Skoči na vsebino

Pet minut za lepši jezik

astra

Recommended Posts

jaaaa, idrsk :2src:

(ano tinko pizzo, je rekla zadnjic moja prijateljica...ko je hotela eno italijansko, s tenkim testom x:o)x )

danes sem odkrila se eno jezikovno posebnost. ceprav ne vem, ce je jezikovna - presodite sami.

v ljubljani na murglah so ulice: pod kostanji, pod brezami, pod akacijami...itd

v ljubljani na zalah so ulice: med kostanji, med lipami....itd

po mojem mnenju je obratno.

x:)x

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Deli na socialnih omrežjih

shhhh... pazi, kaj govoriš, da te ne bo res koklja.... xcivx

:eek:

zdaj me pa zanima česa vsega je lenivec sposoben?! ali pa polž?

joj, letos poleti me je nek hrošč med spanjem ugriznil v uhelj. me je skor kap od presenečenja - kakšna budnica. čaki, grem pogledat, če kje najdem fotko.

http://www4.slikomat.com/07/1116/48d-stenica.gif

baje je to stenica :unsure:

najprej sm mislila, da je šuštar :8):

zanimiv, nism vedla, da taki hroščki spadajo med stenice, sm zmer mislila, da so to kake gromozanske zadeve x:Ix

lenivec ne vem, če je česarkoli sposoben x:Dx

hehe, jst sm enkrat sanjala, da me en s sirkovo krtačo drgne o licu, pa ga na noben način nism mogla odgnat, bolelo ko hudič. pol se pa zbudim, me je mačka lizala :o|o: bemu tist hrapav jezik, me je lice še kr en lep cajt peklo

njej se je pa fajn zdelo, kr vrtela tist svoj strojčk, mrrrrrr prrrr rrrrrrrrr :2src:

da ne bomo čist off topic :inocent:

kaj pomen, da "človk i"?

saj po mojem je bil res.

http://www4.slikomat.com/07/1116/ya6-utar.jpg

še dobro, da nimaš krave :fiju:

a ta i se reče kot i ali bolj kot j? ker, če je slednje, potem človek je.

maš prav, sam se pa reče i, ne j :)

se mi je prav hecno zdelo, ko ena frendica, ki je doma blizu tolmina, ni vedla, kaj pomen, ko sm rekla, da grem ist :)

ne maram pa tud tega - se grema s karom drajvat

grem doga wokat

... :o|o:

zdej grem pa jest u bed slipat, upam de bom ki lipga drimala :inocent:

jaz tudi nisem prevelik navdušenec tovrstnega angliranja (če se to ne sliši kot želiranja naj mi lenivec naredi karkoli se mu zljubi)

pa lepe drimke!

Guest Mačona

ko vidiš v nekem tekstu, ki naj bi bil roman, izraz "dva platna" tudi dvakrat prebereš, ker ne moreš verjeti. xrolleyesx

še nekaj mi ni jasno. zakaj vedno znova v literarnih delih zasledim stavke v stilu "se bi bal" namesto "bi se bal". ne vem, nekako mi "se bi" ne gre v uho. xrolleyesx

pomen je lahko razlicen, oz. poudarek....moras povedat v kontekstu...ampak mislim, da vem, kaj mislis.

meni gre pa na zivce tole:

ureme

ulada

urata

itd...

po televiziji.

MA KAKSNO UREME, JAZ Z VRATI LOPUTAM INU NE Z URATI, RAZN CE SM DOMA!

In ZIVA GLASBA...a kdo pozna slucajno mrtvo glasbo?

Glasba v zivo je totalno nekaj drugega, kot ziva glasba.

za eksplodirat :vragec:

In se nekaj, kar me blazotno moti, pa se zdajle ne spomnim, se dobro, in grem spat!

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Guest Mačona

ženska ne zna sklanjati. :sori: publicistka in pisateljica. če si mislilia na "dva platna".

"se bi" sem pa zasledila v romanu avtorice, za katero ne bi rekla, da nima pojma o pravopisu. meni pač ne zveni, kako je prav, pa itak ne vem, ker ne brskam po priročnikih, pravila poznam slabo, ravnam se več ali manj po posluhu.

