Skoči na vsebino

Kabala

Kabalist

Recommended Posts

• Komentarji 74
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Živijo vsem!

Debata je postala prav zanimiva.

Prva je na vrsti Emanuel. To je eno od latinskih imen Jezusa. Jezus je bil za vladajočo religijo in družbo v tistem času nemoralen. Vsak, ki javno izpostavi drugačnost, drugačno interpretacijo morale, je izobčenec, ako ta interpretacija ogrozi obstoječo vladajočo kasto. n Jezus jo je ogrozil s svojim naukom.

O Lorberju sem nekaj bral, a se mi ne zdi v ničemer pomemben. Glede pakiranja starega v nbovo pa mogoče ne poznaš "Teorije o padajoči vrednosti". To ti je teorija, po kateri je vsak nov prispevek znotraj neke tradicije manj vreden od predhodnega. Jezus je po tem največ vreden v Krščanstvu, a vsi za njim, skladno s časovno oddaljenostjo so manj pomembni. Tako je povsod, ne samo v krščanstvu. Za resnični preboj je vedno potreben prelom s starim.

Da se posvetim še prispevku Nosoroga.

Lepo, da si napisal knjigo. A pojmi, kot so čakre ipd. NISO del kabalističnega sistema in najbrž nikoli ne bodo. Samo razne instant mešanice tega in onega govorijo o čakrah na Drevesu življenja (sam sem to videl in sem poslušal do konca zgolj zaradi vljudnosti. Telebajsek je fino kasiral, a klatil neumnosti o podobnosti srčne čakre s Tifaretom). Kabala sploh ne pozna etra ali kaj podobnega, ker je samo nepotrebno zapletanje. Pravzaprav eter potrebuje linearni determinizem, ki je omejen s čas-prostorom. Dinamično razodevanje pa ne potrebuje nekega "nadelementa". Dovolj je večni trenutek neskončnega tukaj. Kabala ne pozna Boga kot takšnega. Gre za ODSEV, ki pa ni Bog, temveč njegova objektivizirana preslikava v večnem trenutku sedaj. Razum je popolnoma nesposoben dojeti enovitost čas-prostora. Ni brez zveze eden temeljih principov Rašit Ha'Galagim (Prvobitna gibala). S precej napora sem se prebil skozi enigmo in ugotovil, da gre za štiri dinamične "substance", ki objektivizirajo naš čas-prostor. Einstein in pred njimNewton nista odkrila nič novega, samo kabalistične ideje sta prevedla v jezik racionalne znanosti. Kabala temelji na številkah in ne na rezanih podobah stricev in tet s čudnimi rokami in nogami. A se strinjam z večino tvojega citata. Mešanje vzhodnih simbolov v zahodne tradicije zna prinesti precej nadležne težave (videl sem posledice takšnega mešanja).

Vsekakor lepo, da si izdal knjigo. To je posebej v Sloveniji lep podvig.

LP Kabalist

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>

A pojmi, kot so čakre ipd. NISO del kabalističnega sistema in najbrž nikoli ne bodo. Samo razne instant mešanice tega in onega govorijo o čakrah na Drevesu življenja (sam sem to videl in sem poslušal do konca zgolj zaradi vljudnosti. Telebajsek je fino kasiral, a klatil neumnosti o podobnosti srčne čakre s Tifaretom).

??????? Bog se usmili. Kje sem pa kaj pisal v povezavi čakre - Kabala?

Kabala sploh ne pozna etra ali kaj podobnega, ker je samo nepotrebno zapletanje.  Pravzaprav eter potrebuje linearni determinizem, ki je omejen s čas-prostorom. Dinamično razodevanje pa ne potrebuje nekega "nadelementa". Dovolj je večni trenutek neskončnega tukaj. Kabala ne pozna Boga kot takšnega. Gre za ODSEV, ki pa ni Bog, temveč njegova objektivizirana preslikava v večnem trenutku sedaj.

Govorim o akaši, ki jo imenujem vzročna sfera! Iz nje torej vse izvira (vključno s štirimi elementi). Kolikor mi je znano, je podobno tudi v Kabali - vse iz Boga izvira, nič ni od tega ločeno!!!

Razum je popolnoma nesposoben dojeti enovitost čas-prostora. Ni brez zveze eden temeljih principov Rašit Ha'Galagim (Prvobitna gibala). S precej napora sem se prebil skozi enigmo in ugotovil, da gre za štiri dinamične "substance", ki objektivizirajo naš čas-prostor.

