Skoči na vsebino

Avtorski honorarji

Marsa

Recommended Posts

<{POST_SNAPBACK}>A nikjer pa ni nobenega obrazca za izracun (na tistem sajtu ga nisem nasla), kot je bilo na eni strani, morda mojdenar com... pa si sam odtipkal cifro, pa se ti je vse izracunalo... ? :irs:

** Ja, je v pdf-ju primer na tem sajtu, ki si podal, se 1x thx, metuljcek :vio: - za 100.000, pa lohk pac pol preracunavam tole, dokler kje ne ubodejo programcka za izracun... saj to najbrz ni tak kujnst naredit, to je se meni jasno, prenastavijo pac cifre samo... %

Davčna uprava ma obrazce gor- reče se mu REK 2- pa vneseš pa vidiš!

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Deli na socialnih omrežjih

A nisi rekla, da imaš dobro računovodkinjo? A jo imaš samo zato, da ti cifre v računalnik piše? :o|o: Naj ona vpraša!!!

Sicer pa se denar iz firme najlažje potegne s potnimi stroški. Vse poti, ki jih imaš moraš zagovarjati, vendar so te poti tudi poti zaradi reklamiranja, zaradi doniranja, zaradi dogovarjanja za razstavo. Tudi, če stvari niso realizirane - so poti upravičene.

Sicer pa ne paničari. Za vsako stvar se najde rešitev... :palec:

<{POST_SNAPBACK}>Joj, hmmm, je pa kar razlika, halooo!!!!!!! :||||||

Brez da imam jaz kaj kritega (ko imamo tam odprte minimalce pa taksno), tu ni vsteto zavarovanje, vse zivo, stroski... a jaz jih nimam, ko pisem, delam, pedenam tule in povsod pac?!

A jaz ne hodim na wc, ne uporabljam elektrike?

Ce nekoga klicem, to ni chaskanje, kaj bos kaj pocela?

Pac pa - a lohk vrnete cash pa taksno...  ;|||

Ful razlika, kaj jaz vem, 15 procentov?...

Mah, svinjsko, in komu pa naj se jaz pritozim, kje pa naj jaz po mizi tolcem, kje so pa moje pravice pa cash??

Seveda je razlika, saj ti je že Lia napisala, pa še sama si videla, prej 40% priznanih stroškov, zdaj 10%. In ok, recimo da dobiš izplačan avtorski honorar za neko predavanje, ki si ga imel. Nekih prav posebnih stroškov s tem nimaš, pač običajne stvari. Kaj pa če, npr. tako kot jaz, delaš za nek sklad (zavod, drušvo, itd.) foto dokumentacijo, ali kaj podobnega, kjer moraš dati izdelati fotografije, nabaviti ali izdelati albume, v katere te fotografije pripopaš, ipd.. (da ne govorimo o nabavi opreme). Za takšne stavri se potem že ne splača več delati preko avtorske.

Marjan

Sam zase lahko storiš neizmerno več, kot bi kdajkoli mogli storiti zate drugi.

Pa še to...če se odpre s.p. so fiksni stroški (s prispevki vred) cca 50.000 mesečno. Kakšen tolar gor ali dol... Delaš lahko morje stvari, če imaš telefon na s.p. gredo vsi stroški telefoniranja not in še marsikaj drugega.

Mogoče je smiselno, da se odločiš za s.p., če veš, da ti to znese... xrolleyesx

Ej, hvala vam vsem! x:Xx x:)x :vio:

Najin izracun je bil napacen x:Ix, k sreci je Mitja poslal racunovodkinji v vpogled, pa je bilo narobe in je povedala oz. poslala obrazec.

Da lohk vsaj cash dobim. x:o)x

Hvala Lia za podatek za nimimalno, no to nama bo pa morda zneslo, vsaj eden (jaz) da se zaposli... Pocasi, ko je zdaj vec virov.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

O!

Tole sem imela odprto se od vceraj, zdajle pa vidim da so se novi komentarji! x:)x

Lia, hvala, ja sem vedla da mora bit nekje obrazec.

sati, sploh ne panicarim, ampak ker so koncno nakazali cash, bi ga cimprej hotla, a ves. xDDx

ja, racunovodkinjo imava pa res dobro (saj jo moras imeti, ce si firma oz. pac pravno telo) in je clovek. xyesx

Saj sva jo vprasala in je ze zvecer poslala, Mitja je ze pravilno izracunal in potem mi ze nakazeva. x8Dx

Nisva sla se nic do nje in zato nisva vedela, pa sem pac vprasala vas, ker sem vedela, da boste vedeli. x;)x

Sati - ne morem na potne stroske, ker NIC nimava na firmo - ne avta ne nic.

Ne, s.p. ni smiselno, ravno zato imava Zavod - to nama je bilo najbolj na kozo pisano, tudi glede na dejavnosti (13).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Saj ni treba, da imaš avto na firmo..... Če si ti kakorkoli aktivna v firmi, si lahko kot fizična oseba daš (sama sebi) avto v najem. Za npr. 20.ooo sit letno. In na osnovi tega si lahko vkalkuliraš potne stroške....So možnosti.... :palec:

Ja, ampak ce nimas tolk priliva...

