Guest SaTurNina 22. februar 2008 Prijavi Deli 22. februar 2008 pudri, toniki, ampule, vse to JE lahko naravno, ne pa kemija, ki jo omenjas... predvsem firme, ki sem jih jaz omenila ce smo ze pri Vichyju... tu not je 10 % cebeljega voska, ostalo je sama KEMIJA... toliko o naravi :xx!: v Hauschki, Logoni, Santeju so not naravne disave iz etericnih olj, med drugim je tudi zato ta kozmetika tako draga.etericno olje iz cvetov vrtnice ali olje narejeno iz naftnih derivatov imata med ceno razliko tudi do 20X ....kamilice na obraz pa delujejo tako, kot ti je napisala Kala... kozo zelo susijo, ker ima kamilica ogromno snovi, ki posusijo kozo, prav tako oci, ce jih dajes prevec gor... potem je boljse, ce se daje na kozo cisto olivno olje ali pac mandljejo, jojobino, marelicnih pesk itd... sicer a, vsak je svoje koze gospodar in tako bodi Mojca ja dobr, to. Hvala da si mi povedala.. o tej hauški pa tem..si bom zapomnla. Koristno je vedt. Za kamilce vem da susijo oci, ce tece iz njih.. sam obraz mam pa jst tok gladk k putr..ce jih kdaj dam na vatko. Tenks Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 22. februar 2008 Prijavi Deli 22. februar 2008 ja dobr, to. Hvala da si mi povedala.. o tej hauški pa tem..si bom zapomnla. Koristno je vedt. Za kamilce vem da susijo oci, ce tece iz njih.. sam obraz mam pa jst tok gladk k putr..ce jih kdaj dam na vatko. Tenks Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 24. februar 2008 Prijavi Deli 24. februar 2008 Dobila od Lusha dve kremici na testiranje, sem malo primerjala sestavine in cene in mislim, da se bom kar za tole odločila, če mi bo odgovarjalo. Mi je všeč pri Lushu, ker priznavajo, da nimajo 100% naravnih stvari, imajo pa na internetu pri vsakem izdelku natančno navedene sestavine, da si lahko vse pogledaš in preveriš. Včasih pod kako kremico še celo napišejo - 80% naraven izdelek. Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 24. februar 2008 Prijavi Deli 24. februar 2008 Dobila od Lusha dve kremici na testiranje, sem malo primerjala sestavine in cene in mislim, da se bom kar za tole odločila, če mi bo odgovarjalo. Mi je všeč pri Lushu, ker priznavajo, da nimajo 100% naravnih stvari, imajo pa na internetu pri vsakem izdelku natančno navedene sestavine, da si lahko vse pogledaš in preveriš. Včasih pod kako kremico še celo napišejo - 80% naraven izdelek.Super, fajn, da si nasla kremice zase ... jaz Lusha ne poznam ... kje pa to prodajajo ?Mojca Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 24. februar 2008 Prijavi Deli 24. februar 2008 V centru Ljubljane, pri magistratu je trgovinica..tole je stran njihova, si lahko pogledaš mal... LUSH (pa lahko mal komentiraš sestavine, ko vidim da si profi ) Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 24. februar 2008 Prijavi Deli 24. februar 2008 V centru Ljubljane, pri magistratu je trgovinica..tole je stran njihova, si lahko pogledaš mal... LUSH (pa lahko mal komentiraš sestavine, ko vidim da si profi )juhu,hvala za link ... sem sla pregledat... na brzino izgledajo se kar fine stvari, me pa moti pri napisanih sestavinah ( sinteticnih ), recimo metil in propilparaben sta konzervansa, ki drazita kozo, oni pa pisejo, da ne drazita koze itd..pa nekaj sestavin , recimo PEG in derivati EDTA SO skodljivi za kozo / mogoce je pa tu v teh produktih tolko dobrih stvari, da tudi ti ne delajo taksne skode ...pa ne vem , kaj pomeni absolut tega in tega... to je v farmaciji neznano .... ja, na brzinski pogled in po ceni sodec gre za izdelke med boljsimi... jaz sama sebi ne bi upala recti "profi" , imam pa definitivno poklicno deformacijo Mojca Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 24. februar 2008 Prijavi Deli 24. februar 2008 Hmm..takole pravijo temu: ABSOLUT - koncentriran naravni aromatični material: (a) koncentrat pripravljen z odstranitvijo rastlinskih voskov, ( enfleražni absolut: koncentrat pridobljen v procesu enfleraže z odstranitvijo alkohola iz alkoholnih ekstraktov pomade. ja, za tele konzervanse tud jaz nisem navdušena izberem pa tudi pri njih že doma na netu stvari, ki imajo čimmanj čudnih kratic in imen, potem pa pridem k njim povohat.. mi je ful doživetje stopit v njihovo trgovino, je znana po tem, da že pred vrati ful lepo diši.. ustavi se enkrat, ko boš v LJ Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kala* 26. februar 2008 Prijavi Deli 26. februar 2008 Ja, za Lush je pa res da ima sicer dobre stvari, a na žalost jih ima dosti na koncu parabene. Jaz imam sicer od njih le en parfum, so pa vonji njihovih stvari taki posebni, res se že na daleč voha... čeprav za vse nebi rekla da ravno dišijo, nekatere stvari imajo zame nekak odbijajoči vonj. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
