Skoči na vsebino

Likerji vseh vrst


Cookie

Recommended Posts

Tuki bo vsak napisal kak recept za pripravo domačih likerjev

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Žajbljev liker:

 

1L domačega sadjevca

50 listkov žajblja (tj pol kozarca za vlaganje posušenega ali cel kozarec svežega žajblja)

cca. slabe 1/2L vode

1kg sladkorja

4 limone

 

Postopek

Cele limone čez noč namoči v močno osoljeni vodi. Naslednji dan jih zdrgni s krtačo, nato jih z lupino vred nareži na tanke rezine.

V vodi daj sladkor, večkrat premešaj. Nato v velik kozarec (najboljši je tisti, ki drži 5L zlij osladkano vodo, narezane limone in dodaj žajbelj (suh ali svež).

Na soncu pusti vsaj 40 dni (približno, boljše je dva meseca zaradi okusa). Vmes kozarec vsake toliko časa pretresi oz. premešaj. Nato ga precedi skozi cedilo (lahko tudi skozi lanen prtič, če ga maš, da je liker bister)v ustrezne stekleničke.

Deli s prijatelji xDDx

 

Liker je zdravilen (zdravilen ja, pa ne kot viski xDDx ) predvsem pri raznih vnetjih dihalnih poti, pač tam vse, kjer se uporablja žajbelj.

Je prijetno sladkokislega žajbljovega okusa.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

(popravljeno)

Pomarančni liker

 

44 zrn kave,

1 veliko pomarančo,

1l močnega žganja,

44 kock sladkorja

 

Postopek

V velik steklen kozarec z širokim vratom (pomaranča mora cela not), damo sladkorne kocke in žganje. Pomarančo operemo (skrtačimo) in v njo zataknemo zrnja kave. Potisnemo jo v kozarec, ki ga tesno zapremo in postavimo na hladno in temno za 44 dni. Vsake toliko ga malo premešamo (potresemo) ne da bi kozarec odpirali. Shranimo v sterilizirani steklenici.

Delimo s prijatelji xDDx

Popravljeno -> Cookie

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

(popravljeno)

Šipkov liker:

 

500g šipkovih jagod

150g sladkorja

1L belega ruma

 

Postopek

Šipkove jagode operemo, očistimo muh in pecljev, ter obrišemo. Po dolgem jih razpolovimo in stresemo v široko kozico. Spasiramo (palični mešalnik, lahko tudi tolkač za krompir) in pomešamo z 150 g sladkorja. Vse skupaj preložimo v steklen kozarec in maso zalijemo z belim rumom (če damo drug alkohol, liker ni tako lepe barve), nalijemo ga toliko, da je masa dobro prekrita. Zapremo in damo na sonce za 14 dni, nato imamo kozarec vsaj 1 mesec na sobni temperaturi. Vmes večkrat pretresemo. Vsebino kozarca precedimo (gaza), nalijemo v steklenico in še za 1 mesec spravimo v hladilniku.

Starejši ko je bolj poln ima okus.

Delimo s prijatelji xDDx

 

Ma ful ima C vitamina, pogreje te (se težje prehladiš), pa še "mačka" imaš lahko, če vse naenkrat spiješ (he, he, he...). Ne resno; poleg vitamina šipek še vpliva na izločanje seča, čiščenje krvi in odpravlja utrujenost .

Popravljeno -> Cookie

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

VINSKI LIKER

1/2 l vina

1/2 kg sladkorja

1 vanilijev sladkor

1 dl ruma ali žganja

sok 1 limone

Vino, sladkor in vanilijev sladkor skuhamo in nato dodamo še rum ali žganje in sok limone. To pustimo, da se ohladi in nato nalijemo v steklenico.

Sama ga vedno delam iz rdečega vina, iz tazga bolj pocen! Čeprav pravijo da je iz terana zelo, zelo dober!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zdej pa še par receptov od zeliščnih likerjev (še niso sprobani, jih pa mislm drugo leto delat, ko spomladi poženejo rožice)

 

Zelišča v domažem žganju

 

1L žganja

1/2kg sladkorja (loh malo manj)

 

Postopek

Na L žganja damo pol kile cukra v kozarec s širokim vratom. Preko leta postopoma nabiramo navedena zelišča, ki jih operemo pod tekočo vodo in damo v kozarec z žganjem in sladkorjem. Od vsakega zelišča damo 10-15 cvetov ali listov. Nabiramo sam tiste, ki jih res poznaš!

 

Pijemo ob prehladu, slabem počutju..

Zelišča:

VIJOLICA -CVET,

TROBENTICA-CVET IN LIST,

MARJETICA-CVET,

LAPUH-CVET IN LIST,

KUMINA-PLOD,

SLADKI JANEŽ-PLOD,

KAMILICA-CVET, M

AJARON,

GOZDNA JAGODA-LIST IN PLOD,

ZELENO BRINJE IN JAGODE,

DIVJI KOSTANJ-CVET,

AKACIJA-CVET,

SMREKOVI VRŠIČKI,

RMAN,

ZELENI OREHI-DO 25.6. V LETU,

ŽAJBELJ-LIST,

POPROVA META,

MATERINA DUŠICA-CVET, DOBRA MISEL, BAZILIKA, DIŠEČA PERLA, DIVJA MAČEHA-CVET, HRMELIKA, LAKOTA, MELISA, BOROVNICE-LISTI IN PLOD, MALINE,ROBIDE,PELIN,TAVŽENT ROŽE, NJIVSKA PRESLICA, TRPOTEC-OZKOLISTNI IN ŠIROKO LISTNI, LIPOV CVET, ARNIKA-CVET, BEZGOV CVET,ŠENTJANŽEVE ROŽE,ROŽMARIN, VINSKA RUTICA-MALO, SRČNA MOČ, PEHTRAN, TIMIJAN, PLJUČNIK-LISTI IN CVET.

