Skoči na vsebino

minimalne plače

izgubljen

Recommended Posts

POsploševat pa se res ne sme.

Ni problem samo v minimalni plači, še večji problem je v tem, da je pri nas čedalje več ljudi, ki nobene plače sploh nimajo. To pa nam je prinesel kapitalizem in globalizacija. Podjetje mora poslovat rentabilno. Ob konkurenci, ki je tudi vse hujša, od novega leta tudi kitajska, postaja slovenska delovna sila predraga. Če naša tekstilna delavka zasluži 60.000 SIT, Kitajka pa je pripravljena delat za 15.000 SIT je jasno, da tekstilna tovarna v Sloveniji ne more obstat. Posledica - tekstilna industrija se seli na Kitajsko, v Romunijo, Bolgarijo ipd. Podobno je z usnjarsko industrijo in z vsemi proizvodnjimi dejavnostmi, ki ne terjajo kake posebne strokovne usposobljenosti.

Manj zaposlenih, manjši priliv v državni proračun in manj si lahko država privošči biti socialna država. Država iz svojega ne more dvigati plač v gospodarstvu, ampak lahko kvečjemu gospodarstvu določa minimalne plače. Če pa podjetje takih plač ne zmore, nobena država ne more (v nedogled) pomagat.

Rešitev je na strani gospodarstva, ki se mora preusmerit v tiste proizvodne dejavnosti, ki zahtevajo visoko tehnologijo in izobražene kadre, kakršnih v Kitajski, Romuniji ipd ne premorejo. To bo rešitev za tiste naše nekvalificirane delavce, ki so sposobni in voljni pridobiti si kvalifikacijo.

Večina naših tekstilnih delavk in usnjarskih delavcev pa za kaj takega najbrž ni sposobna. Nekateri ste pisali, da se mora vsak pač sam znajt. To res drži za tiste, ki so se sposobni znajt. SAmo, roko na srce, velikokrat je revščina povezana tudi z nizkim IQ - jem. Od takega delavca pa ne pričakujmo, da se bo znašel, ali da si bo pridobil višjo kvalifikacijo. In še nekaj je (žal) res. V družinah, kjer vlada revščina in imamo opravka s podpovprečnim IQ - jem, je velikokrat tudi veliko otrok. In ti otroci so predestinirani na nizek IQ in na revščino. REvščina tako generira nove armade revežev.

Vsi ti nekvalificirani delavci, ki že tako težko dobijo službo, jo dobijo (ali obdržijo) še težje, ko postanejo malo starejši. Saj celo v razpisih marsikdaj navajajo kot pogoj starost izpod 35 let. Kot nenapisan pa tak pogoj absolutno drži. Bodo taki delavci sploh kdaj dosegli 40 let delovne dobe? In če ne, kako bodo živeli? Bomo imeli iz leta v leto več klošarjev?

Na drugi strani pa imamo bogataše, ki so obogateli "čez noč". Nekdo, ki ima za 2 milijardi delnic, jih je nedvomno pridobil povsem legalno, nikakor pa ne pošteno in moralno. SAmo redki so si lahko privoščili delnice na kredit tako, da so se te delnice same odplačale. Samo redki so imeli možnost ustanavljati bajpas podjetja in uživati možnost brezplačnega prensa sredstev po "Markovičevem zakonu". Povsem zakonit je bil postopek, da je tako bajpas podjetje imelo 3% zasebnega kapitala in 97 % družbenega kapitala, čez dve leti pa se je slika obrnila: 2 % družbenega kapitala in 98 % zasebnega kapitala. Osnovno podjetje, ki je bajpas podjetju brezplačno preneslo sredstva, pa je šlo v programiran stečaj, delavci pa na zavod.

TEžko razumem tiste, ki so s prihodom kapitalizma največ izgubili, da tako pluvajo čez socializem. Saj je bilo res veliko napak. Ampak tako socialna država Slovenija zlepa ne bo več, kakor je bila v "svinčenih časih". Vsi smo bili sicer bolj skromni, ampak pravih revežev pa ni bilo. Vsak delavec je lahko šel na dopust na morje - takoimenovani socialni turizem, danes pa si velika večina morje lahko samo nariše.

Seveda pa je tudi res, da sedanja globalizacija gospdarstva načina proizvodnje, kakršno smo imeli, ne bi več prenesla. Na noben način pa ni potrebno in dopustno, da imamo tako divjo in brezsrčno obliko kapitalizma, kakršnega imamo sedaj

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

Deli na socialnih omrežjih

x^x Joj, BigM, kaksen dober post!!! :palec:

vse to je res, to je to, tako kompleksno je vse tole...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Očitno nekateri še vedno živite v socializmu ..da kvasite take. Čas gre hitro naprej

danes imaš službo ...lahko si jutri že brez nje. Smo v Kapitalizmu..

V socializmu so ponavdi bili "delavci", KI SE JIM NI DALO DELATI.

Glede vodilnih mestih..hja moraš imeti srečo ali pa dobrega strica, da se takoj po diplomi znajdeš na vodilnem mestu. Ker stari se itak ne omaknejo zlahka..če pa so sposobni pa tudi zeloooo težko mladega vklopijo v "njihovo družbo."

Mlade punce pa starci..hja probajte ...bom grdo rekla ...umivajte riti, pa cepite drva, pa kuhajte...za malo plačilo. (Javna dela) Ja, se preživi...samo kako se živi. Imaš za kos kruha..ja pa za mleko tudi,,,mogoče tudi za kakšno kavo in sok...za ostalo pa lahko samo sajnaš.

