Skoči na vsebino

Novoletna okrasitev in dekoracija doma


Recommended Posts

Ja, vceraj sem pomislila, pismu kaksne fajn teme imamo... pa vse taksno...

pa asociacije takoj na vse podtalnosti, ki se dogajajo, vrenja in podobno...

In zakljucila: kolk mim. xyesx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 140
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Tukaj pa so tri vrste piškotov, ki jih naredim vsako leto(so tudi meni med ljubšimi) poleg drugih-lansko leto je bilo 14 različnih vrst! x:px x:Dx

 

 

Florentinski piškoti

( za približno 25 kosov)

 

 

1 žlica masla

12,5 dag narezanih mandeljnov

6 dag kandirane pomarančne lupine

6 dag kandirane limonine lupine

10 dag sladkorja

12,5 dag sladke smetane

2 žlici moke

20 dag grenke čokolade

 

 

1. V loncu zmešamo narezane mandeljne, kandirano pomarančno in limonino lupino, sladkor, maslo in sladko smetano. Na majhnem ognju mešamo približno 3 minute. Dodamo moko, premešamo in odstavimo s štedilnika.

2. V pekač položimo papir za peko. Z žličko naredimo iz mase majhne kupčke in jih položimo v pekač. Pazimo, da je med piškoti dovolj velika razlika in jih malo sploščimo. Pečemo jih približno 5 minut v ogreti pečici pri 225 stopinj.

3.Ko so piškoti pečeni, jih takoj oblikujemo z obročkom premera 6 cm ali pa jih z žlico stisnemo skupaj.

Skupaj s papirjem za peko jih vzamemo iz pekača in pustimo, da se ohladijo. Ohlajene piškote odstranimo s papirja.

4.Čokolado narežemo in jo nad paro raztopimo. Spodnjo stran piškotov namažemo s čokoladnim prelivom in jih pustimo, da se ohladijo.

 

Lace Cookies

(sestavine za približno 45 kosov)

 

 

20 dag masla

17,5 dag ovsenih kosmičev

20 dag rjavega sladkorja

1 zavitek vanili sladkorja

1 žlica medu

2 žlici moke

2 jajci

 

 

 

1. Ovsene kosmiče damo v posodo. Maslo raztopimo v ponvi in dodamo sladkor. Zmešamo in prelijemo po ovsenih kosmičih. Dobro premešamo in pustimo čez noč, da se kosmiči prepijejo.

2. Dodamo vanili sladkor, med, moko in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo.

3. Z čajno žličko naredimo kupčke iz testa in jih položimo na pekač na papir za peko. Pečemo jih 6-8 minut v ogreti pečici pri 200-225 stopinj, da se scedijo in robovi rahlo zapečejo.

 

 

Medeno pecivo iz pekača

(sestavine za en pekač velikost 27x35 cm)

 

 

 

10 dag masla

25 dag medu

2 jajci

12,5 dag sladkorja

1 žlička jelenove soli(soda bikarbona)

37,5 dag moke

2 žlici začimb za medenjake

1 žlička nastrgane limonine lupine

2 žlici ruma

1 žlica kakava

10 dag kandirane limonine lupine

5 dag kandirane pomarančne lupine

8 dag narezanih mandeljnov

maslo za namastitev pekača

 

Za preliv:

7,5 dag mandeljnov

6 dag rdečih okrasnih višenj

1 beljak

 

 

1. Med in maslo segrejemo, premešamo in ohladimo. Penasto umešamo jajca in sladkor. Dodamo med in maslo ter vse skupaj dobro premešamo. Pomešamo moko in jelenovo sol, začimbe za medenjake, nastrgano limonino lupino, rum, kakav, mandlje, kandirano limonino in pomarančno lupino in premešamo. Vse sestavine zgnetemo v testo.

2. Pekač namažemo z maslom in medeno testo razporedimo po pekaču. Okrasne višnje razpolovimo.

3. Na testu z ravnilom ali nožem označimo velikost kosov, (približno 7x9 cm) Kose peciva okrasimo z mandlji in višnjami. Z umešanim beljakom in žlico vode premažemo medeno pecivo. Pečemo ga približno 20 minut v ogreti pečici pri 175 stopinj.

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Rdeče- zlata kombinacija! Smrečje posprejamo z zlatim sprejem, ga damo v posodo z dobro prepojeno gobo, okrasimo z rdečimi tankimi svečkami in bunkicami v ikebani, na mizo pa lahko damo večje sveče v zlati barvi!

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Včeraj smo imeli v šoli delavnico okraševanje učilnice in ker sem bila ena od organizatork smo v mojem "kotičku" izvajali naslednjo zadevo:

 

Bunke za na smrečico ali za pod strop

 

Potrebuješ:

 

Stiropor bunke (dobiš jih praktično povsod, jaz sem jih kupila v City parku - una art trgovina k vedno pozabim ime)

 

Pšenični zdrob (oz koruzni zdrob - sam pol predlagam zlate bleščice)

 

Srebrne bleščice

 

Lepilo (Mekol )

 

Rinke za bunke (po domač povedan)

 

Nek nožek ali paličico za mazanje lepila (čopiča je škoda)

 

Izdelava:

 

Zdrob in bleščice zmešaš v posodi (zdravo mešanico, ne pretiravat z bleščicami k je to drag špas) x:)x

 

V bunke zatakneš rinkce, z lepilom (tanek sloj) premažeš bunke, ni treba cele, odvisno kak vzorec želiš, potem vzameš mešanico in jo posuješ po bunkah oz po delih kjer je lepilo...pustiš da se posuši in obesiš kamor ti srce poželi.

 

 

Zadeva je simpl glede na to da so jo osemletniki obvladali v parih minutah.

 

Uživajte,

 

A.

Mogoče je ljubezen tudi to, da se naučimo spustiti,da spoznamo, kdaj se je treba posloviti. Da s svojimi občutki ne oviramo nečesa, kar bo nemara boljše za tiste, ki jih imamo radi.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Apolonija, tole je pa dobra ideja! :palec: x8Dx

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>Hej, Apolončica, a je lepilo Mekol - lepilo za servietno tehniko?

To bomo sigurno skupaj spravli, že v soboto, ker so naše smrečice vsako leto bolj zgodaj narejene. x:o)x

Od Miklavža do Treh kraljev x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Hej, Apolončica, a je lepilo Mekol - lepilo za servietno tehniko?

To bomo sigurno skupaj spravli, že v soboto, ker so naše smrečice vsako leto bolj zgodaj narejene. x:o)x

 

 

Mi smo uporabljali MEKOL 1001

Disperzijsko lepilo za les. Za površinska (laminat, furnir, iverka) in montažna lepljenja lesa (čepi, mozniki). Lepilni film je prosojen, spoj je trden in elastičen.

Mogoče je ljubezen tudi to, da se naučimo spustiti,da spoznamo, kdaj se je treba posloviti. Da s svojimi občutki ne oviramo nečesa, kar bo nemara boljše za tiste, ki jih imamo radi.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ker je 1. dan adventa... da dam še svoj piskerček zraven... xDDx

majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツ

Spremeni sebe in spremenil boš ves svet!

 

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kako lep aranžma Majica! x:)x Na mojem so pa pomarančni krhlji,drugače pa bo letos zlato-rdeča kombinacija. Prve svečke pa še nisi prižgala! x;)x

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ok, jaz sem obljubljala kokosove raffaelote in sem preiskala cel predal, pa nism nasla :xx!: Mami pravi, da je najbrz vzela stara mama, tako, da bom se pr njej prestikala prvic ko jo vidim x;)x

Vseeno pa sem nasla 2 recepta, ki se sicer malce razlikujeta od mojega ( vsaj ce po spominu gledam), ampak glede na sestavine ze mora biti fino x;)x

 

Rafaello kroglice

 

x!x

SESTAVINE

5 dkg masla

5 dkg sladkorja v prahu

1 vanilin sladkor

15 dkg bele čokolade

2 žlici ruma

2 žlici limoninega soka

6 dkg kokosove moke

5 dkg kokosove moke olupljeni mandlji

 

Penasto vmešaš maslo in sladkor v prahu, dodaš vanilin, nastrgano čokolado, rum, limonin sok in kokosovo moko. Iz dobljene mase oblikuj manjše kroglice. V vsako vtisni olupljen mandelj in jo povaljaj v kokosovi moki. Kroglice postavi na hladno.

