Skoči na vsebino

Prebrali smo..

astra

Recommended Posts

...Pred 14 dnevi izletnikovala po naši obali...

Preživela popoldan in večer v Piranu...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif ...

Pojma nisem imela, da imate takšne probleme tam http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ohmy.png

...Meni je mesto ...še posebej s piranskega obzidja- naravnost pravjično in očarljivo....

Kot tu berem, se tematika lepo dopolnjuje s tistim, kar smo se pogovarjali v temi vzgoja otrok...

Mogoče te zdaj malo bolje razumem kar si povedal glede svojih mladostniških lumparij...in to, da si ob tem dopolnil ugotovitev, da bi raje videl otroka pred računalnikom kot na ulici...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/Oogle_anim.gif

Sam po drugi strani pa je problem kompleksen...

Torej ; policijske postaje v Piranu nimate ....(najbližja je v Luciji), kriminal, nasilje je v porastu, tudi druge službe in uradi so po večini premaknjeni v druge obalne kraje, starši delajo po večini v gostinstvu in turizmu ( V vseh izmenah, vikendih, praznikih )....z otroci se skoraj nihče ne ukvarja, manjka segment vzgoje ....in seveda dobrih projektov za krajane....

Jup... Piranski župan ima tam lahko polno zaposlitev......

(Moram pogledat kdo je bil izvoljen) ....

Pa ti....se še rad vračaš v Piran ?

Ne, pa ne zarad tega, tega sem vajen, ampak zaradi getoizacije kraja... Prav vesel sem bil, da sem očarljivo pomorsko mestece, zamenjal za dalenjsko vukojebino..

Piran ima nekaj posebej očarljivih razgledov sploh v jesenskem in zimskem času...

Sam že dolgo dolgo se dela na sistematični getoizaciji mesta, vsi projekti za boljši lajf stanovalcev so padli v vodo, med ostalim plinsko ogrevanje-- Zakaj ker ni bilo dovolj prijavljenih, kar ni čudno če vemo da je polovica(in več ) bajt v lasti vikendašev..

Oni pa ne rabijo gretja k hodijo dol pomladi in poleti.. Ulice so svinjske, k le v malokaterem mestu.. V bistvu sem neki podobnega videl samo v Neaplju, pa gre za velemesto..

Vsa infrastruktura je podrejena turizmu, ko slednji zamre zamre mesto..

Obstaja zdravstveni dom, ki je center za narkomane...

od jutra do mraka metadonci čakajo na vhodu in žicajo dnar, čike, karkol jim pač rab.

trgovin z izjemo špecerij ni...

V starih cajtih je blo v mestu 6000 živečih prebivalcev, danes je okol 3000 prijavljenih ...

Samo moj sošolc Jeretič bi lahk tale trend obrnil na bolje, toda kaj če Bossmanu boljše kaže...

Obup

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Deli na socialnih omrežjih

Sam a ni zanimivo, tolk k se vejice popravljajo pa slovnica obrajta, pa Bratuškovo pljuva

Pa imamo modela, župana Pirana, ki slovensko izjemno slabo govori...

že na meji da se mu pripiše pasivno obvladanje jezika..

Da ne bo pomote

Bossman je bil moj ljubi družinski zdravnik, umirjen fejst, prijazen,

K njemu si prišel mu povedal kaj ti je in kaj vse rabiš in on je to podpisal

Verjamem da ima tudi sedaj podoben modus operandi..

da o tem, da bi župan dvojezičnega kraja pod mus moral znati jezik manjšine niti ne razpredam..

ko je peter prvič kandidiral, se je skrivoma pojavljal rek;

če ne voliš črnega-si rasist.............

z razliko razvoja kopra, je piranska občina v istem času naredila bore malo / skoraj nič

pa me ne zanimajo pufi in zadolževanje

kopru bo vsaj nekaj ostalo

piranu nima kaj ostat, pa so ravno tako zapufani...

http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/o-eboli-iz-liberije-svet-se-ni-dojel-kako-hude-posledice-za-cel-svet-ima-lahko-ta-izbruh/348691

Je pa ful čudno, tole. Izbruhi ebole so bili v Afriki kar pogosti, ker imajo izjemno visoko smrtnost, procentualno gledano, ker je inkubacijska doba kratka, virus pa hitro pokonča gostitelja (kar je paradoksalno sicer),epidemij večjih razsežnosti ni bilo.

