Skoči na vsebino

minimalne plače

izgubljen

Recommended Posts

<{POST_SNAPBACK}>...kolk pa je zadost za dostojno življenje? kaj pa človek sploh rabi kaj je absolutno nujno? mislim da se da živet tudi z minimalno plačo in mislim da se da preživljat s tako plačo družino, ...

... da se živet življenje tudi bolj poceni, in dostojno...

Se strinjam. V bistvu se ljudje zelo razlikujemo po svojih ambicijah - eni rabijo več enega, drugi več drugega... Ni vse samo v plači - denarju.

Eden oddela tisti svoj šiht in ga boli k****, si doma skuha joto za 500 sit, z njo nahrani vso familjo, potem pa gre z otroci pohajat in uživat v naravo. Drugi pa gara ves dan, ne vidi svojih otrok, se sekira in obremenjuje s službo, je pa zadovoljen ko dobi plačo, s katero lahko vsak dan večerja tudi kaviar, če mu paše. Vsak ima pač svoje vrednote, ki mu nekaj pomenijo.

Zato tudi o tem, kaj je dostojno življenje, bi znal vsak po svoje povedati. Nekomu se mogoče zdi, da živi dostojno, ker ima nov avto, hišo, ženo/moža, 2 otroka, sklenjeno življensko zavarovanje... in ne vem še kaj vse spada zraven... Drugemu pa se zdi, da živi dostojno, ker lahko vsako jutro 1 uro pije kofe, ne da bi ga kdo priganjal...

Pač vsak po svoje - in blagor enim in drugim. Gorje pa tistim, ki z ničemer niso zadovoljni, ki ne vidijo nič lepega v svojem življenju! Imajo denar, a ne vejo, kaj bi z njim, ali pa imajo ful prostega časa, pa ne vejo, kaj bi sami s seboj... :sori: Ne znajo uživati ne enega ne drugega lagodja (ne materialnega, ne duševnega).

Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Se strinjam. V bistvu se ljudje zelo razlikujemo po svojih ambicijah - eni rabijo več enega, drugi več drugega... Ni vse samo v plači - denarju.

Ni sicer res vse v denarju,vendar denar je nujen za preživetje ,to pozabljaš.Drugač pa drugač imaš prav kaj je za nekega bolj kaj za nekega manj potrebno.

Kaj pa je dostojno življenje pa mislim ,da o tem ne bi bilo potrebno preveč razpravljati SAM OČI JE TREBA ODPRETI IN UGOTOVITI ,KOLIKO LJUDI ŽIVI NA ROBU PREŽIVETJA-V REVŠČINI!!VSAKOMUR PA ISKRENO ŽELIM DA NIKOLI DO TEGA PRAGA NE PRIDE!!!

<{POST_SNAPBACK}>jaz sem mnenja da so razlike med plačami še premajhne.

Eto tko tko tko :P

eni poklici so res garaški k moreš met 20 let šolanja pol pa garaš po 10 ur minimum na dan dobiš pa like what 300 k pa še ti država pridno odrobi skor polovico plače... za davke, za pokojnine pa tko naprej... hvala lepa,

dokler folk ki dela ne dobi plačano sorazmerno s tem kar naredi, pač nekaj ne bo štimalo....

:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

<{POST_SNAPBACK}> xrolleyesx  xrolleyesx Kaj menite o minimalnih plačah delavcev.Ali se lahko z tašno plačo  xrolleyesx  preživljajo družine!Kaj menite ,da je potrebno storiti? xrolleyesx  xrolleyesx  xrolleyesx

Revolucijo! Kapitaliste pod giljotino, zaplemba bogatega premoženja in ga razdeliti revnim državljanom, Nacionalizacija vse privat lastnine, pomesti s sovražniki revolucije itd...

Ja sam ka mali pao s lipe

Ma kakšna giljotina.... :xx!: :vragec:

Moja soseda, stara 36 let je že šest mesecev na bolniški, pred tem je delala dva meseca, še pred tem je bila osem mesecev na bolniški.....Ima dokončano OŠ, dela v proizvodnji, sanja o invalidski upokojitvi, ker je bila pred tremi leti operirana na nogi in kvazi ne more niti hoditi. Potem pa jo vidiš, kako skače okrog hiše, maltretira vse domače, na vseh privatnih žurih skače kot kokoš okoli in je najbolj glasna. Pa so ji ponudili izobraževanje...ona pa ne...hoče invalidsko upokojtev. In je fouš za vse, kar vidi čez ograjo in bi brezkompromisno vzela vse, kar imajo drugi. :vragec:

Ma kakšne barikade. Nič ne dam takšnemu človeku. Za takšnega je še minimalna plača preveč. In ravno zaradi takšnih, kot je ona (in teh je ogroooomno) nastradajo vsi ostali pošteni garači. In dokler se ne bo naredil red na tem področju, ne bo nikoli drugače.....

