Skoči na vsebino

Pet minut za lepši jezik

astra

Recommended Posts

Kaj pa hrvatizmi?

Mene motijo navadno, vendar...

... namesto enostavno vzames preprosto, vendar kako pa je z obliko 'poenostaviti' potem? xDDx

Vcasih se znajdes v zadregi, najdes kaksne luknje.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

Kaj pa hrvatizmi?

Sta kazes ? x:o)x

Meni je pa najbolj smesno, ko kdo (pa tudi na TV dostikrat, samo prisluhniti je treba) govori o pravilni rabi materinega jezika (pravilno je materni).

Materin jezik je v bistvu to, kar ima njegova mama v ustih. x:Dx x:Dx x:Dx

Ko si ze omenila hrvatizme, ta je najbolj pogost, skoraj vsi govorijo tako (ok, jaz nikoli x^x ) : "obadva" / pravilno je "oba".

Pa se ena cvetka, enako pogosto uporabljana, (celo v reklamnih oglasih je narobe....pa tudi tukaj na forumu se zasledi :eek: x:Dx ) : sesalec.

Pravilno je SESALNIK, sesalec je pes, konj,macek, tiger... riba pa ne :vio: (no, razen ce je po horoskopu x;)x )

Po mojem menju, gledano sirse, VSA pravila, kar se jezika tice, imajo samo eno, glavno nalogo (nimajo nikakrsne povezave z lokalpatriotizmon, nacionalizmom, pripadnostjo...bla, bla, bla) : da se pravilno razumemo med sabo.

Tako enostavno je to.

Ne, nisem nikjer napisal, da je kaj narobe z narecji, s popacenkami, s slengi, dalec od tega.Znanje tega vam samo koristi.Ampak, znanje knjiznega jezika je obvezno.In prav tako njegova uporaba, ko kaj napisete, poveste...javno, uradno.

Knjizni jezik je v bistvu dogovor, kateri je pac potreben.

Sicer pa, vsi se poznate primere iz osnovne sole:

1. Pomilostiti, ne ubiti.

2. Pomilostiti ne, ubiti.

Karakirano receno, ja, tudi umrete lahko zaradi neznanja jezika ( v bistvu morata oba pravilno razumeti...o tem ravno govorim...oz. pisem x;)x

Ne, nisem nikjer napisal, da je kaj narobe z narecji, s popacenkami, s slengi, dalec od tega.Znanje tega vam samo koristi.Ampak, znanje knjiznega jezika je obvezno.In prav tako njegova uporaba, ko kaj napisete, poveste...javno, uradno.

Knjizni jezik je v bistvu dogovor, kateri je pac potreben.

Sicer pa, vsi se poznate primere iz osnovne sole:

1. Pomilostiti, ne ubiti.

2. Pomilostiti ne, ubiti.

Karakirano receno, ja, tudi umrete lahko zaradi neznanja jezika ( v bistvu morata oba pravilno razumeti...o tem ravno govorim...oz. pisem x;)x

Kroko :palec:

Sploh, opažam da ima, folk, ful težave s postavljanjem, vejic x:Dx

Pa z dvojino, da o rodilniku sploh ne govorim.

Glede hrvatizmov in izposojenk iz drugih jezikov se strinjam, da se jih je potrebno izogibati, če obstaja ustrezen domač izraz. Vendar je jezik živa tvorba, spreminja se in dopolnjuje glede na nove potrebe, ki jih prinaša sodobni način življenja in nekaterih stvari se ne da posloveniti kar tako.

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

da se pravilno razumemo med sabo.

Hej, kroko...lepo, da popravljaš, pa bom še jaz zdaj tebe... x;)x

to, kar si napisal, je prav tako ena izmed pogostejših napak...

Mislim, da je pravilno "med seboj"...hm, kaj praviš?

Astra

Per aspera ad astra

Menim, da je to stvar matematikov, oni so strokovnjaki za to in jezikoslovci se nimajo kaj vmešavati.

Saj ne poznam Toporišiča, ampak po teh pripombah sklepam, da mora biti malce nor.

A tako ?

Matematiki imajo svoj jezik, fiziki svojega...pa tako naprej ?

Ne bo drzalo x^x

Prav matematika je razlog, zakaj sem jaz bivša študentka jezikoslovja. Obiskovati smo morali namreč predavanja na FRI. Njihova obrazložitev zakaj moramo opraviti te izpite je bila: jezikoslovje je logična veda, prav tako tudi matematika... :xx!:
Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski )

Pet minut za lepši jezik?

Tekst za objavo na gorskih spletnih straneh - osnutek imam napisan v dveh urah, jezikovno ga pilim pa nadaljnih

pet ur in več, da se mi zdi prebavljiv, objavljiv ...

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

Astra :palec:

V sredo sem po res dolgem času oddala en tekst.

Največjo krizo sem doživela, ker ni bilo smeškov :O: :O:

Kako zelo sem postala razvajena sem šele zdaj ugotovila. Da o slovničnih napakah niti ne govorim. Naenkrat nisem več vedela...s ..z...kako drugače?

In jaz potem dobim živčni zlom, ko starejša prvo oceno iz srednje šole prinese - čisto in lepo zašiljeno enico. Pri spisu seveda.

Ker je uporabljala številke..ker kdo pa še piše z besedami??? :O: :O:

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Aja - no še to.

Lektorji imajo z mano ogromno dela. Me je kar sram...prisežem...ampak meni besede tako fino zvenijo..kar slišim tisto.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Sploh, opažam da ima, folk, ful težave s postavljanjem, vejic x:Dx

Pa z dvojino, da o rodilniku sploh ne govorim.

Prfoksa v osnovni nam je dejala: Kjer zajamete sapo, tam je vejica...

Torej, ce teces po stopnicah, je vejica za vsako besedo... :vragec: x:px

Sem opazila, da velik ljudi tlaci v besede STE... pa ne vem zakaj :eek: moreste ze tko govort... x:px x;)x

Dvojina pa ze ni problem... nas dvoje sma sle... x:Dx x:Dx x:o)x

majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツ

Spremeni sebe in spremenil boš ves svet!

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...