Z dojemanjem te enotnosti se ukvarja misticizem - to lahko dojameš s t.i. "mistično izkušnjo". O tem piše F.C. Happold v knjigi "Misticizem", ki to stanje opredeli s sedmimi bistvenimi točkami:

- Komaj mogoče ga je opisati nekomu, ki ga ni doživel (zahteva višjo stopnjo zavesti, ki jo je težko predstaviti na nižji ravni)

- Omogoča uvide, ki na običajni ravni zavesti niso možni (prepričan si o neki novi "vednosti", pa čeprav jo v jeziku razuma ne znaš predstaviti drugim)

- Mistično stanje je začasno (pogostost teh doživetij pa je moč povečati z načinom lajfa)

- Zanj je značilna pasivnost (z meditativnimi tehnikami se sicer lahko pripraviš na sprejetje takšnega izkustva, ne moreš pa ga razumsko priklicati)

- Zavest o enosti z vsem ("Dvigni kamen in našel me boš, razkoliu palico in tam bom")

- Občutek brezčasja (razlike med prostorom in časom izginejo, kot pri Einsteinovem štiridimenzionalnem prostoru)

- V človeku zapusti prepričanje, da nnaš "jaz" kakršnega sicer poznamo, ni naš pravi jaz - pravi je nesmrten, nespremenljiv, nevezan na prostor in čas (kot npr. v hinduizmu atman ali Jungu univerzalni jaz)

Einstein in pred njimNewton nista odkrila nič novega, samo kabalistične ideje sta prevedla v jezik racionalne znanosti.

No comment.

Kabala temelji na številkah in ne na rezanih podobah stricev in tet s čudnimi rokami in nogami.

Tud sanja se mi ne, zakwa mi tole pišeš. Kakšne podobe stricov in tet neki? Kakšne čudne roke in noge?

Vsekakor lepo, da si izdal knjigo. To je posebej v Sloveniji lep podvig.

LP Kabalist

Ni bila le ena, pa nima veze. To ni v Slo nikakršen podvig. Mal si poglej v knjigarnah, koliko knjig naših avtorjev na leto izide in koliko je med njimi takšnih, ki jim mirno lahko rečemo "balast".

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Živijo!

Gremo po vrsti. Saj nisem samo komentiral tistega, kar si napisal. Zraven sem pač dodal nekatere stvari, katere sem sam videl ali o njih slišal. Verjamem, da ti nisi nikoli čakre polagal na Drevo Življenja ali celo to dvoje povezoval. A pri mešanju čaker v zahodne sisteme se tudi to dogaja.

V Kabali ni Boga kot takšnega. Poznamo samo "odsev". V Kabali vse obstaja v večnem trenutku sedaj. Čas je samo eno od "gibal". Einstein je s svojo relativnostjo (odvisnost časa od hitrosti) zasnoval na eni od kabalističnih tez - prepletanja vsega z vsem. Tudi Newton je svojo teorijo gradil na podobnem.

Mistik niti ne more racionalno opisati pravo mistično doživetje. Ako uporabi racionalne besede, je daleč od resnice, a če se približa resnici, je njegov opis skrajno "zmešan". Sicer pa mogoče poznaš mistični pomen trinožnika - vsaka od nog predstavlja enega od temeljev, ki omogoča varni vzpon po Jakobovi lestvi - pravilno razmišljanje, pravilno zaupanje in pravilno delovanje.

Zakaj pišem o stricah in tetah? Saj poznaš podobice hindujskih božanstev! Videl sem študijo, ko je moj znanec v svoji diplomski nalogi na Drevo Življenje postavljal indijska božanstva. Ideja se mi je zdela silno zabavna. Celo potem modrosti Sefer Ha'jecire so mnogi poskušali pripisovati indijska božanstva in še kaj drugega. Danes je pri nas mnogo ljudi, ki se ukvarjajo z duhovnostjo in prav smešno izpadejo, ko se trudijo s tujim (indijskim) simbolizmom. Ne bom pozabil, ko mi enkrat ena ženska reče: "Ti pa imaš karmično težavo s kundalinijem, ker ti Merkur preveč dela." A to ni osmaljen primer...

A hvala ti za zapis F.C. Happolda.

LP Kabalist

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

<{POST_SNAPBACK}>Živijo vsem!

O Lorberju sem nekaj bral, a se mi ne zdi v ničemer pomemben. Glede pakiranja starega v nbovo pa mogoče ne poznaš "Teorije o padajoči vrednosti". To ti je teorija, po kateri je vsak nov prispevek znotraj neke tradicije manj vreden od predhodnega. Jezus je po tem največ vreden v Krščanstvu, a vsi za njim, skladno s časovno oddaljenostjo so manj pomembni. Tako je povsod, ne samo v krščanstvu. Za resnični preboj je vedno potreben prelom s starim.

Za Lorberjevo delo bi težko rekli, da je znotraj tradicije.

"Prav tako bom od časa do časa obudil ljudi in to, kar se bo zdaj v moji navzočnosti godilo in govorilo, narekoval njihovemu srcu, da bodo lahko s peresom zapisali, na poseben dobro poznan umetniški način in bo v čisto kratkem času, v nekaj tednih in dneh, v tisoče enako se glasečih vzorcev razmnoženo in tako preneseno med ljudi; in ker bodo tedaj znali skoraj vsi ljudje brati in pisati, bodo tudi te nove knjige sami brali in razumeli.

In ta oblika širjenja Mojega novega čistega, vnovič danega nauka iz nebes bo potem mnogo hitreje in učinkoviteje prenesena vsem ljudem zemlje, kot je to zdaj po poslancih v Mojem imenu od ust do ust."

Med temi obujenimi pa je Lorberjevo delo največje. Pri tem pa seveda ne gre zanj. Lepota preroka je kot lepota rosne kaple v jutranji zarji. Izhaja iz sonca. In potem jo sonce potegne k sebi. Glede preboja s trdicije pa takole.

