Volk K.L. 25. november 2004 Prijavi Deli 25. november 2004 Ja valda, jaz sem največja lezbika. Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 25. november 2004 Prijavi Deli 25. november 2004 <{POST_SNAPBACK}>Ja valda, jaz sem največja lezbika. sej :xx!: in to po karakterju 666 zlomkou...tralala Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 25. november 2004 Prijavi Deli 25. november 2004 In po izgledu. Sem ful možača. Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 Ko smo že pri vpletenosti... glejte, da boste vsi imeli umetne smrečice, ker je greh uničit drevo za štirinajst dni veselja v hiši. To je direktna vpletenost in tudi krivda. Torej ne sekajte x!x Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 Obstajajo nasadi smrek samo za te namene, obstajajo tudi smrecice, ki so posekana zaradi 'redcenja' v gozdu (da lahko uspevajo druge). Je pa tudi res, da vidis kje v gozdu smreko na samem, pa ji manjka samo vrh.No, to pa ni prav Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 Na Nizozemskem se je rodilo gibanje, ki ga imenujejo FTO...fair trade oraganization...danes deluje že v 60 državah, med drugim tudi v Slo.. 15.decembra bodo v lj na Starem trgu 30 odprli trgovino, nekateri izdelki pa so na voljo tudi v muzejski trgovini Slovenskega etnografskega muzeja na Metelkovi 2. v pravičnih trgovunah so na voljo izdelki, ki imajo listič, kjer je naveden proizvajalec...s tem pa vemo, da je izdelovalec deležen poštenega plačila za svoje delo, da proizvod ne temelji na izkoriščanju delovne sile ...z nakupom pa omogočimo nekomu dostojno preživetje... V mnogih trgovinah Evrope, menda tudi v Sparu...se že pojavljajo izdelki, ki imajo nalepko Fair trade... Bistvo tega projekta je, da proizvajalec pokrije ne samo neposredne materialne stroške, ampak dobi dostojno plačilo...organizacija pa zagotavlja manj posrednikov... pa še to... v Nemčiji je na predlog katoliške socialne organizacije Miseror 40 proizvajalcev igrač podpisalo etični kodeks, s katerim se zavezujejo, da bodo igrače imele nekak "socialni pečat"...in s tem pačatom bodo opremljene igrače, ki so bile izdelane v skladu s tem etičnim kodeksom...pomeni, da jih niso izdelali otroci, ki danes predvsem v Aziji garajo od 16 do 18 ur dnevno... trudijo se, da bi ta pečat postal prepoznaven..kot je recimo nalepka "prijazno delfinom", ki jo najdemo na konzervah tune...ali pa "modri angel"...ki jamči, da je bil izdelek narejen tako, da ne škoduje človekovemu okolju.. Glavni proizvajalci športne opreme in igrač skrivajo resničnega proizvajaca, tega ne moreš najti v nobenih dokumentih, piše samo recimo..."made in China"...in to vse zato, ker se bojijo reakcije potrošnikov...če bi zvedeli, v kakšnih pogojih je bil izdelek narejen... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
stribog 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 Težko je govoriti o krivdi/dobrem/slabem/prav/narobe ... Kako veš, da delaš dobro, če ne narediš nikoli nič slabega? Je potem slabo tisto, kar je "najmanj" dobro? Je pač žalostno dejstvo, da živimo v pokvarjeni družbi. Že od nekdaj imajo bogati beli ljudje neko neverjetno potrebo po vsiljevanju svojih moralnih vrednot in predstav ostalim, manj osveščenim. Najbolj zanimivo pa je to, da se prav otroci teh moralnih petičnežev temu sistemu "uprajo", ter začnejo služit svoj denar na bolj "human" način. Njihovi izdelki so seveda dražji, saj zagotavljajo pravično plačilo tistemu, ki jih je naredil. So narejeni po NJIHOVIH "moralnih" normah in so zato "humani". Če so tako humani, zakaj pa si nakup takšnih "humanih" izdelkov večina ne more privoščiti? Hja, profit mora pa bit, drugače je pa itak brez veze. Najbolj me žalostijo (spravljajo v smeh) razne "dobrodelne" ZABAVE za lačne v afriki, aziji, ... Sam delam za pokvarjene kapitaliste ki so zase prepričani, da so najbolj humana bitja na tem planetu. Moj največji cilj v življenju (trenutni) je, da sam postanem "human" kapitalist. Mogoče bom potem lahko tudi jaz kupoval "humane" izdelke ter sodeloval na "humanitarnih" zabavah. Ne me narobe razumet, nič nimam proti kapitalizmu, moti pa me neverjetno pretirana požrešnost in na drugi stran neveretna sposobnost sprenevedanja vseh slojev naše družbe. Kaj že blebečem? O čem je že tema ... ? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>... nič nimam proti kapitalizmu, moti pa me neverjetno pretirana požrešnost in na drugi stran neveretna sposobnost sprenevedanja vseh slojev naše družbe. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 Bemu, kam pa jaz spadam stribog, ko boš pa postal "humani" kapitalist, boš pa razmišljal drugače.... Vsi začnejo drugače razmišljati, ko jim uspe iz ene sfere preiti v drugo. Potem vidiš razliko med tistimi, ki hočejo delati in tistimi, ki tega nočejo, kljub temu pa zahtevajo...So izjeme, vedno so, vendar vidim svoje okolje, ga doživljam, in lahko rečem, da najbolj bentijo in zahtevajo tisti, ki "guncajo" nogo in se zgražajo nad tem, kar imajo drugi.... Govorim iz lastnih izkušenj. Bila sem na finančnem dnu (precej časa) in sem garala kot konj, da sem prišla do tega, kar imam danes. Dnevi in noči, nedelje, prazniki, par let nič dopustov, še za kruh včasih ni bilo....pa ni bilo nikjer nikogar, ki bi mi lahko pomagal. Še naslajali so se. Danes pa se vsi sprašujejo, koga sem oropala in me grdo gledajo, ker imam.... Eh, skrenila sem s teme. Želela sem reči samo to, da tako kot "revežev" ne moreš dati v en koš, tudi bogatih ne moreš dati v en koš... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
stribog 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 (popravljeno) Ja Dolores, imaš čisto prav. Sem malo nerodno napisal vso zadevo, očitno. Moja kritika ni bila namenjena poslovnežem, privatnikom, ... Ne nasplošno. Ravno tako kot ne moreš reči, da so vsi reveži revni zato, ker ne delajo, ne moreš reči, da so vsi privatniki pokvarjene barabe. Se pa verjetno strinjaš, da je odstotek požrešnih privatnikov precej visok. Problem je v tem, da večina v tem ne vidi nič slabega. Vsekakor pa me nikoli v življenju ni ganilo kaj imajo drugi. Imajo, ker so pač hoteli/hočejo imeti. Popravljeno 7. december 2004 -> stribog Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 Delnica podjetja Država bo naredila vse državljane za kapitaliste Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 Ja, odstotek požrešnih je (pre)velik... Nisem med njimi in nikoli ne bom... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
stribog 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>Ja, odstotek požrešnih je (pre)velik... Nisem med njimi in nikoli ne bom... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>Delnica podjetja Država bo naredila vse državljane za kapitaliste A nisi ti že malo prevelik za pravljice? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
stribog 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 Malo nesramen, ampak vic je vseeno dober ... - Kakšna je razlika med mladimi in starimi?- Ko si mlad si mlad in neumen, ko si star, si le še neumen! Pa brez zamere. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 <{POST_SNAPBACK}> ter začnejo služit svoj denar na bolj "human" način. Njihovi izdelki so seveda dražji, saj zagotavljajo pravično plačilo tistemu, ki jih je naredil. So narejeni po NJIHOVIH "moralnih" normah in so zato "humani". Če so tako humani, zakaj pa si nakup takšnih "humanih" izdelkov večina ne more privoščiti? Hja, profit mora pa bit, drugače je pa itak brez veze. stribog, poglej, na žalost se zavedam, da jaz sveta ne morem spremeniti...lahko pa sem majna pikica v mozaiku, ki vodi v spremembe... To, kar sem navedla v svojem postu, se mi zdi ok.Izdelovalci niso brezimni delavci nekje v afriki ali aziji, ampak ljudje, ki so jim humanitarne organizacije nehale podarjati hrano za preživetje, ampak jim omogočile, da sami zaslužijo in za svoje delo dobijo pošten zaslužek.Zato pa se reče fair trade...in kolikor sem o tem prebirala, tukaj niso udeleženi nobeni "kapitalisti"...ampak predvsem zanesenjaki... Lahko jočem noč in dan nad usodo revežev, pa to ne bo pomagalo...lahko pa kupujem ekološko pridelano hrano, da bodo kmetje zaslužili dovolj, da se jim bo izplačalo pridelovati takšno hrano...in več bo takšnih kmetov, več in po nižjih cenah bo ta hrana..in morda nekega dne... če lahko izbiram med teniskami, ki imajo socialni pečat...in tistimi brez njega, bom kupila tiste s pečatom... nikoli ne dajem v humanitarne namene...vsako leto pa naša družina poskrbi za obdarovanje petih otrok, ki doma ne dobijo nobenih darilvsako leto poskrbimo...da gre lahko EN otrok na morje, ki ga drugače ne bi videl...smo soudeleženi v štipendijskem skladu, kjer pomagamo ENEMU otroku, da se šola... jaz poskušam biti realna...to je MOJ delež v mozaiku...zame samo nek obup in zgražanje ni dovolj... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 <{POST_SNAPBACK}>Na Nizozemskem se je rodilo gibanje, ki ga imenujejo FTO...fair trade oraganization...danes deluje že v 60 državah, med drugim tudi v Slo.. 15.decembra bodo v lj na Starem trgu 30 odprli trgovino, nekateri izdelki pa so na voljo tudi v muzejski trgovini Slovenskega etnografskega muzeja na Metelkovi 2. v pravičnih trgovunah so na voljo izdelki, ki imajo listič, kjer je naveden proizvajalec...s tem pa vemo, da je izdelovalec deležen poštenega plačila za svoje delo, da proizvod ne temelji na izkoriščanju delovne sile ...z nakupom pa omogočimo nekomu dostojno preživetje... V mnogih trgovinah Evrope, menda tudi v Sparu...se že pojavljajo izdelki, ki imajo nalepko Fair trade... Bistvo tega projekta je, da proizvajalec pokrije ne samo neposredne materialne stroške, ampak dobi dostojno plačilo...organizacija pa zagotavlja manj posrednikov... pa še to... v Nemčiji je na predlog katoliške socialne organizacije Miseror 40 proizvajalcev igrač podpisalo etični kodeks, s katerim se zavezujejo, da bodo igrače imele nekak "socialni pečat"...in s tem pačatom bodo opremljene igrače, ki so bile izdelane v skladu s tem etičnim kodeksom...pomeni, da jih niso izdelali otroci, ki danes predvsem v Aziji garajo od 16 do 18 ur dnevno... trudijo se, da bi ta pečat postal prepoznaven..kot je recimo nalepka "prijazno delfinom", ki jo najdemo na konzervah tune...ali pa "modri angel"...ki jamči, da je bil izdelek narejen tako, da ne škoduje človekovemu okolju.. Glavni proizvajalci športne opreme in igrač skrivajo resničnega proizvajaca, tega ne moreš najti v nobenih dokumentih, piše samo recimo..."made in China"...in to vse zato, ker se bojijo reakcije potrošnikov...če bi zvedeli, v kakšnih pogojih je bil izdelek narejen... Astra to je bistvo svetovne trgovine. (kar se mene tice!)moto: TRADE, NOT AID. placaj, kolikor je to TU vredno.posredno: nauci lovit ribe, ne dat rib.itd.... zavest in delovanje za najvisje dobro vseh. je tezko vcasih, ampak ti ze dober namen sam pomaga pokazati nacin. (moje izkusnje).in kot je marsa rekla, dokler ne ves, ne delas narobe. od trenutka, ko ves, imas moznost izbire.je to sicer zelo posploseno, ampak vecinoma se najde druga pot.jaz nisem zaradi tega kupila nikoli bicikla od junkijev, pa so bile zelo mikavne ponudbe.se pa strizem na crno. nimam problemov z direktno blagovno menjavo.mi je tudi razlika, a nekdo prodaja vzigalice ob cesti na crno, ker zivi v sistemu, ki mu ne dovoljuje prezivet posteno, ali pa, ker je pogolten in bi rad on sam obogatel. govorimv metaforah, da se razumemo... so pa to delikatne stvari in s tem meje, ki si jih vsak postavlja.nekje v verigi je vedno nekdo, ki je bil neposteno obravnavan itd... in vsak primer je pac unikat.sodimo pac sami. zato imamo (za)vest. Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 7. december 2004 Prijavi Deli 7. december 2004 tako je, dobr tole, astra in Tinka Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 9. december 2004 Prijavi Deli 9. december 2004 konkretni podatki: Pravicna trgovina je partnerstvo za enakopravnost v mednarodni trgovini. Z nakupom izdelkov omogocite odrinjenim proizvajalcem tretjega sveta dostop do razvitejsih trgov in prispevate k trajnostnemu razvoju. Pravicno placilo vkljucuje stroske proizvodnje, socialne in okoljske stroske ter premijo za nalozbe v lokalno skupnost. V mnogih evropskih drzavah z nakupom izdelkov pravicne trgovine ze vrsto let pomagajo prebivalcem drzav v razvoju. Zdaj boste enako lahko storili tudi vi, saj v Slovenijo prihaja prva taksna trgovina. Trgovina 3 muhe bo svoja vrata odprla na Starem trgu 30 v Ljubljani ze v petek, 10. decembra Uradno otvoritev pa pripravljamo v sredo, 15. decembra 2004 ob 18.00ko bosta vrata v trgovino odklenila veleposlanik Predstavnistva Evropske komisije v Republiki Sloveniji, gospod Erwan Fouéré in zupanja Mesta Ljubljana, gospa Danica Simsic. V trgovini boste lahko kupili lepe in kakovostne, rocno izdelane uporabne predmete, umetniske izdelke, tkanine in nakit iz drzav tretjega sveta. Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 9. december 2004 Prijavi Deli 9. december 2004 Thanx Tinka za info! In zdaj bodo ne vem kaj zganjal pa porabil ful casha, namest da bi prec se eno odprli. Zupanja itd. OK, saj je kul, sam rajs dejanja kot cvekanja. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cosma 9. december 2004 Prijavi Deli 9. december 2004 D best Tinka ...si bom šla pogledat. Citiraj Jas te mam tak radaI am feeling very olympic todayIs time the only thing you are waiting for?Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa! Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day. Dalai LamaMajhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 10. december 2004 Avtor Prijavi Deli 10. december 2004 Astra in Tinka <{POST_SNAPBACK}>... Njihovi izdelki so seveda dražji, saj zagotavljajo pravično plačilo tistemu, ki jih je naredil. So narejeni po NJIHOVIH "moralnih" normah in so zato "humani"...To pa ne drži - vsaj ne vedno. Zadnjič sem kupovala ene kotne poličke za telefon... V trgovini z uvoženim materialom neznanega porekla so bile poličke 2x dražje od tistih, ki sem jih na koncu naročila v eni manjši trgovini, ki ima mizarja, ki lesene izdelke izdela po naročilu. Torej svoj "kos pogače" ($) je dobil trgovec, svoj kos ($) mizar, jaz pa poličke. (Pa še rekla sem, da računa ne rabim, tako da država nič ne dobi.) Pri tistih uvoženih zadevah pa največ plačaš razno raznim posrednikom in manipulantom, "ustvarjalec izdelka" pa dobi še najmanj (najbrž glih za golo preživetje, pa še to slabo :xx!: ). Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 10. december 2004 Prijavi Deli 10. december 2004 Pri 'tistih uvoženih zadevah' je običajno res tako, da je med proizvajalcem (izkoriščanim, premalo plačanim) in kupcem (ki ga poskušajo čim bolj odreti) cel kup posrednikov, ki si vsak vzame svoj kos $. Če prav razumem, pa je pri tej 'pošteni trgovini' število posrednikov zmanjšano na minimum, tako da je (naj bi bil) proizvajalec plačan vsaj približno pošteno, kupec pa kljub temu plača razumno ceno. Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
stribog 13. december 2004 Prijavi Deli 13. december 2004 Vsekakor zanimivo, treba preverit ter morda prevetrit svoje prepričanje. Dobra informacija Tinka! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.