Sem pa gledal enkrat film z Dustin Hoffmanom Outbreak http://en.wikipedia.org/wiki/Outbreak_(film)

takrat so virusu nadeli naziv fictional..

letos bi se naj vzpostavil NWO ( novi svetovni red ) ... koliko je na tem, je naslednje vprašanje ...

je pa res, da so imeli letos skupne vaje z rusi na ameriških tleh ...

kaj pametnega sigurno ne bo iz tega ...

v ameriki več jedrskih, da se poruši mesta in iztrebi folk

nato vzpostavitev novega reda pri njih

kasneje evropa...

Kok luštno http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.pngklik

Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

~

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.

morda namen sam ni (bil) slab, vendar, kot je zapisal nekdo od komentatorjev:

"Davek na sladke pijače je samo maska vržena na oči ljudi za pobiranje

dodatnega denarja. Če bi bilo državi toliko do tega, da otroci ne bi

pili sladkih pijač, bi jih o škodljivosti takih pijač izobraževala.

Ampak ne, to stane. Zato se ne bo naredilo nič. Se bo pa uvedlo davek,

da se bo na otrocih še služilo.

Se pa spomnem svoje mladosti. Toliko sladkih pijač, kot sem popil, jih

ni nihče. Pa sem bil ko trlica in nisem imel težav z zobmi ali zdravjem.

Je pa res, da za razliko od mulcev danes, nisem cele dneve preždel za

TVjem in računalnikom, ampak sem se ob vsaki priliki gibal."

Kaj bodo storili s pobranim davkom?Se bo prelil v proračun nenamensko, al bo šel za zdravljenje diabetesa tp.2 za otroke, al...?

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

posredujem...

Subject: FW: Pismo naše super učiteljice

Doma sem 100 metrov od vrtca in na poti do njega moram prečkati slepo ulico. To je to! Danes sem bila službeno v Ljubljani in želela, da mojo 4-letnico dvigne iz vrtca njena 9-let in še kakšen mesec stara sestra.
Obema sem razložila, kako bo danes, in obe sta bili navdušeni, starejša, ker se je počutila pomembno, tamala pa preprosto zato, ker je kul, če pride po tebe starejša sestra in se lahko važiš pred prijatelji.

Ampak ni šlo, ker starejša še ni stara 10 let, kar ta država ocenjuje kot sposobnost poskrbeti za mlajšo sestrico, meni kot mami, ki že skoraj 10 let (še nekaj mesecev mi manjka), skrbim za starejšo hčer, pa ne zaupa moje presoje lastnih otrok.

Seveda sem poskušala s klicem vrtec, a ni šlo, kakor tudi ne bi šlo, če bi kdo od mene kot učiteljice poskušal izsiliti kakšno podobno osnovnošolsko bedarijo. Naj na tem mestu povem, da ima tamala krasne vzgojiteljice, ki jih ima neizmerno rada in si danes verjetno mislijo, da jaz bi pa že lahko razumela, ker sama delam v podobnem šmornu neumnih predpisov.

Razumem. Ampak veste, kaj je narobe, nihče se ne upre tem neumnim določbam, ki jih pišejo razni eksperti, verjetno v okviru kakšnega nacionalnega programa, varno skriti pred otroki v svojih pisarnah. Ne starši, ne vzgojitelji, ne učitelji in nenazadnje ravnatelji, ker je lažje slediti zakonu, kot pa povedati, da je slab ali da ima vsaj luknje, če ne prepade.
Vsi smo tiho, no, jaz ne bom več.

Danes pišem kot mama, ampak verjetno bi se morala tudi kot učiteljica upreti podobnim neumnostim v osnovni šoli. Tako npr. moram v razredu sama krotiti 28 in po novem 2+ učenca in jim v glavo vbijati prilastkov odvisnik (sila nezanimiva stvar za nestrokovnjake), nisem jih pa po mnenju te države sposobna peljati 500 metrov po Šentjurju.

