Marsa 3. oktober 2004 Prijavi Deli 3. oktober 2004 Kaj pa hrvatizmi?Mene motijo navadno, vendar...... namesto enostavno vzames preprosto, vendar kako pa je z obliko 'poenostaviti' potem? Vcasih se znajdes v zadregi, najdes kaksne luknje. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 3. oktober 2004 Prijavi Deli 3. oktober 2004 Kaj pa hrvatizmi?Sta kazes ? Meni je pa najbolj smesno, ko kdo (pa tudi na TV dostikrat, samo prisluhniti je treba) govori o pravilni rabi materinega jezika (pravilno je materni). Materin jezik je v bistvu to, kar ima njegova mama v ustih. Ko si ze omenila hrvatizme, ta je najbolj pogost, skoraj vsi govorijo tako (ok, jaz nikoli ) : "obadva" / pravilno je "oba". Pa se ena cvetka, enako pogosto uporabljana, (celo v reklamnih oglasih je narobe....pa tudi tukaj na forumu se zasledi ) : sesalec.Pravilno je SESALNIK, sesalec je pes, konj,macek, tiger... riba pa ne (no, razen ce je po horoskopu ) Po mojem menju, gledano sirse, VSA pravila, kar se jezika tice, imajo samo eno, glavno nalogo (nimajo nikakrsne povezave z lokalpatriotizmon, nacionalizmom, pripadnostjo...bla, bla, bla) : da se pravilno razumemo med sabo.Tako enostavno je to. Ne, nisem nikjer napisal, da je kaj narobe z narecji, s popacenkami, s slengi, dalec od tega.Znanje tega vam samo koristi.Ampak, znanje knjiznega jezika je obvezno.In prav tako njegova uporaba, ko kaj napisete, poveste...javno, uradno.Knjizni jezik je v bistvu dogovor, kateri je pac potreben.Sicer pa, vsi se poznate primere iz osnovne sole:1. Pomilostiti, ne ubiti.2. Pomilostiti ne, ubiti. Karakirano receno, ja, tudi umrete lahko zaradi neznanja jezika ( v bistvu morata oba pravilno razumeti...o tem ravno govorim...oz. pisem Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pomlad 3. oktober 2004 Prijavi Deli 3. oktober 2004 Sem zelo vesela, ker vidim, da pravzaprav razmišljate o jeziku.Bivša študentka jezikoslovje. Citiraj Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski ) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 3. oktober 2004 Prijavi Deli 3. oktober 2004 Bivša študentka jezikoslovje.Saj ne bi, pa smo ravno v taksni temi. (ne, ni noc ) Pravilno je "jezikoslovja" Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pomlad 3. oktober 2004 Prijavi Deli 3. oktober 2004 Zdej me ja pa sram. Citiraj Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski ) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 3. oktober 2004 Prijavi Deli 3. oktober 2004 Zdej me ja pa sram. Zakaj ? Saj si napisala 'bivsa' Pa razlog ? Hecam se...ne bom vec Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pomlad 3. oktober 2004 Prijavi Deli 3. oktober 2004 Sej si res žleht! Citiraj Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski ) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 3. oktober 2004 Prijavi Deli 3. oktober 2004 Sej si res žleht! Vadim, vadim (zdajle sem se enkrat prebral, kaj sem napisal : misljeno je bilo kot 'vaditi' v slovenscini, ne kot 'vleci ven' v hrvascini ) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 3. oktober 2004 Prijavi Deli 3. oktober 2004 Ne, nisem nikjer napisal, da je kaj narobe z narecji, s popacenkami, s slengi, dalec od tega.Znanje tega vam samo koristi.Ampak, znanje knjiznega jezika je obvezno.In prav tako njegova uporaba, ko kaj napisete, poveste...javno, uradno.Knjizni jezik je v bistvu dogovor, kateri je pac potreben.Sicer pa, vsi se poznate primere iz osnovne sole:1. Pomilostiti, ne ubiti.2. Pomilostiti ne, ubiti. Karakirano receno, ja, tudi umrete lahko zaradi neznanja jezika ( v bistvu morata oba pravilno razumeti...o tem ravno govorim...oz. pisem Kroko Sploh, opažam da ima, folk, ful težave s postavljanjem, vejic Pa z dvojino, da o rodilniku sploh ne govorim. Glede hrvatizmov in izposojenk iz drugih jezikov se strinjam, da se jih je potrebno izogibati, če obstaja ustrezen domač izraz. Vendar je jezik živa tvorba, spreminja se in dopolnjuje glede na nove potrebe, ki jih prinaša sodobni način življenja in nekaterih stvari se ne da posloveniti kar tako. Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 3. oktober 2004 Prijavi Deli 3. oktober 2004 pa niso sam hrvatizmi kle...kaj pa: SHTAJERIZMI,PA PRLEKIZMI,hehe 666 zlomkou...tralala Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 Ja, je že nekdo govoril o neuradnih virih.... ...po neuradnih virih (slišano in ne preverjeno) se sinički reče ....pizdočivka.... Bemu, Toporišič je res CAR Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 4. oktober 2004 Avtor Prijavi Deli 4. oktober 2004 da se pravilno razumemo med sabo.Hej, kroko...lepo, da popravljaš, pa bom še jaz zdaj tebe... to, kar si napisal, je prav tako ena izmed pogostejših napak... Mislim, da je pravilno "med seboj"...hm, kaj praviš? Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 Sem se zmotil, ja. Ampak, glede na to, da nisem Slovenec, je to olajsevalna okoliscina. Saj prav, da si me popravila. To me nikoli ne moti. Tudi med pogovorom ne. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Buddha 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 ...po neuradnih virih (slišano in ne preverjeno) se sinički reče... .pizdočivka... . Citiraj .vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
triple x 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 Hehehehe Citiraj [color="red"]Baby don´t forget my number![/color] Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pomlad 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 ...po neuradnih virih (slišano in ne preverjeno) se sinički reče... .pizdočivka... . Zakaj pa sinička ni dobra? Citiraj Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski ) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 Menim, da je to stvar matematikov, oni so strokovnjaki za to in jezikoslovci se nimajo kaj vmešavati.Saj ne poznam Toporišiča, ampak po teh pripombah sklepam, da mora biti malce nor.A tako ?Matematiki imajo svoj jezik, fiziki svojega...pa tako naprej ? Ne bo drzalo Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Gazelca 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 Mislim da sklepaš pravilno Naša prfoksa pri slovi v gimnaziji ga je skoz noter turila :o|o: Citiraj Love takes off masks that we fear we cannot live without and know we cannot live within. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 Ne, seveda ne, ampak.....le čevlje sodi naj.....Si spoznala sebe tukaj ? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pomlad 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 Prav matematika je razlog, zakaj sem jaz bivša študentka jezikoslovja. Obiskovati smo morali namreč predavanja na FRI. Njihova obrazložitev zakaj moramo opraviti te izpite je bila: jezikoslovje je logična veda, prav tako tudi matematika... :xx!: Citiraj Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski ) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pomlad 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 A dej mačona. Ti nas kr popravli! Pa veliko sreče ti želim na faksu! Od danes naprej,a ne? Citiraj Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski ) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Piko 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 Pet minut za lepši jezik?Tekst za objavo na gorskih spletnih straneh - osnutek imam napisan v dveh urah, jezikovno ga pilim pa nadaljnihpet ur in več, da se mi zdi prebavljiv, objavljiv ... Citiraj Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 Astra V sredo sem po res dolgem času oddala en tekst. Največjo krizo sem doživela, ker ni bilo smeškov Kako zelo sem postala razvajena sem šele zdaj ugotovila. Da o slovničnih napakah niti ne govorim. Naenkrat nisem več vedela...s ..z...kako drugače?In jaz potem dobim živčni zlom, ko starejša prvo oceno iz srednje šole prinese - čisto in lepo zašiljeno enico. Pri spisu seveda.Ker je uporabljala številke..ker kdo pa še piše z besedami??? Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 4. oktober 2004 Prijavi Deli 4. oktober 2004 Aja - no še to.Lektorji imajo z mano ogromno dela. Me je kar sram...prisežem...ampak meni besede tako fino zvenijo..kar slišim tisto. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
majica 5. oktober 2004 Prijavi Deli 5. oktober 2004 Sploh, opažam da ima, folk, ful težave s postavljanjem, vejic Pa z dvojino, da o rodilniku sploh ne govorim.Prfoksa v osnovni nam je dejala: Kjer zajamete sapo, tam je vejica...Torej, ce teces po stopnicah, je vejica za vsako besedo... Sem opazila, da velik ljudi tlaci v besede STE... pa ne vem zakaj moreste ze tko govort... Dvojina pa ze ni problem... nas dvoje sma sle... Citiraj majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツSpremeni sebe in spremenil boš ves svet! http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.