Mah, ni to, da sva tolk spet zblojena, pac pa imava tko specificen primer...

Zdaj bo pocas mal vec priliva (upam!), pa se bom lahko zaposlila in potem pa ja, vse tole. xyesx xDDx

Midva v bistvu furava zelo posteno... :8):

STRIKTNO na firmo samo to, kar je zares za firmo, saj to je skor mal bedast, ker vse zivo pocnem tud za to, ampak ravno zato, ker se mi bruha od tolikega slampastega delovanja, kraj, goljufanja, da sva se odlocila, da bova posteno furala - ravno zato sploh zavod (ker sicer je velik lazje cash na roke dobit, recimo :D)...

Imamo tam temo delavci, minimalne place... ja,. res, grozno in vse...

Sam poznam mal sceno... pa vem, kaj se dogaja... delavci na jobih fushajo, nekateri v bistvu kradejo stvari za dam, papir, pisala, wc papir pa taksno, cistila...

Kolkrat stojim na blagajni za kom, ki ima ocitno sp in kupi dva cigumija in hoce racun na firmo. :o|o:

No recimo, to je meni cist mim.

Ce bi vsi posteno delali, tud ne bi bilo tega, kar se zdaj dogaja.

No jaz kar pri sebi lohk zacnem. xyesx

Picasso

Vidis, pri nas se ocitno samo v 'prostem casu' khm, uporablja wc papir. :P

Picasso

avtorski honorarji - danes imela na vezi prijazno gospo iz Davčne, no od začetka ni bila... obstajajo novi obrazci za A.H:, ki jih pa še ni v naših trgovinah, do njega prideš na njihovi spletni strani ali pa v Uradnem listu št.125. katerega rabimo, ne ve, se moramo sami v obrazcu poiskat ;)

samo tko na hitro, mejte se ;)

Aha, hvala Selene, sem si jih ze vceraj skopirala na sajtu, ki je podal metuljcek. :vio:

Ampak fajn, da je cimvec infotov. :palec:

Picasso

o, hvala za vse tele info :palec: ... a mogoče kdo ve, kako se 'pravno pošlihta' recimo spletna prodaja nekega avtorskega dela?... ker.. spletno stran ima lahko vsak, ali tudi spletno trgovino potem lahko odpre vsak?... ali kdo ve, kako to gre? :inocent: ... tnx x:Xx

Ne vem, ce je to to, vendar midva imava nekaksno dovoljenje, da lahko izdajava e-racune (al nekaj tacga), pojma pa nimam, kako se pridobi.

Bom vprasala mitjo, ce on ve in ce je to sploh to. x:o)x :8):

Picasso

Mah, ja, itak, sam sori, ker jaz nisem pravi naslov za tele zadeve... point je pa tud v tem, da so nama eni to vse skupaj rihtali, tako da - zame je to tako misteriozno kot je zanje neptun v 12. hisi. ;) :D

No, nocem bit negativna, a hocem rect, ne se prevec zanasat tule name.. x:Ix x;)x xDDx

Picasso

saj, tako kot jaz vse primerjam s prometom in posledicno potem dolocene situacije s stopanjem...

Varianta - eden bo ze ustavil... tudi ce ne bo sel v to smer... no od teh, ki bodo ustavili, pa bo kdo ziher sel v pravo smer. ;)

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>o, hvala za vse tele info  :palec: ... a mogoče kdo ve, kako se 'pravno pošlihta' recimo spletna prodaja nekega avtorskega dela?... ker.. spletno stran ima lahko vsak, ali tudi spletno trgovino potem lahko odpre vsak?... ali kdo ve, kako to gre?  :inocent: ... tnx  x:Xx

Spletna trgovina ... lahko ti povem, kako je, če imaš s.p., torej v vsakem primeru moraš imeti "nekaj" registrirano (prodaja na drobno preko pošte, telefona ali interneta, splošno trgovino, posredništvo ...). Glede na registracijo imaš omejitve, ker z registracijo prodaje na drobno preko pošte kolikor je meni znano ne moreš vsega prodajati (npr... avtomobilov :O: )

Z avtorskimi deli je pa itak običajno boljše, če skleneš še pogodbo, kjer se točno določi obseg uporabe dela. Npr. velika razlika je, če jaz prodam fotografijo za enkratno objavo v nekem mediju, ali pa lahko to fotografijo objavijo 100 krat.

Torej: kot ti je že Sati napisala, obrni se na GZS in povej točno, kaj bi želela prodajati ....

Sam zase lahko storiš neizmerno več, kot bi kdajkoli mogli storiti zate drugi.

o, hvala tudi tebi, metuljček ... kar sem do zdaj našla na GZS se nanaša na davčne zavezance... mene pa bolj zanima, kako je z avtorskim delom, ki bi ga preko spletne trgovine ponudila... kot recimo e-book, ki je bil že izdan kot tiskana knjiga... torej lastno delo... no, se bom že dokopala tudi do teh podatkov

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...