"Tretja oblika ognja pa bo v tem, da bom Jaz že nekaj sto let prej obujal vedno bolj razsvetljena vidce, preroke in hlapce; ti bodo v Mojem imenu povsod jasno in resnično poučili narode o vsem ter jih s tem osvobodili vseh mogočih prevar in laži, ki si bodo s krivimi preroki in duhovniki celo v Mojem imenu utirali pot za njihov propad- in bodo tako pripomogli k zlobnemu začetku kar kmalu, tu in tam pa že v mojem času."

...

"In kakor prebiva zdaj noč v slepih in nesmiselnih poganskih obredih, ki jih imenujejo božja služba, tako bo bivala tudi v tistih časih, toda s tretjo obliko ognja iz nebes bo popolnoma uničena in razdejana. Kajti laž bo v boju z lučjo resnice iz nebes prav tako malo obstojna, kakor bi bila naravna noč, ki bi se skušala upirati vzhajajočemu soncu."

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

Živijo!

Mi je znano. A v tem ni nič novega. Mnogi so tako govorili in/ali pisali, a na koncu so njihove besede utonile v pozabo ali je na njihovi osnovi nastala klasična duhovna tradicija (ali religija). Vedno so se našle bistre glave, ki so "prelomile z obstoječim" in prenesle "besedo božjo", katero so tradicionalne cerkve pokvarile. Zgodovina je polna tega. Lorber zategadelj ni nič novega pod soncem. Zgodovina Kabale in rabinskega judaizma je polna tega. A v duhovnih smereh, ki temeljijo na linearnem determinizmu ni moč ustvariti nobenega presenečenja. Tudi Krščanstvo je bilo ob svojem začetku svojevrstna revolucija. Pravzaprav gre za spoj judovskega mesijanstva, spojenega z egiptovskim mitom o posmrtnosti ter rimsko-grške kozmopolitanske filozofije. Za vsako versko revolucijo pride evolucija, ki sčasoma postane trohneče truplo. Svoje čase je bila napr. Lurijanska kabala revolucija, a je sedaj razpadajoče truplo, polno mrhovinarjev. Mojster, pri katerem sem se učil Kabale mi je tik pred msrtjo rekel: "Kabala je kot hiša, v katero so vsi vsa ta stoletja samo nosili, a nihče si je ni drznil očistiti. Hiša gospodova zaudarja in je potrebna čiščenja." Ako poznaš Tarot simbolizem (a ne mislim na razne Zen tarote in podobne neumnosti), je jasno, kako lahko čišča poteka.

LP Kabalist

<{POST_SNAPBACK}>Živijo!

Ako poznaš Tarot simbolizem (a ne mislim na razne Zen tarote in podobne neumnosti), je jasno, kako lahko čišča poteka.

LP Kabalist

Kako dobro pa poznaš Zen tarot, da ga opredeljuješ kot neumnost? :8):

Ali je morda neumnost le zato, ker ni v skladu s kabalo? :8):

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

<{POST_SNAPBACK}>Živijo!

Mi je znano. A v tem ni nič novega. Mnogi so tako govorili in/ali pisali, a na koncu so njihove besede utonile v pozabo ali je na njihovi osnovi nastala klasična duhovna tradicija (ali religija). Vedno so se našle bistre glave, ki so "prelomile z obstoječim" in prenesle "besedo božjo", katero so tradicionalne cerkve pokvarile.  Zgodovina je polna tega. Lorber zategadelj ni nič novega pod soncem.

Ne gre samo za Lorberja. Ga posebej omenjam, ker je najobsežnejši. Podaja več, kot vsi drugi preroki Judovsko- Krščanske tradicije, zato se mi zdi dokaj pomemben za duhovno prenovo. Če boš tudi ti s čiščenjem kabale prispeval svoj delež, bo pa sploh v redu.

Zgodovina Kabale in rabinskega judaizma je polna tega. A v duhovnih smereh, ki temeljijo na linearnem determinizmu ni moč ustvariti nobenega presenečenja.

Lahko to mal objasniš?

Tudi Krščanstvo je bilo ob svojem začetku svojevrstna revolucija. Pravzaprav gre za spoj judovskega mesijanstva, spojenega z egiptovskim mitom o posmrtnosti ter rimsko-grške kozmopolitanske filozofije.

Se ne bi lih strinju. Če najdeš te elemente, to še ne pomeni, da je to to.

Za vsako versko revolucijo pride evolucija, ki sčasoma postane trohneče truplo. Svoje čase je bila napr. Lurijanska kabala revolucija, a je sedaj razpadajoče truplo, polno mrhovinarjev. Mojster, pri katerem sem se učil Kabale mi je tik pred msrtjo rekel: "Kabala je kot hiša, v katero so vsi vsa ta stoletja samo nosili, a nihče si je ni drznil očistiti. Hiša gospodova zaudarja in je potrebna čiščenja."

Me spominja na tisto; očistiti moram hišo Mojega očeta!

Ako poznaš Tarot simbolizem (a ne mislim na razne Zen tarote in podobne neumnosti), je jasno, kako lahko čišča poteka.

Ne poznam Tarot simbolizema. Se ne ukvarjam s tem.

LP Kabalist

LP tud teb

Živijo!

Naj torej dopolnim nekatere svoje trditve.

Najprej Emanuel!

O tem, ali podaja Lorber več ali manj, najbrž ni najpomembnejše. Spomneim se pred leti AURE, kjer so bili v sredini reviji obsežni Lorberjevi zapisi. A vsa ta množica besedil najbrž ne prinaša nič novega (nečesa, kar ne bi našel še kje drugje). Govorim za del, katerega sem prebral (zato uporabljam besedo najbrž), ker pač za vse ne smem podati ocene. A mnogi v Lorgerjevem pisanju najdejo svoje in naj jih pripeljejo tja, kamor so pač namenjeni.

V linearnem determinizmu se vedno sledi zaporedju. Vedno je začetni modrec, prerok ali kaj podobnega, ki s svojim delom, karizmo, izkušnjo revolucionira obstoječe tradicije v danem družbenem okolju. Vsi za njim ga citirajo, uporabljajo za inspiracijo in utrjevanje novo nastale tradicije (Krščanstvo je bilo sprva revolucija znotraj judaizma, nakar je postalo okorna tradicija, od katere se je odcepilo več vej). Kabala je tudi zgodovina tega. Krščanstvo je lep primer takšnega razvoja.

Krščanstvo JE bilo revolucija za tisti čas in v tistem okolju. prvič je bil židovski bog, prej ekskluziva Židov, ponujen še drugim. Krščanstvo je spojilo precejšenj zbor antičnih politeističnih religij, monoteizem judaizma in antičnih filozofij tistega časa. Za nas sedaj ni revolucija, a potrebno se je podati v čas Starega Rima in njegove družbene realnosti.

Kabalistični sistem, s katerim se ukvarjam je samo jedro precej širokega izbora. Kabalo je moč s pomočjo računalnika hitreje proučevati.

Še nekaj komentarja za Nosoroga!

Dal sem samo primer. Zen Tarot je še en od poskusov mešanja jabolk in hrušk. Neumnost je zato, ker meša simbolizme, ki niso tako zlahka kompatibilni. Mogoče ni težav na intelektualni ravni, a pri sporočilnosti znajo biti težave. Zen tarot in podobni (videl sem čuda stvari - celo Kabalistični tarot, ki je tudi neumnost) sistemi

lahko pri ne dovolj poučenih povzročijo nepotrebno zbrko. Tarot je sistem zahodne mistične tradicije, kot je Zen vzhodni sistem. Zen je odlična direktna metoda osebnostne rasti za ljudi, ki jim ta način odgovarja. Kolikor mi je znano, Zen ne temelji na simbolih. Mimogrede... Kabala pravzaprav nima "svojega" Tarota. Skoraj vsi tradicionalni kabalisti zavračajo ta sistem. A ker gre za zahodni slikovni slovar človeške zavesti, ga je moč zlahka vkomponirati v kabalistični sistem. ne boš verjel, najenostavnejši komplet kart je najboljši za delo na sebi.

Kaj pa Tarot, katerega mnogi uporabljajo za prerokovanje? Tukaj pa je vseeno, saj vsak, ki se s tem ukvarja, najbolj ve, kateri mu odgovarja. Ako je to Zen tarot, tudi OK. A prerokovanje za denar ni delo Kabale. Tarot se uporablja izključno za meditacije in podobno. pri tem pa je še kako pomembno, koliko je simbolni sistem skladen z arhetipi naše družbe.

LP Kabalist

<{POST_SNAPBACK}>Krščanstvo JE bilo revolucija za tisti čas in v tistem okolju.

Glede na razliko v tem, kako ljudje danes razumejo krščanstvo, in tistim, kar Krščanstvo v svojem bistvu je, je še vedno revolucija. V razumevanju Krščanstva.

Vsaj men se tko zdi.

LP

<{POST_SNAPBACK}>Živijo!

Zen Tarot je še en od poskusov mešanja jabolk in hrušk. Neumnost je zato, ker meša simbolizme, ki niso tako zlahka kompatibilni

Zanimivo. Osho torej po tvojem meša jabolka in hruške. x:o)x x:o)x x:o)x

Živijo!

Oshoja sem kar dosti bral in njegovi motivi so mi precej jasni. Napisal je veliko zanimivega. A s svojim Zen tarotom je naredil napako, saj sta vzhodni simbolizem in duhovna praksa precej drugačna od zahoda. Saj je moč najti približne ustreznice, a enostavna preslikava ne gre. Osho je veliko naredil, da bi vzhodne filozofije približal zahodu. V mnogočem mu je to uspelo, a kot sem omenil, Tarot ni del tega uspeha. A to je zgolj moje osebno mnenje, ker gledam na Tarot skozi oči nekoga, ki ves svoj razvoj izvaja izključno z zahodnimi tehnikami s pomočjo izključno zahodnega simbolizma. Nekomu mogoče njegov tarot odgovarja. Zakaj pa ne, če ima pri tem rezultate? A zame osebno to NI Tarot, ki bi prikazoval to, kar je namen Tarota. Ne boš mi verjel, a najpopolnejši simbolizem ima najenostavnejši - Marsejski Tarot. Zahodnemu simbolizmu odgovarja še BOTA Tarot in "potomci" Riderjevega Tarota. Vsi ostali vnašajo precej osebne poglede avtorjev in imajo vsled tega malce ožje polje uporabnosti. Za razumevanje tarota se izplača prebrati kaj od Junga ali katerega od njegovih učencev.

O Krščanstvu...

Krščanstvo je danes precej razširjena in različnih naukov polna tradicija. Z vsako institucionalizirano religije se prej ali slej zgodi, da ji je bolj mar za zemeljsko, kot pa za nebeško kraljestvo. Zgodovina je pač neuničljiva...

Kabalist

<{POST_SNAPBACK}>Živijo!

Oshoja sem kar dosti bral in njegovi motivi so mi precej jasni. Napisal je veliko zanimivega. A s svojim Zen tarotom je naredil napako, saj sta vzhodni simbolizem in duhovna praksa precej drugačna od zahoda. Saj je moč najti približne ustreznice, a enostavna preslikava ne gre.

Osho zen tarot se osredotoča na razumevanje sedanjega trenutka. To je sistem, utemeljen na modrosti zena, modrosti, ki pravi, da so dogodki v zunanjem svetu zgolj odraz naših misli in čustev. Pomaga nam torej, da premaknemo pozornost proč od zunanjih dogodkov in si pridobimo jasen uvid, kaj se dogaja v naših srcih.

Podobe na kartah so prirejene za današnji čas; srednjeveške simbole so nadomestili sodobni, s katerimi celo brez poprejšnjih izkušenj zlahka navežemo stik. Zunanja dogajanja in duševna razpoloženja, upodobljena na kartah, so prikazana v svojem predhodnem in preobražajočem bistvu. Spremno besedilo v priročniku nam pomaga razumeti podobe z razlago v preprostem, neposrednem in vsakdanjem jeziku zena.

Tole je iz predstavitvenega teksta Oshove knjige, ki je razprodana. Zgleda, torej, da je jabolka in hruške kar dobro zmešal. x:o)x x:o)x x:o)x

Živ!

Ravno ta citat vse pove. Zen modrost in Tarot nista zlahka kompatibilna. Zen metoda je direktna, brez posrednikov, a Tarot je sistem simbolov, ki delujejo kot nekakšni agregati za obdelavo. Zamenjava srednjeveške simbolike v mnogočem zamegljuje sporočilno vrednost. Tarot v sebi nosi še razulična sporočila, katerih pomen presega enostavne uvide duševnih stanj. Najprej je potrebno poznati okoliščine, v katerih je nastal Marsejski tarot in šele potem je moč kaj več povedati o njegovih sporočilih. Naj ti omenim, da Marsejski Tarot NE potrebuje nobene spremne literature. Mene je včasih to begalo. Kako to, da imajo vsi ostali dizajni spremne knjige, razlage ipd., a Marsejski tarot tega ne potrebuje, niti nikoli ni imel? Šele po mnogo pretečenega časa in mnogih kilometrih prebranega in zmeditiranega sem se približal odgovoru. Čeprav mnogi duhovneži nimajo pozitivnega mnenja o vrednosti Biblije, pa je notri stavek, ki daje lepo sporočilo: "Če me želiš slediti, pusti sebe in hodi z mano." Zen ne deluje tako. Temelj Zena je preboj, a Tarota preobrazba. Zen je direktna popolna metoda osebnostne rasti (Intenziv razsvetljenja C. Bernerja temelji na Zenu). Osho je rad ugajal zahodnemu okusu. Zen Tarot je po mojem mnenju njegova največa neumnost, katere ni potreboval. A očitno je publike, ki meša vzhod in zahod tudi pri nas precej. Posledice takšnega mešanja sem že videl.

LP Kabalist

P.S. Ravno sedaj rišem svoj komplet Tarota, ki samo malce dopolnjuje Marsejski tarot. Dodaja teh 800 let razvoja Zahoda.

Kabala, ki v hebrejščini pomeni izročilo in katera srž je povezava človeka z Bogom, je misticistična zapuščina skrivnih znanj judaizma in z njo povezane judovske vere. Zgodnje oblike te vere so sprva prenašali samo ustno, tako kot zgodnje krščanstvo, budizem ali islam , in šele v 12. ali 13. stoletju so vse to znanje tudi zapisali. Najpomembnejša kabalistična knjiga je Sohar, kar pomeni Knjiga o svetlobi. Gre za obširno kanonsko besedilo, ki pojasnjuje vso kompleksnost in zapletenost misticizma kabale in njeno bogato miselno vsebino.

Po kabalističnem prepričanju in učenju je Bog poslal na Zemljo deset svetlobnih žarkov, imenovanih ( sephiroti ), in ti so se nato razširili po vsem planetu. Zadnji med njimi, ( shechinah ), je pojavnost Boga v človeku, ljudstvih in vseh zemeljskih mestih. Harmoničnost sveta na začetku je porušil pojav slabega. ( Shechinah ) se je pri tem skoraj izgubil, tako da je danes le še v redkih krajih in ga imajo le še redki ljudje. Od njih in njihove vesti je odvisno, ali bodo s katarzo in meditacijo lahko ponovno vzpostavili prejšnje stanje. Po kabalističnem prepričanju je ljubezen pot do ponovne združitve z Bogom. Do obljubljenega in izgubljenega Boga vodi deset žarkov - ( sephirotov ), ki so ponazorjeni kot drevo življenja. Vzpenjanje po tem drevesu ni preprosto in hitro. Pot nas vodi od ene stopnje do druge in tako se počasi približujemo harmoniji popolnosti.

