Guest sstane 8. december 2009 Prijavi Deli 8. december 2009 Najbrž UNICEFovci niso blesavi, da jim pošiljajo sol kot zdravilo. https://trgovina.unicef.si/shop/?cid=&id=2D1009Blesave so afriške vlade, da prebivalstvu ne dajo soli za prehrano. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 8. december 2009 Prijavi Deli 8. december 2009 Ocitno da jo potrebujejo. In verjetno da tudi zelo potrebujejo. In kolikor berem gre za dehidrirane, verjetno tudi lacne otroke; kar predvideam da potrjuje moje pisano, - da v drasticnih primerih podsoljenost lahko nacne imunski sistem.Verjetno bi to sol lahko nadomestili tudi s kaksno naravno slano hrano. Najverjetneje pa je sol cenejsa, bolj skoncentrirana, v vecjih kolicinah torej, in s tem tudi ucinkovitejsa. Ugibam. Veliko je hrane, ki je naravno slana ane? Verjetno vecina morske hrane. Pa tudi na kopnem je je kaj. Ti je kaj poznano? Kaksna pa je ta sol, ki jo daje unicef? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 Kaksna pa je ta sol, ki jo daje unicef?Mešanica soli in glukoze, v glavnem, pocukrana sol.Preglej malo in pazi, da te ne bo kap.Morda boš potem bolje razumel mojo knjigo. http://www.najdi.si/search.jsp?q=rehidraci...simple&fh=1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 :xx!: da, na reklamno pa res ne smes pozabit . Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 :xx!: da, na reklamno pa res ne smes pozabit .Če bi Afričani v prehrani uporabljali katero koli naravno sol, tako kot jo je človeštvo uporabljalo celo zgodovino, bi takih daril potrebovali zelo malo.Problem pri njih je ta, da so iz presne na kuhano hrano skočili čez noč in niso imeli časa za prilagoditev, več kot očitno pa je, da jih o tem nihče ne podučuje.Kaj njih, tudi Evropejci o soli ne vemo nič drugega, kot to, da je baje škodljiva in da je najbolj zdrava neslana hrana.Takih laži ne bom reklamiral nikoli.Za razliko od mnogih. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 Prou. Nic neprimernega v tem ne vidim, samo kaj ima to veze s tvojo soljo zdej.namrec kolikor takole se izgleda da te morda se res zanima kaj je z africani, potem ko uvalis reklamo za tvojo sol vmes, ni kej da ne bi pomislu na to kar sem napisal ane. pa bi se razumel, ce bi vedu da imas namen in voljo ter interes posiljat tvojo sol v afriko. ampak te to najverjetneje ne zanima a?in potem to izgleda glih tko, kt kaksni ekologi, glasbeniki itn, ki izkoriscajo/mo situacijo za lastno promocijo. pac, sej ne da me to glih zlo moti, sam ni glih "tejstlih" prevec. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 Prou. Nic neprimernega v tem ne vidim, samo kaj ima to veze s tvojo soljo zdej.Čisto nič, problem je v tvoji glavi, ker vidiš v vsaki moji besedi reklamo, ne pa razkrivanje resnice o soli. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DON KARLOS 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 Tisti ki trdi da je sol razlog za hih ima o HIV in medicini toliko pojma kot krava o mesojedstvu. http://images.google.it/url?source=imgres&...DffZhoGJv1U51yg MOJA MAMA JE PRESOLJENA! NE UPORABLJAJTE KONDOMA, RAJE MANJ SOLITE HRANO! Pa zakaj sedaj ni več primerov golšavosti, če je sodobna sol tako nezdrava. In zakaj v evropi in ameriki, četudi smo se kao prilagodili na sol krepavamo od HIV isto kot afričani. LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DON KARLOS 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 DRAGI FORUMOVCI NE NASEDAJTE GLUPI PROPAGANDI