In v imenu takšnih naj se mi, ki imamo nekaj več, odrečemo tistemu, kar smo prigarali..? Ma ne me basat. Vsak lahko doma "cinga nogo" in jamra.

Tisti, ki danes jamrajo, bodo jamrali tudi takrat, ko bodo imeli za 5o % višje plače. Ker samo čakajo.

Pa spet...ne posplošujem. So tudi takšni, ki garajo za mali denar, vendar se trudijo in nekaj kljub vsemu ustvarijo. Ampak takšni običajno ne jamrajo.

Seveda lahko vsak govori zgolj na osnovi tistega, kar ve in vidi.

V časopisih so velikokrat objavljene zgodbe revnih, vendar je veliko takšnih privlečenih za lase. Poznam en primer, ki je bil celo na TV. Njihova "revna" zgodba je bila najprej objavljena v časopisu, potem so naredili eno obsežno akcijo in zbrali denar, da so pet ali šestčlanski familiji zastonj zgradili hišo, ker niso imeli kje bit in še druge stvari so dobili itd.,itd. Potem pa objavijo prispevek na TV, kjer se "gospodar" hiše (butasti proletarec) pritožuje nad tem, kako so dimnik naredili drugje, kako je hiša slabo narejena, kako je bilo obljubljeno nekaj, pa niso dobili :xx!: On pa zdrav in krepak, rokavov pa ni zavihal.

Jaz načeloma pomagam samo tam, kjer je bolezen v familiji, sploh če so zboleli otroci ali edini hranitelj. Drugim ne. Če so zdravi, krepki in normalni...jim lahko ponudim delo pri nas doma. Vedno je za pokosit travo, prekopat vrt, obrezat drevesa,....pa nihče ne bo prišel. Kar poskusite. Ponudite jim delo, pa bodo iskali sto razlogov, zakaj ravno takrat ne morejo...

Pa še en primer ciganke, ki je trkala na moja vrata - malega otroka je vlekla s sabo in od hiše do hiše prosila za denar. Jaz pa nisem hotela dati denarja. Sem ji ponudila kruh in salamo, ona pa ..."ne, kruh imam, ja bi pare..." Pa ji rečem, da ji lahko ponudim tudi plačilo za delo, ki ga bo opravila pri meni, ona pa..."ne mogu, bole me noge..."

Ma ne me basat, no!!! NE DAM!!! :vragec:

Jst jih tud ogromno poznam ki bi lahko delal. Tam kjer živiva trenutno so skor vse ženske doma, pa se neki na invalidsko prpravljajo, al pa se vsak let enkrat spomnejo da mogoč bojo pa kej do zavoda šle, če bo kej primernega se našlo, če jo peleš tja. x:Dx

Pa faušija na višku, ker imava dva avta, sej jih itak nucama ko se v različne relacije furama kar daleč, je full the best polet kosit z ono kosilcno na laks da kamni odletujejo v avto tist k je doma, pol pa se norega delat, sej tak ne mormo povedat da bomo kosil, ko sta pa tak vzvišena. Pa da nimam bontona in to ko debila lenuharskega ne vidim, in ne pozdravim ko na balkonu gor stoji in me bulji dol ko se zmatrana al pa še z mislimi vnaprej al pa kej še v službi domu vrnem. Ko on mene zarad bontona ne, al kaj jst vem kje in kdaj in kdo je njega bontona učil. Pa časa mi je žal in ga nimam da bi pol popoldne se z njimi zapričavali in folk okoliški obirali. Kaj pa mene drugi brigajo. In kdo je prejšnji dan k njim na obisk prišel, pa kolk dolg so bli tam. xrolleyesx Ali ipak. Imajo tko kot majo.

Za one ki so trideset let delal v fabrikah in to težko, zdej mal pred penzijo, oz. še ne tak mal teh mi je žal.

Mushi

<{POST_SNAPBACK}>... So tudi takšni, ki garajo za mali denar, vendar se trudijo in nekaj kljub vsemu ustvarijo. Ampak takšni običajno ne jamrajo.

Seveda lahko vsak govori zgolj na osnovi tistega, kar ve in vidi.

Ja, moja mama ni nikol jamrala, ko je s skromno placo dve druzini pokonc spravljala in kolerabne juhe nismo jedli zaradi mode in image.a!

