Skoči na vsebino

Pet minut za lepši jezik

astra

Recommended Posts

Slovenščina.Čeprav naj bi jo vsi obvladali, raziskave kažejo, da iz šol prihaja vedno več funkcionalno nepismenih...

Net je gotovo pripomogel, da pišemo vedno slabše, pa vendar obstaja razlika, če uporabljamo "net jezik"...ali če ne obvladamo osnov...

Priznam, večkrat sem zadnje čase v zadregi...nisem prepričana, kako se kakšna beseda uporabi ali napiše...

Naj bo tale tema...namenjena vsem, ki imamo občasno težave...

Moj današnji primer:

napisala sem "stežka pričakujem"...

zdaj pa razmišljam, če sem besedo "stežka" pravilno uporabila....kot zdaj gledam na to, mislim, da raba ni bila pravilna, da lahko besedo stežka uporabimo samo v primeru, ko nam je nekaj težko narediti...ne pa, ko se tako počutimo...

saj ne vem, v bistvu...zmedlo me je...

Astra

Per aspera ad astra
Deli na socialnih omrežjih

Astra, bravo in čestitke za to temo!!! :palec:  xDDx  x;)x

:palec: :palec: :palec: :palec: :palec: :palec: :palec: :palec: :palec:

...

Sicer pa... :V: :sori: x:Ix :xx!: xrolleyesx :O:

Sramota, da je se nimamo.

sama sem jo ze odpirala, a ne odprla (blablarije, ki jih nocete slisat zdaj v tem trenutku :D).

Astra, skratka, TO! :palec: :palec: :palec: x^x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

glede na to,da sem bila v OŠ in SŠ ena izmed najboljših v pisani besedi v Sloveniji, me je prav sram, da sem tole priredila čisto po svoje, tako vrstni red, kot s in z... ampak plus zame, zavedam se, da kiksam in se včasih potrudim napake odpraviti, že nekaj časa razmišljam, kako je do tega prišlo... ok, ženska dvojina - moja posebnost, ampak vrstni red besed, včasih celo razumevanje napisanega... sram me bodi :sori:

stežka: ...izraža opravljanje, izvrševanje česa s trudom, naporom, s težavo...stežka je šel navkeber; stežka je odpravila prehlad; stežka je prepoznal sošolko;

...zatorej Astra, glede na navedene primere v SSKJ, lahko z besedo stežka opišemo tudi počutje :palec:

:palec: :palec: tole pa za razmišljanje o uporabi jezika x:Xx

...sama sem zelo pozorna na izražanje, tudi pri drugih, tako ustno kot pisno. Čisto v redu mi je pogovorni jezik na netu (čeprav le redko "preklopim" nanj). Drugače pa pravopisne napake najdem v trenutku, sem res pikolovska x:Ix. To sem pridobila z branjem, pa tudi ljubezen do jezika ter njegovo pravilno uporabo.

Dober pripomoček v zagati z izražanjem je SSKJ ( naložen na računalniku x;)x ). Včasih me res preseneti kakšna beseda za katero bi prisegla, da je čisti sleng, pa jo najdem lepo med besedami knjižnega jezika.

Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo

Astra, :palec: za temo!

Si mi dala misliti, kako je s tem "stežka pričakujem"... :inocent:

Glede na to, kar piše v SSKJ, bi rekla, da lahko to besedno zvezo uporabiš, kadar pričakuješ kaj slabega. Na primer, če pričakuješ otroka, ne moreš reči, da ga stežka pričakuješ, ker je to srečen dogodek, čeprav komaj čakaš, da rodiš (si neučakana). Če pa na primer veš, da se bliža toča, ki ti bo uničila pridelek, ti pa ne moreš nič narediti, da bi to preprečila, lahko rečeš, da stežka pričakuješ točo (s težkim srcem).

Ne vem, mogoče se motim, ampak tako se meni zdi da je s tem. xnckrivx

Uh, ja, d best tema... res... :palec: :palec: :palec:

Tut sama opazam, da sem na netu bolj sproscena, kar se tice jezika, da ne uporabljam pravilnih knjiznih besed...