apokalipsa4 28. februar 2008 Prijavi Deli 28. februar 2008 Pozdravljene/i,zdaj si bom pa še jaz dušo olajšala. Na tale forum sem prišla čisto po naključju, ker sem iskala podatke o kozmetiki dr.Hauschka, in to je čisto prvi forum, na katerega sem se potrudila vpisati. Prebrala sem vse kar ste napisali oz. predvsem napisale o raznih naravnih in "naravnih" kozmetičnih izdelkih. Mogoče ne bo odveč, če vam še sama zaupam svoje izkušnje te sorte.Dokler mi je telo in koža dobro prenašala običajno kozmetiko, se sploh nisem ukvarjala z naravno, potem pa so me reakcije telesa prisilile, da sem se lotila stvari na drugačen način.Prva pot je seveda bila v drogerijo- z namenom kupiti nekaj naravnega. Cenovno dostopno- scheller. In popolnoma naravno! Seveda, dokler nisem zadeve nanesla na obraz in po treh dneh dobila tak izpuščaj, kot še nikoli prej. Potem je sledilo ponovno branje sestavin- skrito na dnu škatlice (ob strani so seveda napisane samo naravne sestavine- VSE sestavine pa so skrite na dnu!). No in to je bilo drugič, da sem se opekla- prva šola je bil L`occitane, immortelle. Seveda mi je prekipelo, saj so bila vsa ta "naravna" čuda še hudo slabša od čiste kemije. Zato sem se odločila, da bom pa zdaj res uporabljala povsem naravno- in to sem tudi storila. Mogoče bi lahko povedala še to, da imam, oz. sem bila vedno prepričana da imam mastno oz. mešano kožo, pa v to vedno bolj dvomim, saj se počasi začenja kazati moja prava koža, ki je očitno povsem normalna. Samo naravno uporabljam približno en mesec, prehodno obdobje abstinenčne krize sem prebrodila tako, da sem se občasno namazala s kremo, ki sem jo prej uporabljala.Trenutno za nego obraza uporabljam: 1.za čiščenje: -eno krpico, ki je podobna čudežni krpici za čiščenje oken in prahu, samo zmočeno s toplo vodo -občasno operem obraz z milom iz aleppa (to je naravno milo iz olivnega olja, delajo pa ga v Aleppu, če se ne motim v Siriji ali Jordaniji, vsekakor pa tam nekje na bližnjem vzhodu. Seveda je krasno tudi za telo- po približno mesecu dni, ko se koža odvadi kemikalij- ne potrebuje človek nobenega losjona, olja, ipd. za po kopanju- jaz občasno uporabim malo mandljevega olja, pa še to le iz navade, ne iz potrebe. Celo komolcev ne mažem več redno, ker enostavno ni potrebe po tem! To zadevo uporabljam samo brez dodatkov cca pol leta)-3-4 krat/mesec nanesem na obraz masko narejeno iz gline (ghassoul=izgleda kot zelo drobna mivka, kopljejo jo v Maroku) in sivkinega hidrolata (=stranski produkt pri pridelavi eteričnega olja, v bistvu je to destilirana voda z nekaj snovmi iz rastline iz katere je pridelan) 2. nega: po čiščenju hidrolat pomarančevca (kot tonik), par kapljic mandljevega olja, kar se ne vpije obrišem po 10 - 15 min z brisačo- in to je to!Po začetni krizi, ko sem bila taka, da se sam bog usmili, se je začelo stanje izboljševati. Torej prva reakcija kože je, da gre vse "ven"- mozolji, izpuščaji, zelo suha mesta, lise, pikice, drobni mozoljčki, skratka: ni da ni! Čeprav pa je treba ločiti alergično reakcijo, ki se loči po tem, da je vsak dan občutno slabše pa tudi čuti se drugače in bolj intenzivno, kot tisto čemur sem prej rekla abstinenčna kriza. Pa še ene stvari se morate zavedati: če je stvar naravna, še nikjer ne piše, da jo vaša koža dobro prenaša, saj so naravne snovi lahko zelo močni alergeni (samo pomislite na arašide, škampe, gluten, ipd.). Torej: prehod na naravno kozmetiko (seveda tudi hrano in ostalo) je dolgotrajen proces, poln poizkušanja, preizkušanja, učenja, porazov, stroškov in še marsičesa, na koncu pa seveda tudi zadovoljstva. 