... potem so naredili eno obsežno akcijo in zbrali denar, da so pet ali šestčlanski familiji zastonj zgradili hišo, ker niso imeli kje bit in še druge stvari so dobili itd.,itd. Potem pa objavijo prispevek na TV, kjer se "gospodar" hiše (butasti proletarec) pritožuje nad tem, kako so dimnik naredili drugje, kako je hiša slabo narejena, kako je bilo obljubljeno nekaj, pa niso dobili :xx!: On pa zdrav in krepak, rokavov pa ni zavihal. ...

Natancno tole je slo meni v nos pri natancno temle primeru.

Moja sestra je sama z dvema otrokoma in ima dva psa in minimalno placo, dela honorarno, za vse zagrabi, hodita s tamalim na izlete, jahat, plavat, na morje gresta, nic jima ne manjka.

Torej od nikogar nic ne pricakuje ampak ce ji cash od joba ni dovolj, si ubode honorarno popoldansko delo. Z invalidnim otrokom!!

In ne stekam, zakaj ne morejo tudi drugi tako, mlajsi, z boljsimi pogoji in bolj zdravi oz. z zdravimi druzinskimi clani.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

MARSA,MUSHI,SATI- :palec: popolnoma prav imate,vendar zavedati se moramo ,da v vsakem žitu je plevel, tako ga je tudi v naši družbi!Tema je kako preživeti z minimalno plačo (seveda brez "FUŠOV",pomoči družbe,staršev itd)in preživeti z plačo ,ki jo delavec pošteno zasluži!!!Z DELOM NAMREČ!!!! :palec:

<{POST_SNAPBACK}>ja izgubljen, res.. itak vsepovsod v vsaki temi pol mal skrenemo in še okol mal napletemo.. glede minimalne, sem tko povedala. Bom tiho zdaj.  x;)x  x:Dx

:palec: :palec: mushi saj prav da povemo mišlenje tudi jaz se strinjam z vsem tem kar so-smo napisali tukaj (z večino)vendar odgovora še vedno nismo odkrili ,kaj spremeniti. :palec: Žal so med nami takšni ,ko pravijo:

TRAŽIM POSAO A BOGA MOLIM DA GA NE NAĐEM

NIKOLI ME NE MOREJO TAKO MALO PLAČATI KOT LAHKO JAZ MALO DELAM

pa tudi takšnih je ki pravijo DIŽI SE ZEMLJO DA SE LEGNEM

x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx :palec:

Ne vem, če je glih tako, da je povsod sama pšenica, le kje pa sem kakšen plevel... xrolleyesx

In mi ne bomo rešili tega primera, oz. to ni moja stvar. Če si jaz nogo zlomim, ali misliš, da se bo sosed angažiral zame? Ne bo se, ne. Sama se bom morala, ali pa bom mrknila. Enako je z njimi. Sami naj se trudijo....

Ampak bom še en primer povedala, čeprav praviš, da gremo ven iz teme...

V naši bližini živi štiričlanska familija. Ona delavka za 80 tisočakov, on dela na železnici, ne vem točno kaj, ampak več kot 2oo tisočakov ziher nimata na mesec...

Skoz jamrata, da nimata, skoz sta boga, gledata druge, ki imajo in bentijo čez državo. Vse v redu in prav. Plače so nizke, predvsem njena in to ni prav. Se strinjam.

Ampak, ona je pustila službo cvetličarke, kjer je dobila tudi 120 tisočakov na mesec samo zato, da se ji ne bi bilo treba vozit 4o km daleč (potne stroške je dobila povrnjene) in je sama sprejela službo za 80 tisočakov. Danes pa benti.

Vhodna vrata v hišo x!x vrag jemlje. Treba bi jih bilo zbrusit in prelakirat. Pa jih ne. Kavico pijeta po cele popoldneve in bentita, ker nimata denarja, da bi si kupila nova vrata.

Eh, brezveze.Žal je več plevela od pšenice, zato pa je tako, kot je. Ni krivo samo vodstvo podjetja, da je stanje takšno. Krivi so tudi ljudje, njihov odnos do dela, izkoriščanje bolniških, švinglanje. In smo v začaranem krogu.

In spet se pojavlja vprašanje: kaj lahko mi storimo? NIČ!!!

<{POST_SNAPBACK}>

<{POST_SNAPBACK}>Se strinjam. V bistvu se ljudje zelo razlikujemo po svojih ambicijah - eni rabijo več enega, drugi več drugega... Ni vse samo v plači - denarju.

Ni sicer res vse v denarju,vendar denar je nujen za preživetje ,to pozabljaš...

Ma ne pozabljam. Vem, da je denar plačilno sredstvo, ki je nujno za izmenjavo stvari, ki jih potrebujemo za preživetje. x:)x

Menim pa, da za preživetje ne rabimo glih toooliko denarja, kot se nekaterim zdi.

