Skoči na vsebino

Pet minut za lepši jezik

astra

Recommended Posts

Fajn tema tole :palec: u savinjski mamo pa en univerzaln izraz k se rabi za vse sorte : une xDDx sm unega vidla, prnes mi une, učire smo pa une jedli, jo je pounego x:Dx skratka: une je pršu pu une k se za une nuca pol je pa z unemu zunego une x:px

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

Bora

Deli na socialnih omrežjih

• 2 weeks later...

Men se ne zdi nč tazga...sej po forumih, sms-ih, osebnih sporočilih...več al manj kar vsi tko pišemo...me pa "skrbi" nekej druzga...opažam da večina (ni važn s kjerga konca SLO smo) folka piše v ti "ljubljanskem" narečju...oziroma uporabljeno ogromno besed in besednih zvez, ki so značilne in ljubljano in okolico...tud pri men osebno je tko...nevem zakaj...

x?x x?x x?x

Imej vedno

ZRAK za dihanje

OGENJ za toploto

VODO za pijačo in

ZEMLJO za življenje.

To ti želim iz srca.

<{POST_SNAPBACK}>Mogoče zato, ker nekatere besede tako dobro skrajšajo. Poleg tega pa je naše narečje težko spravit v pisavo, a ne? Na ircu smo se včasih fajn zajebavali, pa noben ni znal prebrat. zlij uodo skuzi uoknu   x:Dx  x:Dx  :vragec:

s kje pa pol si ti, k tko "po naše" govoriš:)

hja no...js itk tko govorim,da me učasih še u domačih krajih ne zastopjo...

se hitr navlečem vsega in govorim čist zmiksano...enako vela za pisanje:)) xrolleyesx

Imej vedno

ZRAK za dihanje

OGENJ za toploto

VODO za pijačo in

ZEMLJO za življenje.

To ti želim iz srca.

bi se ljehk rjekl da č b jedn piso čist u sujmu narečj ga žiu boh neb zastopu,ž č gvarim čist pu savinsk me nbjedn na zastop, rajtn da je to na čudna špraha....tk da zarad tega pišemo bl tk, da usaj gdo ve za ka se gri...da b pa prjeveč matrali use k s tle guar, pa tud ni za nkamr....

tk de grim pa na jžino, je mama murko zus nardila..... x:Dx

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

Bora

Men pa pisat praviln slovensk sploh ni noben problem, seveda takrat ko moram.

Zdajle ne bom. Je pa drug problem. Ker sem iz Notranjske, mamo tud mal svojevrstno narečje mi Zasavci. In potem je problem, ko greš na kak razgovor v Ljubljano in okolico in se sploh ne znaš izražat pravilno slovensko, saj tega v vsakdanjem življenju ne rabiš vsak dan.

Če pa naletim na kakšen problem v izrazoslovju pri pisanju naprimer, pa po netu pogledam v SSKJ, pa je stvar rešena.

V sili se človek prelevi v genija.

Yann Martel

Ja Todika to je še čist v redi. Je pa moj pravu, k je delu v Prekmurji, da tam pa še vedel ni kaj imajo za malico, ko mu je kelnrca povedala, kaj je na razpolago.

V sili se človek prelevi v genija.

Yann Martel

<{POST_SNAPBACK}>Fajn tema tole :palec: u savinjski mamo pa en univerzaln izraz k se rabi za vse sorte : une xDDx sm unega vidla, prnes mi une, učire smo pa une jedli, jo je pounego x:Dx skratka: une je pršu pu une k se za une nuca pol  je pa z unemu zunego une x:px

okolica celja: pa imamo izraz one... x:Dx

Mushi

<{POST_SNAPBACK}>bi se ljehk rjekl da č b jedn piso čist u sujmu narečj ga žiu boh neb zastopu,ž č gvarim čist pu savinsk me nbjedn na zastop, rajtn da je to na čudna špraha....tk da zarad tega pišemo bl tk, da usaj gdo ve za ka se gri...da b pa prjeveč matrali use k s tle guar, pa tud ni za nkamr....

tk de grim pa na jžino, je mama murko zus nardila..... x:Dx

Jst sm tud vse zastopla, sam mal dalj sem brala xrolleyesx xrolleyesx

Imej vedno

ZRAK za dihanje

OGENJ za toploto

VODO za pijačo in

ZEMLJO za življenje.

To ti želim iz srca.

• 4 months later...
<{POST_SNAPBACK}>res je, mantis... pa o otrocih bi se tudi dalo kakšno reči... je vse prevečkrat slišati "z otroci" namesto "z otroki".

verjetn bojo kmal tut to verzijo priznal kot pravilno, ker se zmer bolj uveljavlja v splošni rabi. Tko, da je sam vprašanje časa, ko bo pravilno o otrocih in z otroki, kot tut o otrokih in z otroci.

life is uncertain - eat dessert first

• 2 weeks later...

Opažam zelo različen odnos do slovenščine v primeru šumnikov.

Eni jih ne uporabljate. Je brez njih napisano lepše, je to zaradi tehnologije, osebnega stila, navideznega udobja ali česa drugega? So besedila ob uporabi strešic preveč ošiljena, ĥĵâ, môĝôčê jê pâ nâpâčnâ smêr pûščîĉ?

Torej – kaj vpliva na vas, da ob tako razviti tehnologiji, ki omogoča mnogo, mnogo več kot tistih nekaj pred leti še posebnih znakov vzhodnoevropskih držav, danes povsem običajnih, ne uporabljate treh slovenskih znakov?

Piko

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

Mene pa zanima kaj pomeni položiti izpit. Ali to pomeni, da si ga opravil ali pa samo, da si ga odpisal?

Lp

Vsako jutro se v Afriki zbudi lev. Ve, da mora teči hitreje kot gazela, da jo ujame, sicer bo umrl od lakote.

Vsako jutro se v Afriki zbudi gazela. Ve, da mora teči hitreje kot lev, sicer bo ob življenje.

Ko se jutro za jutrom prebujaš, se ne sprašuj, ali si lev ali gazela, temveč začni teči.

afriški pregovor

<{POST_SNAPBACK}>Opažam zelo različen odnos do slovenščine v primeru šumnikov.

Eni jih ne uporabljate. Je brez njih napisano lepše, je to zaradi tehnologije, osebnega stila, navideznega udobja ali česa drugega? So besedila ob uporabi strešic preveč ošiljena, ĥĵâ, môĝôčê jê pâ nâpâčnâ smêr pûščîĉ?

Torej – kaj vpliva na vas, da ob tako razviti tehnologiji, ki omogoča mnogo, mnogo več kot tistih nekaj pred leti še posebnih znakov vzhodnoevropskih držav, danes povsem običajnih, ne uporabljate treh slovenskih znakov?

Piko

Ah kaj češ Piko, nema tu šta da se žalimo. Mi lohka se gremo da govorimo naški ali pa tud ne?!

Ja sam ka mali pao s lipe

• 1 month later...

ne verjamem x:o)x

tristotim? :o|o: shit, sem se pustila prepricat.. narobe naredili :sori:

No ja, bom drugič vztrajala pri svojem.. thanx x:Xx

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...