 

 

x!x

SESTAVINE

10 dag kokos moke

1/8 l sladke smetane

5 dag medu (akacijev da največ arome)

1 vrečka vanilina

8 dag mletega sladkorja

1 malo žličko ruma oz. po okusu

 

Smetano zavremo z medom in vanilijem. Dodamo 8 dag kokos moke (ostala moka je za kroglice povaljati) ter kuhamo s stalnim mešanjem 5 min.

Odstavimo, dodamo rum in ohladimo. Najbolje, da postavimo za 0,5 ure v zamrzovalnik. Ko začnemo oblikovati kroglice pogledamo, če je masa dovolj gosta. Če ni, dodamo še malo kokos moke.

Oblikujemo poljubne kroglice, ki jih povaljamo v preostali kokos moki, ter jih zlagamo v papirnate kapsule oz. na pladenj.

 

Ponudimo ohlajene!

Dober tek.

 

Slednji recept je za manjse stevilko kroglic...(okoli 15), tako da je za vecje stevilo pac treba kolicine podvojit ( potrojit ali karkoli). BAJE so dobre, je bilo zraven polno pohval. Sama pa ne vem, ker sem delala po malce drugacnem receptu.

 

:palec:

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tu med te recepte mislim da pase tudi moja najljubsa sladica, ki je se noben ni skritiziral

Res je xyesx xyesx :yumy: :yumy:

 

CREME BRULEE

 

(recept Joel-a Robuchon-a, enega najbolj slavnih francoskih kuharskih mojstrov)

 

Sestavine za 8 oseb:

7 rumenjakov

3 stroke vanilije

150 g sladkorja

2 dl mleka

7 dl smetane (sladke, tekoce)

posip (cassonade - droben rjavi sladkor, zelo dobro sega nadomesti z vanilij sladkorjem)

 

Vanilij stroke po dolgem prerezemo, izpraskamo semena in jih damo v skledo. Dodamo rumenjake, zmesamo z metlico (rocno), dodamo sladkor in mesamo tako dolgo, da mesanica postane svetlejsa, vendar ne penasta. Dodamo mleko, dobro premesamo. Dodamo se smetano. Mesanico precedimo skozi zelo fino cedilo, da izlocimo vecje delce vanilije. Pustimo stati 1 uro.

 

Porazdelimo v 8 posodic za creme brulee - pomembno je, da kreme ni vec kot 1.5 cm v visino. Posodice damo v pecico, ogreto na 70°C za 25-30 min. Krema mora postati cvrsta, vendar se tresoca. Ohladimo v hladilniku.

 

Povrsino na tanko posipamo s posipom in karameliziramo v pecici na grill-u (prej segrejte grill, vendar pustite vratca pecice odprta, da se pecica ne segreje - tudi med karameliziranjem) cca 20 sekund. Ko se posip pricne topiti, vzamite posodice iz pecice.

 

Servirajte v posodicah, v katerih ste kremo pripravli. Servirate lahko takoj, ko vzamete iz pecice ali pa predhodno se ohladite v hladilniku. (Za moj okus je creme brulee najboljsa, kadar je spodaj hladna in zgoraj topla - njami! )

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Creme Brulee poznam in je za prste polizat x:px Rafaello kroglice pa bom tudi preizkusila! x8Dx Lepo, da nisi pozabila Michelle! :palec: x:)x

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Za novoletne praznike vedno naredim dva tipa domačih čokolatinov, ki imajo vedno uspeh, pa še zelo enostavna in hitra sta za pripravo x^x x:px ;

 

BAJADERE (od moje neomajne prijateljice Nevene)

 

 

Potrebujete:

400 g sladkorja

8 žlic vode

250 g masla (en paket)

150 g mletih orehov

150 g mletih piškotov (tipa petite beurre,v glavnem trdih piškotov)

200 g žlahtne temne čokolade 70% čokoladnih delov (jedilna čokolada)

1 dl sladke tekoče smetane

 

Postopek:

 

Sladkor vkuhate v vodo , dokler se ne začne mehurčiti. Odstavite in mešate dalje, da se precej ohladi, nato dobro vmešate maslo. Dodate mlete orehe in mlete piškote. Maso razdelite na dva dela.