3.Za ustnice uporabljam nerafinirano karitejevo maslo brez dodatkov (če imate idejo za kaj boljšega- se priporočam), ampak sem še v fazi odvajanja od labelle, in povem vam, hudo je brez nje še po enem mesecu.4.Za telo sem vam že povedala- boljšega ni kot milo iz Aleppa- ne znam ga bolje opisati kot čudež.5.Ker še nisem ekspert v teh zadevah, ampak le učenec-začetnik, vam kaj več ne bi mogla povedati, razen to, da se vsak dan kaj novega naučim- mogoče vam bom kdaj še kaj novega napisala. Zdaj pa še nazaj k temi: dr. Hauschka. Zakaj, pri vsej tej naravi? Odgovor je: lasje. IN TUKAJ SE OBRAČAM NA VAS, ROTIM VAS: POMAGAJTE! Poizkusila sem vse mogoče šampone- drage, poceni, otroške- nič ne pomaga. Lase sem tri mesece umivala z indijskimi oreščki (ki so drugača super za pranje perila)- nič bolje, tri mesece z ghassoulom (mivko- fenomenalno svilnati lasje, ampak očitno ne prenašam, po treh mesecih sem imela toliko prhljaja, da ga še pri nikomer nisem videla toliko- grozno), nekje sem slišala, da frizerji kupujejo marsejsko milo za pranje las- katastrofa, kljub izdatnemu izpiranju s precej toplo vodo vse milo ostane na laseh, potem sem iz tega mila, destilirane vode in zelišč skuhala šampon, tudi nič. Po splakovanju z razredčenim sadnim kisom sem taka kot da 14 dni nebi prala las, maska iz olivnega olja, limone; kamilična kopel; splakovanje s koprivinim čajem, rožmarinovim,... skratka: NE VEM VEČ KAJ NAJ NAREDIM. Poizkusila sem vse umetne in naravne stvari, lasje pa so še vedno mastni po dveh dneh, kljub temu da imam kožo bolj ali manj normalno. Še to, ta situacija traja kakšni dve do tri leta, prej so šamponi za normalne lase čisto dobro služili svojemu namenu. ZA VSAK NASVET VAM BOM IZJEMNO HVALEŽNA. Konec romana,pa vsem lep pozdrav Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kala* 1. marec 2008 Prijavi Deli 1. marec 2008 Vau, si se pa razpisala Kje pa dobiš vse te stvari (milo, glino itd....)? Glede šampona ti pa nebi znala pomagati, jaz uporabljam že celo življenje head and shoulders, pa si moram lase umivati na dva, tri dni. :xx!: Mogoče bi probala kakšen naraven šampon? Logona ima baje fajne (v Sanolaborju jih prodajajo), jaz jih še nisem probala. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 1. marec 2008 Prijavi Deli 1. marec 2008 Glede šampona ti pa nebi znala pomagati, jaz uporabljam že celo življenje head and shoulders, pa si moram lase umivati na dva, tri dni. :xx!: Mogoče bi probala kakšen naraven šampon? Logona ima baje fajne (v Sanolaborju jih prodajajo), jaz jih še nisem probala.Mi vsi , razen malcka, ki je na weledinem ognjicevem milu, uporabljamo Logonin koprivov sampon smo cisto navduseni... kupim kar 500 ml, kar nam zadostuje za pol leta.... so se pa najvecjemu sinu zaceli precej mastiti lasje, ker ga dajejo hormoni ( puberteta.com ) in sem mu kupila Santejev sampon Lava power, ki je namenjen prhljaju na mastnem ali suhem lasiscu.Ucinka se ne vemo, ker ga ima komaj kaksen teden...ko pa bo , bom porocala.... drugace pa stvari o katerih pise apokalipsa, so super... res je hudo, ce imas tezave se po vseh stvareh, ki naj bi bile naravne .....je pa tako, da vsak vzame kar mu pase in si daje nase tisto , po cemer se dobro pocuti ...vec glav pa itaq vec ve Mojca Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
klarus 1. marec 2008 Prijavi Deli 1. marec 2008 pri men je pa vedn hec, ko so vsi navdušeno nad mojo kožo na obrazu.....in potem sam ko izjavim, da se povprečno namažem 1x mesečno z kremo trenutno uporabljam od welede kremico...ki jo mam že kake pol leta, če ne več več kot očitno ne rabim nobene kreme.....une ala nivea al pa vichy al pa oil of olaz...so pa itak sama kemija in podn od podna..na vse bla alergična.... najboljša krema, ki je bila...pa je bla krema s soljo iz mrtvega morja...sam je bil sam testerček(itak je doolgo trajal ) sam nimam pojma kera kremica je to za roke pa itak uporabljam od dr.Hauschkove..v kombinaciji z eno medicinsko, ki ima 15% urea kisline Citiraj There is One Mind, One Truth, One Source in the Universe, and I AM ONE with ALL there is." Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 1. marec 2008 Prijavi Deli 1. marec 2008 pri men je pa vedn hec, ko so vsi navdušeno nad mojo kožo na obrazu.....in potem sam ko izjavim, da se povprečno namažem 1x mesečno z kremo trenutno uporabljam od welede kremico...ki jo mam že kake pol leta, če ne več več kot očitno ne rabim nobene kreme.....une ala nivea al pa vichy al pa oil of olaz...so pa itak sama kemija in podn od podna..na vse bla alergična.... najboljša krema, ki je bila...pa je bla krema s soljo iz mrtvega morja...sam je bil sam testerček(itak je doolgo trajal ) sam nimam pojma kera kremica je to za roke pa itak uporabljam od dr.Hauschkove..v kombinaciji z eno medicinsko, ki ima 15% urea kislineOooo Klary, tebe pa ze dolgo nisem slisala super za tvojo kozo Mojca Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cekincek 2. marec 2008 Prijavi Deli 2. marec 2008 Apokalipsa,za ustnice se meni zelo obnese tamala Weledina oranžna tuba. Sicer je mišljeno kot krema, ampak jaz jo uporabljam za roke in ustnice, ker mi je za obraz premastna.Karitejevega masla pa se izogibam v vseh oblikah, ker mi povzroča suho kožo (paradoks, saj vem, ampak nisem edina).Navadila sem se, da vedno prečekiram, kaj krema vsebuje, ker je pač moja koža nagnjena k mašenju por in se raje izogibam komedogenim sestavinam.S tvojimi lasmi pa po mojem mnenju ni nič narobe, da se po dveh dneh zmastijo. Tudi jaz si umivam lase vsak tretji dan in pač pazim, da uporabljam čim bolj nežen šampon. Vsi šamponi proti mastenju las so imeli pri meni dolgoročno kontra učinek - lasje so se mi mastili še hitreje, pa še prhljaj sem pridelala. Pravzaprav poznam zelo malo žensk, ki si lase umivajo samo 1x tedensko, od teh pa imata dve trajno, ostale pa jemljejo kontracepcijske tabletke (tudi meni so se lasje takrat veliko manj mastili). Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kala* 3. marec 2008 Prijavi Deli 3. marec 2008 Evo, za vazelin sem se spomnila... jaz imam najraje od Alverde ognjičevega. Je dokaj naraven in fino masten, hitro pocajta ustnice. Pomoje ima pa tudi Haschka neke vazeline. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
apokalipsa4 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 Hvala za odgovore. Ne vem kako mi ni to prišlo na misel, ampak mogoče so za stanje mojega lasišča res krivi hormoni. Ena je vprašala kje se dobi ghassoul, milo in ostale zadeve, ki jih uporabljam: http://www.gaja.si/, mislim, da lahko preko neta naročiš, trgovino imajo pa na Janševi ulici v Ljubljani. Zadnjič sem pozabila napisat: seveda je vsak nekaj posebnega, kar je dobro za enega ni nujno dobro za nekoga drugega- to je jasno, in vsak mora poiskati zase tisto in toliko kot njemu samemu "paše". Lahko pa se iz napak in uspehov drugih kaj naučimo, ali pa dobimo kakšno novo idejo (zato sem vas pa vprašala za nasvet ). Pa še tole: če se odločite za spremembo, ne obupajte takoj, saj je popolnoma nemogoče, da bi se posledice pokazale čez noč: celice kože se baje obnovijo v 28 dneh, torej je to minimalni čas, ki ga morate dati neki navadi ali snovi na razpolago, da se lahko pokaže kot dobra ali ne. LpApokalipsa Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kala* 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 hvala za link. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest VilaSonca 9. april 2008 Prijavi Deli 9. april 2008 tole sem dobila na mail. grozljivo. Vem, da ste ze dosti slisali o naravni kozmetiki in kako je lahko kozmetikaskodljiva, a spodaj lahko preberete se malo vec o tem in na kaj moratepaziti. pretresljiv članek o škodljivosti kozmetike. Govori o kozmetiki, kako sezastrupljamo z njo. Na kratko povedano, govori o tem, da je večina kozmetikeala Loreal, Garnier, Revlon, Estee Lauder, Proctor& Gamle ... nevarnazdravju. Niti petina kemikalij v kozmetiki namreč ni testirana v neodvisnihustanovah, proizvajalci vztrajajo, da takšno testiranje ni nujno. Kljubprošnjam nevladnih organizacij, naj se prostovoljno odpovejo uporabi snovi,za katere vemo, da povzročajo raka, veliki kozmetični koncerni tega nočejostoriti. Množična občila živijo samo od kapitala multinacionalk, zato se jimne želijo zameriti, potrošniku pa tako niti na misel ne pride, da bi semoral v opisano problematiko poglobiti. Avtorica pravi še, da se ljudje vedno bolj zavedajo zdrave prehrane, vendarbi morali biti pri kozmetiki celo bolj previdni, saj je za varnost hraneposkrbljeno (zakonsko) veliko bolj kot za varnost kozmetike, ki pa kot vemose vsrkava v telo, kri ... In še najbolj škodljive sestavine v kozmetiki.ftalati (skriti pod parfum, fragrances), parabeni, policiklične mošusnespojine, derivati PEG, fluor... - Ste vedeli, da je za kozmetiko dovolj 1% naravnih sestavin in se zatoformalno lahko razglasi za naravno?