PRESNOJEDCEV! Presnojedci so našli zdravilo za vse bolezni v svoji prehrani. Njihov fanatizem, je prišel že do te meje, da trdijo, da bomo s presnojedo prehrano se ozdravilio od HIV in podobno, ne da bi za svoje trditve sploh ponudili kakšnega dokaza. Višek njihovih fanatičnih neumnosti pa je trditev, da HIV kot virus sploh ne obstaja in da je sol kriva za vse bolezni. Nacistom so krivi za vse judi, presnojedcem pa sol, teoretikom zarote pa čipi in maind control. Pa naj mi zarotniki NaCl odgovorijo na sledeča vprašanja! 1. Zakaj v Indiji tudi med vegetarjansko populacijo ljudi isto umirajo za HIV kot naprimer med mesojedci? 2. Koliko pozkusov ste izvedli ali ste se pripravljeni okužiti s HIV okuženo krvjo, da boste tako dokazali, da je vaš imunski sistem tako odporen na HIV. Torej kje so znanstveni dokazi o vaši ekstraodpornosti na hiv? 3. Obrazložite malo bolj zame to neumno trditev, da virus hiv sploh ne obstaja. Na primer za čem umirajo miljoni ljudi. Če je za pojav AIDS-a kriva sol ali pa prehrana, zakaj se AIDS med dvema človekoma iste kulture, načina prehrane razvije samo med okuženimi. 4. ZAKAJ SE MED POPULACIJO POPOLNIH PRESNOJEDCEV KOT SO SRNE, ZAJCI.... KI ŽIVIJO V SIBIRIJI V POPLNOMA NEOSNAŽENEM OKOLJU IN NE UŽIVAJO SOLI POJAVLJAJO BOLEZNI, KI POBIJEJO PO CELE POPULACIJE ŽIVAKLI. NEKATERE KOT STEKLINA PA V PRIMERU OKUŽBE DOSEŽEJO PRAKTIČNO 100% SMRTNOST. 5. Zakj po drugi svetovni vojni ne poznamo več golšavosti v Sloveniji in Evropi. Ta je dobra: 6.Zakaj je Ghandi na svojem pohodu za sol, le to sploh šel iskat. Zakaj ljudje, ki živijo v topli klimi Indije padejo skupaj, če ne zaužijejo ekstra soli. 7. Zakaj živali ližejo določene minerale, ki so bogati z soljo. Hvala za odgovore! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 Aha, ok. iz tega stalisca ok., mas prou. sao zdej se pa dotaknemo se ene hujse zadeve - to je tvoja prepricanost v ucinke soli in njeno morda ze fanaticno povzdigovanje do neba. in na tem mestu s tabo neham pogovor, ker ga nima smisla nadaljevat sploh.bodi fajn Čisto nič, problem je v tvoji glavi, ker vidiš v vsaki moji besedi reklamo, ne pa razkrivanje resnice o soli. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 katerih presnojedcev? verjetn si mislu rect da nekateri pravijo da je za povecno okuzbe s HIV krivo pomanjkanje soli, ne pa da je sol kriva.par dobrih pointov oz. vprasanj. 1. mas kaksne tehten statisticen argument? sicer pa ja, strinjam. 2. ta je dobra ce je stanne tolk preprican v svojo sol, mogoce se bo pa sel namenoma okuzit s HIV, in dokazal da je mu ne skodi, ker ni podsoljen. recimo.3. sol pomoje nima kaksne kljucne ali vecej mere za okuzbo. moje mnenje ostaja, da ne gre samo za imunski sistem (ta pa je odvisen od mnogih dejavnikov in ne samo kolicine elektrolitov ter mineralov), temvec tudi kaksne energetske zadeve, ki posledicno lahko vpivajo tudi na imunski sistem.4. pojma nimam zakaj umirajo tiste zivali.5. zaradi boljse prehrane verjetno. morda tudi vecje kolicine uzitega joda. ne vem, ugibam pac.6. ne vem zakaj je Ghandi sploh kam sel. Morda padejo skupaj zaradi dehidracije in pomanjkanja elektrolitov. ugibam. 