Sama sem neznansko pikolovska ob napakah v medijih, pri domacih nalogah otrok in pismih, ki jih prejemam, bodisi od podjetij ali oseb...

Se ena sokantna ... poznam deklico, ki po koncanem tretjem razredu pise pizama z dz-jem (d sa crtom) :O:

Sicer pa sem mnogokrat zasledila na POP TV ogromno hrvatizmov... kako to lahko dopuscajo???? :o|o: :C:

majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツ

Spremeni sebe in spremenil boš ves svet!

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

Jez se bom... zgoscenka...

(lepo prosim...ne bi stvari pustili take kot so? )

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

O, fino, sem vesela, da se tema prijema... :palec:

saj tut jaz na netu pišem sproščeno, všeč so mi nove skovanke...ena od teh je recimo "en pobož".. x;)x ...pa še veliko besed nastaja, ki natanko zadenejo smisel...pa je ne najdemo v SSKJ...

Astra

Per aspera ad astra

Oh, jaz si ful besed izmislim. ;)

Smo ze nekje enkrat govorili na forumu o tem; v oddaji, kjer je bilo govora o tem in so bili povabljeni sami kompetentni, med njimi tudi Toporisic, prav slednji (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) ni uporabljal ne dvojine in ne rodilnika - na to sem pa alergicna.

Mas da si zgled - sam, ce se tkole gres! :xx!:

Porazno. xrolleyesx xrolleyesx xrolleyesx

Kaksen je nivo v revijah, casopisih, pravzaprav sploh vseh medijih!

Zalostno, v bistvu.

Tako se uci folk.

Smo oblikovali in spisali en katalog nekoc, knjizni.... pa sem delala z dvema novinarkama...

No in ko sem dobila text v obravnavo, sem dobila zivcni zlom in kar dol mi je vse padlo. Prav slabe sem postala, res...

Tolk napak!!! :sori: Takih, ki ni sans, da naredis kaksno solo v lajfu s tem nivojem (aja, seveda ima bejba fax, torej visjo izobrazbo kot jaz)!!

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Moja frendica, direktorica...se je navadila pregledovati vso odhodno pošto...ker jo je sram, da bi iz njene firme odhajali takšni zmazki... :xx!: ..pa vsi imajo faks, seveda... :xx!:

Smo imeli enga frenda, ki je par besed totalno narobe izgovarjal...in smo ga začeli oponašati, da bi skapiral.. xrolleyesx ...recimo

rojštil, pa zapstojn....on seveda nič, nam pa so te besede ostale..in jih še danes uporabljamo... x:Dx ..potem pa enkrat vidim...v šolskem spisu...našega sina..."zakurili smo rojštil"... xrolleyesx x:Dx

Astra

Per aspera ad astra

x:Dx Natancen in dosleden, ne? x:px x:o)x x;)x

Moja teta pravi pa Berlandin (bernardinu), pa se par takih for ima.

Moj 'svak' pa je vedno govoril recimor.

Jaz se pa nalasc vcasih kaj takega hecam, se prav takole naslajam. x8Dx x:px

Picasso

x:o)x x:Dx Midva pa sva imela v LK-ju enkrat skrata in je bilo napisano DECENBER (ali SEPTENBER, ne spomnim se). x:o)x x:Dx x:Dx x:px x:o)x x;)x

Halo?

Ko sva to vidla!!! x:Ix :xx!: xrolleyesx

Pa ko je folk iskal koledarcek na netu in ga niso nasli, ker:

so iskali Lunin koleNdarcek. x:Dx x:Dx x:Dx :8): xcivx :vragec: x:px

Picasso

Moja tašča pa reče..."poplat"...(podplat)...

In ogromno ljudi napiše..."hrptenica"... xrolleyesx

Astra

Nasa uciteljica pri gospodinjstvu je napisala droptine... :angry: :xx!: :sick:

Se pa spomnim svoje cvetke iz 4. razreda...sem sla domol x:Ix

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...