- da se vsako leto za 'naravno' deklarirano kozmetiko porabi 100.000 tonkemikalij? Koliko gre šele v tisto, ki nima oznake, da je naravna. Torejnima niti enega potrebnega procenta naravnih sestavin.- da se dejansko 60% kemije vsrka v kozo iz kozmetike (ja, obstajajodokazane raziskave)- da lahko ženske v povprečju v enem letu absorbirajo tudi 2kg kemikalij izsvoje kozmetike? Sploh tiste, ki redno in na veliko uporabljajo losijone zatelo (gelov za tuširanje, šamponov, krem, pudrov...) Nekateri proizvajalci uporabljajo zelo zanimive razlage: >>Ponujamo izdelke,ki so naravni toliko, kolikor je v današnjem času mogoče<<. Pisati pa bimoralo: >>Ponujamo izdelke, ki so naravni toliko, da je to še vednodobičkonosno.<< Danes več kot 50 blagovnih znamk ponuja 100% naravne izdelke in s temdokazuje, da se to še kako da. Le apetite po dobičkih je treba zmanjšati. BDIH je certifikat za naravno kozmetiko , ki mora izpolnjevati naslednjekriterije:- uporaba naravnih rastlinskih surovin, pretežno iz certificirane ekološkepridelave ali kontroliranega nabiranja divje rastočih rastlin- testiranje na živalih ni dovoljeno- surovine, ki so na trgu od leta 1998, se lahko uporabljajo le, če nisotestirane na živalih- uporaba anorganskih soli ali mineralnih surovin je načeloma prepovedana,razen specificiranih izjem- uporaba ekstrahiranih naravnih surovin skozi procese hidrolize,hidrogenizacije, esterifikacije, transesterifikacije je strogo regulirana- prepovedana je uporaba sintetiziranih barvil, dišav, etoksiliziranihsurovin, silikonov, parafina in drugih naftnih derivatov- za zagotavljanje varnosti izdelkov je dovoljena uporaba naravnihkonzervansov ter omejena količina naravnim identičnih konzervansov, kot so:benzoid acid (benzojska kislina), salicil acid (salicilna kislina), sorbicacid (sorbinska kislina) in njihove soli ter benzyl alkohol (benzilnialkohol)- obsevanje izdelkov ni dovoljeno- uporaba gensko spremenjenih organizmov ni dovoljena- proizvodni proces mora biti prijazen do okolja- embalaža mora biti iz okolju prijaznih materialov Certifikat BDIH ima že več kot 40 blagovnih znamk. Navajamo le tiste, ki jihlahko najdete v naših trgovinah (po abecednem vrstnem redu): -AvalonOrganics-Bergland-Dr.Hauschka-Lavere-Lavera-Logona-Primavera-Sante-Maharishi Ayurveda-MartinaGebhardt-Organic Pharmacy-Urtekram-Weleda http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/...l_cosmetics.htm<http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/e/producer_natural_cosmetics.htm>link do seznama vseh priznanih naravnih blagovnih znamk! POZOR!!!! nekaj sestavinsko najslabših znamk.Dark & Lovely, L'Oréal, Clairol, Procter & Gamble, Revlon, Garnier.Biotherm, L'Occitane, Banana Boat, Coppertone, Nivea, Estée Lauder, Avon Otroška olja vsebujejo paraffinum liquidum (derivat nafte) in samo izgledakot olje!!!! Približno polovica strupov v telo ne pride skozi usta, ampakskozi kožo. Kožo negujemo z nafto, zobe umivamo s pesticidi Večini ljudi, ki želi živeti zdravo, ni vseeno, kaj pojedo. Vendar je to leprvi korak. Približno polovica strupov v telo ne pride skozi usta, temvečskozi kožo. Razni pesticidi, fungicidi ali insekticidi, ki se jim v solatiskušamo izogniti, se namreč skrivajo v kozmetičnih izdelkih in čistilih, kijih običajno uporabljamo, opozarja Sanja Lončar. Povzetek njenega predavanjana to temo, s katerim se sicer v celoti ne strinja, je pred kratkim kotblisk zaokrožil po spletu. Deklaracije na kozmetičnih izdelkih s prostim očesom večkrat niti ne moremoprebrati, pa tudi, če jih, ne razumemo kaj dosti. "Edino na kozmetičnih izdelkih je dovoljeno, da