7. aja, a ni tko da zivali lizejo sol, ki je bogata z dolocenimi minerali in ne obratno? prosim. bdw: ne vem zakaj se spet deres model tvoj tekst se da isto dobro prebrat, tudi ce ga napises normalne velikosti. kdor ga bo hotel prebrat ga bo itaq, brez da se deres z ogromnimi crkami. Pa tudi izgegleda tako, da nekak ne mores brzdat tvoje jeze in drugacnih prepricanj glih, ane. potem je cloveku se manj da bi se spuscu v debato stabo. razen ce ti je edini namen to, da ti naises tvoje mnenje, drugih mnenje pa te sploh ne zanima? ker si pac tolk zlo preprican v tvoj prav, da ze mogoce presegas neke meje uporabne komunikacije. DRAGI FORUMOVCI NE NASEDAJTE GLUPI PROPAGANDI PRESNOJEDCEV!...Višek njihovih fanatičnih neumnosti pa je trditev, da HIV kot virus sploh ne obstaja in da je sol kriva za vse bolezni. 1. Zakaj v Indiji tudi med vegetarjansko populacijo ljudi isto umirajo za HIV kot naprimer med mesojedci? 2. Koliko pozkusov ste izvedli ali ste se pripravljeni okužiti s HIV okuženo krvjo, da boste tako dokazali, da je vaš imunski sistem tako odporen na HIV. Torej kje so znanstveni dokazi o vaši ekstraodpornosti na hiv? 3. Obrazložite malo bolj zame to neumno trditev, da virus hiv sploh ne obstaja. Na primer za čem umirajo miljoni ljudi. Če je za pojav AIDS-a kriva sol ali pa prehrana, zakaj se AIDS med dvema človekoma iste kulture, načina prehrane razvije samo med okuženimi. 4. ZAKAJ SE MED POPULACIJO POPOLNIH PRESNOJEDCEV KOT SO SRNE, ZAJCI.... KI ŽIVIJO V SIBIRIJI V POPLNOMA NEOSNAŽENEM OKOLJU IN NE UŽIVAJO SOLI POJAVLJAJO BOLEZNI, KI POBIJEJO PO CELE POPULACIJE ŽIVAKLI. NEKATERE KOT STEKLINA PA V PRIMERU OKUŽBE DOSEŽEJO PRAKTIČNO 100% SMRTNOST. 5. Zakj po drugi svetovni vojni ne poznamo več golšavosti v Sloveniji in Evropi. Ta je dobra: 6.Zakaj je Ghandi na svojem pohodu za sol, le to sploh šel iskat. Zakaj ljudje, ki živijo v topli klimi Indije padejo skupaj, če ne zaužijejo ekstra soli. 7. Zakaj živali ližejo določene minerale, ki so bogati z soljo. Hvala za odgovore! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 sol pomoje nima kaksne kljucne ali vecej mere za okuzbo. moje mnenje ostaja, da ne gre samo za imunski sistem (ta pa je odvisen od mnogih dejavnikov in ne samo kolicine elektrolitov ter mineralov), temvec tudi kaksne energetske zadeve, ki posledicno lahko vpivajo tudi na imunski sistem. morda tudi vecje kolicine uzitega joda.A bi to lahko pomenil, da je obična sol iz štacune (ki je jodirana) po neki logiki celo bolj zdrava kot te čist kao naravne soli? Tud jst samo ugibam... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 9. december 2009 Prijavi Deli 9. december 2009 stanne ti bo zihr reku da ne, zato ker je menda joda v hrani ze itaq velik. samo ne gre zgolj za jod. temvec menda za samo preciscenost soli, torej naj bi bila industrijska osiromasena mnogih mineralov. samo, to so niso preverjeni podatki glih.mislm, jst kle cist sebe poslusam: vcasih sem normalno uzival navadno sol, ki je tudi najcenejsa in ker so jo uzivali moji starsi. scasoma, ko sem postal vegi in se bolj zacel zanimat za zdravo hrano pa me je tudi zanimala himalajska sol, ki so jo zelo promovirali povsod. Tudi stanne je dosti pisal o tem tukja in gre njemu tudi zahvala o tem, da so in smo mnogi postali bolj ozavesceni o razlicnih kvalitetah soli na trgu.Himalajsko sem uzival cca. 2 leti. Nekoc ko sem sel v Izolo k enmu bioenergetiku sem se ustavil tudi v tamkajsnji mali trgovinci z bolj zdravo prehrano blizu mini trznice. Piransko sol so imeli kar velikem zaklu, da sem jo lahko probal. In ko sem jo probal, nisem mogel nehat jest, ker mi je bila tako dobra. Kot da je telo potrebovalo ravno to, naso piransko. Od takrat uzivam predvsem to naso sol.Vmes sem dal na test bioenergetiku stannetovo sol, ki