Skoči na vsebino

Pet minut za lepši jezik

astra

Recommended Posts

Mimogrede - s poudarkom na drugim e, ki je ozek. To pravzaprav izhaja iz gredoč mimo, kjer je poudarek na ozkem o.

S poklicem, s princem, z Jernejem, s košem, z Blažem, z Gajem - preglas, o se spremeni v e za c, č, š, ž, j.

Pa ni samo problem v napačni rabi besed, ali celo hrvatizmom, ampak naglaševanje. Kriza! Pa ne govorim o narečjih.

Deli na socialnih omrežjih

Aja, pa še nekaj. Ko nas je učitelj v osnovni šoli učil rabe in pomena vejice, smo vsi zehali. Pa nam je povedal nek primer, če je resničen, ne vem, ampak poučen pa.

Državni glavar je moral poslati telegram. Nekoga naj bi usmrtili, ali pa ga pomilostili. Ta ga je hotel pomilostiti. Napisal je - Usmrtiti, ne pomilostiti. Hja, stvar so si razlagali napačno in ubogega človeka obglavili. Hotel je seveda reči:" Usmrtiti ne, pomilostiti."

No, tako nam je hotel povedati, da je raba vejice, smrtno pomembna.

Zelo dobro, da si dala tak primer, jaz vedno pravim, da uporabljam besede (oz. simbole), da povem to, kar hocem povedat. xyesx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

• 1 month later...

:palec: Treba je red delat!

Hvala Coccinelle x:Xx ker se trudiš za nas.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Moj oče ima vedno v trgovini ,trgovki reč...

"Hvala lepa gospa!Vejico si postavite sama!"

In to samo zaradi tega,ker smo Italjanska manjšina in nam slovenščina dela preglavice.Še posebno pri pravopisju.Čeprav sem naredila slovenske šole,smo doma italjansko govoreči in to se rado tepe.

Samo,če ljubimo smo nesmrtni

<{POST_SNAPBACK}>Tko.

Ker je Izgubljeni (spet) odprl novo temo s staro vsebino, osvežujem tole :palec:

za linke se itak nihče ne zmeni

Joj, kolk si ti tečna, cocci... x:Dx x:Xx ..kr naprej daješ vedeti, kolk dolg si na lnf...in imaš vse teme v glavi...

te "stare" lnf-jevke bo treba ukinit...ko se tolk pametne delajo...midve bi lahko brez konkurence bile Tečki meseca...če že pujsi nisva mogli bit... x:Dx

In premalo si natančna...10 let starejša ni isto kot starostna razlika...pa tut napake na foromu tut ni isto, kot raba slovenščine na splošno... xrolleyesx

x:px x;)x

Astra

Per aspera ad astra

men je pa fajn mal pravila kršit. tud slovnična. so me itak v šoli mučli z njo. in štos je glih v tem, da znam (če odštejem vejice x^x ). sam je pa tko fajn se afnat s slengom. pa včasih kakšno reč podat na način, ki opisuje bolj razpoloženje al pa tok misli...nekam manj formalno, pa mogoče bolj skladno s filingom...kadar je pa treba, pa obvladam u nulo x:Dx x;)x

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

Pridem iz skul dam pa sitam za kompa, pol pa neki itam or something, pol pa grem mal around tk cist random. x:Dx

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)

Tko Izgubljen, tu se lohk izobrazujes, kot tud lohk sam opozarjas na napake (*ona tema pa je izbrisana, ker ni bilo nic pametnega notri za zdruzevat).

:palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>:palec:  Treba je red delat!

Hvala Coccinelle  x:Xx  ker se trudiš za nas.

<{POST_SNAPBACK}>Joj, kolk si ti tečna, cocci... x:Dx  x:Xx ..kr naprej daješ vedeti, kolk dolg si na lnf...in imaš vse teme v glavi...

te "stare" lnf-jevke bo treba ukinit...ko se tolk pametne delajo...midve bi lahko brez konkurence bile Tečki meseca...če že pujsi nisva mogli bit... x:Dx

In premalo si natančna...10 let starejša ni isto kot starostna razlika...pa tut napake na foromu tut ni isto, kot raba slovenščine na splošno... xrolleyesx

x:px  x;)x

Astra

Kwa zdej to :eek: ... ena triangelca me hvali, druga kurca x:o)x ... dejte se no uskladit, kako boste nastopale x:Dx x;)x

Hehe stare lnf tečke na grmado :vragec: ... ampak ti maš saj olajševalno okoliščino, da si blond :inocent: jst pa sam šlampasta... koko sm mogla primerjat napake na foromu z Slovenjščino kar tko x:Ix xrolleyesx

x;)x x:Xx :palec:

<{POST_SNAPBACK}>men je pa fajn mal pravila kršit. tud slovnična. so me itak v šoli mučli z njo. in štos je glih v tem, da znam (če odštejem vejice x^x ). sam je pa tko fajn se afnat s slengom. pa včasih kakšno reč podat na način, ki opisuje bolj razpoloženje al pa tok misli...nekam manj formalno, pa mogoče bolj skladno s filingom...kadar je pa treba, pa obvladam u nulo  x:Dx  x;)x
S tem se čisto strinjam :palec:

<{POST_SNAPBACK}>Pridem iz skul dam pa sitam za kompa, pol pa neki itam or something, pol pa grem mal around tk cist random. x:Dx

Kwa se vn mečeš, a t je blo treba vse vejce prov pustavt x:Dx :palec:

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

slovenjscino! :D :P

a sem ze povedala, da se nama je nekoc zapisalo v LK decenber (ali septenber)! :sick: :OO!: x:o)x

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>Kwa zdej to :eek: ... ena triangelca me hvali, druga kurca x:o)x ... dejte se no uskladit, kako boste nastopale x:Dx  x;)x

No, no, triangelce so že usklajene...samo me blonTne x:Dx moramo pohvalo mal drugače napisat...saj veš, vedno se moramo truditi...da pametno izpademo... x;)x

x:Dx

Astra

Per aspera ad astra

<{POST_SNAPBACK}>No, no, triangelce so že usklajene...samo me blonTne  x:Dx

x:Dx

Astra

Blentne x:Dx

p.s. včasih, se tudi triangelce, ne moremo med seboj uskladiti. Recimo Astra, je zadnjič manjkala na REM, medtem ko sva z drugo hipotenuzo tam prepevajčkale. Ah lajf :vragec:

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

• 2 weeks later...

