Skoči na vsebino

Pet minut za lepši jezik

astra

Recommended Posts

Saj vidim da se jih ne učiš, s citati sem mislil na nimbusa, ki jih je poln....

kdo pa ste to vi, ki boste sprejeli izziv?....in kakšen izziv sploh imaš v mislih?

Ja, glede slovnice se pa strinjava.....huda zadeva x;)x

Kdo smo? Ja, mi s tega foruma - a ne veš, al si imel spet kakšne svoje teorije ala file x v mislih, hehehe

Deli na socialnih omrežjih

Kdo smo? Ja, mi s tega foruma - a ne veš, al si imel spet kakšne svoje teorije ala file x v mislih, hehehe

Sori, nisem vedel, da imamo tisti ki sodelujemo na forumu svojega predstavnika....

teorije ala file x? :?: x?x

Sej, tudi meni ne gre in je tudi meni bedasto. In dalje ostajam v nevednosti, zakaj je tako. Pravopis nič ne razloži, samo komandira, kako je treba pisati. xnckrivx

Marsa je lepo povedala zakaj je tako nekaj postov nazaj.

Po eni strani se strinjam s tabo, od časa do časa kakšen slavist izumi neko bedasto neživljenjsko pravilo

in potem se ga kao moramo držati.

In tudi razumem tvoje nagnenje k odkrivanju vzrokov, ampak ali ni jezik nekaj pri čemur ne moreš lih

za vsako malenkost točno izbrskat zakaj in kako....mislim, če se razumemo pa še v uho gre, ja jebi ga če

se bedasto sliši.....mogoče se pa ne sliši bedasto prav vsakomur :vragec:

Norost je vcasih najvecja modrost…

Marsa je lepo povedala zakaj je tako nekaj postov nazaj.

A to je to:

ker hoce rect, da ga brez nje ('tebe') ni.

Mah, ni zadovoljiva razlaga. To itak vem, kaj hoče povedati.

No, še malo drugače: kako pa se zanika izjavo "Brez tebe nisem nič"? Brez tebe sem nič? Brez tebe sem vse? Kako drugače? xrolleyesx

Po eni strani se strinjam s tabo, od časa do časa kakšen slavist izumi neko bedasto neživljenjsko pravilo

in potem se ga kao moramo držati.

In tudi razumem tvoje nagnenje k odkrivanju vzrokov, ampak ali ni jezik nekaj pri čemur ne moreš lih

za vsako malenkost točno izbrskat zakaj in kako....mislim, če se razumemo pa še v uho gre, ja jebi ga če

se bedasto sliši.....mogoče se pa ne sliši bedasto prav vsakomur :vragec:

Kaj pa vem. Do zdaj sem tako ali drugače dobil razlage, zakaj je kako v našem jeziku. xnckrivx

Possible—but highly unlikely.

Mah, ni zadovoljiva razlaga. To itak vem, kaj hoče povedati.

Saj zato pa gre pri jeziku, madona....da veš kaj hoče povedati. In da gre v uho, da te ne bolijo ušesa od tega....

No, še malo drugače: kako pa se zanika izjavo "Brez tebe nisem nič"? Brez tebe sem nič? Brez tebe sem vse? Kako drugače? xrolleyesx

Kaj pa vem. Do zdaj sem tako ali drugače dobil razlage, zakaj je kako v našem jeziku.

Zanika se jo skrajno preprosto - brez tebe mi je čist kul x:Dx ....samo ne razumi zdaj tole kot jebanje v glavo,

s tem hočem povedati, da slovenščina že v osnovi ni jezik kjer bi lahko postavil stroga pravila in tudi prav je tako.

Ima vsaj več možnosti za razvoj, ki ga seveda vrli slavisti od časa do časa zavirajo na vse možne načine, kaj češ....

Če prisluhneš zvenu teh dveh stavkov okoli katerih se tukaj lomijo kopja boš slišal razliko...in tudi

zaznal rahlo drugačen pomen ali bolje energijo za enim ali drugim....in za to gre pri slovenščini, za melodijo, odtenke v

naglasu in podobna jajca....meni je ta živost všeč, jebiga. Jasno, da sta struktura jezika in nje zavedanje pomembna

ampak pretiravanje še pri seksu ni zdravo kaj šele pri jeziku.....

