateri postanejo samohranilci tudi zato, ker partner umre zaradi bolezni, doživi nesrečo, ipd...zato za take primere obstaja družinska penzija, da se lažje prebrodi to obdobje...a se lahko take primere primerja s tistimi, ko se dva ločita in je izvenzakonski partner še živ, jih občasno obiskuje ali celo prespi tam...NE in taki primeri so bolj stresni za mamo kot za otroke, če pa živeči starš poleg tega izgubi še službo pa še toliko bolj... Jaz poznam vsaj pet primerov, ko je oče skrbel za otroke od malena in jih spravil do kruha, še več pa ko je oče zaradi nenadne smrti ali ločitve mame poskrbel za otroka v najstniških letih...seveda so jim malo pomagali tudi njihovi starši in starši od njihovih partneric...služba in te stvari...šlo se je bolj za varstvo, vzgojo in ne toliko finance...Zato pa so pomembni dobri družinski odnosi, da v izrednih razmerah lahko stopijo skupaj in lažje prebrodijo...v slogi je pač moč... Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 veš kaj, ti si butec http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.pngin še dobro, da si "sam" za varnostnika, čeprav s to oznako žal žalim nekatere druge, inteligentnejše varnostnike.Si pa precej povedal o svojem značaju tzi. ezoterik, okultist in mistikhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.pngod vsega drži samo to zadnje: polupismeni crnogorac http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif 2 Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Milki 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 (popravljeno) Brucee Lee [ url=http://www.youtube.com/watch?v=pdCty8dM1VE&feature=youtube_gdata_player]http://www.youtube.com/watch?v=pdCty8dM1VE&feature=youtube_gdata_player[/url] Ha ha Cookie, ce bi poznala Domoljubko, bi ble ze dve ;-) Brezo, nimas pojma s kom mas opravk, tisti fajter zgorej je bil njen junak, ko je se trenirala karate...pa ostala njena familija, sami borci ;-) ) sem pa videl zdej, ja, zakaj je rekla, naj si pogledamo, zakaj se pr njej vec ne bo dalo zurat. Matr, kva pa je res s to bolno drzavo. Brezo, na piki te mamo, tebi Domoljubka pa - enmal Brucee Leeja :-) ) Popravljeno 24. januar 2013 -> Milki Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 veš kaj, ti si butec http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.pngin še dobro, da si "sam" za varnostnika, čeprav s to oznako žal žalim nekatere druge, inteligentnejše varnostnike.Si pa precej povedal o svojem značaju tzi. ezoterik, okultist in mistikhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.pngod vsega drži samo to zadnje: polupismeni crnogorac http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif Govoril sem za bivšo službo, ki je bila bolj pod nadzorom MNZ...če bi vsaj malo poznala razmere, bi vedela da varnostniki nimajo toliko pooblastil in da ne rokujejo s tako občutljivimi podatki kot sem nakazal zgoraj...in kad zagusti (se streljajo, nasilje v družini, ropi, vlomi ilegalcev v bajto, ipd.) morajo butci in polapismeni kot back up team reševat pametnjakoviče...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif Nekaj časa sem bil tudi varnostnik kao prehodno obdobje, ampak to nisem že več kot 1,5 leta...varnostniki so pisani kader od policajev, vojakov, raznih specialcev, obveščevalcev, do običnih ljudi z različno izobrazbo...Tudi ljudje, ki varujejo poslance imajo uradni naziv varnostniki (bodyguard)...A se ti ne zdi, da si preveč posplošila vse skupaj...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
domoljubka 24. januar 2013 Prijavi Deli 24. januar 2013 ....Hej Milki....sem rekla, da poglej....ne pa klelele vojne tajne razkrivat....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_evil.gif ....Tukaj je strašno resna tema....sem samo hotla, da si seznanjen po ala Brezovizjakovi teoriji.... kao... zakaj samohranilke ne morjo imet obiskov na domu....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_sneaky1.gif .... Ampak Brrucee Leeja si se pa dobr spomnu....pa še v kombinaciji tega komada...Ha, ha....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif ....kaj pa vem....vseeno čudno za zdejšnje čase....Je pa dober met v rezervi....tud takšno orožje...kaj pa vemo kaj bo še s Patrijami in na bodočih demonstracijah....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif Citiraj ...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 25. januar 2013 Prijavi Deli 25. januar 2013 Tukaj je strašno resna tema....sem samo hotla, da si seznanjen po ala Brezovizjakovi teoriji.... kao... zakaj samohranilke ne morjo imet obiskov na domu....