sem jo podarjeno preizkusil. Nekak ze takrat ko sem jo uzival, mi ni pasala prevec, kar mi je potrdil tudi bioenergetik, ko je izmeri, da sem morda nanjo celo malo alergicen.Navadna preciscena sol mi je zdej vecinoma neuzitna.Tolk o moji izkusnji.In tudi ta, kot ze mnogo izkusnje, me je v lifeu napeljalja do moje nove filozofije o raznih zunanjih sredstvih in morebitnih moznih potrebah ter pripomockih:"Ni vse za vsakega in tudi vedno ne!" - free Odkar je to nekak moja filozofija, ki se jo veckrat spomnim, ce mi kdo kaj prodaja ali pa ce se prevec zagrejem v nekem svojem prepricanju, je lazje sprejemat tudi druge ljudi z njihovimi prepricanji in izkusanjmi.Fajn bi bilo, ko bi to razumel tudi se na kaksnih drugih energetskih nivojih, ter posledicno tudi primerno ravnal v zivljenju. Kar ugotavljam v zadnjem obdboju pa je, da je zelo pomembno da znamo energijo tudi odvajati na primeren nacin, in ne zgolj pridobivati recimo z bolj zdravo hrano itn. Prevec dobrega, brez da znamo zdravo dajati, lahko kmalu postane skodljivo!In kot je povedal moj bivsi ucitelj Tai-Chi:"Clovek vedno zboli iz dveh razlogov: Ker ima energije premalo ali pa, ker jo ima prevec! Primerno izvajanje vadbe Taichi, pa jo balansira!" A bi to lahko pomenil, da je obična sol iz štacune (ki je jodirana) po neki logiki celo bolj zdrava kot te čist kao naravne soli? Tud jst samo ugibam... Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DON KARLOS 10. december 2009 Prijavi Deli 10. december 2009 Sicer kar se soli tiče ni po mojem prav nič strupena dokler jo uživamo zmerno. Če pa ješ v Mc Donaldsu pa dozo za zdravje večkrat presežeš. Tako lahko okvariš ledvice, se ti poveča tlak, oslabiš srce.... Torev vse v zdravi meri. Edino takšne izjave, da HIV sploh ne obstaja in podobno me pa razkurijo. Pa kaj so eni ob pamet. Če živiš bolj zdrav način življenja, boš zagotovo imel manjšo verjetnost da se okužiš. Ni pa nič ziher. Včasih se res zgodi, da na primer vodiš nezaščiten spolni odnos s okuženo osebo in se ne okužiš. Saj se tudi ne prehladiš vedno, ko prideš iz šoping centra pa si bil v stiku z mnogimi okuženimi. A prej ali slej, mogoče čez 5 let boš tudi ti začel kihat in šmrcat in tudi vegetarjanci lahko zbolimio in na koncu tudi vegetarjanci od nečesa umrejo. Pa tudi, testi za HIV niso vedno ziher in lahko pokaćžejo, da si okužen.... To je moj odgovor novinarki. Še posebej v 80 letih ko ji je bil izveden test, so bili testi še bolj na eksperimentalnem levelu, saj je bil HIV še komaj odkrita bolezen. V sedanjosti ti v primeru suma okužbe po presejalnem testu izvedejo še dobdatne potrditvene preiskave, da so bolj ziher. LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 10. december 2009 Prijavi Deli 10. december 2009 Bejba Carla, zadnjič sem na vabilo učiteljice imel na neki osnovni šoli razgovor z učenci 6. razreda na temo zdravo prehranjevanje in sol.O soli so vedeli le to, da je škodljiva in da se mora hrana čim manj soliti.Skoraj vsi poznajo tresenje statične elektrike, mnogim je pa osnovno živilo več kot pol kile kruha dnevno.V tej pol kile kruha zaužijejo ali soli za več kot za cel dan, ali joda za pet.Razdelil sem jim nekaj izvodov svoje knjige, da jo skupaj s starši preberejo.Če imaš otroke, priporočam tudi tebi, da knjigo prebereš; zaradi njih. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DON KARLOS 11. december 2009 Prijavi Deli 11. december 2009 Bejba Carla, zadnjič sem na vabilo učiteljice imel na neki osnovni šoli razgovor z učenci 6. razreda na temo zdravo prehranjevanje in sol.O soli so vedeli le to, da je škodljiva in da se mora hrana čim manj soliti.Skoraj vsi poznajo tresenje statične elektrike, mnogim je pa osnovno živilo več kot pol kile kruha dnevno.V tej pol kile kruha zaužijejo ali soli za več kot za cel dan, ali joda za pet.Razdelil sem jim nekaj izvodov svoje knjige, da jo skupaj s starši preberejo.Če imaš otroke, priporočam tudi tebi, da knjigo prebereš; zaradi njih. Se strinjam s tabo, v sedanji prehrani večina ljudi zaužije v enem dnevu več soli in joda, kot ga potrbuje za več dni. Že ena vrečka čipsa... Jaz osebno solim svojo hrano res minimalno. Sem opazila, da je sol tudi stvar navade. Naprimer solato sploh ponavadi ne solim, pa mi je prav tako dobra. Sicer pa a ni tema te debate HIV. Kar se pa knjige tiče, mogoče jo bom prebrala pa ti bom potem povedala kaj si mislim. Še zmeraj pa trdim, da je malo soli dober dodatek kuhinji. Poglejmo si sladkor. Maratonec vsak dan poje skledo pašte, pa mu je vse ok, normalen človek pa s takšno prehrano tvega sladkorno bolezen tipa 2. Prav tako jod. Na primer na Kitajskem so dodajali hrani pepel alg, ki je bil bogat s jodom.... Za slovenijo, je bilo včasih značilno, da se je večkrat pojavila golšavost, saj Slovenska prst vsebuje malo joda zaradi močnega izpiranja... Še posebej je bil ta pojav opazen v gorskem svetu. Moje nmenje je: ZMERNOST JE MERILO VSEH MODROSTI! LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 11. december 2009 Prijavi Deli 11. december 2009 ZMERNOST JE MERILO VSEH MODROSTI! LPPravilno, ampak v petkrat prejodirani soli ne moreš ujeti zmernosti na noben način. JOD V mnogih slovanskih jezikih imajo besede jid, jed, jad negativen pomen.Od žalosti do strupa.Kaj pa halogeni sosed, element jod.Če je verjeti medicinskim normativom, ga človeško telo potrebuje 150 mikrogramov na dan za normalno delovanje ščitne žleze.Polovico naj bi ga dobilo s hrano, polovico pa s soljo.Presežek ali pomanjkanje vodi do raznih bolezni, od golšavosti do kretenizma.Zanimivo je da so skoraj vse postsocialistične kandidatke za Evropo v zadnjem času podvojile dodajanje joda kuhinjski soli.Verjetno so se zdravstvene oblasti v teh deželah odločile odpraviti še zadnje sledi socialističnih kretenizmov in prevzeti nove.Drugače pa naravne morske soli vsebujejo okoli 3mg joda na kilogram, jedilne jodirane pa tudi do desetkrat več, naravne kamene pa nič. 97 HARMONIZIRANA JEDILNA SOL Če je ne uživaš, umreš.Če je uživaš preveč, resno zboliš.Če je uživaš premalo, zboliš resno.Če jo uživaš po sredini, si stalno prejodirano podsoljena.O nezaželenih učinkih in tveganjih pa se posvetuj z zdravnikom ali farmacevtom. 98 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DON KARLOS 11. december 2009 Prijavi Deli 11. december 2009 Pravilno, ampak v petkrat prejodirani soli ne moreš ujeti zmernosti na noben način. JOD V mnogih slovanskih jezikih imajo besede jid, jed, jad negativen pomen.Od žalosti do strupa.Kaj pa halogeni sosed, element jod.Če je verjeti medicinskim normativom, ga človeško telo potrebuje 150 mikrogramov na dan za normalno delovanje ščitne žleze.Polovico naj bi ga dobilo s hrano, polovico pa s soljo.Presežek ali pomanjkanje vodi do raznih bolezni, od golšavosti do kretenizma.Zanimivo je da so skoraj vse postsocialistične kandidatke za Evropo v zadnjem času podvojile dodajanje joda kuhinjski soli.Verjetno so se zdravstvene oblasti v teh deželah odločile odpraviti še zadnje sledi socialističnih kretenizmov in prevzeti nove.Drugače pa naravne morske soli vsebujejo okoli 3mg joda na kilogram, jedilne jodirane pa tudi do desetkrat več, naravne kamene pa nič. 97 HARMONIZIRANA JEDILNA SOL Če je ne uživaš, umreš.