Pa še to..... če se že gremo natančnost je izjava "brez tebe nisem nič" zanikanje izjave "brez tebe sem nič"...

Ampak pomen je pa enak, razen v odtenku....in kaj češ zdaj, se postavit na glavo in vpit da to ni pravično, ali kaj?

živost jezika.....

Pa še to..... če se že gremo natančnost je izjava "brez tebe nisem nič" zanikanje izjave "brez tebe sem nič"...

Ampak pomen je pa enak, razen v odtenku....in kaj češ zdaj, se postavit na glavo in vpit da to ni pravično, ali kaj?

živost jezika.....

Itak, da se ne bomo postavili na glavo, sam, moraš priznati, da je tale izjava dvignila kar dosti prahu tule, med nami...

Pa naj kdo reče, da smo poceni...

To pa že ne... xDDx

živost jezika.....

kakšna je pa pol razlika med "s tabo nisem nič" in "brez tebe sem nič" x?x

x:Dx x:Dx x:Dx

ali po domače

a je "brez tebe nisem nič" zanikanje "brez tebe sem nič" al je " s teboj nisem nič" zanikanje "brez tebe nisem nič" x?x x:px

po mojem se vsaj v tem primeru splača postati samski x:Dx xcivx x:px

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

ali po domače

a je "brez tebe nisem nič" zanikanje "brez tebe sem nič" al je " s teboj nisem nič" zanikanje "brez tebe nisem nič" x?x x:px

Čestitke!!!

Presekal si Gordijski vozel, xDDx xDDx xDDx xDDx xDDx

ali po domače

:palec: itak.....

brez nje je brezveze, ko pa je prisotna tako ali tako hitro ugotovi, da si nula...

In evo zakaj tako, vsaj pri slovencih..... x:Dx :vragec:

Guest mačona

Včerajšnja izjava moje sodelavke:"Dve trgovke imajo dve leve roke." Super, ni kaj. :vio:

Ko sem pa vprašala sodelavca, ali rabi kozarec za šveps, je rekel, ja eno za šveps, eno pa še za nekaj drugega (karkoli že). Lepo. :vio:

Se pa sprašujem, ali ga tudi jaz ne sračkam, ko tako lahkomiselno stavim vejico pred ali. Pozabila sem že pravila. Delam kot mislim, da je prav. x:Dx x:Ix :sori:

živost jezika.....

Ja, jaz že štekam živost jezika in vse te odtenke pomenov... Ampak, kako to razložijo recimo tujcu, ki se uči slovenščine? Gotovo je neko pravilo, neka razlaga, ki se mi izmika -- in to me zanima. x:)x

Possible—but highly unlikely.

janko pa upa, da s svojim slogom koga ne žali preveč. sam še zmer rajš tko, kukr pa neki na pou. se delat pismenga, pa res bedaste kikse delat... :o|o:
sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

Ja, jaz že štekam živost jezika in vse te odtenke pomenov... Ampak, kako to razložijo recimo tujcu, ki se uči slovenščine? Gotovo je neko pravilo, neka razlaga, ki se mi izmika -- in to me zanima. x:)x

Čemu neki bi tujcu razlagal pravila, saj v primeru, da se uči, hmmm, ne vem, verjetno pravila sovpadajo v njegovo učenje x:)x

mene pa zanimata 2 stvari:

1.ali se pred in sicer uporablja vejica in kako...vsaj dva primera uporabe, če kdo slučajno ve

2. ale se piše skupaj ali narazen: kakorkoli, kogarkoli, kadarkoli...

hvalaaaaaaaa in pa: sončkeeeeeeeee

:vio: :vio: :vio:

Vsako jutro se v Afriki zbudi lev. Ve, da mora teči hitreje kot gazela, da jo ujame, sicer bo umrl od lakote.

