Skoči na vsebino

Siri


Recommended Posts

hmmm, sem precej brez predsodkov, tudi shizim na razlicne okuse in vse...

sam... sir s crvi mi pa ni glih...

Se pri tequilli imam pomisleke.. :P ;)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 181
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Najbolj aktivni v tej temi

<{POST_SNAPBACK}>mushi, to so kvarglji...zanimiv sir, čeprav ga ne bi jedla glih vsak dan...še malo miga.. x;)x

Astra

Enkrat sta starša iz Francije prinesla ene plesnive sire (naši so po teh merilih hostije brez okusa), tudi pod razno se ne morem spomniti, če sem ga poskusil, zagotovo pa se spomnim, da nam je hladilnik smrdel še teden dni po tistem, čeprav so bili sirčki notri samo kak dan. Okusi so si različni.

 

Ko smo ravno pri naših sirih - staranih sirih itd. noben naš sir ni kaj prida staran. (ali zrel). Moj izbor je od naših sirov običajno ljutomerski ementalec, laščan (če ni preveč kašast in premalo zrel), kranjska Gauda, prija Šmarski rok 25%, nemških ne kupujem, Matajur (bolj svež) in Tolminc, pa Nanoški, bolj svež Zdravo življenje... čez mejo si včasih kupim Asiago (svežega) Montasio najmanj 60 dni ( tudi tu ni vseeno, katera latteria je) pa kakšen Dobiaco ali kak drug sir z onega konca, od Invernizzi Gorgonzolo ali celo z maskarponejem (krasno mazljivo, topljivo v ustih), tudi Latterie Carsiche imajo dovolj dober tak duo

 

Izbira sira je vedno stvar trenutnega razpoloženja.

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ruby in ostali lunatki!

Mali desertni sirček v rdečem vosku je Mariborska mlekarna prenehala izdelovati pred približno petimi leti.Za izdelavo tega sira je bilo potrebno veliko ročnega dela, kar je podražilo proizvodnjo in jasno s tem tudi ceno.Prodaja ni bila dovolj visoka in zato so ga prenehali izdelovati.Se pa menda nekje na štajerskem neka manjša mlekarna pripravlja na izdelavo takih "butičnih" vrst sira.Če bo tudi ta sirček uvrščen v proizvodnjo , danes žal nisem izvedela, ker je bil direktor"za sire" nedosegljiv.No, pa jutri poskusimo...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

bravo enja! Zanimive informacije.. kakšno nostalgijo imamo, prav res me je zjutraj zagrabila.. xrolleyesx

tina ti veš mogoče pr tortilijah kako nrdijo oz. kaj je v tistem jogurtnem prelivu, ki ga zraven dobiš?

Mushi
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>bravo enja! Zanimive informacije.. kakšno nostalgijo imamo, prav res me je zjutraj zagrabila.. xrolleyesx

tina ti veš mogoče pr tortilijah kako nrdijo oz. kaj je v tistem jogurtnem prelivu, ki ga zraven dobiš?

Hmm... zraven tortilj je možno dobiti ogromno omak, vendar sem seznanjena le s tisto s paradižnikom in z nachosom... Mislim da jogurtove omakice še nisem poskusila...

Scio mi nihil scire
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

No, danes uspela dobiti tudi "direktorja za sire"( ime priimek in telefon bom skrbno shranila).Najprej me je "zaslišal", kje sem dobila njegov telefon xDDx , v čigavem imenu sprašujem( kot fizična oseba ali kako drugače).Ko sem povedala, da me stvar zanima samo kot fizično osebo, je že skoraj prekinil pogovor, češ, da se mu mudi...šele na mojo pripombo, da bom njegov odgovor objavila na "nekem forumu" na internetu, se je toliko omehčal, da je povedal, da tega "famoznega" sira nimajo v kratkoročnih planih proizvodnje...Dozdeva se mi, da bi ta "gospod" zaslužil klic energične Ruby xDDx

Ker se že dva dni ukvarjam z mlekom in mlekarnami pa še tole....Za izdelavo alpskega mleka ni potrebna zelo kvalitetna surovina, zato LM tako mleko uvažajo iz Češke, kvalitetno gorenjsko mleko pa preprodajajo v Italijo.Pametni Italijani že vedo, da lahko samo iz kvalitetne surovine izdelajo kvaliteten sir.Pa je tudi vrlim gorenjcem "potegnilo", da konec koncev lahko sami direktno izvažajo mleko in s tem več zaslužijo...Torej; na zdravje slovenci, z češkim alpskim mlekom!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Opala, jackica, to si pa dobr se zmenila, pa celo rekla si, da bos objavila, bravo!! :palec:

naj vidijo, da je *sirsi* interes! :palec: :palec:

Pridna, svaka cast! :palec:

 

A daj, kaj pa je tistole tamle na koncu... :eek: :o|o:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Opala, jackica, to si pa dobr se zmenila, pa celo rekla si, da bos objavila, bravo!! :palec:

naj vidijo, da je *sirsi* interes! :palec: :palec:

Pridna, svaka cast! :palec:

 

A daj, kaj pa je tistole tamle na koncu... :eek: :o|o:

Hej Marsa, veš koliko oseb sem povprašala na to temo, pa vsi res zelo prijazni...celo razlagali postopek izdelave.....edino tale tip na koncu...deloval prestrašeno....malce nesramno......šele "grožnja"da bom odgovor objavila tule, ga je malo omehčala...