Guest Mačona
ja. že v Kalipso je polno enih kiksov, če se prav spomnim, je kar nekaj nepravilno postavljeni ali pač manjkajočih vejic, pa narekovaji kar manjkajo kjer je dialog, da niti ne veš prav, kdo govori ... v Če pa tudi, no, "dva platna" sta iz tega romana.

jejhata. poleg tega, da mi kocine skačejo v luft (kakšna sreča, da jih nimam veliko... kakšna poraba energije bi sicer to bila...) ob napačni stavi s/z (bolj me uniči kdar je z namesto s-ja kot obratno), bi se mi zdelo pomembno povedat, da je pravilno eventualno in vizualno. nikakor pa ne eventuelno in vizuelno :xx!: . pomagate si lahko z angleškima visual in eventual. samo izpeljane so iz angleščine in če se namesto zadnjih a-jev uporabi e-je niso nič bolj slovenske.

men se zdi da pa korošci najbol čudno govorijo.(pa brez zamere prosim.)poznam eno k tok čudno govori.npr.štramplni pa štranklni pa neki štramplni pomen nogavice,štranklni pa stročji fižol.se skor isto imenuje pa so čist drugačne stvari.pol se je pa zanč en zmotu (k je oponašal korošce) je pa reku da je dal štramplne u usta x:Dx

ja. že v Kalipso je polno enih kiksov, če se prav spomnim, je kar nekaj nepravilno postavljeni ali pač manjkajočih vejic, pa narekovaji kar manjkajo kjer je dialog, da niti ne veš prav, kdo govori ... v Če pa tudi, no, "dva platna" sta iz tega romana.

Hm, pa ne dajo pisatelji tega slovničarjem, da mal popravjo preden gre v objavo :inocent: .Men se to zdi neumno.Valda si loh Dr.slovnice, pa se še zmer loh zmotš, sm pa tja.Second opinion always pr takih delikatnih zadevah.

men se zdi da pa korošci najbol čudno govorijo.(pa brez zamere prosim.)poznam eno k tok čudno govori.npr.štramplni pa štranklni pa neki štramplni pomen nogavice,štranklni pa stročji fižol.se skor isto imenuje pa so čist drugačne stvari.pol se je pa zanč en zmotu (k je oponašal korošce) je pa reku da je dal štramplne u usta x:Dx

ŠTRAMPLE. In to niso nogavice (zokni), ampak hlačne nogavice.

Da nič ne veš. xrolleyesx x:Dx

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Men so pa naračja zakon x:px .Cela identiteta naroda se da čutit not (so strogi,ponosni,fini,dobri,hinavski, itd).Nekej v smislu Angležev v Londonu, kjer človk dobi filing tiste njihove vzvišenosti in plemenitosti hkrati-samo v govoru ki pove vse x:px .

Drgač pr ns narečje men absolutno zmaga primorska-ženske so ful seksi z to špreho.Najmn pa naša kranjščina,sploh uno prot kranjski gori-trdo in neusmiljeno.Nimaš kej, velik pove o narodu ki je preživu skozi zgodovino marsikej zaradi pomankanja hrane(revna zemlja ni obljubljala vsakoletne letine-od tu tudi škrtost kot humor-ker gorenc je mogu bit kr varčn,trdoživ ,če je hotu preživet).Se tut pozna v trdoti jezika.

ammm... ja...

obstajajo pa tudi manj socilolingvistični razlogi za slovenske dialekte. ki so kakopak super. problem se pojavi samo takrat, ko nekateri ne pooznajo knjižnega jezika, pač pa samo dialekt. kar lahko onemogoča tekoče in jasno sporazumevanje.

no, saj na kitajskem se tudi rangira stopnja izobraženosti po številu pismenk, ki jih posameznik obvlada....

Hja, če bi jst začjla u našmi narečji pist, mislm da tudi nje bi blu kej dwasti ldi ku bi zastuopli muoje kracanje. :o|o:

Matr dobr da se v šoli uči pravopis k drgač se z telimi prleki res neb nč razumu x:o)x .Tko pa vsaj on tebe, če ti že ne njega x:Dx

Ne sej se zajebavam.Vsazga se da razumet, sam počasnej gre kokr ponavad.Sm se že tut i Italjani pogovarjov(sicer so ble bolj kretnje podobne abecedi gluhonemih kot besede :) ).Se da, sam potrpežljivost, kjer z časoma hit zaštekaš bistvo.

ammm... ja...

obstajajo pa tudi manj socilolingvistični razlogi za slovenske dialekte.

Dobr to so bol moje razlage k kašna uradna,znanstvena dognanja :) .Ne vem, pač jest vidm/začutim v vsaki izgovorjeni besedi/rimi ful enih podatkov.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...