Skoči na vsebino

SLO-HR/SR/(ex)YU slovar(ček)

Marsa

Recommended Posts

Tkole.

Je bilo ze prej kdaj par hrvaskih forumovcev (ali se prej v chatu), pa tudi na urednistvo mi stevilni pisejo.

In glede na to, da je interes in da je kdaj cisto prikladno, sem tole odprla.

Semle lahko hrvaski clani vprasajo, kaj kaj pomeni, kaksna fraza, v slengu morda itd.

...nekoc sem ful tega 'prevajala' nekaterim forumovcem po OS-ih, pa se mi zdi cisto smiselno imeti kar temo.

Morda se pa ne bo prijelo, pol pa nic (kolk mamo brezveznih tem).

Morda bo totalen naval :D ;)

pac pa, zdaj je tole tu.

Pa ce cesa ne veste, pa vprasajte. :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Tkole.

Morda se pa ne bo prijelo, pol pa nic (kolk mamo brezveznih tem).

Morda bo totalen naval :D ;) - upam, da to pa spet ne. :)

pac pa, zdaj je tole tu.

Pa ce cesa ne veste, pa vprasajte. :palec:

Super :palec: Mene lahko vprasate kaj pomeni katera beseda v hrvascini in ce kaj trebate prevesti v hrvascino, ampak da ni predolgo x:)x A ja vas bom vprasala ce kaj ne bom razumela v slovenscini.

x:)x

A dej nehi! :vragec: x:Dx xg:Dx

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

To pa ne bo znal prevest! xppx xg:Dx

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

No, morda pa ta tema sploh ne bo tako aktivna, ker Stardragon, ki v glavnem zdaj samo s hrvaske sodeluje, je taka maherca, da sploh ne bo rabila nic semle hodit.

No, ob priloznosti pohvalim njeno totalno dobro slovenscino (dvojina, sklanjatve, bogat besedni zaklad).

Bravo, to kaze ne samo na bistrost, pac pa tudi na sirino duha.

:medal:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>No, morda pa ta tema sploh ne bo tako aktivna, ker Stardragon, ki v glavnem zdaj samo s hrvaske sodeluje, je taka maherca, da sploh ne bo rabila nic semle hodit.

No, ob priloznosti pohvalim njeno totalno dobro slovenscino (dvojina, sklanjatve, bogat besedni zaklad).

Bravo, to kaze ne samo na bistrost, pac pa tudi na sirino duha.

:medal:

Hvala, Marsa, ampak jaz imam nekaj vprasanj, pa ce kdo hoce, naj mi pove xDDx

- kako se v slovenscini rece '' ti trebas '', '' potreba '', '' trebati '' ? '' Ti rabis '' - mogoce ?

- ko sem pisala o kacama, hotla sem povedati vrsto kac, pa ne vem kako se rece '' poskok '', '' ridjovka '' ili '' sarka '' in '' bjelouska '', ter '' sljepic '' ? xDDx

Inace, z mojo slovenscinom je tako: kot otrok sem bila v bolnisnici v klinicnem centru v Ljubljani zarad zlomljene roke, ker so mi v Zagrebu napacno namestili kost, pa so me starsi pripeljali v Ljubljanu in slovenski doktori so to super popravili - vsaka im cast, ker bi ostala 30 odstotni invalid da sem ostala samo pri onima v Zagrebu :vragec:

Tedaj sem v tih mesec dni naucila dosta besed v bolnisnici, no cez cas sem to pozabila. Spet sem zacela brati v slovenscini pred desetimi leti, ampak se nisam dosti pogovarjala z ljudmi, tako da je to znanje jezika ostalo pasivno. Sedaj ga hocem aktivirati in mi komunikacija na forumu pri tem zelo pomaga, iako vem da v gramaticnem pomenu delam brojne napake xDDx Lahko me popravite, vsakic ko vam se da, ker mi to pomaga pri ucenju x:)x

Stardragon, čeprav si iz Zagreba, me zanima, če veš, kaj pomeni čikapernica?

In še nekaj je, vsakič, ko govorim po hrvaško, uporabljam dvojino in potem me vprašajo, ja kdo pa je tretji? Npr.: Išle smo mi2 s kolegicom... Pa ko je bio treči?

Stardragon, čeprav si iz Zagreba, me zanima, če veš, kaj pomeni čikapernica?

x:)x Mogoce mislis na izraz '' cikobernica '' - to je satrovacki izraz za pepeljaru / pepelnik / - sleng.

Npr.: Išle smo mi2 s kolegicom... Pa ko je bio treči?

