Skoči na vsebino

Pet minut za lepši jezik

astra

Recommended Posts

<{POST_SNAPBACK}>

Tisti prof. o katerem sem pravila v postu višje...

jaz sem ga tud omenjala - bil je moj sosolec, celo kar dobri frendi smo tedaj bili oz. taka razredna kompa. :)

Smo imeli tudi tedaj (v osnovni soli, kjer je to bilo, pa se na subicki, dokler sem jaz hodila, tud tam sva bila sosolca) zelo dobro prfokso (ne vem, ce je profesorica) - Maticetov se je pisala oz. se se pise, upam. :palec:

Ja, no, poznam torej vso druzino, no Mojco pa spostujem kot profesorico, kot zensko in kot cloveka.

Blazno fajn, da sem ji lahko tedaj na eventu to povedala, po 20 letih. :)

Ja, Mare je ta, ki sem rekla, da sem bila prav ponosna nanj, ko je bil med drugimi gost v eni taksni oddaji na tv. xyesx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

res - a je kdo bral zeleno miljo od Kinga v slovenscini???

:sori: :xx!: xrolleyesx

Ejjjjjjj, halooooooooooooo, kok cvetk je pa tam! x!x

ja, in ful je tega povsod, vse vec - jasno, lektorji stanejo... in saj jih ne rabis kao... saj je ze ta vse pregledal. :P

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Tumach, mene to kar fizicno boli, pa ne sam zarad picajzlastosti, pac pa zarad ritma, ki pol ne tece prav.

Pa zarad svinjskega odnosa do avtorja, konec koncev... Oni je tam ful dobro napisal, pol pa tu dajo enemu spehu, pa unici onemu avtorsko delo, bi ga blo treba tozit, ne mu placat...

Imas pa k sreci prevode, ki so fantasticni...

Npr. jaz sem blazno shizila na Moravio - Zlobcevi prevodi - zelo zelo dobri, navduseno sem goltala (najraje imam prezir, pa tudi rimljanka ni slaba, pa rimske zgodbe so lustne, pa cel kup jih je dobrih)... no ene druge je pa drug prevajal... kar skoraj s tezavo sem brala..

Kolk da lohk al pa vzame.

Harry Potter, Vodnik od Adamsa - no to so zelo tezki, pa izvrstni prevodi.

To je pa res uzitek brat potem. xyesx

Picasso

• 3 weeks later...

ogaba. se kregam s frendico veckrat zarad tegale butastega nenaravnega *slovarja whatever... x:o)x :xx!:

Kot bi se norca delali, vcasih..

Jasno da je izgovorjava. aja, nekaj drugega je pravilno kao... halo? izgovarjava - ker kao izgovarjas? izgovarjati? in zato izgovarjava?

xrolleyesx

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>...IZGOVARJAVA je! pa ne moreš verjet. Sem šla preveriti v Slovar slovenskega knjižnega jezika. 

Ker izhaja iz izgovarjati (besede) ne pa iz izgovor.

jaz pa v jok pa na drevo ..  x;)x

:xx!: :xx!: :xx!:

mislm ej... tumač :o|o:

in takšn ološ ti diktira koko šprehat materni jezik :o|o:

beda tale Toporišič x!x

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

• 1 month later...

Veckrat opazim, ko folk (tudi politiki, novinarji, folk ki nastopa javno) uporablja 'pr nam' (pri nam) namesto, pravilno, PRI NAS.

To mi gre na zivce.

(*morda smo pa ze omenili...).

Sem pa zaradi necesa drugega izbrskala tole.

Namrec, tam nekje sem prejle napisala, da 'mi gre en komad po glavi'...

Pa ko govoris, ko izgovoris skratka tole, se vse cist logicno in fajn slisi, jasno, komad mi gre po glavi, ne razmisljas.

Ko pa napisem - se zalotim, da ga dam v navednice, torej me je nekaj zmotilo, ko sem pisala.

In slisi se pa tudi - 'po glavi' mi gre komad.

xrolleyesx A ni bedast? :P

Picasso

Jaz sem totalna perfekcionistka in posledično pikolovka. Btw. sem slovenistka in pišem dokaj jasno. Na forumih (na tem še posebej) prevladuje že neka spakedranščina, imam občutek, da se ljudem to zdi bolj "in". Meni gre že kar na kozlanje in občasno se tudi sama spustim, ker imam drugače občutek, da bom delovala distancirano in mogoče preveč resnobno. Vendar pa - to sem jaz, že od nekdaj čutim ljubezen do lastnega jezika in se mi je težko pačit.

Nikakor nočem pustiti vtisa, da se zato počutim večvredno ali kaj podobnega in nisem pristaš nekega mrtvega jezika, ki je kodificiran v določenih priročnikih in je samemu sebi namen ... V pogovornem jeziku uporabljam veliko slengizmov in ker sem vzkipljiv človek, tudi kletvic. :vragec:

Dosti stvari bi lahko naštela, pa se mi ne ljubi ... Naj omenim samo eno, ki mi gre resnično na k.: posebAj!!! Nikoli pa ne bom pozabila podelitve viktorjev (če se ne motim, leta 2002), ko je na kipcu viktorja za življenjsko delo pisalo ŽIVLJENSKO DELO!! Človek kar onemi ...

Se strinjam da je preveč ,če se na javnih prireditvah, prireditvah na "visokem" nivoju ,pojavljajo takšni spodrsljaji, kot na podelitvi Viktorjev. Glede forumov pa mislim, da smo pač sproščeni. Poveš(beri napišeš) tako kot čutiš in ne razmišljaš vedno o tem, ali si nekaj napisal slovnično pravilno ali ne.Sama se v družbi svojih prijateljev ne izražam "po pravilih", ampak sem takšna kot sem-tu na forumu sem med prijatelji.... x:)x

Te pa razumem, Smrketa, res te. x:)x xsrcx

fish is mute-fish knows everything-G.B.

ja, Smrketa, nad tem smo se tule ze precej pritozevali ('zivljenski').

Jaz tud stekam, kot pravi Julijana, a v pogovoru ne govorim knjizno, me celo morda vcasih moti, se mi zdi afektirano.

Sleng pa zelo maram in ga uporabljam in si zmisljujem nove oblike in fore, uporabljam tuje besede (ce pri nas ne obstaja TOCNO taka, ki bi opisovala natancno ta pomen, ki ga hocem poudarit).

Se ti res zdi, da na tem forumu se posebej?

Nisem nikoli razmisljala o tem, vendar tezko verjamem.

Morda je samo bolj dejaven, razlicni obiskovalci gor, pa je pac VEC vsega.

Morda pa imas tud prav... x:)x

Je pa to grozno (da so celo NAPISALI na kipec), sam se nam se je 1x v LK zapisalo - septeNber. x:o)x

a stekas? x:Dx :xx!:

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>krokodil, tudi jaz sem mislila tako. ROKO bi dala v ogenj. Včasih me je kar groza kako malo znam, pa bi to MORALA vedeti. Grem nazaj na faks ... pa vse od začetka, no ...

Kar skrit bi se šla.

IZGOVARJAVA je! pa ne moreš verjet. Sem šla preveriti v Slovar slovenskega knjižnega jezika. 

Ker izhaja iz izgovarjati (besede) ne pa iz izgovor.

jaz pa v jok pa na drevo ..  x;)x

pa ja po neki čudni logiki... samo huh... a tale Toporišič je en kmet, pa nekaj mi ne bo nkol jasno, kako lahko on diktira te brezveznosti... in da se vreme pa vlada z U-jem izgovarja...

Mushi

jaz vcasih vejic skoraj namenoma ne postavim... ker tko drdrajoce vcas govorim in hocem dat tako vzdusje.

Vejice uporabljam, ko je potrebno, ker cesto govorim v vrinjenih stavkih. :)

Pa rada krsim BUTASTA pravila, ki nikomur in nicemur ne sluzijo. xyesx :vragec:

Picasso

Jaz pa rada kakemu Krokiju zatezim al komu takemu (ki je sam ves picajzlast x;)x xDDx)...

Picasso

hehe glej ga kaj je prec uletel!!! x:Dx x:Dx x:px

Montenegroti a ne?

To bi bilo pa res prebedasto! x:o)x x:px

Picasso

jz pa pišem tko k me prime...in to je ponavad najbl šlampast... tko k povem tud napišm... mislm da bi blo fajn če bi začela kej pisat tko k se prov piše, če ne bom pozabla... hehehe :OoO:
spet se mi je na bolš poslabšal

Hmm.. ena dilema iz druge teme.. pa bolj sem paše..

Čatežke ali Čateške toplice?

Po mojem spominu iz srednje šole so cateške.. ne vem, ce je v slovenščini sploh možna kombinacija črk ž+k?

Žal nimam pravopisa nikjer blizu, sem sla pa za štos vpisat obe verziji v najdi.si..

čatežke = 199 najdenih strani

čateške = 804 najdene strani

seveda pa so Terme Čatež...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Kombinacija črk ž in k?.......Heh, teŽKo! :vragec: x;)x x:Dx

Nočko x:Xx

Aja, men se tak na uho tud blše Čateške sliš, čeprav sem tam napisal Čatežke.....bolj po filingu, vedno tko, slovnica mi nkol ni dišala....

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Jaz bi tudi rekla Čateške, nekako bolj spevno.

Sicer pa ob vsem klumpu, ki ga tukaj natipkam, nisem ravno merodajna :inocent:

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...