Marsa 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Pri meni pa tisti, ki ve, da se napiše poUdariti in NE poVdariti, dobi poudarjenih pet točk simpatije... ...pa popoLN...NE popolEn.... Aja, glede novinarskega izražanja pa še tole: v veliki večini uporabljajo pol-vikanje :xx!: :xx!: : ...kaj ste reklA...namesto kaj ste rekli..... Ja, tole - poVdariti in popol E n. Pa vsesti se (ampak ne vem, ce tale oblika ni 'dovoljena'). Ali - Lunin koleNdarcek. rekla in tole - mene to sicer precej moti, razumem pa, zakaj tako govorijo - bolj osebno se jim zdi - ni glih vikanje, a ni pa tikanje spet. Sta bolj kompa pol. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pesha 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Nekatere pa celo vec Ja, me včasih prav preseneti, ko dojamem še drug pomen besede, ki sem jo DO SEDAJ, DOZDAJ uporabljala le v enem pomenu... Astra, sem pogledala v SSKJ pa ni nobene bistvene razlike med sedaj in zdaj, uporabljata se za iste primere. Toliko na prvi pogled, mogoče pa kdo kaj več o tem..... Citiraj Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pesha 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Povdariti moram, da ste mi vi rekla, kako se med odprtjem razstave ne smem vsesti, sicer me bo krokodil vdaril po piksni, saj mu je dosedaj pošlo vse potrplenje! Citiraj Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Jaz sem pomislila samo na s z - in torej uporabo v kontekstu prejsnje besede.Recimo ne bos rekel pomiri se sedaj, pac pa pomiri se zdaj, recimo... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 ... da o rodilniku sploh ne govorim.Večina sodelujočih v astroloških temah napačno sklanja samostalniško besedo mars. Kar naprej razlagajo en drugemu, da imajo marsa v npr tretji hiši... ...na ascendentu pa jupitra,urana... Nepravilna raba besede potrebovati je tudi zelo razširjena;...ne rabim se tebi opravičevati...ne rabi izpolniti obrazec... Primorske finte:..gledal sem dober filem :o|o: :o|o: Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Zdajle sem dobil prebilsk (ideja je tujka, a ne ), kaj ce bi raje napisali, kar pise kdo pravilno, ne pa narobe...zagotovo (ne sigurno, to je iz ital.) bi bil krajsi seznam. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 6. oktober 2004 Avtor Prijavi Deli 6. oktober 2004 Vsesti se...gotovo ni pravilno...ne moreš sebe vsesti...torej vsekakor brez "se"... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pomlad 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Mene pa blazno jezi, ko ljudje rečejo, da so oddali pismeno prišnjo. Pismen je lahko samo človek!Moj fotr to vedno reče, pa mu potem povem, da je pismeno nekaj, kar on ni... Citiraj Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski ) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Ampak kaj pa potem - vsesti.Reces sam usedel. In ciao. Bom? Se bom? Enako pac z v. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 'pismeno prisnjo'... morda pa so se samo zmotili, Pomlad, pa dve crki vec napisali, kot ti eno narobe. Meni pa je nekdo kar 2x pisal, ko ena posiljka iz Lunce ni in ni prisla, ko se je izgubila, "se vedno nismo prijeli vase posiljke". Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 6. oktober 2004 Avtor Prijavi Deli 6. oktober 2004 Reče se " sesti"... Npr. lahko tam sedem? Sedel sem na stol. Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Aha, sesti in sedem. 6. in 7 - Aha, tako je zdaj prav?Hmmm, a usesti (se) pa je zastarelo oz. ne vec v rabi? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pomlad 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 'pismeno prisnjo'... morda pa so se samo zmotili, Pomlad, pa dve crki vec napisali, kot ti eno narobe. Meni pa je nekdo kar 2x pisal, ko ena posiljka iz Lunce ni in ni prisla, ko se je izgubila, "se vedno nismo prijeli vase posiljke". Pa res... Pa sej se vedno zatipkam... Pošiljka Citiraj Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski ) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pesha 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Jaz sem pomislila samo na s z - in torej uporabo v kontekstu prejsnje besede.Recimo ne bos rekel pomiri se sedaj, pac pa pomiri se zdaj, recimo... ...dobra logika.... ....naj omenim še dva pravilna (v duhu Krokodilovega prebliska ) primera: Imaš kaj jesti? Imaš kaj piti? Tu ni NOBENEGA ZA, ker je "za" pogovorna oblika. ...glede sesti in usesti se pa se slednja oblika uporablja bolj v smislu "zaradi lastne teže": sneg se je usedel....