Tisto na koncu? Enostavno rečeno 1.februarja gorenjci začno prodajat svoje mleko Italijanom.....Slovenci pa bomo še naprej pili češko mleko...benti, se mi zdi, da bom začela ovsene kosmiče mešat s pivom xDDx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

pa kaj to je Alpsko mleko Ljubljanskih mlekarn, al ma Gorenjska ml. tud kakšno trajno mleko izdelek? Sicer pa Alpsko se ve, da ni tolk kvalitetno, ni treba da je, ker s sterilizacijo uničijo vse kar je slabega in dobrega, pa dodajo "dodatke". Sam ga je pa najbolj easy met doma, dolg zdrži.. kaj bomo pa s tolk skute doma, ko skoz in skoz ga ne piješ, pol ko bi ga bi bil pa že preč.. xrolleyesx
Mushi
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Hej Marsa, veš koliko oseb sem povprašala na to temo, pa vsi res zelo prijazni...celo razlagali postopek izdelave.....edino tale tip na koncu...deloval prestrašeno....malce nesramno......šele "grožnja"da bom odgovor objavila tule, ga je malo omehčala...

Tisto na koncu? Enostavno rečeno 1.februarja gorenjci začno prodajat svoje mleko Italijanom.....Slovenci pa bomo še naprej pili češko mleko...benti, se mi zdi, da bom začela ovsene kosmiče mešat s pivom xDDx

Ja, eni so zelo skrivnostni.

Jaz tud vedno kaj 'zaslisujem' (x;)x), pa tud vidim tole vse....

 

Tole se mi pa tok trapast zdi, da sploh nimam besed... tole o italijanih in temle... :|||

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

tole je pa čista ekonomska računica...

kdo več plača.. in obratno kje se cenej dobi, da se pol več zasluž, ko prodaš..

ampak pol naj pa sledljivost dajo pa napišejo vsebuje mleko iz češke tolk in tolk deleža v celotnem mleku x:Dx x:Dx x:Dx

sej se je vedno svinjarija delala.. in dost teh stvari se je dogajal pa se še bo.. pa neki naravno in 100% to kr pozabte, kjer to piše se še najbolj lažejo..

So mel biovinogradniki srečanje.. pa so se menil.. pa pravi eden da je samo 4-krat škropil, pa pravi pol mu eden, da je on lahko samo tolkrat, ko ma pa sosed tud vinograd zraven, pa je še njegovo odneslo k temu, drugač bi tako večkrat moral..

Pa meso in te stvari, pozabte, da se bo vedl da je 100% krava iz Slovenije.. ampak tko zdej je, pa se bomo mogli sprijaznit.. al pa doma kmetije met, al pa vegi ratat, ma pol šele enga genetskega sranja zaužiješ (soja). xrolleyesx

Mushi
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Enja, :palec: xsrcx

 

Hvala, ker si se za vse nas desertnomaksisiroljubke tako kvalitetno angažirala! :palec:

Novice žal niso kaj prida spodbudne, ne preostane nam drugega, da dočakamo tole skorajšnjo butično ponudbo xrolleyesx .

 

Aja, :vragec: , če fizično osebo, se pravi potrošnika zanima kaj o proizvodu, se ga lahko kar na hitro odj. ???? :O: :vragec:

Strašno je to, da je treba vedno kaj zagroziti, da bi v končni fazi dobil inf. o tem, za kar je neki pepček plačan :V:

 

Edino podatek, da ga že 5 let ne delajo več, me pa malo bega :eek: :eek:

Namreč, marca bo pet let odkar živim v tem stanovanju in spomnem se, da ko sem doterala zadeve okoli selitve, rihtanja in prenavljanja do konca- sem naredila en likof za najbližnje. In na posebno željo moje prijateljice Italijanke, sem kupila tudi maksi sir. In z njegovim voskom umazala for ever :vragec: krasen prt, ki sem si ga omislila prav za to priložnost! :o|o:

 

Pa tudi naša Cosmica ga je še nedavno uočila nekje :eek:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ruby: tudi sama sem v trgovinah opazila zelo podoben izdelek kot je bil ta desertni sirček...vendar je žal nekaj iz uvoza in druga vrsta sira...samo oblika je enaka.Res se nisem poglabljala v detajle..lahko ga ne izdelujejo 5 ali pa 3 leta...mene je bolj zanimalo, zakaj ga ne..in če ga mislijo ponovno začet izdelovat...