Po drugi strani pa nas mediji bombardirajo s članki, kakšne invalide danes vzgajamo, tako starši kot učitelji.

Pomislite, kaj vse so nam zaupali pri 9 letih. Sama sem lahko šla peš domov in to cele 3 kilometre in po makadamu, da so me tatre (Saj se spomnite teh tovornjakov?), ki so me prehitele, puščale v oblakih megle. Doma sem občasno dobila nakupovalni listek in denar in šla po tej isti poti nazaj v trgovino (Spet so me prehitevale tatre.) in s polnimi vrečkami domov. Moja učiteljica je lahko razstavila mojo risbo in poslala moj spis na tekmovanje, ne da bi moja mama sploh vedela za to, kaj šele, da bi morala kaj podpisati, lahko me je fotografirala, lahko sem šla v šolo v naravi ne da bi moja mama podpisala 10 soglasij, učiteljica je tudi ni dnevno preko spletne strani obveščala, da že skoraj plavam. Prav tako mi je učiteljica lahko povedala kako krepko, ker spet nisem pojedla goveje juhe in moja mama zaradi tega v šolo ni prišla z odvetnikom.

Moja mama je bila srečna in jaz tudi, ker naju šola ni preveč morila v najinem svetu najinih pravil. In še nekaj, moji mami je ob tem znatnem pomanjkanju zakonodaje v 80. letih uspelo, vsaj po mojem mnenju , vzgojiti odgovornega otroka.

Danes pa moramo vsa pravila zapisati, kako se obnaša na avtobusu, kako v varstvu, kako se pride od šole do igrišča, kakšna so pravila igre med odmori, kako se dežura, kako si razdelimo malico … Absurd, čakam dan, ko mi bo učenec rekel, da se je v hlače, ker nikjer ne piše, kako se v šoli pride do WC-ja.

In mame smo živčne in v stresu, ker nam ne uspeva, ker so naši otroci premalo odgovorni, ker toliko stvari, ki smo jih mi zmogli mimogrede, ne zmorejo. In potem so se našli razni strokovnjaki a la Juhant, ki nam zdaj na šolskih sestankih v prepolnih predavalnicah razlagajo, kaj vse smo naredili narobe in kakšne razvajene, nesposobne in neodgovorne otroke imamo in ti strokovnjaki so zdaj na misiji reševanja slovenskih otrok. Ne bo šlo samo z njimi.

Po drugi strani pa se nihče ne loti zakonodaje, ki paralizira starše in učitelje, da bi lahko vzgajali otroke v odgovorne ljudi.

Še enkrat, zadnjič, povem moja 9-let (in nekaj mesecev) stara Manca JE sposobna poskrbeti nekaj ur za 4-letno Jerco. Mimogrede, če je lepo vreme Jerca popoldne to neskončno100-metrsko razdaljo do vrtca prevozi s kolesom vsaj 20-krat in jaz se včasih zvečer derem z balkona, ko jo kličem k večerji.

Ničesar velikega ne pričakujem od te države trenutno, samo to, da mi pusti, da vzgajam svoje otroke tako, kot je moja mama mene. Zakaj? Ker sva se imeli »fajn«, jaz in mama.

Dragi očetje in mame, če pričakujete, da bodo institucije vplivale na spremembo zakonodaje, se krepko motite, zato apeliram: RECITE NE NEUMNOSTIM, uprite se in moje pismo delite.
Bojana Potočnik, mama

If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside.

posredujem...

Subject: FW: Pismo naše super učiteljice

Bojana Potočnik, mama

tole je pa eno krasno pismo.

tut jes ga bom poslal naprej.

čeprou...

