Skoči na vsebino

minimalne plače

izgubljen

Recommended Posts

Sati, to je totalen arbajt, raje nesem 200 LK-jev - to ti vse pove. 4 skatle po 50.

To ni samo znanje, jaz se tekoce in zanimivo pisem, imam osebni stil (tud nima vsakdo se znanja kar zraven za namecek se o zdravilnih zeliscih pa o kristalih itd.), nenazadnje imam pa tud reference, pismu... No in 8 ur je sam PISANJA nekak - v bistvu rabim dva dni (ce bi bilo optimalno, nikoli ni bilo, stepala po 3-5 tedensko za 5o dem, garasko delo, noro, vse pomesas, glava te boli, hoces pa dat dobr iz rok)... najprej da sve zracunam, mal ogledam vse skupaj, prvi look, pol pa pis pis pis.... ;)

Potem se se dobivat z njim, potem ga se kaj nazaj zanima, sprasuje, ko te ima se tam....

In ko pises, se zavedas, da si bo v roke jemal, si prebiral, cez 10 let mora isto solidno se mu zdeti kot tedaj ko dobi...

To je zelo odgovorno. Zame, ki to tako jemljem.

Ampak saj o tem pa govorimo.

Delaj pac dobro - po svojih najboljsih moceh - tako dela bojevnik. xyesx

... Ali aranziranje izlozb - o, fino, 200, 300 mark 'dobis'

halo, a ves kaksne stroske imam s tem in dva morava garati vec ur samo v izlozbi in se ure in ure predpriprav!

Pa stroske placam jaz, ce je to v NM (in ce se zaletim, kar sem se, nihce ne spedena, sama krijeva vse)... Ker si one- al pa twomenband

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

Ja sam se iztrosis - ce bi to, ne bi bilo LN in tudi LNF ne. ;)

ne mores vsega.

pa sem se odlocila, da raje prostovoljno dajem tisocim kot pa arbajt posameznemu - naj jih ima vec kaj od tega raje...

In je tako kot je.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>No, kroko, ti si se pa zadnje čase specializiral za trapaste komentarje.....

Absolutno me moti, če nekdo s poklicno šolo kot uslužbenec zasluži več kot jaz, absolutno. Če ti moram razložiti zakaj, je to žalostno....predvsem zate.  x;)x Lahko pa ti, če bom utegnil......in ne gre le za osebne razloge, sam to bo zate mogoče že preveč.  x;)x

To da me moti, da nekdo zasluži več kot jaz je tvoja izmišljotina, očitno imaš bleme. Mene to sploh ne moti, dost bolj kot moja domnevna na tvojem zelniku zrastla zavist, ki je pri meni ni, je slovenceljsko tvoje razmišljanje, ki je povsem mimo in ob tako razmišljujočih bomo še dolgo tu kjer smo.  x;)x

Glede moje specializacije, hvala, hvala.Taksnih nezaljivih komplimentov sem vedno vesel x;)x

Glede druge izjave, ceprav me ze vnaprej pomilujes, bi vseeno prosil za razlago.

Res me zanima.

Glede tretje izjave-a ni v nasprotju z drugo ali je samo deloma ?

x:Dx ...se vidi. x;)x :palec:

A to ti ni jasno zakaj sem proti, da nek uslužbenec s poklicno al srednjo šolo zasluži mal manj, isto ali celo več kot jaz?

- zato ker sem 5-7 let svojega življenja posvetil študiju v času, ko je on že pridobival dohodke, jaz pa v nekem smislu "životaril" in si še ničesar ustvaril

- zato ker prevzemam praviloma veliko večjo odgovornost kot on

- zato ker praviloma veliko več znam kot on

- zato ker praviloma opravljam veliko bolj odgovorno in stresno delo kot on

- zato, ker je prihodnost v znanju in ne v fizičarjenju

- zato ker lahko s svojim prispevkom v eni uri prislužim ali izgubim več denarja podjetju kot on v enem mesecu (minimum)

- zato ker moje neuspešno delo lahko pomeni tudi konec njegovega dela

...in še veliko faktov, to so ti k so mi zdej prvo padli na pamet..... x;)x

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

ena zgodbica...

druga od treh otrok, prva se šola naprej za medicinsko sestro, tretji otrok, sin, ta bo mehanik, za drugo dečvo ni denarja za šolanje... pri petnajstih gre v Nemčijo za služkinjo. Bo lahko denar domov pošiljala, vendar je komaj OŠ končala... pozabili da je v 7 razredu preživela v zdravilišču tuberkolozo... do 7 razreda bila odlična učenka. V Nemčiji jo skoraj ugrabili, 15 letna deklica...

