Lunin net 25. februar 2002 Prijavi Deli 25. februar 2002 Zanimajo me stvari, kot so: Kolikokrat mesecno obkroziLuna Zemljo, koliko kilometrov je Luna oddaljena od Zemlje, kaksno hitrost ima Luna, kaksna je masa Lune,... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Lunin net 25. februar 2002 Avtor Prijavi Deli 25. februar 2002 Razumem, da vas zanimajo te stvari - tudi nekako logicno bi bilo, da bi vse to imeli gor...Pa vendar gre za kopico tehnicnih podatkov, o katerih sama nimava zadosti znanja, zato o tem nisva nic napisala. Sicer pa: O LUNI: Od Zemlje je oddaljena priblizno 384 000 km (pribl. 10 obsegov Zemlje - premera na Ekvatorju). Za en obhod okoli Zemlje potrebuje pribl. 27.3 dneva (to pa je tudi cas, v katerem se zavrti okrog svoje osi - in to je v bistvu tudi lunin ciklus povp. 28-ih dni, ki ga poznamo) - zato nam Luna vedno kaze isto stran. Ne giblje pa se v pravilni kroznici, zato tudi lahko opazimo njene mene. Premer Lune je 3476 km (skoraj 4X manjsi kot Zemljin), njena masa pa je kar 81X vecja kot Zemljina. Ubezna hitrost z Lune je 2.4 km/s - kar je premalo, da bi Luna lahko imela atmosfero. *podatke o tem sem povzela v Veliki ilustrirani enciklopediji/Znanost, ki joje izdala l. 83 MK v Lj. Stran s povezavo na vec informacij o Luni in planetih boste nasli na straneh Lunine novice in dogodki Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts