Skoči na vsebino

Siri


Recommended Posts

  • Komentarji 181
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Najbolj aktivni v tej temi

Razlika med Parmigianom Reggianom in grano Padano je, da je slednji -slab ponaredek prvega, je bolj suh, se sicer boljše riba, vendar pa to ni primarni namen parmezana, ki mora biti bolj masten, predvsem pa sočen sir.

 

Tu je nekaj podatkov o originalnemu Parmigianu-Reggianu, ki obstaja že 800 let, zaščiten pa je od leta 1934, že 70 let x^x ;

 

270.000 krav, ki proizvajajo mleko za Parmigiano-Reggiano

5.480 kmetij, na katerih se proizvede količina mleka za parmezan (leto 2004)

512 proizvajalcev Parmigiana-Reggiana (leto 2004)

16 litrov mleka za 1kg Parmigiana-Reggiana

600 litrov mleka potrebnih za eno formo

38 kg-povprečna teza ene forme Parmigiana-Reggiana

12 mesecev povprečno zorjenje (najmanj)

20-24 mesecev srednje zorjenje

2.900.000 število form proizvedenih v letu 2004

 

Tu je pa še link:Parmezan

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:palec: xokx Thanx Ruby, to mi je vsec pri tebi :palec: x^x, pa tud sploh mi je tukaj to vsec - prec vse izves, vsi vse vemo skupaj... x;)x xyesx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

mmmm kakšna fajn tema... drugače sicer nisem ne vem kakšna ljubiteljica sira (ga mam rada, ampak nisem pa nora nanga), ampak po prebiranju teh strani... se ti pa res začnejo sline cedit. k neham s sadjem in luno... sirrrrr x:px x:px
spet se mi je na bolš poslabšal
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Morala sem pokukat na temo.Ruby je napisala kateri parmezan JA, kateri pa NE...tako, listek je že v denarnici, da bom v trgovini vedela izbrat...

Povprašala sem tudi za sir maxi( tisti v rdečem vosku)..izdelovala ga je mariborska mlekarna...zakaj ga že nekaj časa ne, v trgovini ne vedo....

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hm, Lj mlekarne so prevzele že leta 2000 Mb mlekarne in slednje so postale- Obrat Maribor.

Da bi posodobili proizvodnjo,.......v glavnem, so ukinili proizvodnjo 55 izdelkov.

Bojim se, da je odpadel tudi naš čuveni maksi desertni sir :o|o: :sori: xrolleyesx .

Baje so vložili silne denarje in upe v proizvodnjo mozzarelle xrolleyesx

Čeprav en mastni poltrdi sir z imenom maksi pa imajo, samo to ni to.

 

:vragec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ruby, grem jutri v poizvedbo za Maxi desertom. Mmmm jaz ga imam tudi rada. Pa ni tako dolgo nazaj, ko sem ga še videla.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

 

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jst mam pa rada sir s kumino.

 

Noro dobr!

 

Pa klasika sir z orehi. Ta je tut fajn. Drgač so mi pa vsi siri dobri, razen nizkokaloričnih (=žaganje). Aja, pa mazljivih tut ne maram (razen Kiri-ja).

Plesnivi=njami, njami.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>škripavac delajo doma pri noni in včasih ga prinese, ko pride na obisk. mmmmm najboljši sir! :yumy:

 

 

Hm, pri noni? Tole je pa morebiti iz mojega konca x8Dx

Diana, a tvoja nona te dobrote tudi kaj proda?

ZELOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO zainteresirana za škripavec x:px x:px x:px

Koprnim že več let po škripavcu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ruby, pozanimala sem se pri najboljsem sosedu in nimajo Maxi deserta :V: bem mu ....ne štekam, ša vsi smo ga radi imeli.

 

Mogoče kako protestno noto poslati na mariborske mlekarne.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

 

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

O hvala moja Cosmica,

 

bom morala jaz postati Čobanica xrolleyesx , pa začeti izdelovati maxi desertni sir in škripavec! :vragec:

 

Za kaj se gre? :xx!: A se kdo otepa zaslužka ali kaj? :xx!: :vragec: :xx!:

 

P.s. A nisi šla danes na šoping h Purgerjem? x8Dx :inocent:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Žal ne :sori:

Sir škripavec je dimljen in kolikor se spomnem -ali v obliki kepe ali pa štručke. Je prekomasten trd sir izrazitega, močnega okusa. Sirovo maso zavijejo kot rolco. Zato pri rezanju opazimo reliefni vzorec, ki brez problemov razpade, tako da rezine niso cele ,

Kje ga dobiti?

Morda pa Diana pozna še kakšno ime za škripavec.

Glede na to, da ga izdeluje njena nona, predpostavljam, da je to nekje na Primorskem.

Jz sem vedela, da je to bolj Dolenjska zadeva, pa tudi v hr Ogulinu ga nekateri kmetje še vedno (a redko) izdelujejo.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sem malo iskala po googlu in ker škripavca ne najde, sem napisala škripavac :o|o: in ga lepo našla na hrvaškem xrolleyesx . Okolica Reke, se pravi nad Kvarnerjem, pa v Liki...

 

Če se bo tata Velikan pozdravil do nedelje, jo mahnemo na izlet v Bribir x^x

Tam je ena gostionica x:Dx Vrba in ga imajo! x:px Bom za vsak slučaj telefonirala tja, če slučajno niso brez!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...