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_sneaky1.gif .... Ampak Brrucee Leeja si se pa dobr spomnu... Samohranilke lahko imajo obiske...to ni nič sporno...odvisno pa koliko tisti ljudje ali osebek ostanejo pri njej- dan, dva, teden, mesec, leto, dve...in kje ima tisti osebek ali osebki stalno ali začasno prijavljeno bivališče...ponavadi so bližnji stanovalci bolje seznanjeni s tem kot pa kakšen outsajderski "inšpektor" iz ne vem kakšnega urada, ki se mogoče prikaže enkrat na leto... Bruce Leeja so pa ustrelili, uradno je pri snemanju v pištolo "zašel" tapravi metek, neuradno je bila pa v ozadju kitajska mafija, ki ga je odstranila, ker je zahodu javno pokazal določene kitajske "skrivnosti" borilnih veščin...borilne veščine proti modernemu strelnemu orožju pa ni primerjave, razen ko zmanjka municije al pa je treba re-loadat pa še takrat bi moral biti full gibčen, hiter, okreten in natreniran... Evo še ene resne teme...Slovenska vodka s hollywoodskim pridihom...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.pnghttp://www.dnevnik.si/magazin/kulinarika/novice/slovenska-vodka-s-hollywoodskim-pridihom Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
domoljubka 25. januar 2013 Prijavi Deli 25. januar 2013 Joj ...vadivoda jedna...kaj se boš še spomnu?...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.pngPa ne, da samo špegate tam po vašem naselju, kdaj ima kakšna utrujena samohranilka obiske...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon16.gif ....?...A, tile sosedovi, pa so po tvojem skupaj z otsajderskimi inšpektorji nekakšni doktorji znanosti glede določitve in prognoze...kdaj je neka zveza resna, kako tesna, kako delujoča, kako perspektivna....da lahko tile kar posegajo s tem "vele znanjem"... v osebna življenja ljudi...??In tile isti modelčki... očitno lahko kar tako s špeganjem izza vrat in oken sklepajo, da če napr. ženska dva tedna ali en mesec gosti moškega...takle obiskovalec, laver, ali pa samo dober prijatelj, že kar resno pomaga zmanjševati državni dolg s socialnimi transferji?......(Pa na škodoželjne sosedove tudi pomisli )...A, zdaj se morata zato ženska in moški takoj izjasniti za življenje v dvoje, za poroko...sicer pa ne smeta bit skupaj ...in razmerje se ne sme postopoma poglabljati...samo zaradi takšnih instant prebliskov..???...Tukaj bi pa Pirčeva lahko marsikaj razložila.... Glede Brucee Leeja;...Ma ja, sej je mal out tole orožje....sam, če vzameš v kombinacijo še kakšna skrita ezoterična znanja...bi blu možno, da metek ne bi hotu ven....Pol pa pr ženskah lahko prišteješ še kakšne elastične, čipkaste frače, pa razne nasmehce, pa nohte, ugrize in ...leteče krožnike...mislim, da si ga nadrajsal...tudi s temi svojimi izkušnjami do zdej........v vsakem primeru..http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/whistling.gif... Dej ti men rajši povej, da se ne boš več vadivoda klical....če že veš- kje, pa kako bodo tole ajdo vzgajali? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/blush.png(Mogoče bi pa lahko na plantaže vse nezaposlene samohranilke delat poslali....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif ...al pa takšne, ki moramo še kaj dodatno za poračune zaslužit )... Aja...pa jst jo namreč zelo rada jem...pa bi blo dobro, da bi bla še vedno tako zdrava kot do zdej...Upam, da ta izvoz ne bo kaj pokvaril...http://www.dnevnik.si/magazin/kulinarika/novice/slovenska-vodka-s-hollywoodskim-pridihom PridelavaAjda je ekstenzivna rastlina in ne daje veliko pridelka na hektar, a so vlaganja za pridelovanje ajde majhna. Ob povprečnem ugodnem letu daje 1500 kg pridelka na hektar. Glede na razmerje cen, pa lahko dobimo z ajdo prihodek, ki je primerljiv s pridelkom 4500 kg pšenice na hektar. Problem v Sloveniji so neurejene razmere na trgu in neorganiziran odkup pridelka po primernih cenah.Ajda ni občutljiva na prejšnje posevke, vendar pa zanjo niso primerna tla, ki so prekomerno gnojena z dušikom ali na katerih so bili prekomerno uporabljeni herbicidi za zatiranje plevela. Za uspešno kalitev naj bi bila temperatura tal vsaj 10 °C. Sejemo jo sredi maja na globino 1 do 3 cm, če je suša pa malo globlje. Okvirna priporočena gostota setve je okoli 400 kalivih semen na kvadratni meter pri diploidni ajdi za strniščno setev. Če gostoto setve preračunamo v kilograme, je optimalna količina posejanega semena navadno med 60 in 100 kg na hektar. Ajdo sejemo z žitno sejalnico, medvrstna razdalja posevka je 12,5 cm.Glede gnojil je rastlina precej skromna in je bolje sposobna črpati mineralne snovi iz tal kot druge poljščine. Skromnost ajde glede potrebe po hranilih je eden od razlogov, da je ajda primerna tudi za pridelovalce, ki želijo pridelke brez uporabe mineralnih gnojil in škropiv (ekološko kmetijstvo). Ajdo žanjemo s kombajnom. Citiraj ...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.