Vsako jutro se v Afriki zbudi gazela. Ve, da mora teči hitreje kot lev, sicer bo ob življenje.

Ko se jutro za jutrom prebujaš, se ne sprašuj, ali si lev ali gazela, temveč začni teči.

afriški pregovor

2. kadarkoli, kdorkoli ... itd. Lahko se piše skupaj ALI narazen. Po pravopisu je oboje prav.

kadarkoli kerkoli s kermukoli skupi al pa narazn :o|o: :o|o: :o|o:

swašta x:Dx x:Dx x:Dx

mene pa zanimata 2 stvari:

1.ali se pred in sicer uporablja vejica in kako...vsaj dva primera uporabe, če kdo slučajno ve

2. ale se piše skupaj ali narazen: kakorkoli, kogarkoli, kadarkoli...

hvalaaaaaaaa in pa: sončkeeeeeeeee

:vio: :vio: :vio:

Ivan Cankar je dosti uporabljal stavke, povezujoče z veznikom in...recimo: bil je lep dan in sonce je sijalo...

Ne bi se spuščal v tole, ker sem prekratek, vendar je žalostno, da je čedalje več izrazov, kateri kakorkoli ne spadajo v kontekst knjižnega jezika in kdorkoli lahko piše po časopisih in kakorkoli, posledica tega je, da se ubadamo z vprašanjem, kako se nekaj v resnici pravilno napiše...ni v redu, ne...

ni v redu, ne...

vem za eno slavistko, k je zlo pr stvari in od učencou tut velik zahteva. je u redu a ne? je :palec:

in ta ista trobentica med predavanjem občasno sedi na katedru in nogice počiva na stolu. tut med čik pauzo zna zgrešit pepelnik. ni v redu, ne...

vem za eno slavistko, k je zlo pr stvari in od učencou tut velik zahteva. je u redu a ne? je :palec:

in ta ista trobentica med predavanjem občasno sedi na katedru in nogice počiva na stolu. tut med čik pauzo zna zgrešit pepelnik. ni v redu, ne...

Slab odraz pedagoškega obnašanja, vendar ne sovpada na področje slavistike, v redu pa seveda ni...

Slab odraz pedagoškega obnašanja, vendar ne sovpada na področje slavistike, v redu pa seveda ni...

itak. zato sm pa napisou.

obvladat slovnco pa mal literature te še ne nardi bolšga al pa kulturnga. škoda, k eni tko misljo :o|o:

kdo pa to misli? :eek:

očitno nisi med njimi :palec:

pa da nau nesporazuma. tut jes sem za, da bi se na jezik mal bl pazl. tut mi je jasn, da je treba začet pr seb, sam če na forumu uglaunm niti ne razmišlam kwa pišem, ne bom niti kuko pišem. če bom pa kdaj opazu, da je mogoč kšn procent več kot ene dva napisanih kolkrtolk pravilno, bo pa zihr tut mene kritična masa potegnla.

x:Dx x:Dx No vidiš, pa še stavek z "in sicer" si uporabil. x:o)x

Pa tudi ne vem, zakaj bi se moral opravičevat. :eek:

Mal se hecam, veš xDDx

In sicer sem pa namerno uporabil, ko je pa v kontekstu pogovorne teme, ane x:)x

Opravičevat se, to je pa ena zadeva, v katere verodostojnost dvomim in je ne uporabljam, vsaj kot izraz hitrega preseganja lastne napake...kr tko sem rekel, zaradi prebliska, lohk bi se pa tudi opravičil, ker se po tvojem področju razpisujem kot nek samooklicani ekspert, če vzamemo v ozir dejstvo, da si se že preizkusila v lektorskih vodah...

Spet nakladam xrolleyesx

Čaw xDDx xsrcx

Drugo pa je, da niti v javnih ustanovah in na radiu, in na TV ne znajo osnov jezika. To me pa blazno moti, poklicna deformacija pač.

jap. tut parlament učas zna bit en velik teatr, pa imena firm, pa kioski za burek pa kostanj...

ma sej nč nouga...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...