taraja 12. junij 2007 Prijavi Deli 12. junij 2007 Pomoč prosim.... Šivanje trakA ali šivanje trakU? Malo me zmanjka tukaj Po moje je tožilnik, torej šivanje koga ali kaj= traka, čeprav se sliši čudno Šivanje koga ali česa? Šivanje traku. Po moje. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pesha 12. junij 2007 Prijavi Deli 12. junij 2007 Ja, sem razmišljala, samo a ni rodilnik vedno zanikan??? NE šivam koga ali česa =traku. ??? Citiraj Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
taraja 12. junij 2007 Prijavi Deli 12. junij 2007 šivati je glagol, šivanje pa je glagolnik( samostalniška beseda izpeljana iz glagola), šivati trak - šivanje traku. Tako nekako. Poglej pod besedne vrste, boš našla glagolnik. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pesha 12. junij 2007 Prijavi Deli 12. junij 2007 Aha...potem je vendarle prav šivanje traku....ja saj, tako sem imela tudi v spominu, pa sem pomislila, da je to pogovorno in potem zakomplicirala s sklanjanjem......ok. Hvala. Včasih se tudi pogovorno prav izražamo Citiraj Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 27. junij 2007 Prijavi Deli 27. junij 2007 Ve kdo, kaj pomeni "cecljati"? Ne v SSKJ-ju ne v pravopisu tega glagola ni. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 30. junij 2007 Prijavi Deli 30. junij 2007 xg:Dx Kdo sploh to ve? Ko grem na faks v kopirnico rečem:"Ali imate skripto od blablabla?" in me vsi razumejo Ampak je res butasta fora. Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vilamalina 26. oktober 2007 Prijavi Deli 26. oktober 2007 :onfire: Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 26. oktober 2007 Prijavi Deli 26. oktober 2007 skriptaskriptskriptomskriptaskriptihskripti :xx!: :xx!: :xx!: Ena debilnejših for.Res debilno... izdati skripta v dvesto izvodih; posoditi komu skripta; debela skripta / napisati skripta; preštudirati skripta v enem tednu In gotovo nihče ne ve, zakaj je tako. Znanstveni "tako pač je" velja tudi v tem primeru? Zdi se mi, da ne, ker nisem nikoli nikogar slišal govoriti tako (torej ne more "tako pač biti"), razen kakšne tujce, ki imajo težave s slovenščina. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
KLaaVdiJaa** 11. november 2007 Prijavi Deli 11. november 2007 veste,kaj pa mene moti....pač kako govorijo ljubljančani...pol pa mislijo,da govorijo slovnično ...nimam nič proti njim, samo vseeno..... brez zamere....heh Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vilamalina 11. november 2007 Prijavi Deli 11. november 2007 veste,kaj pa mene moti....pač kako govorijo ljubljančani...pol pa mislijo,da govorijo slovnično ...nimam nič proti njim, samo vseeno..... brez zamere....hehslovnično govorimo vsi. eno pravilno, drugi pa nepravilno. jaz sem zato, da vsi govorimo v dialektih, pa bo problem rešen. me pa na primer bolj motijo napake, ki jih ljudje delamo pri pisanju:brez da bi namesto ne da bi,ljudje ne uporabljajo rodilnik, namesto da ne bi uporabljali rodilnika,pa na primer ko preberem, ko bom velik bom bil... postanem popolnoma zmedena, ker ne vem, a je človek že zrasel, ali še bo in tudi ali je že postal to, kar pravi, da se želi postati, ali še ne,napačna raba predloga s/z in k/h,raba dvojine tipa greve ali celo grevi namesto greva. ko se jezite čez rabo dialektov pomislite na to, da na češkem, na primer, skoraj ni dialektov, praga z okolico ima svoj dialekt ter enega pas ob meji s poljsko. po mojem je treba izkoristit kar imamo. ker to skoraj gotovo imamo z določenim razlogom. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 Že nekaj let nazaj sem se odločil, da bom govoril in pisal čimbolj slovnično pravilno in distancirano od lokalnega okolja, tako v družbi prijateljev kot v formalnih situacijah. Ljudje me res čudno gledajo; a tisti, ki me poznajo, so se že navadili. Moti me, ko ljudje na forumih in internetu na sploh pišejo, kot se jim zazdi, da je prav, kar v svojem govoru ali narečju, brez ločil, ali pa jih postavljajo, kamor se jim zdi lepše, in tako nemalokrat nimam pojma, kaj hočejo povedati. Saj ne gre za to, da bi se morali 100% držati vseh pravil, a s takim pisanjem zgubljajo jasnost in sporočilnost. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 ... brez ločil, ali pa jih postavljajo, kamor se jim zdi lepše, in tako nemalokrat nimam pojma, kaj hočejo povedati.Primer: ne ne vem Lahko pomeni dvoje: Ne, ne vem. ali Ne ne, vem. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 raba dvojine tipa greve ali celo grevi namesto greva. Ja, ja! Moja bivša sošolka (sicer odličnakinja z odlično oceno pri slovnici) je vedno uporabljala besede: greve, bove šle in očale. Na začetku mi je šlo na živce, ko je kaj takega rekla, potem sem se pa v štirih letih navadila (da pač greve v jedilnico, da bove naredile domačo nalogo x:o)x ). Sicer sem pa zelo razočarana nad mojo slovnico in pravopisom tukaj. Imam dneve, ko poskušam pisati čim bolj pravilno, ampak nikoli ne uspe. Ko pišem v Luninih čvekarijah, se pa sploh sprostim. Začela sem besede postavljati v napačni vrsti red, kar me še najbolj moti, ampak ko nekaj hitro pišem, kar pozabim. Zanimivo, ker mi je v srednji šoli šlo precej dobro. Na faksu je pa očitno profesorjem vseeno, če ga kaj lomim pri seminarskih in izpitih. Glavno, da se da izluščiti bistvo? Meni se samo Mysti smili, ki bo morala najbrž še enkrat napisati moji diplomski Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 privat (in to je tut tuky na netu) pišem kokr se mi zdi; razlog je v tem, da imam slovnične slovenščine dovolj v službi, tam štejem vsako vejico, piko, presledke, vezaje,.. priredja, podredja, povedi,.. Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 heretik Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