pride nazaj domov, ker ni denarja, ker se dva otroka šolata, jo pošljejo v najbližnjo tovarno delat... ponižano, razočarano... tam spozna fanta. Pri 18 letih prvič postane mamica, dobra mamica, vendar zmedena... želi si več, ne zmore, ni denarja, takrat ni dodatnega izobraževanja... vsa leta je pridna delavka... delo pusti na njej posledice. Danes ne more raztegniti dense dlani, čaka na inv. upokojitev, želi si delati, želi zaslužiti za svojo družino, želi pomagati hčerkam in vnukinji - moja mami... minimalna plača? Dela - ja zasluženo dobi minimalca, si zasluži inv. upokojitev - ja, ker ni sama kriva da operacija ni uspela... je delavna, uf bolj delavnega človeka nisem spoznala. Poleg službe še delo na kmetiji, ki sploh ni naša, temveč od stare mame...in veliko je podobnih zgodb...

ni vse črno in ne vse belo

No, sam sem že povedal o tem vse kar menim. Minimalne plače za pošteno delo in polni delovni čas so pri nas preminimalne. Maksimalne pa premaksimalne. So pa tiste prve odraz gospodarskega stanja pri nas po eni strani in pišmevuhovskega odnosa do teh delavcev po drugi strani.

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

V tem sistemu je vse mogoce.

-----------

<{POST_SNAPBACK}>x:Dx ...se vidi.  x;)x  :palec:

A to ti ni jasno zakaj sem proti, da nek uslužbenec s poklicno al srednjo šolo zasluži mal manj, isto ali celo več kot jaz?

- zato ker sem 5-7 let svojega življenja posvetil študiju v času, ko je on že pridobival dohodke, jaz pa v nekem smislu "životaril" in si še ničesar ustvaril

- zato ker prevzemam praviloma veliko večjo odgovornost kot on

- zato ker praviloma veliko več znam kot on

- zato ker praviloma opravljam veliko bolj odgovorno in stresno delo kot on

- zato, ker je prihodnost v znanju in ne v fizičarjenju

- zato ker lahko s svojim prispevkom v eni uri prislužim ali izgubim več denarja podjetju kot on v enem mesecu (minimum)

- zato ker moje neuspešno delo lahko pomeni tudi konec njegovega dela

...in še veliko faktov, to so ti k so mi zdej prvo padli na pamet..... x;)x

Zlo strinjam! :palec:

Kajti vsi morajo delati; pac nekdo je sposoben cesa, nekdo drugega.

Prav tako lahko veliko energije spusti skozi sebe delavec ali direktor; ali oba 0, ce o ne delata. Nekdo bolj umske, nekdo bolj fizicne. Konec koncev tudi snazilka lahko z mentalom cisti prostor! Prinasa energije miru, harmonije, etc v prostor.

Le da so te zadeve iz vidika enega direktorja morda nezamisljive in zato tudi manj cenjene.

Dokler se ljudje ne bodo zavedali, da tisti ki je direktor, ni vec kakor tisti, ki je delavec bo se dolgo tako kot je. Tudi direktor ne bi mogel biti direktor, ce ne bi blo snazilke, ki bi mu pocistila pisarno, da bo lahko delal v cistem ali sprejel kaksno stranko. Prav tako sem mora v sluzbo peljati snazilka, kakor direktor. Zakaj bi se direktor vozil s porshejem, snazilka pa z avtobusom??

Zakaj direktor lahko spi 1/2 dlje in gre na zajtrk v restavracijo; ko mora snazilka vstati 1/2 ure prej, da si naredi zajtrk. Zakaj direktor je 5 vrst sadja, kavo, caj, mleko, rogljice, etc.. snazilka pa le kos kruha, mleko in med, ce ga ima?

Tudi res, da je direktor studiral, snazilka pa ne; toda v tistem casu je se vedno delala dela, ki so bila malo placana; direktor pa sedaj zasluzi recimo v 1ali 3 mesecih toliko kolikor snezilka celo leto, ki se vsak dan sprehaja med direktorjevim scanjem :xx!:

In res, razlike v placah so definitivno prevelike!

Pa cetudi je oni studiral, pakaj! kaj pa je; saj se je sam tako odlocil; ce je sposoben je to darilo, da lahko opravlja tisto kar mu bolj lezi, tako kot enemu, da se odloca za druge in drugemu da za njim pocisti.

Vcasih so tisti ki so studirali se vedno 10x manj iznajdljivi ali nesopobni opravljat svoje delo kakor neizobrazeni in inteligentni.