sestavine niso napisane vnašem maternem jeziku, pač pa uporabljajo strokovne izraze. Zato jeverjetnost, da boste razumeli, kaj ste kupili, minimalna." Pa vendar, na kaj moramo biti pozorni? "Če se seznam začne s parafinumliquidum, vazelinum ali petroleum, je osnova izdelka nafta oziroma naftniderivat. Proti koncu seznama so pogosto omenjeni konzervansi parabeni, kikremam dajejo obstojnost, vse več nevladnih organizacij in neodvisnihraziskovalcev pa svari, da pri človeku lahko povzročajo hormonske motnje.Vmes bo na deklaraciji morda z velikimi črkami napisano PEG. To pomeni, daizdelek vsebuje snovi, ki močno pospešujejo vpijanje v kožo in naše telopripravijo do tega, da lahko še nekaj časa po uporabi skozi kožo spusti tudirazne patogene snovi, ki jih sicer ne bi." Nafte torej ne priporočate za nego telesa? "Zagotovo bolj koristiavtomobilom kot človeku. (smeh) Maščoba je bila v kozmetiki vedno prisotna,nafta pa je veliko cenejša kot jojobino ali avokadovo olje. Vendar je tomrtva maščoba, ki ne hrani kože kot naravna olja. V kozmetiki najdete ševeliko nevarnejših snovi, na primer ftalate, za katere vemo, da poškodujejojetra, vplivajo na zarodek ... V Nemčiji so bili nekaj časa že prepovedani,pod pritiski industrije pa so jih ponovno dovolili. Na deklaracijah sonajpogosteje skriti v besedi parfum, ki pa je poslovna skrivnost, zatonjegove formule ni potrebno napisati. V neodvisnih laboratorijih sougotovili, da ftalate, ki podaljšujejo obstojnost dišav, lakov in drugihspojih, vsebuje 75 odstotkov kozmetičnih izdelkov. Policiklične mošusnespojine, ki so prepovedane, na neodvisnih testih še vedno najdejo tudi vnajbolj znanih blagovnih znamkah." Koliko denarja se obrača v kozmetični industriji?"Kozmetično industrijo vsi pustijo pri miru, saj je dolgo veljalo, da tiizdelki ne morejo prodreti v telo. Zadnjih deset, dvajset let sicerugotavljamo, da to ne drži, ampak ta osnovna predpostavka je še vedno vveljavi, drugače bi morala biti zakonodaja popolnoma drugačna. Če koža nične vpije, potem se milijardni biznis vrti okrog larifari vzdrževanja mrtvihcelic povrhnjice. Če pa snovi pridejo globlje, do živih celic, ni več ovir,da ne gredo tudi v kri in limfo." To nevarno igro pa financira potrošnik ..."Stroški za reklamo velikih blagovnih znamk se gibljejo med 20 in 30odstotki, nekateri prenesejo celo do 50 odstotkov. Če temu dodate še 30 ali40 odstotkov marže in davke, pomeni, da je dejanska vrednost izdelka dodeset odstotkov cene, ki ste jo plačali. To se proizvajalcem splača le vprimeru, če uporabljajo poceni sintetične surovine. Naravni izdelki, prikaterih je cena proizvodnje bistveno višja, nikoli ne bodo tako poznani, kersi ne morejo privoščiti oglaševanja, niti velikega obsega proizvodnje." Koliko naravnih izdelkov je mogoče najti v trgovinah?"Nekaj odstotkov.Še pred nekaj leti jih pri nas sploh ni bilo mogoče dobiti,zdaj pa je na tržišču okrog 15 blagovnih znamk, ki imajo certifikat, da sonaravne in dosegajo zelo dobre rezultate na neodvisnih testih." Največja laž krem proti celulitu?"Prva je že ta, da je celulit nekaj nenaravnega, zaradi česar bi morali bitisami sebi nevšečni. Struktura ženske kože je za razliko od moške taka, da gaustvarja. Lastnik nekega kozmetičnega koncerna je dejal: 'Prepričaj žensko,da je grda, in prodal ji boš lahko vse.' V reklamah za kreme proti celulitunastopajo trinajstletnice, saj že pri petnajstletnicah ne najdeš več nogbrez celulita. Nekvalitetna hrana situacijo še poslabšuje. Ti izdelkivsebujejo močne diuretike, ki odvajajo vodo iz tkiv. Ker je večina ljudikronično dehidriranih, lahko pride do velike poškodbe celic. Popolnomanaravna snov, ki čisti toksine iz telesa, je na primer brezovo olje. Ampakle pod pogojem, da smo dobro hidrirani in ne mislimo, da se bomo enajstmesecev smetili, potem pa v nekaj dneh vse pospravili. Kaj pa je v kremah za sončenje?"Pri kremah za sončenje določene snovi prodrejo v kožo in tam ustvarijokemično reakcijo. Ampak včasih smo uporabljali kreme s faktorjem 2, 4 ali 6,danes pa s faktorjem 40. Visoki zaščitni faktorji so kemično manj stabilniin zato nova sredstva vsebujejo tudi več konzervansov in drugih