V prvi del zamešate 50 g stopljene žlahtne čokolade poravnate na deski, obloženi s peki papirjem tako, da je masa visoka približno dober centimeter. Nanjo poravnate drugi del mase. Počakate, da se povsem ohladi.

 

Medtem naredite čokoladno glazuro

 

Preostalo žlahtno čokolado nalomite v posodo, katero postavite v drugo posodo z vročo vodo in med stalnim mešanjem stopite nakar počasi dodajate smetano. Odstavite in mešate, dokler ne dobite gladke homogene mase. Z njo prelijete bajadero. Ohladite in nato z dobrim in dolgim nožem, ki ga pomakate v mrzlo vodo narežete bajadere rombaste oblike.

 

 

In še

 

RAJSKI DATELJNI

 

Potrebujete:

 

*paket dateljnov

*125 maskarponeja

*kakšno žlico sladkorne sipe z vaniljininim sladkorjem (poljubno zasladite)

*žlico ruma ali kakšnega drugega likerja (Contreau..., Mandarinetto)

* polovičke orehovih jederc, mandeljnove lističe, nasekljane pistacije.....

 

Procedura:

Z nožkom zarežete po dolgem vsak datelj, in mu vzamete ven peško. Datelj nato primete z dvema prstoma na obeh straneh tako, da zadobi obliko ladjice.

Maskarpone, rumček in sladkor pretlačite v maso, s katero napolnite brizgalno vrečko in napolnite dateljnove 'trebuhe'. Na koncu na vrh vtisnete polovico oreha, ali posujete z mandeljnovimi lističi , sesekljanimi pistacijami....

 

 

 

Z obema receptoma urco in pol dela in vedno horunsko odobravanje gostov x;)x x;)x x^x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

O, Ruby, super recepta! x:px :palec:

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pa orescki, to je pa MOJE. TO pa shizim, evo... nit ne slanarije, ker ne maram vec teh arasidov (pre)slanih pa tak, pac pa takle - mandeljne )njami), lesniki orehi pa tak... od suhega sadja pa me vcasih zaskeli v zlezah (kot pri svezem).

mnjami... x:px

 

Ste res taprave - skorpijonke, bikice, rakice (ja vem Michelle je oven, grem stavit kar ces da ima kaj v biku al pa raku, mroda se celo megleno spomnim).

jaz pa vse tole (razen raka), pa nic kaj blazno...

No ne recem, da ne kuham dobr, sam mi dol visi za razne dekoracije pa tak... Mi je pa vsec da je veliko majhnih skodelick pa taksnega, da sam pikas. :)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hvala Contesa,

tvoj kompliment pa ni kar tako, ko tako dobro obvladaš te zadeve in same dobrote nizaš semle na naš forum :palec: x:)x x^x

 

----------------------------------------------------------------------

 

Darila x:px .....in kako smo se pri nas doma organizirali okoli tega.

 

December je mesec praznovanj in daril, nekako je to tisti zaključni del leta, ko potegnemo črto in se zamislimo, kaj vse smo doživeli v iztekajočem se letu. Ponavadi se dobimo z osebami in sem spada tudi obdarovanje.

 

V izogib banalnim darilcem, ki frlijo v smeti ob prvem globinskem čiščenju stanovanja in posledično slabo porabljenemu denarju, ker 'nekaj pa moraš dat iz rok', smo se pri nas doma organizirali drugače.

 

Sorodnikom (še dobro, da jih je malo :vragec: ), prijateljem, našemu osebnemu zdravniku, veterinarjem, trenerju in ekipi-športne zadeve, poštarci, pa Možiclju, ki nam kdaj popazi na Velikanko...in tudi tisim, s katerimi smo imeli v iztekajočem letu kakšne posebne stike, sodelovanja...