Niste bili na zavodu...zakaj pa ne ..imate vse možnosti..probajte..je tako fajn ..zraven pa še z diplomo mahajte..zelo pomaga ..takoj ti ponudijo vodilno mesto.

Pa da ne bo pomote..ne govori nedelavec z osnovno šolo..ampak z univrzitetno..na žalost pa je brez zaposlitve..dela pa vse tudi kot snažilka je ..da se preživi.

Pozdravček xsrcx

tole:

<{POST_SNAPBACK}>...Nekateri ste pisali, da se mora vsak pač sam znajt. ...
:8): x:)x No s tem sem pa pravzaprav bolj mislila, da se da - ne rabis blaznega IQ-ja za svece prodajat... Hotla sem v bistvu tud rect, da sem jaz tud del tega, vendAR da se je treba se drugje znajti... :vio:

Moji frendici, slikarki, se zdi pod delat... in raje gaga, brez elektrike in vsega.

No jaz sem tud slikarka, a pac delam druge stvari... meni tud ni lahko, bit umetnik ni nic kul, ker se v svetu tezje znajdes, ceprav ga razumes. :)

je tud nagon, samoohranitveni recimo, ni vse sam v IQ

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Torej je potrebno število rojstev takšnih staršev omejiti. Samo to namreč prinaša dolgoročno spremembo. Visok socialni položaj jim bo dal možnost imeti še več in še več in še...otrok in na koncu poti bo tole Afrika.

Saj vem, da deluje brezsrčno, vendar tako je. Torej bi moralo tu uskočiti zdravstvo. S tem, da jih izobrazi, da jim ponudi brezplačno zaščito ali možnost trajne sterilizacije.

Če govorimo o takšnih primerih, potem je potrebno govoriti tudi o tem, kaj bi popolna socialna varnost prinesla tem ljudem.

Potrebno se je zavedati, da bi se z izboljšanjem finančnega položaja skoraj zagotovo povečalo tudi število rojstev otrok teh ljudi. Če se že igramo sociale, potem moramo predvideti tudi posledice....

<{POST_SNAPBACK}> :palec:  :palec:  :palec: Marsa mislim da boš morala začeti ocenjevati mesečno

-najbolj izvirno misel -prispevek na tem forumu.

Jaz vsekakor dam 5+ bigm za ta njegov prispevek :palec:  :palec:  :palec:

To sem z najboljsimi nameni in iskreno navduseno tudi pocela (vkljucno z nagradami iz lastnega zepa in s tem povezanimi stroski) - pa se je izkazalo, da prispevki le niso bili tako izvirni...

kar me je (tudi zaradi pokroviteljskega nacina, ki sem ga bila delezna, in odnosa, laganja v faco) tako poparilo, da NIKOLI VEC od tedaj ne nagrajujem 'izvirnih dosezkov'. :|||

jebiga - izkusnje...

Nima zveze s konkretnim - bigm-ov prispevek je jasno izviren, hocem reci....

... nic, to kar sem rekla. xyesx

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>

<{POST_SNAPBACK}>..

HM TI OČITNO NISI DELALA V SOCIALIZMU,KJER TEŠKO VERJAMEM DA SI BILA IZJEMA. KNJIGE VSEGA TUDI NE POVEDO x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx tudi zgodovina je prirejena

ne nisem...samo če pogledaš koliko ljudi je bilo takrat na zavodu in koliko jih je sedaj.

Takrat si delal, če si hotel..sedaj hočeš..pa težko dobiš delo. (govorim za sebe..za druge ne vem in ne komentiram)

Pusti ti moje knjige...marsikaj me učijo izkušnje veš. Zato pa sem se tudi oglasila. he, he...

Pozdravček xsrcx

Ni imelo zveze z zavistjo, Izgubljen...

Slo je za nepostenost in pravzaprav tudi zlorabo.

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>Strelčica....probala sem in nekaj ugotovila...Res je mali denar. Res pa je tudi to, da sem se v tistem obdobju naučila ogromno. Pa za to šolanje nisem nič plačala. x;)x

Hvala Bogu..sem vesela. x;)x xsrcx Tudi sama se učim sam ..ogromno že znam...

Nisi plačala..hja tudi fajn..sama za prvi študij tudi nič...blagor socializemu xDDx (plačali štarši x;)x )...

Oh ja Pozdravček xsrcx

<{POST_SNAPBACK}>

<{POST_SNAPBACK}>..

HM TI OČITNO NISI DELALA V SOCIALIZMU,KJER TEŠKO VERJAMEM DA SI BILA IZJEMA. KNJIGE VSEGA TUDI NE POVEDO x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx tudi zgodovina je prirejena

Tukaj mislim delavci, ki so v tistem času pristali na Zavodu za zaposlovanje.

Zato narekovaj v mojem postu. :8):

Stane miljarderji..a moji starši. Še sama se čudim kako jim je ratalo. oče delavec mama pa trgovka...prej bi rekla čarovniki.

Miljarderji ...kdo?

Glede Billa Gaetsa...hm zaenkrat še ne ..čaka mene x:Dx , samo moram še prej kakšen tečaj iz računalništva naredit..računalništvo je moja šibka točka. x:Dx

Upam da bo dobra plača. xDDx ..pri Billu.

ne mi zamerit..danes imam bolj čuden dan...tečen. x:)x

Pozdravček xsrcx

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...