Skoči na vsebino

Pet minut za lepši jezik

astra

Recommended Posts

Kdo ve kaj je prov, "parkirišče za avtodome" al "parkirišče za avtodomove"??

smo mel celo dilemo, ker recimo na nekem parkirišču (se mi zdi da pod velko planino) piše ...za avtodomove. pa kao da nej to ne bi blo prov... kaj vi mislte? :inocent:

Deli na socialnih omrežjih

Jaz mislim, da je pravilno parkirišče za avtodome, pa tud lepše se čuje, če uporabiš v stavku.

Najboljše bi blo, da bi kakega slovista/slovistko to vprašali. x:)x

Vpij, slišali te bodo vsi daleč naokrog, šepetaj, slišali te bodo tisti zraven tebe, molči, slišal te bo prijatelj!

UUUUUUUU, da se jaz tudi kdaj zmotim :eek: Svasta xcivx

Cigo me nadmudrio na domacem terenu x:px

x:px sve zbog tableta x:Dx a s vidu kako delujejo-slavistichne pilule x:px x:Dx

vec svetlobe spustis vase,
svetlejsi postane svet v katerem zivis

shakti gawain

x:Dx x:Dx

Samo res, kak je prav slovist al slavist? x:Ix

Zaj sn se tud sama malo na svoj račun nasmejala. x:Ix x:Dx

Vpij, slišali te bodo vsi daleč naokrog, šepetaj, slišali te bodo tisti zraven tebe, molči, slišal te bo prijatelj!

jaz sem hodila na skoraj vsa predavanja, pa dvopredmetna sem. x;)x držim se bolj v ozadju in me je težko opaziti, kaj šele zapomniti si me. :P

sej js se tud ne mecem vn. ves, sam men se še lohk oprosti, da se te nism zapomnu. sam tipov nas je blo pa bl mal.. ajajaj.. xrolleyesx x;)x

v drugi polovici sem idin na muho hodu kar smo mel skupnega.. bjelcevica pa slovansko jezikoslovje sm pa bl spricov :inocent:

smo mel celo dilemo, ker recimo na nekem parkirišču (se mi zdi da pod velko planino) piše ...za avtodomove. pa kao da nej to ne bi blo prov... kaj vi mislte? :inocent:

V praksi se uporablja "avtodomi" in dvomim, da bi katerikoli lektor besedo popravil na "avtodomovi". Preverila sem tudi v korpusu besedil Fida (tu so zbrana sodobna slovenska besedila v skupnem obsegu nekaj nad 100 milijonov besed), kjer se beseda "avtodomovi" sploh ne pojavi. Postavlja se mi vprašanje, zakaj je tako, saj če bi logično sklepali, bi se, kot je že coccinelle napisala,

zanimivo tole, Aishah... če je avtodom izpeljanka iz dom, bi bila množinska oblika avtodomovi, torej tudi 'parkirišče za avtodomove' potemtakem pravilna :inocent:
moralo reči "avtodomovi". Moja razlaga: sestavine zloženke izgubijo svoj prvotni pomen, saj se njihov pomen združi v novega in pomen posameznih besed v tej novi besedi ni več pomemben (oz. hočem reči, ni več točno tak, kot je v osnovni, samostojni besedi), zato se tudi oblikoslovna pravila prilagodijo tej novi besedi neodvisno od pravil, ki veljajo za osnovne besede. Torej, dom se v množini sklanja s podaljšavo -ov-, avtodom pa brez le-te.

... nočem obljub, le iskren obraz, le iskren obraz ...

http://freeweb.siol.net/fotomax1/mediac/450_0/media/DIR_249/DSCF0008.jpg

zanimivo vprasanje. :)

nisem se razmisljala o tem (pa tud videla ne, da je aishah tole vprasala in da je coccinelle odgovorila)..

kaj pa vem... sama bi se odlocla za avtodomi.

sam bi se morda res mal sprasvala najprej. :)

avtodomovi se mi slis hrvasko, avtoDOmovi...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

frendica me je zdajle vprasala nekaj, pa se tle preverjam:

ali je IZPOSODITI al SPOSODITI ?