---------------

<{POST_SNAPBACK}>No, sam sem že povedal o tem vse kar menim. Minimalne plače za pošteno delo in polni delovni čas so pri nas preminimalne. Maksimalne pa premaksimalne. So pa tiste prve odraz gospodarskega stanja pri nas po eni strani in pišmevuhovskega odnosa do teh delavcev po drugi strani.

Se je razvlekla tale razprava, o bolj in manj izobrazenih in odvisnosti njihovih plac od tega. In o njihovi "moralnosti".

Manj izobrazeni pac ne smejo imeti visje place kot bolj izobrazeni.Ni eticno ali kako ?

V Ameriki je gotovo kak "burekar", ki v svoji burekarnici zasluzi vec denarja mesecno kot vrhovni sodnik.Pa gre to komu v nos ? Kje pa.

To je KAPITALIZEM !!! x:px

Pri nas smo ga tudi hoteli.Pa ga imamo.

In vi..vi bi hoteli zase (za druge ne, jasno) najboljse iz obeh svetov. Hehe x:Dx

Potem se pa meni ocita, da sem zavisten....to bo, ja x;)x (jasno, cisto sem ze zelen od zavisti...se na svoji ikoni x:Dx )

TAmara :palec: Saj mi je bilo jasno, da si naredila izračun za Primorsko.

In kurilno olje je postalo dražje ogrevalno sredstvo. Najcenejša so spet drva.

Torej - za 11m3 (bukovih, celuloznih - to je - z ogromnimi debli in grčami) smo dali 90.000 sit. Dela ne štejemo.

Moja starša sta po novem dala za 11m3 bukovih drv(lepih, gladkih) 123.000 sit.

Za zimo(v naših krajih) potrebuješ minimalno 2000 l. olja. tj - 240,000sit..če si priden. In definitivno nimaš 20.stopinj v hiši.

Mi, kateri kurimo na drva imamo pač več. SEveda je bila zato tudi lani investicija večja - takšna peč stane 270.000 sit, samo na olje pa 100.000.....toliko pač o kurjavi...kamina še vedno nimam sezidanega x:Ix

Aja..pa nimam minimalca. Niti moj. V bistvu kar dobro zasluživa..on vsaj...

Sem pa skusila v lajfu marsikaj. Totalno revščino - in se fino imela..ker sem bila zdrava in pač strelec po horoskopu(enkrat bo ziher boljše x;)x )

Čeprav poznam kar nekaj folka, ki fino uživajo doma. Kaj bi hodili v službo, saj se ne splača(sociala krije..)in ohoho, ki marsikaj delajo..recimo tudi s faksom v klavnici - ker ne dobijo služb. Toliko o lenobi.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

<{POST_SNAPBACK}>Jaz tud  :palec: Ko grem k avtomehaniku al vulkanizerju in mi uro dela polkvalificiranega delavca ob menjavi olja al gum in centriranju zaračuna med 3,5 in 4 jurje mi pade mrak na oči :o|o: ........človek z osmo stopnje izobrazbe pa na velik delovnih mestih zna zaslužit tud sam kaka 2 jurčka na uro, če. Kje je tu logika....... :xx!:  :xx!:

Hja, sam razlika je v tem, da tisti z osmo stopnjo izobrazbe zasluži (dobi v roke) 2 jurja na uro, tistemu polkvalificiranemu delavcu pa ostane od 4-ih jurjev mogoče 500 sit na uro, ko poplača vse stroške dela (najemnino za delavnico, vzdrževanje delavnice, elektriko, vodo, pralni prašek za delovno obleko, računovodstvo, davke, prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevke za zdravstveno zavarovanje, članarino obrtni zbornici, bolniško do 30 dni odsotnosti z dela, regres za dopust, potne stroške za prevoz na delo, ...itd.).

Ljudje radi mešate svoj bruto ali celo neto zaslužek na uro s ceno ure obrtnika, kar pa niti približno ni isto. Izračunaj, koliko je cena 1 ure tvojega dela, če prišteješ vse stroške tvojega dela. Za primerjavo ti lahko povem, da cena 1 ure dela tistega, ki zasluži neto 250.000 sit na mesec, je 12.000 sit/h (to je primer mojega brata, ki ima 3 diplome s treh različnih fakultet). Torej 12 jurjev, ne pa 2 ali 4 jurje na uro.

Pokliči programerja za računalnik, pa boš videl, koliko ti bo računal na uro. Pol ga pa še vprašaj, kolikšen je njegov neto OD. x;)x

<{POST_SNAPBACK}>Zlo strinjam!  :palec:

Kajti vsi morajo delati; pac nekdo je sposoben cesa, nekdo drugega.

