Skoči na vsebino

Pet minut za lepši jezik

astra

Recommended Posts

Ker sem si spet vzela 5min za lf, sem našla po naključju tudi tole temo.

Jaz pa sem obsedena od uporabe vejic - tole imam še iz SŠ, ko nas je profesorica v spisu tako kaznovala, da si lahko pisal šus, če ti je manjkalo 5 vejic, čeprav je bila lahko vsebina za pet.

Prej pa mi je ravnateljica popravila ime dveh otrok, namreč napisala sem Luku in Žigu, torej sem uporabila 2.sklanjatev, ki je prav tako pravilna, saj mi nekak ne gre, da bi uporabljala prvo žensko, saj se gre za moški osebi (se gre... čeprav GRE za moški osebi...)

no pa ji nisem upala oporekat

Deli na socialnih omrežjih

:C: na tortožerke ni šans, ka jih majo v takih vurah, ka so samo za močvirnike vredi, na lunin party še nism bia pa tud neja vem če bom kda priša, tak da.......bova virtualno simpatizirala. x;)x x:Xx :2src:

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Ja se nikol nisam strinjo, da smo vrlo slabo podokovani u slovenskom jeziko. Imamo onog Toporišiča i ostali radni ljudi. Tako da več u srednjoj školi, pardon šoli imademo slovenštinu na fakultajtivnoj ravni. Tako da ja osobno ne vidim razlaga, da ne bi znali.
Ja sam ka mali pao s lipe

Hmmm, dajmo še malo po slovensko....

...in sicer sklanjanje imena in priimka pri ženski in pri moškemu, ker sem zasledila tudi na uradnih dokumentih včasih narobe napisano, namreč pri ŽENSKI sklanjamo SAMO ime, pri MOŠKEMU pa IME in PRIIMEK:

Tina Novak: TinE Novak

Janez Novak : JanezA NovakA

Sem pa dala čisto šolski primer priimka in imen.... x:Dx

Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo

Jp...ampak to zdaj, po novem...včasih se je ravno tako sklanjal tudi ženski priimek... x:)x

Lahko bi obnovili še malo slovnice...madona, sem vse pozabila... glagol bi še znala določit...samostalnik tudi...potem se pa že konča :vio: xredx

majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツ

Spremeni sebe in spremenil boš ves svet!

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

O, Lusten! :)

Pesha, fajn da si izpostavila tole, o tem ni bilo se nic govora. :palec:

Ja, imen res ne znajo sklanjat nekateri...

Super, res, da mamo tole temo in kar velik razpravljalcev! :palec: x^x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Mora gret :palec: x:o)x

Drugače pa... uporaba nedoločnika ali namenilnika včasih tudi mene zmede... sploh, ker v pogovornem jeziku nedoločnika ni slišati... ko pa je treba kaj napisati, pa lahko nastopi dvom...

Namenilnik, kot že ime pove, izraža namen, namero... kot na primer: "Grem delat...", "Pridi jest..."

Ko pa neko dejanje opisujemo ali govorimo bolj na splošno, je pravilna uporaba nedoločnika... "Moram se učiti..."

In potem pride Adi in zapoje: "Je treba delat..." xcivx :eek: x:Dx

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...