Kabala je bila v vsem srednjem veku pa vse do 18. stoletja del judovske družbe in je bila tako relativno zaprta. Živahna politična in verska gibanja, ki so nastala v 18. stoletju, predvsem kasidijci, pa so jo razširila čez meje judovstva.

S kabalo so se ukvarjali tudi mnogi okulisti. Najbolj jih je zanimala vsebina skrivnostnih sil deset žarkov in drevo življenja, ki jih simbolizira.

x^x :palec:

Bojevnik ima čas le za brezhibnost; vse drugo namreč izčrpava njegovo moč - brezhibnost pa jo povečuje.

Živijp!

Hvala za nekaj dopolnila. Te stvari so mi poznane, a to je ena od verzij. Še o poreklu Sefer Zohar (Knjiga sijaja) si avtorji niso edini. Kabala je dobila današnje ime precej pozno, a ker gre za kontinuirano linijo okultne, mistične in verske tradicije, ves židovski misticizem (in vse ostalo zraven, razen zunanje religije) imenujem Kabala (podobno počno mnogi židovski avtorji). Kabala, ki se je v Evropi razširila izven židovskega sveta, temelji na Sefer Zohar in je razvojno obstala na njej. Obstajajo pa tokovi znanja, ki so se razvijali. Sam sem imel stik s takšnim tokom, kar je bil zame precejšen šok. Naenkrat so stvari, o katerih sem mislil, da vem dovolj, dobile čisto drug okus. Emanacijska teorija žarkov je naenkrat postala nepotrebna (sistem točka - premica - ploskev - predmet - čas - ipd), saj jo je nadomestila smiselnejša teorija neprekinjenega razodevanja večnega sedaj (malce neroden izraz, a boljše ne znam).

Danes je Kabala silno pisan nabor različnih učenj. Zahodna kabala je notri vpletla še simbole drugih tradicij (antika, joga, zen ipd) in živi v mnogih oblikah, katerih protagonisti si včasih skočijo v lase zaradi oslove sence. Židovska Kabala je razparcelirana na množico šol. Nežidje precej redko podrobneje proučimo katero od njih, a še redkeje se s katero resno ukvarjamo. Velika večina teh šol je polna zgodovinskega "balasta", torej podvajanja znanja. Ni mi moj učitelj rekel brez zveze: "Kabala je kot hiša, v katero so samo nosili, a je niso nikoli očistili."

Kabalist

• 2 months later...

Pozdrav!

Zanimiva tema, moram priznati. Nevem sicer zakaj je zamrla??? Sicer vsi govorite več ali manj o teoriji, Praksa pa....?

Kaj je Kabala ne-bi komentiral, ker mi še ni jasno. Dokaj jasne (vsaj mislim) pa so mi enargije, čeprav nažalost živim v napačnem okolju za podrobnejše proučevanje. Zadeva me namreč-trenutno bolj moti kot pa koristi. Na dolgi rok bo verjetno bolje, sploh ko se bodo čuti utrdili in izostrili.

V kabali je dejansko veliko balasta saj so vsi znani psihologi/zdravilci/svetniki... imeli z njo stik, takšen ali pa drugačen. Vsak pa jo je potem prodajal po svoje.

Kar se tiče krščanstva pa moram vprašati prijatelja, ki študira teologijo :)

Pred kakima dvema letoma mi je bilo prav čudno poslušat misionarja/krščana govoriti o energijah. HEHE kaj vse skriva ta naša cerkev.

Gandalf

Ja, kabala je čudna reč. Žal ni preveč moderna, saj je sedaj "in" reiki, feng šuj ipd. vzhodnjaška kramarija, ki govori o karmi, reinkarnaciji, energijah XY ipd. Kaj vse ljudje ne pogruntajo, da se izognejo soočenju s samim sabo...

Kabala je žal do kabalista (kabalistke) silno kruta. A v skladu s to krutostjo so tudi rezultati.

Ananta ne zastopim kaj si hotel povedati s temi linki?? Astrologija ni ravno moja stran, komaj vem kateri planeti obstajajo v našem sistemu, pa nekaj o luni in soncu...

Kar se tiče pa verstev takšnih in drugačnih me pa sploh ne zanimajo - ker se vse vrti okoli denarja...

Isto je z raznimi feng tako in drugače (sploh neke soseske, ki so jih nekje delali (Domžale mislim da) Groza, prva vrsta hiš še nekako druga pa je že skregana z vso logiko, ki jo prodajajo)

Reiki- ni mi jasno na kako/kakšen način lahko prideš do "mojsterskega" naslova v 1 letu, ali pa še prej?? Razn če je vprašanje denar...

Ni čudno da z večino teh ljudi ni potem vse v redu.

Bioenergija je skoraj isto..

Torej kakor je že rekel Kabalist, instant duhovnost za vsak žep.

Sicer pa Kabalist:

kako je kaj s prakso glede številk, črk in simbolov, oziroma kam to točno spada...