 

podarimo našo družinsko kulinarično košarico x^x x^x x:px

 

Recimo da se priprava začne že konec novembra, ker je izdelava omejena samo na vikende. Kupim košarice in koške, ogromno celofana, trakov , doma imamo čuda flomastrov in drugih 'krancljalnih' pripomočkov x:px

Celo leto hranim majhne vazice od marmelad, katere potem napolnim z mariniranimi suhimi paradižniki v olivnem olju, ki si jih vsako jesen naredimo sami. Potem iste vazice napolnim z domačim ajvarjem, pa vloženimi melancanami... Kupim male delikatesne divjačinske klobasice in jih vložim v olje. Prav tako koščke feta sira, kateremu v olje dodam kup zelišč. Potem naredimo iz celofana podolgovate vrečke, v katere damo doma narejene in posušene rezance, pa kakšnen drugi format paste. Na vrečko nalepimo veliko etiketo, z našim smešnim logotom x:px , navodili za pripravo...dosti heca in smešnic, risbic, dvoumnosti...... In še marsikaj lepo zavijemo in okrasimo z napisi, tudi mini steklenice iz izbranim olivnim oljem, pa domačim jabolčnim kisom...dobra flaška vina .....

Potem se košare z različnimi dobrotami zavijejo v celofan, mašna, naslov in to je to :palec: x^x

 

Rada se pohvalim, ker folk kar čaka našo košarico, ki je res z ljubeznijo narejena.

 

In še nekaj: sodelovanje pri izdelavi in polnjenju košar prinese še dodatno krasne trenutke in poglablja občutke pripadnosti in naklonjenosti :2src: :2src: :2src:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tole obdarovanje z domače pripravljeno vloženo hrano je super ideja! :palec: x:px

 

Pa še dva sladka recepta za sladkosnede! x;)x

 

 

 

Marcipanovi poljubčki s krokantom

(za približno 45 koščkov)

 

 

100 g sesekljanih arancinov

4 žlice rjavega ruma

400 g surovega marcipana

175 g sladkorja v prahu

100 g lešnikovega krokanta

200 g rahlo grenkega čokoladnega obliva

 

 

1. V mešalniku še dodatno sesekljajte arancine. Zmešajte jih z rumom in pustite počivati približno 60 minut.

2.Pečico segrejte na 225 stopinj. Marcipan na drobno zrežite in ga skupaj z arancini in sladkorjem v prahu pregnetite v gladko maso. Vanjo vgnetite tudi polovico krokanta. Iz mase s pomokanimi rokami oblikujte kroglice in jih porazdelite po s papirjem obloženem pekaču. Pecite jih v pečici od 6-8 minut, nato pa kroglice ohladite na kuhinjski rešetki.

3.Čokoladni obliv stopite in z njim prevlecite kroglice. Postavite jih na papir za peko ali kuhinjsko rešetko, posujte s preostalim krokantom in počakajte, da se posušijo!

 

 

 

 

 

Sočne jabolčne kocke

(za 30 koščkov)

 

 

8 jabolk

125 ml jabolčnega soka

1 skorjico cimeta

3 klinčke

1 janeževo zvezdo

150 g karamelnega sirupa ali medu

125 g mandljevih lističov

sok 1 limone

1 žličko cimeta

16 listov želatine

75 g sladkorja v prahu

20 g škroba

 

 

1. Jabolka olupite, odstranite pečke in na drobno zrežite. S sokom in začimbami jih dušite do mehkega. Nato jih pretlačite in dajte nazaj v kozico.

2 Želatino namočite. Čežano skupaj s sirupom, mandlji, limoninim sokom,cimetom in škrobom zavrite in v njej raztopite želatino. Zmes nalijte 2 do 3 cm visoko v štiroglat pekač ter postavite na hladno.

3. Strjeno zmes narežite na kvadratke, potresite s sladkorno zmesjo in okrasite z mandeljni!

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...