Če je uživaš preveč, resno zboliš.Če je uživaš premalo, zboliš resno.Če jo uživaš po sredini, si stalno prejodirano podsoljena.O nezaželenih učinkih in tveganjih pa se posvetuj z zdravnikom ali farmacevtom. 98 Ha HA HA Saj so tudi potrebe po vitaminih in beljakovinah večkrat ocenjene tako, kot da smo vsi športniki težkega kalibra. No sedaj se je tendenca medicinskega pretiratorstva začela obračati malo na bolje. Mogoče pa so nekateri le začeli spoznavati, da včasih ne velja pregovor: Od viška glava ne boli. Prav imaš, malo več zmernosti nikoli ne škodi. LP Vse dobro Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DON KARLOS 11. december 2009 Prijavi Deli 11. december 2009 Hi, rekel si, da morska sol vsebuje 3 mg joda / kg soli. To je 3000 mikro gramov joda / kg soli. To je 3 mikro grame joda / 1 gram soli. Če potrebujemo, kot si sam napisal 150 mikrogramov joda na dan za normalno delovanje ščitnice, potem moramo 75 mikro gramov joda vnesti s soljo saj drugo polovico dobimo s prehrano. Torej bi morali vsak dan pojesti 75/3 grame morske nejodirane soli. To je 25 gramov dodatne soli dnevno. Kar je pa okoli 20 g preveč. (Normalno naj bi pojedel 5 g soli dnevno.) Torej nejodirane morske soli bi moral pojest preveč, da bi zadovoljil potrebe po jodu, ta v trgovini pa je očitno preveč jodirana. Da bi zadovoljil potrebe po jodu s jodirano soljo, pa bi jo bilo potrebno samo 2 g. Tako neslano pa tudi ne jem. HE HE HE Veš da si me prepričal! Kamena himalajska sol je dobra za zdravje saj je nejodirana. Ker očitno z jodirano soljo vnesem preveč joda v telo, je boljše uporabljati kameno nejodirano, da vzpostavimo ravnotežje.Torej je himalajska sol lahko dobra za zdravje, pa ne zato, ker je kao himalajska, ampak ker je nejodirana. LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 12. december 2009 Prijavi Deli 12. december 2009 Še zmeraj pa trdim, da je malo soli dober dodatek kuhinji. Poglejmo si sladkor. Maratonec vsak dan poje skledo pašte, pa mu je vse ok, normalen človek pa s takšno prehrano tvega sladkorno bolezen tipa 2. Prav tako jod. Na primer na Kitajskem so dodajali hrani pepel alg, ki je bil bogat s jodom.... Za slovenijo, je bilo včasih značilno, da se je večkrat pojavila golšavost, saj Slovenska prst vsebuje malo joda zaradi močnega izpiranja... Še posebej je bil ta pojav opazen v gorskem svetu. Moje nmenje je: ZMERNOST JE MERILO VSEH MODROSTI! LP Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 12. december 2009 Prijavi Deli 12. december 2009 3mg x 10mg = 30mg joda na 1kg v jedilni jodirani soli Ce pomeni 30mg joda na 1kg soli = 5x prejodirano, pomeni,da bi sol lahko vsebovala samo 6mg joda na 1kg soli, in ne 30mg joda na 1kg soli kot trdis.In ce dnevno torej pouzijemo 1dkg soli, lahko pouzijemo dnevno torej samo 0,06 mg joda dnevno! V kolikor pa to ne drzi, da je 5x prejodirana, in ostanemo pri stevilki 30mg joda na 1kg soli, pomeni,da v kolikor dnevno pouzijemo 1dkg soli, pouzijemo dnevno torej 0,3mg joda dnevno! Kar je v primerjavi s nasvetom svetovne zdravstvene organizacije, ki svetuje za to podrocje 150mg joda dnevno, je to se vedno recimo vec kot 500x manj! Sstane, a ti sploh ves kaj pises? Pravilno, ampak v petkrat prejodirani soli ne moreš ujeti zmernosti na noben način.Drugače pa naravne morske soli vsebujejo okoli 3mg joda na kilogram, jedilne jodirane pa tudi do desetkrat več, naravne kamene pa nič. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 12. december 2009 Prijavi Deli 12. december 2009 Sstane, a ti sploh ves kaj pises? Mnogo bolje od tebe. V Sloveniji je v 1kg jedilne soli od 99. leta dalje 15mg joda, prej ga je bilo pol manj.Mimogrede, o jodu pa sedaj že čivkajo vrabci na strehi in nisem več sam.Dobil si nove sovražnike http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1714 http://www.youtube.com/watch?gl=DE&hl=...p;v=hsn19BNmqs8 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DON KARLOS 12. december 2009 Prijavi Deli 12. december 2009 Čakajte, bom jaz to prav izračunala, saj sem majstorica v kemiskemu računanju! Kot sem pogledala na netu: SLOVENSKA SOL VSEBUJE povprečno 25 mg KALIJEVEGA JODIDA / na kilogram suhe soli, to je 25 000 µg KI / kg suhe soli.Torej moramo odbiti kalij v KI (kalijev jodid) saj masa kalija ni važna za jod. Tako imamo: Ar (K - kalij) = 23 g /mol Ar (I -jod) = 126,9 g / mol = 126 900 000 µg /molMr(KI) = Ar(K) + Ar(I) = 126,9 g/mol + 23 g/mol = 149,9 g/mol Torej: Mr(KI) = 149,9 g/mol = 149900 mg / mol = 149900 000 µg / mol Torej imamo MASA JODA µg (mikro grami) / NA kg suhe snovi = = masa KI v µg na kilogram soli / Mr(KI) molekulska masa KI v µg x Ar ( jod) v µg = 25000 / 149900000 X 126 900 000 = 21164 µg ČISTEGA JODA / na 1 kg suhe soli.Da lažje računamo v kuhinji napišimo rezultat: Jodirana kuhinjska sol v sloveniji vsebuje povprečno po črki zakona: 21 µg (mikrogramov) ČISTEGA JODA / na gram suhe soli. dnevna telesna potreba po čistemu jodu (ne kalijev jodid KI )pa naj bi po črki zakona vsebovala: Dnevna potrba telesa po jodu = od 100 do 160 µg LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DON KARLOS 12. december 2009 Prijavi Deli 12. december 2009 Komentarji na zgornje račune: 1. Komentar (samo za kemijske majstore)! Opazimo lahko, da je Ar joda mnogo večji od Ar K. Tako, da za približni izračun mase joda v soli vzamemo kar maso KI / kg soli. V zgornjem primeru bi tako dobili 25 µg čistega joda / 1 gram soli namesto 21 g joda / 1 g soli.(To ne velja če jodiramo s kalijevim nitratom raznimi jodovimi oksidi...) 2. Komentar: Dnevna potreba po jodu je od 160 - 100 µg na dan. Verjetno 100 µg joda ali pa še mnogo manj, saj so meritve res ziheraške. Ker polovico joda dobimo s prehrano tako rabimo vnesti samo 50 µg joda na dan. Torej, če imamo v 1 g soli 20 µg joda, bi morali zaužiti samo 2,5 g soli na dan, da bi zadostili potrebi po jodu. Ker pa naj bi za zdravje zaužil okoli 5 g soli na dan, je očitno, da tako postanemo prejodirani. Ker pa večina ljudi zaužije povprečno 15 gramov soli na dan se tako krepko prejodirajo. Lp Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 12. december 2009 Prijavi Deli 12. december 2009 Ne kompliciraj, v 25mg KJ je 15mg joda in toliko ga je tudi v kg soli.Res pa je, da so v Pravilniku tudi tolerance in ga je lahko malo več ali malo manj. Pravilnik o kakovosti soli 8. člen Jedilna sol se jodira s 25 mg kalijevega jodida na 1 kg soli, tako da v 1 kg soli ni manj kot 20 mg in ne več kot 30 mg kalijevega jodida, ali z 32 mg kalijevega jodata na 1 kg soli, tako da v 1 kg soli ni manj kot 26 mg in ne več kot 39 mg kalijevega jodata. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.