Naredimo približen izračun NUJNIH mesečnih življenskih stroškov za 4-člansko familjo - drugi pa me popravite, če bom kaj mimo pihnila:

- elektrika 8.000sit

- voda 4.000sit

- telefon 5.000sit

- hrana 60.000sit

- oblačila 7.000sit (mesečno seveda!, da ne bo kdo rekel, kaj lahko kupiš za 7.000sit - ni namreč potrebno vsak mesec kaj kupiti, če znaš pametno ravnati s stvarmi)

- ogrevanje 5.000sit (odvisno od podnebja - na obali porabimo manj x^x )

- dodatno zdr. zav. za 2 odrasla 9.000sit

- benzin (brez prevoza na delo, ker za to se itak dodatno dobi potne stroške!) 10.000sit

- amortizacija in registracija avtomobila (s 50% bonifikacijo, pa kak manjši avto!) 10.000sit

- RTV prispevek 2.700sit (zaokrožimo na 3.000sit)

- šolske storitve za 2 otroka z regresirano prehrano 6.000sit

- šolske knjige, zvezki za 2 otroka 6.000sit

Sem še kaj pozabila? :inocent: x?x

Če nisem dosti falila pri tem zgoraj, znašajo nujni mesečni stroški ene familje cca. 133.000sit/mesečno. Dve minimalni plači znašata 120.000sit, dva otroka iz take familje pa prejemata 48.000sit otroškega dodatka, kar je skupno 168.000sit mesečnih prihodkov. Torej družini lahko ostane vsak mesec 35.000sit prihranka, kar je letno 420.000sit. Ta znesek pa tudi zadostuje za kak nepredviden izdatek, kot je popravilo ali nakup novega pralnega stroja (kadar je to potrebno), ali dopust ali kaj takega... A ja, pa pozabila sem še na 2 regresa za letni dopust, ki jih prejmeta starša 1x letno! Koliko pa sploh znaša minimalni regres? (Menda nekaj čez 100.000sit, kar je skupno +preko 200.000sit letno)...

No, s kako najemnino za stanovanje v LJ ali KP, kjer so menda najemnine najvišje (cca. 300€ xrolleyesx ), bi bilo res malo težko. :sori:

<{POST_SNAPBACK}>Ma ne pozabljam. Vem, da je denar plačilno sredstvo, ki je nujno za izmenjavo stvari, ki jih potrebujemo za preživetje.  x:)x

Menim pa, da za preživetje ne rabimo glih toooliko denarja, kot se nekaterim zdi.

Naredimo približen izračun NUJNIH mesečnih življenskih stroškov za 4-člansko familjo - drugi pa me popravite, če bom kaj mimo pihnila:

- elektrika 8.000sit

- voda 4.000sit

- telefon 5.000sit

- hrana 60.000sit

- oblačila 7.000sit (mesečno seveda!, da ne bo kdo rekel, kaj lahko kupiš za 7.000sit - ni namreč potrebno vsak mesec kaj kupiti, če znaš pametno ravnati s stvarmi)

- ogrevanje 5.000sit (odvisno od podnebja - na obali porabimo manj  x^x )

- dodatno zdr. zav. za 2 odrasla 9.000sit

- benzin (brez prevoza na delo, ker za to se itak dodatno dobi potne stroške!) 10.000sit

- amortizacija in registracija avtomobila (s 50% bonifikacijo, pa kak manjši avto!) 10.000sit

- RTV prispevek 2.700sit (zaokrožimo na 3.000sit)

- šolske storitve za 2 otroka z regresirano prehrano 6.000sit

- šolske knjige, zvezki za 2 otroka 6.000sit

Sem še kaj pozabila?  :inocent:  x?x

Če nisem dosti falila pri tem zgoraj, znašajo nujni mesečni stroški ene familje cca. 133.000sit/mesečno. Dve minimalni plači znašata 120.000sit, dva otroka iz take familje pa prejemata 48.000sit otroškega dodatka, kar je skupno 168.000sit mesečnih prihodkov. Torej družini lahko ostane vsak mesec 35.000sit prihranka, kar je letno 420.000sit. Ta znesek pa tudi zadostuje za kak nepredviden izdatek, kot je popravilo ali nakup novega pralnega stroja (kadar je to potrebno), ali dopust ali kaj takega... A ja, pa pozabila sem še na 2 regresa za letni dopust, ki jih prejmeta starša 1x letno! Koliko pa sploh znaša minimalni regres? (Menda nekaj čez 100.000sit, kar je skupno +preko 200.000sit letno)...

No, s kako najemnino za stanovanje v LJ ali KP, kjer so menda najemnine najvišje (cca. 300€  xrolleyesx ), bi bilo res malo težko.  :sori:

x:Dx x:Dx pa še "fuš"ženske x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...