A v slovenščini razen že omenjenih knjig sploh še kaka normalna knjiga o kabali (raznih Will-ov Parifitt-ov ne mislim brat, ker kar ta tip kr nekaj teoritizira in daja primere za že utečen folk, lahko pa da se motim)

• 1 month later...
(popravljeno)
<{POST_SNAPBACK}>Ja, kabala je čudna reč. Žal ni preveč moderna, saj je sedaj "in" reiki, feng šuj ipd. vzhodnjaška kramarija, ki govori o karmi, reinkarnaciji, energijah XY ipd. Kaj vse ljudje ne pogruntajo, da se izognejo soočenju s samim sabo...

Kabala je žal do kabalista (kabalistke) silno kruta. A v skladu s to krutostjo so tudi rezultati.

Pozdravljen anonimni Kabalist

Kabala me zanima že vrsto let. V času, ko je bilo moje zanimanje največje, pa sem našel le peščico knjig iz tega področja. Cenim jo, ker sem v literaturi o kabali (nisem čital kabale same) prejel kar nekaj informacij s pomočjo katerih so sledila nekatera moja spoznanja o Svetu in o sebi. (kar ti je ljubše).

Zdaj pa ti pišem v zvezi s člankom "Duhovitniški fundamentalizem" na Lunin.net u. Zanimivo mi je to, da si ga objavil pod rubriko "Zdravje". Čemu - najbrž veš ti sam.

No, rad bi ti le opisal svoje občutke ob čitanju tvojega članka. Po mojem osebnem mnenju si najbrž dobro podkovan v Kabali. In ako si želel prizadeti koga - tudi v psihologiji človeka. (morda pa si kanil napisati humoresko - res nisem prepričan) Sicer se strinjam z nekaterimi kategoričnimi zahtevami, zapisanimi v članku, o strokovnosti, redu itn. na zdravilskem področju, po drugi plati pa me moti predvsem ton tvojega pisanja, ki sem ga sam zaznal kot streljanje "vsevprek".

Se ti zdi, da si naredil dobro delo za popularizacijo Kabale?

Se ti zdi, da si naredil odlično potezo za povišanje zavesti ljudi?

Če bi jaz sam čital tale članek pred nekaj leti, bi končal branje kmalu po prvih vrsticah tvoje argumentacije (sam sem to čutil kot pljuvanje) čez skoraj vse, ki se zbiramo prav na tem mestu - na Lunin.net-u. Na srečo pa me ti pljunki niso zadeli v polno - a mi je hudo ob pogledu na pljuvajočega človeka, ko v svoji okolici žanje odobravanje, gnev, posmeh in druga čustva.

Oh, zadel me je pljunek.

Večkrat sem obiskal tvojo spletno stran, zdaj pa zdaj z zanimanjem prečitam članek ali dva. A povem ti. Zdaj potrebujem malo oddiha, preden se spet javim tam.

Upam, da te moje besede v tebi niso vzbudile gneva, žalosti, ali še hujših čustev, povem ti pa vseeno: Cenim znanost, medicino, Kabalo. Čitam Sveto pismo, Mahabharato in druge spise, Ji Jing, literaturo Xuan Kong Feng Shui in več kot deset let študiram zadnje navedene tri in Devetzvezdni KI. Devetzvezdni KI je krasen pripomoček za osebno rast, ne glede na to, ali je človek kristjan, musliman ateista ali kaj četrtega. Vsak človek sam si izbira tako svojo vero kot frizerja ali spletno stran, način oblačenja itn... Verjamem, da vsak, ki skuša s srcem pomagati sočloveku, naredi veliko. In, ko se je odločil, da bo na tem področju dosegel še več - je postal odvisen od zaslužka svojega dela. In če je za to prejel plačilo? Le kaj je s tem narobe? Tudi zdravnik dobi plačilo. Pa duhovnik menda tudi - saj kolikor vem večina še ne zna živeti od prane (KI, CHI). Pri tem menim, da je posameznik prisiljen v delovanje na takšen način, kajti brez oglaševanja, brez spletnih strani zanj ne bo izvedel nihče. Tudi sam imam svojo spletno stran na Internetu. Oglašujem jo - skoraj vsak dan napišem oglas zanjo. Priznam, tudi na Lunin forumu sem poleg drugega zato, da razširjam vedenje o DZK - in pa zato, da dobivam povratne informacije od ljudi, ki me vprašajo tisto, kar želijo - včasih ker so v stiski, drugič, ker bi radi primerjali Devetzvezdni KI z nečem drugim in najbrž je za vprašanja še vrsta razlogov.

In kaj meniš, kje bi lahko imel več prakse - kot z ljudmi?

Kje bi dobil več iskrenih odgovorov na moja "svetovanja"?

Pa kolikor sem razumel tvoj članek ni sprejemljivo, da počnem kaj takega, saj nimam narejenega desetletnega šolanja, še celo v Indiji nisem bil... Ali se motim, ko sem iz članka razumel, da so kvalificirani le šolani ljudje z več kot srednjo šolo?

Hvala, da si prečital moj odgovor do konca.

Lahko ti rečem. Lažje mi je in med člankom sem dojel, da Kabala za to ni nič kriva, tako kot po mojem mišljenju medicinska doktrina ni kriva za nekatere malo slabše doktorje - kriva pa je, da med njimi skorajda ni zdravnikov (ker to ne smejo biti), znanost za odlične in slabše inženirje itn...