V hrvaskem jeziku nima kot v slovenscini '' isle smo mi dve s kolegicom '', temvec:

'' isle smo nas dvije '' ili '' isla sam s kolegicom '' ili '' isle smo ja i kolegica ''. x:)x

Ja, bravo, s tem da je izraz prav čikapernica, namreč jaz "obvladam" narečje iz vasi, kjer živijo moji stari starši. Čeprav mlajši ne govorijo več tako. Veš, včasih sva šle s sestrično v Čakovec (kot najstnici) in sem znala "po domače" kakšno izustit, pred drugimi, veš kako jo je bilo sram! Pa daj kaj me tak sramotiš! Ona pa gospodična je skos govorila književni hrvatski.

<{POST_SNAPBACK}>Hvala, Marsa, ampak jaz imam nekaj vprasanj, pa ce kdo hoce, naj mi pove  xDDx

- kako se v slovenscini rece '' ti trebas '', '' potreba '', '' trebati '' ? '' Ti rabis '' - mogoce ?

- ko sem pisala o kacama, hotla sem povedati vrsto kac, pa ne vem kako se rece '' poskok '', '' ridjovka '' ili '' sarka '' in '' bjelouska '', ter '' sljepic '' ?  xDDx

Potrebujem, potrebujes, potrebuje, potrebujemo, potrebujete, potrebujejo (nedolocnik - infinitiv - potrebovati).

Tudi oblika rabiti, rabim, rabis, rabi, rabimo, rabite, rabijo.

Nekaj je belouska, drugo pa je slepec, ostalega pa ne poznam.

Mi nimamo j, jekavscina pa to... (bjelouska, belouska - siroki E, vendar poudarek na 'u', pri vas je najbrz na 'e')

:palec:

Picasso

Tale poskok je res Modras - lat. "Vipera ammodytes" , čeprav se mi zdi, da so hercegovski dosti bolj poskočni kot naši, ker sam sem imel to spoznavati pol leta, kjer jih je največ na km2 v Evropi. x^x

Saj je OK, da se tole malo razjasni, ker sam dobro obvladam srbohrvaščino, kakor pa vemo, tega jezika po razpadu Yuge ni več, to pa ni več isti jezik, ker, kar na dosti besed so hrvaški državljani občutlivi (v primorju in na carinah), žal :sori: ...tako, da je včasih bolje govoriti kar slovensko x^x , še vedno imam veliko prijateljev na Hrvaškem x^x , vsekakor pa pozdrav zate Stardragon, lp, Borism x:)x :palec:

Tale poskok je res Modras - lat. "Vipera ammodytes" , čeprav se mi zdi, da so hercegovski dosti bolj poskočni kot naši, ker sam sem imel to spoznavati pol leta, kjer jih je največ na km2 v Evropi. x^x

Najvec modrasa je v Lici, pa tud Hercegovina slovi po njima, ampak se mi zdi da oni iscejo gozdove, bolj kot kamenjar. Za kamenjar je znacilna ridjovka - gad. V Dalmaciji je tudi vec ridjovk. Sicer nikdar nisem videla poskoka v zivo - a on res skace al kaj ? xDDx xDDx

Saj je OK, da se tole malo razjasni, ker sam dobro obvladam srbohrvaščino, kakor pa vemo, tega jezika po razpadu Yuge ni več, to pa ni več isti jezik, ker, kar na dosti besed so hrvaški državljani občutlivi

Jaz ne in ne maram jezicnih cistuncev v svoji domovini, ker mi se zdijo omejeni xDDx Zelo rad berem ruske in francoske pesnike v srbskem prevodu in angleske v hrvaskem, napr. Pa tudi ko kaksno literaturo ne najdem v hrvascini, berem je v srbskem, ali v slovenskem jeziku.

Se eno vprasanje imam: veste mogoce za kaksen slovenski sajt na katerem je mogoce najti prevode v slovenscini svetovne poezije ?

Najvec modrasa je v Lici, pa tud Hercegovina slovi po njima, ampak se mi zdi da oni iscejo gozdove, bolj kot kamenjar. Za kamenjar je znacilna ridjovka - gad. V Dalmaciji je tudi vec ridjovk. Sicer nikdar nisem videla poskoka v zivo - a on res skace al kaj ? xDDx xDDx

Jaz sem bil na Bosansko-Črnogorski meji, tam so se kar sončili, gozda nikjer, so bili kot domače živali, znajo pa skočiti do 1,5m v zrak. x;)x

• 1 year later...

a res? hm, dvomim, ne spomnim se sicer, v tocno kaksnem kontekstu je blo, a v takem, da sem na zivo srebro pomislila, tko da mora it za kaksno snov... al pa kaj tacga..... al pa pojem... nekak.....

nekje sem vidla, pa me je prav zanimal.....

Picasso

aha no vidis, sem prav sklepala pol, v takem smislu je blo, ja....

thanx ko si sla se mamo vprasat. x:)x :palec:

Picasso

• 3 weeks later...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...