Ne vem, če ste tole že omenili:

decembEr - decemBRski /ne decemberski/

metEr- meTRski / ne meterski/

...

Namreč opažam, da tudi v tiskanih oglasih...tudi na LNF oglas za študentski časopis, če sem prav opazila danes, vsi pišejo odvečen e.

Zdaj naj pa še eden tistih, ki ste imeli učitelje z domišljijo, napiše pravilo za tole.

Sama sem si res zapomnila (ne vem točno kdo je napisal) z otroki je križ / z otroci je criž ...in ugotovila, da govorim narobe x:Ix zdaj sem pozorna pa tudi zaradi tega trika sem si zapomnila...

Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo

:palec: O, in se Strelka, glej jih, glej, Lunatke, xDDx x:Xx

Fajn, da tole pisete, ja, vse primere, kar se spomnis, nic ne de, ce je ze bilo.

Boljse dvakrat kot nobenkrat. :)

TULE PA RES!! x!x

Jaz imam vcasih problem pri napovedih, ko tolk casa seciram, da sploh ne vem vec, se mi slisi nenadoma vse cist narobe...

Ali se zgodi, da kaj cut-nem, a potem del stavka pustim v napacni sklanjatvi zato... denimo...

In pol ko beres za sabo, je vse cist drugac... pol pa enkrat 'z desetimi ocmi' (jaz temu tako pravim) pogledas - najdes bedarijo... kot je decenber. :D

ja...

Vcasih pa nalasc pustim...

recimo 1x sem imela primer, na forumu...

Sem rekla, kok lustna dekle...

Pa je mojo frendico zmotilo, ko je videla.

Sem rekla, da je oboje prav in razlozila takole:

Ce bi rekla lustno dekle - bi nekak... razspolila. :D

Ono... al kaj...

Sem dala.. osebnejso noto, bolj 'zhenski' poudarek... nekako.

ker namrec - tudi mene JE zmotilo...

A ko sem sla popravit v 'lustno'... me je motilo... in sem nalasc pustila 'lustna'.

Ni pa se mi zdela cist... 'zhenska'... tako sem morala pustit dekle, tu ni blo debate. :D

Ali tujke...

Recimo (saj to sem morda ze govorila) recimo... a je to kul ali ne? Morda ni, morda je hrvatizem... a saj tudi slovensko je reci... ce bi rekli - recimo... recimo temu tako..

No in recimo se aktivnost...

Posebna zgodba v mojih napovedih; vedno dam dejavnost... vendar ko recem AKCIJA in gibanje, recimo (npr. merkur v strelcu), MISLIM 'Akcija!' in ne 'dejavnost'. xyesx x;)x

Tako da se ne pustim.

lektorji - posebna zgodba...

leta dva pa tri v Koledarcek napisati - Luna v skorpijonu je nasponana. :P

Sam nisem popustila.

tako mora bit, sem zahtevala, jasno.

Ker sem hotla TOCNO TO povedat.

jebiga, ce ni slovenske besede za to. Vcasih si jo potem preprosto izmislim, vcasih pa 'se posluzim' (x;)x se ena cvetka x:Dx) tujke pol. ;) :D

Picasso

se nekaj - imela sem DBEST!!!!!!!!! xsrcx prfokso za slovenscino (tudi razrednicarka, mama sosolca iz osnovne sole in kasneje tud gimnazije - tiste urce, ko sem hodila.. :P :))..

No in ona je prav dolocene stvari mi VTISNILA.

Vedno je govorila recimo:

slovenscina ne mara pasiva. :) :palec:

No in o tem sem hotla se spregovort (pa tak uvod blazoten :D).

namrec pasiv ni fajn. :D

A vcasih preprosto ne gre drugace, kot da ga uporabis - ce besede, kar jih, jaz ze, uporabljas za tocno TO, kar hoces povedat. :)

Picasso

Jaz sem se pa še tole spomnila: uporaba kateremu namesto ki.

Največkrat se tole pojavi v kakšnih cenenih reklamah, kaj jaz vem, npr. ...madeža, katerega ne morete odstraniti... xrolleyesx a je to hrvatizem? Vsekakor boli.

Pa, Marsa, ko pišeš o tujkah, zdajle se ne spomnim, ampak enkrat me je vrglo, ko sem šla prav preveriti "tujko" pa je bila lepo zapisana v SSKJ-ju. Najprej sem bila začudena, potem sem se pa spomnila, ko je nekdo enkrat rekel, da je jezik živa stvar, zato se ne smemo krčevito upirati njegovim spremembam. Kljub temu se mi prav malo "glupo" zdi, ker ne znam več (?) uporabljati slovenske besede za potenciranje nečesa ali preprosto povedano: Kaj smo govorili preden smo začeli uporabljati ful? Zelo? Niti slučajno...sploh ne vem...

Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...