Menim, da ima današnji človek sam dovolj možnosti za odločitev. Žal včasih pri branjevki na tržnici dobimo gnilo solato, molje v sveže zapakirani moki odličnega proizvajalca. Vsak ima lahko slab dan, verjamem pa, da vsi opravljajo svoje delo z veseljem in zavestjo, da bi ga opravili čim boljše - vsak po svojih zmožnostih.

In povem ti. Še vedno bom z veseljem študiral informatiko, Feng Shui, Devetzezdni KI, psihologijo in še kaj. Morda celo kabalo zopet primem v roke.

Vse dobro ti želim

Vojko Kalan

Kamnik

Popravljeno -> Vojko

Si želiš več od življenja?
Privošči si življenjski coaching!

Vojko J Kalan

e: vojko@9zvezd.com

t: @vojko_9ki

t: @vojko629

Živijo!

Namen članka je spodbuditi vse, ki imajo pri svojem delu rezultate in ki dejansko imajo ustrezna znanja, da že enkrat pometejo s šarlatani, ki jih na duhovni sceni mrgoli. malce sem seveda vse skupaj zapisal v ironičnem, zabavljaškem tonu. Vsi, ki se ukvarjajo z zdravilstvom in duhovnostjo bolj ali manj profesionalno (beri: izstavijo račun za storitev), bi morali urediti sistem vsaj grobega ločevanja zrna od plevela. Človek, ki stopi k svetovalcu, bi moral vedeti, da je dotični svetovalec (svetovalka) vešč svojega posla, ker zadovoljuje določene standarde. Tudi v znanosti je tako. Seveda se vedno najdejo gnila jajca (kot si omenil), a vsaj nekaj reda bi bilo. Sedaj na sceni vlada precejšnja zmeda in vsi, ki imate (imajo) ustrezne sposobnosti in rezultate, bi morali želeti, da se stvari uredijo (ustrezna zbornica, zakonodaja, ureditev donosa z ustreznimi ministrstvi ipd...). Se strinjaš z mano?

Sam sem pred leti radovednost drago plačal in nisem edini. A jaz sem izgubil samo nekaj 10.000 sit, a nekdo drug lahko še kaj več (ne mislim denarja).

Skratka... vsi, ki se profesionalno ukvarjate z alternativno medicino, svetovanjem, duhovnostjo, bi morali v lastnih vsrtah stvari urediti in izločiti vsaj del balasta. Srečal sem že kar precej "duhovnežev", ki so čisto izgubili zdrav razum (milo rečeno), ker so pač imeli smolo pri izbiri delavnic, duhovnih vodnikov in izbiri njih zaporedja... Tako je to.

Upam, dragi prijatelj, da te je moje pisanje spodbudilo, da boš poskusil aktivno pomagati presekati to neurejenost scene.

Kabalist nažalost imaš 100% prav.

Šarlatanov je občutno preveč, povrhu tega pa so tudi najglasnješi. Posebej še tisti, ki prodajajo meglo in nimajo pojma niti o osnovah. Čas bi že bil da se ta scena malo bolj posveti strokovnosti....

Tisto o astrologiji si mogoče malo narobe napisal... (lahko pa je tako izpadlo)...

Jest sicer nisem neki strokovnjak vendar glede na to kolikor sem imel stika s temi ljudmi na sejmih in glede na kolege lahko rečem. Da večina tako zvanih astro-profesionalcev zna več psihologije kot pa astronomije in astrologije

1-Večini takoimenovanih astrologov znanje ne sega dalj od njihovega računalnika.

2-Kdor zna kaj več kot brat z računalnika, se mu lomijo osnove.

3-Malo dalj od osnov so ljudje ki se s tem ukvarjajo laično in predvsem zase.

4-Druga skupina, ki zna tudi osnove astronomije, in rada buli v nebo

5-Ajde recmo da od tukaj naprej bi mogoče že lahko govoril o neki strokovnosti...

Glede znanja psihologije bi se kar strinjal. Astrologi, ki dejansko počnejo kaj koristnega, so najbrž dobri psihologi in simbolizem astrologije uporabljajo za utemeljevanje svojih ugotovitev. S tem ni nič narobe. Za uspešno delo je gotovo potreben živi stik, individualni pristop. V Kabali (vsaj v tej, s katero se ukvarjam), se uporablja astrološka simbolika za prikaz psiholoških profilov, oziroma smiselno organizacijo njih, čeprav vem, da takrat, ko nastopi čas Ovna, Sonce komaj "pride" v Ribi. Tako je napr. Sonce trenutno v znamenju Bika (pogled proti zahodnemu nebu okoli 22 ure zlahka razkrije to dejstvo), saj sta Dvojčka takrat nizko nad severozahodnim nebom in zahajata.

Nekaj popolnoma drugaga pa so različna prodajanja enolončnice različnih visokozvenečih in po možnosti našemu razumu tujih pojmov. A tako je... šibki nasedejo besedam veličine in predvsem besedam, katere ne razumejo dobro. Spretni marketing pač proda vse.

S člankom sem hotel sprožiti razmišljanje o tem.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...