janko 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 swašta mate probleme... jes pišem pa bres napak, pa me glih tko nobedn na zastop sej zgleda le brat na znate, ne pisat Citiraj sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm.... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 slovnično govorimo vsi. eno pravilno, drugi pa nepravilno. jaz sem zato, da vsi govorimo v dialektih, pa bo problem rešen. me pa na primer bolj motijo napake, ki jih ljudje delamo pri pisanju:brez da bi namesto ne da bi,ljudje ne uporabljajo rodilnik, namesto da ne bi uporabljali rodilnika,pa na primer ko preberem, ko bom velik bom bil... postanem popolnoma zmedena, ker ne vem, a je človek že zrasel, ali še bo in tudi ali je že postal to, kar pravi, da se želi postati, ali še ne,napačna raba predloga s/z in k/h,raba dvojine tipa greve ali celo grevi namesto greva. ko se jezite čez rabo dialektov pomislite na to, da na češkem, na primer, skoraj ni dialektov, praga z okolico ima svoj dialekt ter enega pas ob meji s poljsko. po mojem je treba izkoristit kar imamo. ker to skoraj gotovo imamo z določenim razlogom. :palec: predvsem pomanjkanje rodilnika v meni sprozi neko globinsko agresijo.... in predvsem, ker je tega pomanjkanja toliko v medijih....in jezikovnega razsodisca ni vec.vsak lahko govori kot zeli (novinarji...ojoj....) pise kar zeli (oglasevalci...ojoj....)in so, kot pravi alan, dejansko tezko razumljivi in pogosto nerazumljeni. osebno me ne moti pomanjkanje pravopisa na takih krajih, kot je ta, ker je pacvsakemu v interesu, da je cimbolj razumljen, in ce se za to ne potrudimo,potem pac pride do nesporazumov in se to pac na drugacen nacin resi...je pa to res bolj zamudno. glede te smesne dvojine...greve in to...ko sem to prvic slisala sem pocila skoraj od smeha inu zacudenja! ima pa neko logiko, ker za zensko dvojino ni specificnega izraza...ampak mi je bolj smotano, kot, da me res moti.mene tu najbolj moti, pri sebi, ker nimam stresic pa malo me moti, da ne uporabljam velikih zacetnic, ampak tega se morda se privadim....moti me tudi, ker primorci ne uporabljamo dvojine, ostalo mi je pa vse vsec v cisto vseh narecjih...razen malo prevec germanizmov na stajerskem, ampak ne morem presodit, ali je to zato, ker mi niso vsec, ali zato, ker jih pogosto ne razumem Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 mene tu najbolj moti, pri sebi, ker nimam stresic Omogoči si še slovensko tipkovnico in je problem rešen. Lahko imaš toliko tipkovnic, kolikor jih potrebuješ. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 saj intenzivno delam na tem....do zdaj nisem mogla, ker imam vse v anglescini in ni delalo to pri meni, enkrat te dni dobim nov racunalnik, ga cakam ze 3 tedne .... SLOVENSKI! (oz. niti malo slovenski, samo stresice bo pa imel ) Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vilamalina 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 Vilamalina je moj novi idol. Se moram tudi sama spet popraviti in začeti pisati na forumu kot sem na začetku. tudi jaz imam z vejicami težave, da o velikih začetnicah niti ne izbubljam besed. Ja, ja! Moja bivša sošolka (sicer odličnakinja z odlično oceno pri slovnici) je vedno uporabljala besede: greve, bove šle in očale. Na začetku mi je šlo na živce, ko je kaj takega rekla, potem sem se pa v štirih letih navadila (da pač greve v jedilnico, da bove naredile domačo nalogo x:o)x ).saj meni niti ne gre na živce, če nekaj primerkov to uporablja. problem postane, ko to tudi drugi slišijo in potem čredno začnejo uporabljat, češ, saj res, če gre za dve ženski pa oblika res ne more bit enaka kot če gre za dva moška in tako greve postane prijateljica v stiski.verjetno je enako pri a boste rekla oz. a boste rekel namesto skupne oblike a boste rekli. mene raje tikat kot takole naslavljat. čeprav mislim, da se to po novem dovoljuje. mystica? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 :OO!: bohnedej Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vilamalina 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 predvsem pomanjkanje rodilnika v meni sprozi neko globinsko agresijo.... točno vem kako se jo občuti. jo začutiš in jo potunkaš, ker nočeš pametovat, ane?novinarski jezik je pa dostikrat... ehm... :xx!: saj, če bi bile druge stvari na svetu ok, potem bi bila raba jezika še majmanj problematična, samo ker ni... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 Mene tudi zmrazi, ko ga slišim.Se pridružujem. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vilamalina 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 še eno enostavno pravilo, ki so nam ga povedali v osnovni šoli, pa ljudem povzroča nemalo težav:pred soglasniki v hecnem stavku ta suhi škafec pušča stoji predlog s, pred vsemi ostalimi pa z. ampak z pred vsemi bededami, ki se začenjajo na samoglasniki. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 12. november 2007 Prijavi Deli 12. november 2007 Za s in z se nisem nikoli učil pravil -- še danes jih ne vem. Preprosto sem uporabljal posluh in nikoli zgrešil. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.