 

ČIM VEČ ZELIŠČ NABEREŠ, BOLJŠE BO!

 

 

Dober zeliščni liker lahko naredimo tudi v jeseni.

 

Potrebujemo:

pest plod gloga, jerebike, črnega trna, češmina, šipka in liste, poprove mete in melise.

5 žlic sladkorja

2L žganja

 

Postopek:

plodove stisnemo, vse skupaj denemo v kozarec s širokim grlom, dodamo 5 žlic sladkorja in prelijemo z 2 litra dobrega žganja (ne slivovka). Večkrat premešamo. Pustimo stati 40 dni, precedimo in prelijemo v čiste steklenice.

Delimo s prijatelji xDDx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Orehovec

 

V 1 l žganja dodamo:

 

5 orehov

20 dag sladkorja

noževa konica kumine

nekaj celih klinčkov

cimet v kosu

1-2 celi lupini od pomaranče

 

vse skupaj imamo 2 meseca na soncu in pogosto premešamo.

 

Delimo s prijatelji xDDx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Janežev liker

 

1L sadjevca

1/2L destilirane vode

20dag sladkorja

5 žlic janeža

 

Postopek

1 liter dobrega sadjevca zmešamo s 1/2 litra destilirane vode, dodamo 20 dag sladkorja in 5 žlic zdrobljenega janeža. Zmes pustimo v temnem prostoru stati 1 mesec. Precedimo.

 

Pomaga pri prebavnih motnjah in napenjanju.

 

Delimo s prijatelji xDDx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hruškov liker

 

1 kg sladkih vilijamovk

1L žganja

slabo kilo sladkorja

slabe 1/2L vode

 

Postopek

Hruške operemo in četrtinke narežemo na zelo tanke rezine. V vodi razmešamo cukr, zlijemo v kozarec s širokim vratom žganje, sladkano vodo, dodamo hruške. Premešamo večkrat, pustimo dober mesec na soncu. Precedimo.

 

Delimo s prijatelji x8Dx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Še en orehov likerček

 

tale je od očeta sproban x^x Je dal taprvič še mal vode zravn, k sm mu rekla, pa je bil zanič. No pol drugič ko ga je naredu je bil tko kt se šika x^x

 

20 še zelenih orehov,

30 dag sladkorja,

1L sadjevca.

 

Postopek

Orehe na drobno narežemo in jih damo po plasteh s sladkorjem v kozarec. Kozarec za 40 dni postavimo na sonce, da se sladkor raztopi, nato dodamo še 1 liter sadjevca. Precedimo in vlijemo v steklenico.

 

Delimo s prijatelji xDDx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dost za dons. xDDx

 

Men je ful všeč k se vse tko u izi paca na balkonu, vsi ti pisani kozarci xsrcx

Zoprn mi je edin precejanje, pa iskanje raznih flašk po štacunah, sploh k so vse tok finančno precenjene.

 

Zdej sm v merkatoriju odkrila pocen frakeljčke in sem na lovu za plutovinastimi zamaški.

 

A kdo ve, kje se jih da dobit (za normalno ceno)?

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Pliis, pri orehovcu...uporabiš zelene orehe?

 

Sicer pa  :palec:

 

Astra

 

Ja.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pa še en mega italijanski,

Napoli: spagetti, pizza in limoncello x8Dx

 

LIMONCELLO originalen recept z Amalfitanske obale x:px

-6 nešpricanih limon

-eno manjšo cimetovo paličico

-1/2 l alkohola (prodajajo alkohol prav za take namene, ne žganje ali kak drugi domač zvarek!)

-1 liter vode in

-1/2 sladkorja

 

Procedura:

* Z zelo ostrim nožkom olupimo limone tako, da odstranimo samo rumeno kožico

* nalozimo v dovolj veliko stekleno vazo olupke limon, dodamo cimetovo paličico in zalijemo z alkoholom. Vazo dobro zapremo. Pustimo na miru 15 dni.

* v vodi stopimo sladkor in tako naredimo sirup. Ohladimo in dodamo v vazo z limoninimi olupki in alkoholom. Premešamo in spet zapremo. Čez teden dni čez gazo precedimo v steklenice ali manjše stekleničke. Hranimo v hladilniku.

Limoncello se vedno servira hladen. In sicer ne v kozarce za liker temveč v 'štamprle' x:px , take kot za slivovico :eek: :inocent: :vio: x:)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ruby!

 

A si ti ziher da daš 1/2 L alkota pa 1 L vode?

Da ni slučajno obratno? Mislm, zato, ker je limoncello pol bolj voden kot alkoholen?

Ne zafrkavam, sam res me zanima, ker pr večini receptov za likerje je L žganja pa pol L vode?

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...