Prav tako lahko veliko energije spusti skozi sebe delavec ali direktor; ali oba 0, ce o ne delata. Nekdo bolj umske, nekdo bolj fizicne. Konec koncev tudi snazilka lahko z mentalom cisti prostor! Prinasa energije miru, harmonije, etc v prostor.

Le da so te zadeve iz vidika enega direktorja morda nezamisljive in zato tudi manj cenjene.

Dokler se ljudje ne bodo zavedali, da tisti ki je direktor, ni vec kakor tisti, ki je delavec bo se dolgo tako kot je. Tudi direktor ne bi mogel biti direktor, ce ne bi blo snazilke, ki bi mu pocistila pisarno, da bo lahko delal v cistem ali sprejel kaksno stranko. Prav tako sem mora v sluzbo peljati snazilka, kakor direktor. Zakaj bi se direktor vozil s porshejem, snazilka pa z avtobusom??

Zakaj direktor lahko spi 1/2 dlje in gre na zajtrk v restavracijo; ko mora snazilka vstati 1/2 ure prej, da si naredi zajtrk. Zakaj direktor je 5 vrst sadja, kavo, caj, mleko, rogljice, etc.. snazilka pa le kos kruha, mleko in med, ce ga ima?

Tudi res, da je direktor studiral, snazilka pa ne; toda v tistem casu je se vedno delala dela, ki so bila malo placana; direktor pa sedaj zasluzi recimo v 1ali 3 mesecih toliko kolikor snezilka celo leto, ki se vsak dan sprehaja med direktorjevim scanjem  :xx!:

In res, razlike v placah so definitivno prevelike!

Pa cetudi je oni studiral, pakaj! kaj pa je; saj se je sam tako odlocil; ce je sposoben je to darilo, da lahko opravlja tisto kar mu bolj lezi, tako kot enemu, da se odloca za druge in drugemu da za njim pocisti.

Vcasih so tisti ki so studirali se vedno 10x manj iznajdljivi ali nesopobni opravljat svoje delo kakor neizobrazeni in inteligentni.

---------------

:palec: :palec: x:Dx :palec: :palec:

<{POST_SNAPBACK}>

Mick, tole ne leti nate..sem samo izluščila tvoj citat..ker sem razmišljala o študiju...

vsi mi...ki smo študirali, velikokrat omenimo, kako smo " zapravili" leta, ko bi lahko delali in zaslužili... :o|o:

če se jaz spomnim svojih študentskih let...vem, da je bilo to na nek način naj odbobje mojga lajfa...počeli smo tisto, kar nas veseli...in živeli precej neobremenjeno, čeprav brez keša...

po drugi strani pa so tisti, ki so danes na minimalcu..šli delat takoj po osnovni šoli...s tem prevzeli skrbi, ki so bile drugačne od naših...in ne morem sprejeti obdobje študija kot žrtvovanje, pač pa kot privilegij...ki so nam ga med drugim omogočili tudi tisti, ki so plačevali prispevke...da smo mi lahko študirali...

ne poznam točne cifre...sem jo pozabila....morda jo pozna kdo drug...koliko stane v bistvu leto študija...vem pa, da so cifre.. :eek: :eek:

in kaj le so si lahko v tem času ustvarili... x?x ...z minimalci bolj malo... :o|o: ..in na tem so ostali...zato pa še enkrat....jaz sem privilegirana, ker mi je bilo omogočeno...da se izobražujem, da ima moj lajf drugačno kvaliteto...da lahko odločam o pomembnejših vprašanjih kot ..bomo danes jedli repo al zelje...in zato je prav, da danes omogočamo s svojimi prispevki, ki so višji...socialni transfer...

tamara, vedno mi ej všeč tvoj racionalni pristop... :palec: ...in thx, da si razgalila tiste neverjetne urne postavke...včasih res vidimo samo tisto, kar je najbolj očitno...torej urna tarifa...pozabljamo pa, kaj vse se za tem skriva...

Astra

Per aspera ad astra

Astra, tudi ti si dobro napisala tole xupx (na prejšnji strani)..., da je študij privilegij. :palec:

Sem se že včeraj hotela dotakniti tudi tega (razmišljam enako kot ti), ampak nisem našla pravih besed za obrazložit...

Tudi jaz ne poznam točne cifre, koliko stane en študij, vem pa, da ogromno, in mi je tudi jasno, da gre to iz prispevkov zaposlenih. Zato mi kar malo slabo rata, ko vidim ta napuh med nekaterimi izobraženimi ljudmi. :xx!: Da ne rečem še, kako malo znanja nekateri potegnejo iz študija! Šteje pa samo doploma, s katero se ponašajo.

Pa ne govorim to za vse, da me ne bo kdo slabo razumel. Tisti, ki so inteligentni in izobraženi, tudi veliko znajo.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...