So me pa danes v trgovini pritegnili ravioli s petimi vrstami sira...hmmmm...po branju deklaracije me je pa kar nekako minilo, da bi stvar kupila....kot bi brala kemično analizo iz laboratorija...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 6 months later...
<{POST_SNAPBACK}>sem se spomnila na tole temo... zadnjič kupila burrato (a sm prov napisala :inocent: )... je zmanjkalo v trenutku :yumy:

 

Si napisala vse točno, vključno z efektom. x;)x x:px

Specialiteta iz Apulije. Gre za posebno obdelano mozzarello, najboljše kvalitete,ki ima v svoji sredici kislo smetano x:px , kupiš jo v lično s porovimi listi povezanem žakeljčku.

 

Veš kako se servira? 5 minut, preden jo postaviš na krožnik, jo skupaj z vrečko, da se ne zmoči-potunkaš v vročo (ne vrelo!) vodo.

Tako ubiješ mrzloto iz hladilnika in burrata (v prevodu -maslen sir, il burro- maslo) razvije svoje arome in božanski okus.

x^x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

O, hvala, Ruby72, za dodatna pojasnila xsrcx ... sam mi je res noro dobra x:px

ja, točno tako je bila pakirana... aja, porovi listi so tisto... sem si belila glavo, katera eksotična zel bi to lahko bila x:o)x

Naslednjič bom naredila po tvojem nasvetu (vroča voda in to), čeprav je bila super tudi brez tega x:Xx

ポローナ

 

 

Pikapolonica (my blog)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 weeks later...

V nedeljo je ob polnoči prišel na obisk dragi prijatelj iz Beograda :eek: :bomb: :madpro: :wOOt: :sniky:

 

Prišel je s minibusom, pa so zaradi hude prometne na Hrvaškem šli preko Rijeke..., jaz pa z zobotrebci podprtimi vekami in z župo z rezanci čakala gosta :o|o:

 

Ampak :wOOt: se mi je povsem odkupil, ker mi je prinesel kar nekaj krasnih belih sirov in užiški kajmak x:px x^x

 

Sjeničkega (na meji med južno Srbijo in Črnogoro), ki je ultramasten sir (70%), izrazito močnega okusa, krasen za zamešat v polento x:px

 

Potem enega belega, ne ve imena, 's kojeg je bio obran kajmak' za pite in gibanice. Še zmeraj nič lahek sir, vendar neprimerno bolj jedljiv od prvega

 

Somborsko feto, ki je res odlična, meni osebno bolj všeč kot originalna grška.

Za na solate, ponudimo kot predjed, posuta sladko papriko in tostom

 

O kajmaku pa .... x:px , osebno imam najrajši 'prevreo', pa tak kar nekaj zorjen x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Včasih so delali fantastičen grojer :vragec: , sedaj pa ne več! xnckrivx

 

Poleg belih sirov, ki so 100% domena kmetov, pa kdor ima čas lazit na tržnico... xrolleyesx :sori:

 

...premorejo še ene ogabne trde in poltrde sire-radirke :xx!: x:Dx , pod skupnim imenom kačkavalj :eek: :xx!:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...
Ko za ostale skuham špagete bolonez, si zase naredim tole omako: 1dcl sladke smetane segrevam( stvar ne sme zavret!) v njo dam koščke gorgonzole in naribanega parmezana..ko se sir stopi, prelijem čez špagete...

 

Tudi meni ena ljubših variant - testenine ali pa njokci obliti s temle :yumy:

 

 

ementalec mi je dober vrhniški
x:px x:Dx :vragec: x:Dx

 

Sem se spomnila ene prigode. V oni mali trgovinici, kjer sem delala, je naš še bil malo pogolten in enkrat je dobil vrhniški Ementaler po odlični ceni, samo problem je bila količina. Da je dobil tako fajn ceno je moral vzeti 3 velike hladilnike takšnega sira za eno malo trgovinico :wOOt: . Ampak smo uredile zadevo. Ko je rpišel sir je izgledal tako neprivlačno, bledolično. Pa sva z eno sodelavko, primorskih korenin - zato se jasno spozna na biznis x;)x , dali sir zoret x:Dx . kar je pomenilo, da sva dali poleg hladilnika, ki spodaj piha topel zrak sir, vakumsko pakiran. Tako da sanitarno ta postopek ni bil oporečen x:Dx . In je sirček res dozorel bolj, postal malo bolj rumen, pa luknje so se povečale. Potem sva ga razrezali, spakirali v folijo za živila in prodali za med x;)x . Vse tri hladilnike smo po dodatnem zorenju brez težav prodali. x:px .

 

Jaz imam tudi rada sire. Mozzarella x:px - jo pojem kot jaboljko, ta prvo , pa eni Glabani al Galbaninni al nekaj v tem stilu, neki topljeni sirčki, odlični, čist drugačni kot kake Zdenke al pa kej podobnega. x;)x . Sicer je Masdamer tudi odličen ,za moj okus.

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...