čist use tut ni glih primerljivo.

danes je na cestah 10x več raznoraznih Tater, kot jih je bilo takrat, ko je bila tale mama 9 letnica.

pedofilije, narkomanije, nasilja, ugrabitev... je tut danes neprimerno več...

no, hočem samo rečt, da tut tista prejšnja oblika zaupanja otrokom mogoče ni bila najboljša.

ker...

kdo pa, če niso prav tisti otroci, katere so vzgajale mama in jim zaupale... danes zaslužni za to, da imamo več narkomanije, kriminala... ...

in prav generacija taistih otrok danes sedi u parlamentu, v katerem se nihče ne zgane...

ampak generalno gledano se pa s tem pismom kar strinjam.

precej očitno je, da smo nekje zašli, ali pa, da smo šli prehitro.

in zdaj je čas, da se mal skonsulidiramo.

in ja, predlog tele mame je čist okej, da bi se trend "razpadanja" vsaj ustavil in se počasi obrnil navzgor, če že ne more narediti glih kvantnega preskoka cele družbe.

kul, skratka :-)

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

Nas (pre)svetla sedanjost vodi v mračno prihodnost?

f.lux je zakon http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_approve.gif prvih nekaj dni se je bilo sicer kar težko privadit, sedaj sploh ne opazim več, da je monitor zatemnjen. Oz. opazim, če f.lux za nekaj časa izključim, svetloba prav bode v oči. Fina stvarca za večerne / nočne ure na računalniku http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

~

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.

Svaka čast, valjda bolj štekata zadeve kot oni tam. Dejta jih kontaktirat, bodo vsaj vedeli, kje je problem. Majkomila ej.

Kaj zanima Slovence

Slovenci praznoverni? Ma kje http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif

~

Tudi vi trpite za digitalno demenco

Seul, 29.06.2013, 10:06 | M.M

Južnokorejski strokovnjaki opozarjajo, da vse več otrok in tudi odraslih kaže znake digitalne demence. Kaj ta sploh je in kako naj jo preprečimo? Kako lahko pametne naprave uničijo naše možgane? Škoda je nepopravljiva.

Južna Koreja spada med države z največjim številom uporabnikov interneta. Težave zasvojenosti s svetovnim spletom so pri odraslih in mladoletnikih zaznali že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Strokovnjaki opozarjajo, da je ta odvisnost že pripeljala do zgodnjih znakov digitalne demence, s katero se soočajo v zadnjih letih. Z digitalno demenco opisujejo zmanjšane kognitivne sposobnosti, katero so v preteklosti zaznavali le pri ljudeh, ki so utrpeli poškodbo glave ali
pa so bolehali za raznimi oblikami psihičnih bolezni.

Težave s spominom, pozornostjo ...

Strokovnjaki južnokorejskega raziskovalnega centra pravijo, da pretirana uporaba pametnih telefonov in igranje igric moti uravnotežen razvoj možganov.
Poudarjajo, da se pri pretirani uporabi pametnih naprav leva stran človeških možganov razvija, desna pa zaostaja v razvoju ter tudi ostaja
nerazvita. Prav desna stran pa je odgovorna za koncentracijo. Če ni primerno razvita, ima posameznik težave s spominom in pozornostjo. V 15odstotkih lahko ti znaki privedejo do prezgodnje demence.

http://images.24ur.com/media/images/600xX/Mar2012/60889252.jpg?a4c5 Tudi vaši otroci in najstniki ves čas "visijo" na pametnih napravah in spletu? Kaj pa vi? (Foto: Thinkstock)

Strokovnjaki iz omenjenega raziskovalnega centra opozarjajo tudi, da se razmere še poslabšujejo: odstotek oseb, starih med 10 in 19 let, ki pametne naprave uporabljajo več kot sedem ur na dan, je po zadnjih ugotovitvah znašal že 18,4. Preteklo leto je bilo takšnih posameznikov za sedem odstotkov manj.

Raziskave kažejo tudi, da ima več kot 67 odstotkov Južnokorejcev pametne telefone. Od tega je kar 64 odstotkov najstnikov. Leta 2011 je bilo takšnih najstnikov "le" 21,4 odstotka. Strokovnjaki v tej državi se torej upravičeno sprašujejo, kaj bo s temi generacijami, saj so že pri tako mladih ljudeh opazili
negativne posledice uporabe pametnih telefonov in drugih pametnih naprav. Škoda, ki nastane na tako mladih možganih, pa je nepopravljiva, opozarjajo.

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...