Skoči na vsebino

Kdo je čefur?

natrixred

Recommended Posts

Dandanes veliko ljudi uporablja besedo čefur in sicer v najrazličnejših primerih. Velikokrat je uporabljena slabšalno, včasih pa tudi ne. Zanima me, kaj menite o tem in kako si razlagate to besedo, oziroma kakšnega človeka (osebo), naj bi ta beseda označevala?

Zanima me vaše mnenje!?

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

SI HA de ser condición de mi dicha el olvido

de ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).

Prefiero la existencia más árida y doliente

al innoble consuelo de olvidar a mi ausente.

Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia,

que me halague o sonría en esta clara inopia,

ni qué luz en mis noches me quedará si pierdo

también la lamparita cordial de tu recuerdo!

2 de octubre de 1912

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 174
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Osebno menim, da marsikdo napačno uporablja to besedo, da niti ne omenjam, da večina ljudi niti ne pozna njenega izvora, ki pa sploh ni bil nikoli žaljiv. x:)x :palec:

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

2 de octubre de 1912

Seveda, čeprav sem mislil na izvor, ki sega daleč v zgodovino, v čas obleganja Turkov. Se pa strinjam, da naj bi ta beseda označevala tiste, ki se ne asimilirajo, ne pa vse, ki niso (po rodu) naše narodnosti! :palec:

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

2 de octubre de 1912

Beseda se je prvič uporabila v času Turških osvajanj in končno zasedbe takratne velike Srbije in mislim, da tudi območja današnje BIH. Verjetno ste že kdaj slišali, da so Turki, zaradi boljše uprave, razdelili pokrajine na pašaluke in prav tako na čiftluke. Prebivalci takoimenovanih čiftlukov so bili čifuti. Nekateri še danes uporabljajo žalilno besedo čifut, čeprav je bolj pogosta beseda čefur, kar pa je le izpeljanka. V preteklosti ta beseda nikakor ni bila žaljiva. Negativen pomen je pridobila šele v današnjem času in naj bi pomenila človeka, ki je kulturno neprilagojen okolju v katerem živi, ne pa tudi izhaja iz njega (kot je rekel aakhut-neasimilirani).

Na žalost nekateri to posplošujejo in tako imenujejo vsakega, ki ni slovenskega porekla. Zame osebno je čefur človek, ki namerno zavrača vrednote, jezik in kulturo naroda, s katerim živi. Cenim pa vsakega, ki se vsaj približno trudi govoriti slovensko in se trudi vključiti v našo kulturo. Kar pa seveda ne pomeni, da mora pozabiti svoj jezik in kulturo. Ravno nasprotno! Ravno človek, ki ohranja in ceni svojo kulturo in dediščino, bo znal ceniti in ohranjati tudi kulturo naroda, med katerim živi.

Tako razmišljam jaz, vem pa, da ne vsi!

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

2 de octubre de 1912

Ua... dobra tema... :palec:

Se vsekakor strinjam z obema... zame je čefur tisti, ki zavrača vse kulturne in vedenjske vrednote naroda v katerega je priseljen...ali v katerem se je rodil...celo med slovenceljni je veliko takih, ki bi si zaslužili nadimek ČEFUR...

Samo ponavadi so to (na žalost resnično) ravno priseljenci iz bivše Juge... katerih navade so tako zakoreninjene, da jih ne morejo in nočejo spreminjat...kar se tiče pa jezika, smo si sami krivi...v Nemčiji, kjer ga "nihče ne razume" se bo hitro navadil nemškega jezika... :o|o:

majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツ

Spremeni sebe in spremenil boš ves svet!

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

Si me prehitela x:Dx ! Ravno to sem hotel še dodat, da imaš tudi med Slovenci čefurje, kar se mi zdi bolj žalostno. V Fužinah, kjer sem živel kar nekaj let, sem lahko na lastna ušesa slišu slovenske mulce, ki so govoril shj in celo v pogovoru z drugim Slovencem, niso hoteli govoriti slovensko. :xx!:

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

2 de octubre de 1912

Hi,hi,hi... mava pretok misli... x:Dx :palec:

Jp...žalostno je to...(sej ne, da kaj od tega poslušam...) ampak 100x raje nažigam Golico v nedogled, kot da na Pink tv prešaltam za minuto... :xx!: zdajšnji najstniki pa Avsenika pluvajo do kosti... Joksimoviča pa v nebo vzdigujejo... in to slovenceljni... :xx!:

mende jih daje Jugonostalgija...sam, kokr znam računat Juge ni blo več, ko so se rodil...

Natrixred...veš kuko se zdej reče Fužinam, po novem...

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

Ne, kako? xDDx

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

2 de octubre de 1912

Olimpijska vas...

Ker so vsi v trenerkah... x:Dx x:Dx x:Dx

<{POST_SNAPBACK}>Olimpijska vas...

Ker so vsi v trenerkah...  x:Dx  x:Dx  x:Dx

Zakaj pa to? :eek: A k je tolk mešano, al zakaj?

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

2 de octubre de 1912

sej pravim...

ker so vsi v trenerkah.....

<{POST_SNAPBACK}>sej pravim...

ker so vsi v trenerkah.....

Ja, ta je dobra!! x:Dx :palec:

Pol se ni dost spremenil, odkar sem šel s Fužin! x;)x

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

2 de octubre de 1912

Ne vem...očitno da ne... :vragec:

<{POST_SNAPBACK}>Kaj pa je za vas asimilacija.... x?x

Astra

Izsek;

"Cenim pa vsakega, ki se vsaj približno trudi govoriti slovensko in se trudi vključiti v našo kulturo. Kar pa seveda ne pomeni, da mora pozabiti svoj jezik in kulturo. Ravno nasprotno! Ravno človek, ki ohranja in ceni svojo kulturo in dediščino, bo znal ceniti in ohranjati tudi kulturo naroda, med katerim živi."

Morda ni ravno asimilacija, je pa vsaj dobra volja. :palec:

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

2 de octubre de 1912

čefurji so druga generacija migrantov-otroci staršev, ki so se priselili iz svoje matične države(ex juga). ta druga generacija migrantov se pogosto težko znajde, ne more prikriti svojega izvora(nižji socialni in kultrurni položaj, slabše znanje jezika..) in je tak nenehno izpostavljena različnim oblikam prikrite in odkrite diskriminacije. Večinski odgovor na tako stanje je poizkus intenzivnejšega prikrivanja stigme in spodbujanje identifikacije z imigrantsko družbo.

to sem prepisala iz enega članka..

je pa zanimivo, da si ti isti mladostniki sami rečejo, da so čefurji...

DON'T PANIC

<{POST_SNAPBACK}>...otroci staršev, ki so se priselili iz svoje matične države(ex juga)...

je pa zanimivo, da si ti isti mladostniki sami rečejo, da so čefurji...

Evo, ta opis predstavlja mene in tudi jaz sebi lohk recem cefur, bebo in kar zelim.

Sam ne smes mi pa ti rect. :P

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

ja... x;)x poznam pa tud folk, k mu ni panike če mu rečeš, da je čefur..čeprav je to v bistvu žaljivka...če sm pa čist iskrena men itak beseda čefur pomeni oznako za une k se fajtajo in težijo folku..na žalost so ponavad glih iz fužin in okolice..so pa tud slovenci lahk čefurji..
DON'T PANIC

glede na to, da del mene prihaja severno od Slovenije, torej iz Nemčije lahko povem, da so (ste) Slovenci za mnoge Nemce "čefurji", če sem bolj natančen južnjaki, Balkanci, ki se niso nikoli asimilirali............... x:Dx x:Dx . In glede na to, da sem se zaradi dela svojih staršev moral kar nekajkrat seliti in spreminjati šole ter okolje, lahko povem, da me tujci niso nikoli motili, saj sem bil sam tujec in ko sem prišel v SLO, sem bil "mališvabo", kar me je seveda motilo. zato nikoli in nikogar nisem sodil po svojih koreninah, ker vem, kako je, če si povsod tujec. Zanima me, ali sem tudi jaz čefur, glede na to, da imam dvojno državljanstvo in glede na to, da se za narodnost vedno odločim za nemško ter rad nažigam "jodlarske komade", rad mam pivo in striktno vozim samo nemške avtomobile. Da ne govorim o tem, da je večina mojih prijateljev nekako povezana z Nemčijo............?? x;)x x:Dx x:Dx x:Dx

<{POST_SNAPBACK}>Hi,hi,hi... mava pretok misli... x:Dx  :palec:

Jp...žalostno je to...(sej ne, da kaj od tega poslušam...) ampak 100x raje nažigam Golico v nedogled, kot da na Pink tv prešaltam za minuto... :xx!:  zdajšnji najstniki pa Avsenika pluvajo do kosti... Joksimoviča pa v nebo vzdigujejo... in to slovenceljni... :xx!:

mende jih daje Jugonostalgija...sam, kokr znam računat Juge ni blo več, ko so se rodil...

Natrixred...veš kuko se zdej reče Fužinam, po novem...

O, hvala Majica. Pivo sem ti dolžen. Že dolgo me ni nihče imenoval za najstnika.

Goveja muzika je za nedeljo. Ni ga bolj patetičnega prizora v zgodovini slovenske kinematografije, ko so v Kajmak in marmelada peli vrli sonarodnjaki tisto pesem z vstajanjem (sori, ne vem, kako se reče).

<{POST_SNAPBACK}>glede na to, da del mene prihaja severno od Slovenije, torej iz Nemčije lahko povem, da so (ste) Slovenci za mnoge Nemce "čefurji", če sem bolj natančen južnjaki, Balkanci, ki se niso nikoli asimilirali............... x:Dx  x:Dx . In glede na to, da sem se zaradi dela svojih staršev moral kar nekajkrat seliti in spreminjati šole ter okolje, lahko povem, da me tujci niso nikoli motili, saj sem bil sam tujec in ko sem prišel v SLO, sem bil "mališvabo", kar me je seveda motilo. zato nikoli in nikogar nisem sodil po svojih koreninah, ker vem, kako je, če si povsod tujec. Zanima me, ali sem tudi jaz čefur, glede na to, da imam dvojno državljanstvo in glede na to, da se za narodnost vedno odločim za nemško ter rad nažigam "jodlarske komade", rad mam pivo in striktno vozim samo nemške avtomobile. Da ne govorim o tem, da je večina mojih prijateljev nekako povezana z Nemčijo............?? x;)x  x:Dx  x:Dx  x:Dx

upam, sokrates, da nisem kaj napačnega napisala, ker vem kako so nekateri občutljivi na to besedo :8): .. se pa izogibam besedi čefur, razen ko tule pišem o tem x;)x se mi pa tudi zdi, da ima beseda čefur za vsakega drugačen pomen...

DON'T PANIC

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...