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Razclenitev:

Parkirisce je prostor.... naprej se ve!

Avtodom pa je spet parkirisce, ne! Ena nova beseda, fajn!

Torej: kako je mogoce, dve isti besedi skupaj napisat. Pravilno bi bilo: Parkirisce za avtomobile, pa tudi to je trapasto, saj je jasno, da je parkirisce ze za avte in ne za ladje ali pa kure, ce je v mestu, ne!

Avtodom pa je spet bumerang od parkirisca! Torej, pravilno bi moralo biti in tudi je, samo AVTODOM. Ce pa jih je vec, torej vec Parkirisc je tudi vec Avtodomov.

frendica me je zdajle vprasala nekaj, pa se tle preverjam:

ali je IZPOSODITI al SPOSODITI ?

Izposoditi bi bilo, sposoditi si nekaj iz omare, npr.

Sposoditi pa od osebe.

Torej imas 2 varijanti: Od prijateljice sem si izposodila/sposodila (zastarelo) denar! ali pa: Prijateljica mi je posodila denar. Tako ne bos v dvomu kaj je prav!

ali pa: Od prijateljce si moram izposoditi/sposoditi danar! = Prijateljica mi mora posoditi danar!

ŠPORT, VESELJE, DOBRA VOLJA * http://BINGA-BONGA.forumfree.net * ZDRAVJE, POŠTENJE, SVOBODA

ne saj sem ji ze odgovorila...

po mojem je izposoditi - ker je IZPOSOJA.

drug primer: sem si IZprosil tole....... nisem sam prosil, sem si izprosil.

tako je po mojem tud izposoditi prav - vsekakor sem ji to svetovala.

Morda pa narobe (sam dvomim, sposoditi se mi ne slis ok)

Picasso

ne saj sem ji ze odgovorila...

po mojem je izposoditi - ker je IZPOSOJA.

drug primer: sem si IZprosil tole....... nisem sam prosil, sem si izprosil.

tako je po mojem tud izposoditi prav - vsekakor sem ji to svetovala.

Morda pa narobe (sam dvomim, sposoditi se mi ne slis ok)

(zastarelo) Sposoditi=izposoditi=isto! Meni je bolj vsec sposoditi si. Vse pa je iz ene posode, ne! IzPOSODiti xsmx je iz posode vzeti nekaj, ker je bilo v posodi.

Sposoditi xsmx : Nekaj je bilo na posodi in potem vzames S posode, ne!

Domnicelj bi pel:

Vem, da danes bo srecen dan

to sem zacutil ze zjutraj!

Zagotovo danes bo taksen dan,

da vsi kompliciramo ze od zjutraj!!!! xsmx No, pa komplicirajmo se naprej!!!

ŠPORT, VESELJE, DOBRA VOLJA * http://BINGA-BONGA.forumfree.net * ZDRAVJE, POŠTENJE, SVOBODA

(zastarelo) Sposoditi=izposoditi=isto! Meni je bolj vsec sposoditi si.

Domnicelj bi pel:

Tale tvoja sposoda Tomaževega priimka pa je vredna enega Marija Čuka! x:Dx x:Dx x:Dx (Po moje ga celo osebno poznaš)

Domice'lju (naglas je na zadnjem zlogu) ni bilo všeč, ko so ga imenovali Domicelj šnicelj, ampak take Domnicelj pa niti Don-Micelj ni.

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

Tale tvoja sposoda Tomaževega priimka pa je vredna enega Marija Čuka! (sam po tv, pa ni niti mal humorist! x:Dx x:Dx x:Dx (Po moje ga celo osebno poznaš)

Domice'lju (naglas je na zadnjem zlogu) ni bilo všeč, ko so ga imenovali Domicelj šnicelj, ampak take xsmx Domnicelj pa niti Don-Micelj ni.

xsmx

xsmx Hvala, sele zdej sm vidla, kwa sm napisala xsmx zdej pa pride, da Dom ni ceu, da je pufentan, ne! xsmx

No, koooooncn spet en/a, k n razume 0!!!

:palec: Ti prav pašeš v to temo s...kako si že napisala...centrsko ljubljanščino x:Dx x:Xx x:Xx x:o)x

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...