Skoči na vsebino

Pet minut za lepši jezik

astra

Recommended Posts

ardent, kako pa veš, da sem se že preizkusila v lektorskih vodah. x:Dx x:Dx

forum je pa itak namenjen izmenjavanju mnenj. ne gre tu za neko blazno stroko.

Seveda ve, saj te berem...poste, mislim, ker si pa ja pred nedavnim omenila, da si lektorirala neke zapiske...menda takrat, ko smo tiste besede razčlenjevali, kako je nekdo brez nekoga nič pa, da ni nič in to...

Kdor gleda, vidi, hehehe xDDx

Deli na socialnih omrežjih

1. Pred in sicer je vejica. V ponedeljek bodo odpadla predavanja. Nadomestili jih boste naslednji teden, in sicer v torek ob 11.00 in v petek ob 12.00. x:Dx x:Dx Beden primer.

2. kadarkoli, kdorkoli ... itd. Lahko se piše skupaj ALI narazen. Po pravopisu je oboje prav.

hvala :2src:

tole skupaj in narazen me je zmendlo, ker sem videla, da vsak piše kot ga je volja :palec:

še tole: in sicer uvaja vrinjen stavek ali se gre za odvisnik in kakšen?

Vsako jutro se v Afriki zbudi lev. Ve, da mora teči hitreje kot gazela, da jo ujame, sicer bo umrl od lakote.

Vsako jutro se v Afriki zbudi gazela. Ve, da mora teči hitreje kot lev, sicer bo ob življenje.

Ko se jutro za jutrom prebujaš, se ne sprašuj, ali si lev ali gazela, temveč začni teči.

afriški pregovor

Sej res mečkam x:Ix Že 24 bom pa nč iz mene x:o)x

To pa zato, da bo vse naenkrat in boš lahko tako še bolj uživala ob mojih stvorih x^x

Ej a veš kaj sem te hotla vprašat...že dolgo...

Moj tamal je mel v šoli protipomenke (4.razred).

Skratka in so mel tele:

sladko - ...................

slano - ...................

kislo - ..............

No na pamet neki govorim. Po pravici povedano ne vem, kaj je protipomenka sladkega? slano? kislo? grenko?

Dej to mal napiš :inocent:

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

Nezadovoljiv odgovor. x^x

Torej je to tako, ker pač skoraj vsi tako govorimo in ker kao lepše zveni? Kot z besedo samozavest, ki se danes uporablja za nekaj čisto drugega, kot je njen prvotni in pravi pomen.

Possible—but highly unlikely.

xsmx

Drkajva skupaj

Opomba v zvezi z naslovom filma:

iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika: drkati -am nedov. ® zastar.

1. večkrat zdrsniti, zdrkniti: potne kapljice so mu drkale po čelu

2. drsati se: gledala je, kako fantje drkajo po ledu; otroci so se hodili na potok drkat

xsmx

Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.

Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.

by Tony Samara

NAGAJIVA USTVARJALKA

RECEPTKI

ne me j****... x:Dx

sem mogu pogledat... ampak v tem kontekstu nisem nikol glagola "drkati" uprabil xcivx xrolleyesx

drkati -am nedov. ® zastar.

1. večkrat zdrsniti, zdrkniti: potne

kapljice so mu drkale po čelu

2. drsati se: gledala je, kako fantje

drkajo po ledu; otroci so se hodili na

potok drkat

P.S: pa še nedovršen je... kaj je pekel x?x Ne, to niso ljudje okoli tebe, to je drkanje do neskončnosti... xcivx ... tristo zelenih žab... let mi kam x:Dx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

ja, ne vem kako to... a sva oba delala tist x?x xrolleyesx

x:Dx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

misli mi kr podrkavajo po glavi nikak da se zberem

Ne vem, se pa spomnim, da so me enkrat hoteli navleči na tivolski led da bi se naučil drkat, pa sem rekel, kakor sedaj vidim docela zmotno, da se pa jaz že ne bom drkal z drsanjem x^x

Moral bi reči drsal z drkanjem oziroma drkal z drkanjem, kar pa bi bilo že pretiravanje ali hiperbola(tok da nismo izven teme)

si drkal na ledu x:Dx x:Dx x:Dx pol ne trpijo sam ušesi, morajo možgani še na ravnovesje tuhtat x:px sem sam tut enkrat drkal... pa ko še nisem znal fajn drkat... pa drkam, pa drkam, pa nič... pa spet drkam, pa drkam... pa mi je tolk zapasal, da nisem mogu nehat in se nisem znal ustavt... pol sem se pa kar po tleh vrgu... drugače bi direkt v drstišče zarinu x:Dx

od takrat več ne drkam... x:Dx x:px x;)x

Mysti... pa sej drkamo po slovensk... xrolleyesx x:Dx

Fernando Pessoa

Mysti... pa sej drkamo po slovensk... xrolleyesx x:Dx

xokx

...pred leti je Andrej Stare izjavil **umetnostno drkanje** in je bil potem nekaj časa ta izraz zelo aktualen. Nam otrokom se je zdel smešn :inocent:

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Sem končno našel razlago za moje vprašanje o "nisem nič" in podobnih nelogičnih primerih v jeziku. Če koga zanima daljša razlaga, jo najde v knjigi ŠUSS : študentska skrb za slovenščino (Študentska založba, 2001) od strani 127 do 130. Razlaga se začne fantastično: "Čemu bi si belili glavo, kjer to ni potrebno?" Vso razlago pa lahko strnem v preprost stavek, ki ne pove ničesar: tako pač je, ker je taka navada uporabe. xrolleyesx

No, če smo se navadili, da (ni)smo nič, se bomo tudi na drkanje. x^x
ta nisem nic... je res "zanimiv"... tko... x:Dx :palec:

nelogicn... :inocent:

podobno kot: "kaj bos jedu?"... pa odg.:"nc nebom jedu..." sam pol bi (po tapravem) ja neki mogu jest... glede, na to, da se ze nic NE je... xrolleyesx mislm... x:Dx

ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

:vragec:

to ni dobr za zivce, pa se za kej..... x;)x

ce je ze kksn nikaln odgovor, v primeru, kadar se komu zljubi NIC..., pol navadn res recej(m)o

kao: nic ne bom.....

kr se vseen (pomensko) pomen, da neki bos :inocent: x:Dx

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

meni se trenutno ne ljubi nič. tako x^x
xokkx

no, ker se ti ze lih nic ne ljubi pa uzivi v tem, ko (verjetn) ne delas nic... x:px

tudi dihanje je proizvod dela našega srca
:palec:

motis se... x:Dx je proizvod dela pljuc..., posledica pa je bitje xsrcx

ta nisem nic... je res "zanimiv"... tko... x:Dx :palec:

nelogicn... :inocent:

podobno kot: "kaj bos jedu?"... pa odg.:"nc nebom jedu..." sam pol bi (po tapravem) ja neki mogu jest... glede, na to, da se ze nic NE je... xrolleyesx mislm... x:Dx

Ja, prav čudno kako nekaj trdimo z dvojnim zanikanje. Sicer je primer, podoben tvojemu, tudi opisan v tisti knjigi, če bi te zanimalo brati. Ne pričakuj pa razlag, zakaj je tako. x:)x

Ja, prav čudno kako nekaj trdimo z dvojnim zanikanje. Sicer je primer, podoben tvojemu, tudi opisan v tisti knjigi, če bi te zanimalo brati. Ne pričakuj pa razlag, zakaj je tako. x:)x
:eek: x:Dx

zakaj ne....? x:Dx aaa... zato, ker je pac enostavno tko... al kako ze?

v keri knjigi?

mogoc me bo pa kdaj/kje res zanimalo..., nkol ne ves :inocent:

:eek: x:Dx

zakaj ne....? x:Dx aaa... zato, ker je pac enostavno tko... al kako ze?

v keri knjigi?

mogoc me bo pa kdaj/kje res zanimalo..., nkol ne ves :inocent:

ŠUSS : študentska skrb za slovenščino (Študentska založba, 2001), str. 127-130.

nak brez bitja srca pljuča ne delajo x:)x
ja.... pa to tud drzi! :palec: x:)x

in tud brez pljuc srce ne dela... kj zdej? xrolleyesx x:Dx

poskus, neki casa, pa se neki casa, pa se mal casa, pa se trenutek casa, in se neki casa...uglavnem tko dolg ne dihat, da pozabs sploh se dihat....em pol bo vse takoj jasno... :inocent:

ne napeljuj ga k samomoru :vragec: x:o)x

a spet... uporabljas :vragec: pol pa trdis, da ves da skoduje zivckom.... x:Xx

ej, pa sej VE da se hecam! no ce pa slucaj ne ve..., pa zdej VE! xsrcx

Sem končno našel razlago za moje vprašanje o "nisem nič" in podobnih nelogičnih primerih v jeziku. Če koga zanima daljša razlaga, jo najde v knjigi ŠUSS : študentska skrb za slovenščino (Študentska založba, 2001) od strani 127 do 130. Razlaga se začne fantastično: "Čemu bi si belili glavo, kjer to ni potrebno?" Vso razlago pa lahko strnem v preprost stavek, ki ne pove ničesar: tako pač je, ker je taka navada uporabe. xrolleyesx

Ja, sej... x:)x

No, če smo se navadili, da (ni)smo nič, se bomo tudi na drkanje. x^x

tole se pa sliši, kot da si malo užaljen......

ampak mene pa res zanima, čemu pa bi si belili glavo zaradi tega? Mislim, zakaj

te to tako matra?

Ali ni tudi v naravi tako, da se pojavi kakšna anomalija in se pač pojavi,

pripomore k raznolikosti pokrajine ali česarkoli že x?x

Norost je vcasih najvecja modrost…

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...