čeprav je v smislu osebe, ki seda na stol, pravilno oboje... Citiraj Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Ja, tole - za jesti... Ali pa tole - sem se namenil iti. Sem se namenil (samo) ali pa pospravljat, hodit... Dbest, da tale tema tolk dobr laufa. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pomlad 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Imaš kaj jesti? Imaš kaj piti?Jaz pa mislim, da iImata Imaš kaj jesti? in Imaš kaj za jesti? za odtenek drug pomen. Citiraj Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski ) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Ja, saj, to je pa veckrat tezava, sama vcasih namenoma dam tako kot zelim, kljub temu, da ni prav, v bistvu - ker se meni boljse slisi.Tako kot akcija in dejavnost.Vcasih so nase dejavnosti te, vcasih gres pa preprosto v akcijo! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 6. oktober 2004 Avtor Prijavi Deli 6. oktober 2004 Zdaj sem se spomnila še ene ... Ni več olivno...ampak oljčno olje... Marsa bo rekla...jest tko olivc uporabim... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 ful dobr si se spomnila tole - namrec kaj mi delajo z olivcem !!! () A ga iz listov, drevesne skorje ali iz katerega dela oljke pridobivajo ali ga iz OLIVE - in je to OLIVNO olje - olje iz oliv in ne iz oljke. sory. a meni je to prebedasto. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 točno tako.... ker če je prav "oljčno olje", potem bom jaz v trgovini povprašala, če imajo jablanov kis Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 6. oktober 2004 Avtor Prijavi Deli 6. oktober 2004 Hm...ne bom trdila...ampak se mi zdi, da se zdaj niti več oliva ne reče, ampak oljka...tudi plodu... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Idiotsko. Ja, pol bi rekli jablanin kis. Ehhh, ja... p.s. astra, upam, da ni res.Nc. Jst nom govorila oljka pa pika. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Kdo sploh lahko določi, kako se neki stvari reče?Toporišič? Bljak. Marsa, jablanin kis, točno....se mi je zatipkalo... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Ja, vem, nic hudega, saj zato sem pa kar pritrdila, a pac ze tako kot je prav, to ti je najprej prislo na misel, 'lovila' si prispodobo, pa nisi bila pozorna, fajn ko si opazila in ko jaz nisem izpadla pokroviteljska. 'Toporisic, bljak', no ne vem, se izogibam temu, no a meni tudi ni vsec, sama mu vsekakor 'zamerim' in ocitam dejstvo, da se sam svojih 'pravil' ne drzi. Smo ze imeli nekje malo taksno debato, no v neki oddaji, pri nekem omizju ali nekaj taksnega je bilo, so govorili o slovenscini.In Toporisic je jasno bil zraven - sam sploh ne govori ne lepo ne tekoce niti ne uposteva vedno rodilnika, dvojine, katastrofa v bistvu! Vem, da je teze govoriti, tudi iz lastne izkusnje, ko oblikujes stavek v glavi in recimo reces z (ker si imel namen tako postaviti), potem pa se spomnis in vrines kak pridevnik, bi moral pa uporabiti s, recimo, a v tekoci govorici pa je ze mimo in je ze bilo izreceno - napaka namrec.A vseeno, pri tocno taki temi pa bi res lohk tak clovek govoril pravilno.Da ni dober govorec, mu ne zamerim, sam ma da uporablja slovenscino pol! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 6. oktober 2004 Prijavi Deli 6. oktober 2004 Heh, da se ne bom zdaj posuvala s pepelom - bljak je za pizdočivko (sinička) in temu podobnimi domislicam.... jezik je po mojem živa stvar, in jasno je, da se skozi čas spreminja. Majbrž nobena kultura ali nacija ne vztraja pri eni besedi samo zato, ker je to neko ljudsko izročilo....Zase vem, da bom, kljub Toporišičevim knjižnim zapovedim uporabljala jezik, ki se mi zdi, da odraža točno to, kar želim povedati. In jasno, kar me tudi osebnostno odraža.... Sicer mi pa še vedno ni jasno, od kod je potegnil vse te (zame) nove izraze. In res je, da se pisci zakonov, raznoraznih pravilnikov ali tvorci pravil sploh, napisanega sami ne držijo. Sicer pa s tem izpodbijajo svoja stališča, kar je treba vzeti v zakup in si privoščiti, predvsem pa tudi odpustiti kakšno nedolžno napako... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.