pomožnihsnovi. Veliko bolj inteligentna zaščita so kreme na osnovi titaniumdioksida, ki na koži naredi zaščitni sloj, ki deluje kot ogledalo. Vendar sete kreme ne vpijajo v kožo, kar ljudem ni všeč. Zato nekateri proizvajalci znanotehnologijo razbijejo titanium dioksid na majhne delce, ki se vpijejo vkožo. Vendar so te kreme koži prijazne le, če ostanejo na površini." Omenili ste nanotehnologijo. Kako deluje?"Učinki nanotehnologije še niso podrobneje raziskani, čeprav nekaterisvarijo, da gre za veliko nevarnost, podobno kot pri genski tehnologiji.Okrog 2000 kozmetičnih izdelkov naj bi bilo že proizvedeno s pomočjo tetehnologije, vendar ne vemo, katerih. V Sloveniji ni niti ene aparature, kibi lahko ugotovila prisotnost nano delcev. Če je po zakonu dovoljeno, dauporabite en gram strupa na enoto, je to prej pomenilo deset ali stomolekul. Zdaj pa z nano tehnologijo iz sto naredijo sto bilijonov molekul,ki pa še vedno tehtajo le 1 g." Depilacijske kreme ..."... so posebno poglavje človeške neumnosti. Zanimivo,koliko žensk jih uporablja, pa se nikoli ne vprašajo, kakšna mora bitikemikalija, ki v treh minutah stopi dlako. Dejansko gre za kemijo, kispremeni strukturo dlake, s tem pa močno spremeni pH kože. Koža ni našokras. Koža je naš največji obrambni mehanizem, naša barikada. Narava je spH-jem kože preprečila, da bi razni patogeni organizmi prišli v telo. Mi pav imenu lepote ta pH spreminjamo. Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu deodorantov?"Pri deodorantih so ljudje že postali pozorni, da ne vsebujejo aluminijevihsoli. Bistvo ni v tej ali oni spojini, temveč v principu delovanja. Če nekproizvajalec zagotavlja, da se ob uporabi antirespiranta ne bomo spotili 24ur, je ne glede na to, kako je to dosegel, preprečil naravno funkcijo kože.Potenje je naraven način uravnavanja telesne temperature in najhitrejšinačin, da se telo znebi strupov. Prejšnjo službo sem zapustila, ko nas jedirektor neke velike korporacije učil, kako moramo v Slovencih vzbuditiobčutek, da jim bo zelo nerodno, če se spotijo. Raziskava je pokazala, danam pred desetimi leti ni bilo preveč nerodno, če smo se prepotili. Očitnoje bil marketing uspešen, saj nam danes je." Zobnim pastam nekateri pripisujejo grozljive posledice, celo vpliv nainteligenčni kvocient."Pri zobnih pastah prihaja na dan vse več svaril o škodljivih stranskihučinkih fluora. V knjigi Clean to Death (Čisti do konca) najdete podatek dalahko štiriletni otrok umre od zastrupitve, če zaužije polovico tube zobnepaste, ki vsebuje 1500 ppm fluora. V zadnjih letih je tudi vse večstomatologov, ki svarijo pred fluorom. Sluznica je zagotovo zelo prepustnain moramo biti pozorni, kaj dajemo v usta. Zagotovo v svojih ustih ne želimokonzervansov kot so parabeni in pesticidov, kot je triclosan." Ko poslušamo te stvari, se nam v nekem trenutku zazdi, da je vsega preveč..."Prav to s pridom izkorišča kozmetična industrija, ki pravi, da bi bili ževsi mrtvi, če bi bilo vse to res. Težava je v tem, da vsaka stvar prispevapo malo. Naše težave z zdravjem pa so na koncu seštevek vseh teh'nenevarnih' snovi. Američani so izračunali, da povprečna ženska uporabljadevet kozmetičnih izdelkov in tako prihaja v stik z 196 kemikalijami dnevno.Zobna pasta, milo, šampon, krema, detergent za pomivanje posode ... To je žepet izdelkov, pa se še našminkali nismo." Če na deklaraciji namesto zapletenih sestavin preberemo, da izdelek vsebujena primer izvlečke kamilice ali mandljevo olje, smo torej na dobri poti ..."Da, vendar moramo vedeti, da gre pri mnogih izdelkih, ki jih promovirajokot naravne, za zavajanje. Zakonodajalec namreč ni definiral, kaj vkozmetiki pomeni beseda naravno. Za neko milo lahko napišejo, da je naravno,že če vsebuje nekaj odstotkov naravnih snovi. Zato je najenostavneje, daiščemo izdelke, ki so jih certificirale neodvisne ustanove in nosijocertifikat BIO, EKO ali BDIH. Informacije o tem lahko najdete tudi na našispletni strani. Tudi nekatere blagovne znamke, ki svoj image gradijo na tem,da izdelujejo naravno kozmetiko, imajo v svojem repertoarju le nekaj takihizdelkov, ko pa kupite njihovo kremo za petdeset evrov, boste v njej našlile malo naravnih sestavin. Prav tako kot v kozmetiki za otroke, ki je včasihveljala za bolj blago." Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ninca 9. april 2008 Prijavi Deli 9. april 2008 Pa še to: če se ne motim, spada Occitane kozmetika v višji cenovni razred (nisem še poskusla njihovih stvari), pa me zanima, koliko približno stane ena njihova krema in ali je res 100-odstotno naravna? Hvala. kokr jst vem, Loccitane ni naravna kozmetika kar se pa tiče šamponov za lase - jst sm uporabljala od Logone šampon in balzam, pa sem mela ful čudne lase...zdej sm spet prešaltala na "škodljiv" šampon in lasje so super...moje mnenje je, da je kriva voda (v Ljubljani namreč)....še vseeno bi raje uporabljala naraven šampon, ampak...lasje so res obupni...kakšen predlog mogoče? Citiraj Carpe diem! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kala* 12. april 2008 Prijavi Deli 12. april 2008 Kakšnega dobrega naravnega šampona nisem odkrila, mogoče Logona koprivin (edini od naravnih, ki jih poznam da nima alkohola notr). Sama uporabljam kar head&shoulders, ni sicer naraven, ni pa niti preveč škodljiv (po öko testu je dobil sehr gut). Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ninca 14. april 2008 Prijavi Deli 14. april 2008 Kakšnega dobrega naravnega šampona nisem odkrila, mogoče Logona koprivin (edini od naravnih, ki jih poznam da nima alkohola notr). Sama uporabljam kar head&shoulders, ni sicer naraven, ni pa niti preveč škodljiv (po öko testu je dobil sehr gut).Ma ja, zgleda da te naravne zadeve (vsaj kar se šamponov tiče no), mal čudn delujejo na Ljubljansko vodo, ki je (če se ne motim) pretrda....se ne spoznam na to, ampak nekej očitno bo na tem...se v kratkem selim iz Lj., pa bom poskusla, če bo kej drugačna reakcija hehe A Head&Shoulders, da ni tok škodljiv? Hm, ne vem zakaj mam negativno mnenje v glavi od head&shoulders-a...moja napaka...bom mal prečekirala hvala za nasvet Citiraj Carpe diem! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kala* 18. april 2008 Prijavi Deli 18. april 2008 Sem sestavine preverila za oba, mogoče je head and shoulders malo slabši kot logonin. Pač odločitev je tvoja: head and shoulders logona kopriva Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest VilaSonca 18. april 2008 Prijavi Deli 18. april 2008 danes čekirala v eni trgovinici robo od Welede, Haushke in neke italijanske firme, ki ma tud eko kozmetiko, Helan se imenuje .. bomo videli. mam testerčke. Nivea sux. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Lotus' 18. april 2008 Prijavi Deli 18. april 2008 ALI STE VEDELI...*Da najbolj oglaševane kozmetične hiše v svojih izdelkih uporabljajo čim cenejše kemikalije, ki lahko škodijo našemu zdravju? *Da so najpogosteje škodljivi umetni konzervansi, barvila, arome in sredstva za večje penjenje? *Da prej naštete snovi nimajo popolnoma nobenega negovalnega učinka na kožo ali lase, temveč se dodajajo izključno za bolj všečen videz izdelka? *Da so te kemikalije zelo pogosto derivati surove nafte? *Da se v običajnih balzamih za lase uporablja poceni sintetična snov, ki jo je razvila tekstilna industrija kot mehčalec za perilo? *Da se strupi nahajajo tudi v izdelkih za nego otroške kože in las? *Da mnoge kozmetične hiše vedo, da so naravni izdelki trenuten trend in zato v svoje izdelke dodajo izvleček kake rastline in ga potem imenujejo naravnega? *Da je po evropski direktivi dovolj, če kozmetični preparat vsebuje samo 5% naravnih izvlečkov, da se sme imenovati "naraven"? *Da se tudi v kozmetiki, ki nosi napis "naravno", lahko vseeno nahajajo zdravju škodljive snovi? *Da vseh teh kemikalij sploh ne potrebujete, da bi imeli kvaliteten izdelek za nego kože ali las? *Da je edina zares zdrava izbira kozmetika, ki ne vsebuje absolutno nobenih kemikalij? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kala* 20. april 2008 Prijavi Deli 20. april 2008 danes čekirala v eni trgovinici robo od Welede, Haushke in neke italijanske firme, ki ma tud eko kozmetiko, Helan se imenuje .. bomo videli. mam testerčke. Nivea sux. Helan? Kje to? Že dolgo iščem kje bi to pri nas prodajali... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.