Skoči na vsebino

Iskanje (prve) zaposlitve

pač ena

Recommended Posts

čist odvisno kaj si končala in kakšno službo iščeš.

če maš veze, pol izkoristi, čeprou pazi, men se to ni dobro obneslo.

sicer pa prošnje, prošnje, prošnje...

napiši vse o izobraževanju, ostalih znanjih in sposbnostih, izkušnjah (če jih imaš) - oz. tiste katere imaš malo napihni - sicer bo bolj težko. danes praktično vsi zahtevajo izkušnje.

pa moj nasvet glede prošnje:

da ne nakladaš preveč in pišeš neki osladnih floskul in stvari, ki ne spadajo v prošnjo. največ štejejo dejstva, da ma zadeva pregledno obliko (brez okraskov in 6 različnih fontov...) in seveda da je slovnično pravilna, sicer izpadeš malomaren.

jaz sem prvo redno službo iskala cca. 6 mesecev.

pa srečno xokx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
Deli na socialnih omrežjih

pa še tole:

ko te povabijo na razgovor - bodi mirna in sproščena, odgovarjaj naravno, ne trudi se pretirano.

imej v mislih da niso edina firma, ki se zanima zate, da je iskanje službe stvar delodajalca in prosilca, kar pomeni, da lahko ponudbo zavrneš če ti ne ustreza, oz. da ni treba sprejeti vsega kar ti po ponujajo oz. zahtevajo od tebe. s takim načinom razmišljanja izžarevaš samozavest, kar po mojem mnenju pozitivno pripomore, k temu da te zaposli firma, kjer si tudi sama želiš delati.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

jz sem mela ful srečo. službo sem iskala 3 mesece, od tega 1 mesec zares. to pomeni, da sem se res odločila delat in ugotovila da rabim službo. ker takoj ko sem končala šolo se mi še ni dalo direkt v službo. sem rabla še en 2 mesca lenart. drugače pa ni druge kot da pišeš prošnje. ampak najboljš je, da mal prijatelje povprašaš... tako kogarkoli, če kaj ve. ker prek razpisa je zelo težko dobit, še manj pa tako na slepo da kar pošiljaš prošnje po firmah.

pri nas nikoli tkao ne vzamemo. še prek razpisa zelo redko, da res koga izberejo (jaz sem imela ful srečo).

če iščeš službo ti želim veliko sreče!!! xrosex xcrossfingx

spet se mi je na bolš poslabšal

Ko se išče prva zaposlitev zares priporočam zagnanost, vztrajnost, odločnost... doživela sem taka vprašanja in situacije na razgovorih, da me čisto nič več v zvezi s tem ne preseneča. Najboljšo izkušnjo sem imela v job-klubu, kjer sem se naučila pravilno pisati vloge za zaposlitev in potem jih tudi drugim sestavljala. Ob tistih razgovorih med iskalci tudi spoznaš vzorce dogajanj na razgovorih za zposlitev in se tudi treme znebiš. Morda kot nasvet bi rekla še, da če si do takrat bolj introvertiran, zaprt v svoj svet, vse to bolje, da odpade, ko iščeš zaposlitev. Vsi poznani morajo vedeti, da iščeš, tudi prodajalka v trgovini, ki jo dnevno srečuješ, kdorkoli... tudi na vlaku, če se s komerkoli pogovarjaš, vsakodnevno spremljanje oglasov, pisanje tudi kar ponudbe za zaposlitev, kjer meniš, da bi želel delati in bolj ko veš, kakšno zaposlitev iščeš, tem boljše.

Življenje je PLES do nebes...

Imejte se radi med seboj, vedno!

live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!)

Bistvo problema pri iskanju prve zaposlitve je neizkušenost, zato je dobro navesti karkoli, kar si počel/a preko Študentskega servisa ali inštruiranje drugih sošolcev, še posebno, če je ta izkušnja dobrodošla pri iskanem delovnem mestu.

Super, da ste se tako hitro odzvali in že tolk zanimivih in dobrih nasvetov dali!

Zame bo ta tema bolj aktualna čez (verjetno) 2 ali 3 mesece, ko bom diplomirala. Vseeno se že zdaj poskušam čimveč pozanimat o tem in se že malo pripravit...

Ja, glede prošenj že vem, da je dobro v njih navest vse izkušnje, ki si si jih že pridobil med študijem in da je dobro, če je teh čimveč... Ravno to je pri meni malo problem, ker namreč med študijem nisem ravno veliko delala prek študentskega servisa... Sem imela dovolj veliko štipendijo, pa starši so me podpirali, pa se nisem ravno "grebla" za kakšen dodaten zaslužek. Sej zdaj mi je res žal, ampak kaj morem... Samo nekajkrat (vsega skupaj le par dni) sem opravljala neke pisarniške zadeve, glede katerih pa v prošnji ne bom imela ravno kaj dosti pisat...

<{POST_SNAPBACK}>vse izkušnje, ki si si jih že pridobil med študijem in da je dobro, če je teh čimveč...

Vse izkušnje tudi ni dobro navajati, če nimajo nobene veze z delovnim mestom.

Recimo kaj pomaga pisati, da si sklepal zavarovanja, če se prijavljaš na delovno mesto učitelja. Nima nobenega smisla, je samo moteča informacija. Raje poudariti lastnost, ki je za tako delovno mesto zaželjena (poznajo me, da se rada ukvarjam z otroci ali sem izredno potrpežljiva z otroci in sem že vodila ročnodelske delavnice ali ... kajkoli pač, kar paše v področje tega delovnega mesta). Recimo "obvladam" je beseda, ki jo je dobro uporabiti, vendar navedeno mora tudi biti resnično. Vloga napisana jedrnato, zgoščeno.

Dobro je tudi razumeti tistega, ki je odgovoren, da izbere pravo osebo in ki bere npr. 300 vlog za razpisano 1 delovno mesto.

<{POST_SNAPBACK}>Vse izkušnje tudi ni dobro navajati, če nimajo nobene veze z delovnim mestom.

Recimo kaj pomaga pisati, da si sklepal zavarovanja, če se prijavljaš na delovno mesto učitelja. Nima nobenega smisla, je samo moteča informacija.

Glede tega so mi nekateri rekli, da je vseeno boljše navesti v prošnji tud izkušnje, ki jih imaš z nekega drugega področja, saj jim tud to lahko pove, kakšen človek si - ali imaš npr. izkušnje s skupinskim delom (pa čeprav pri neki čisto drugi zadevi), ali se torej znaš v skupini prilagajat, sodelovat,... in se morda ravno zaradi takšne izkušnje odločijo za tebe... Pa tud nasploh - če gre pri del. mestu, za katerega se poteguješ, za področje, na katerem še sploh nimaš izkušnej, verjetno ni slabo navesti tisto, kar si že počel in pri čemer si torej vendarle dobil kakšno izkušnjo več... No, pa sej pravim, da v bistvu tak nimam na nobenem področju nekih izkušenj...

ja, saj pravim, če jim to pove kakšno karakterno lastnost, ki jim je glede na iskano delovno mesto pomembna ali da se izkušnja veže na podobno delo.

nekako pesimistično je slišati, ko poudarjaš, da nimaš izkušenj,

punca, raje poudarjaj svojo kvaliteto, sploh ne dvomim vate, korajža velja!!

držim pesti zate, da diploma steče gladko

in tudi služba, da najdeš tako, ki ti bo v veselje!

:flowers:

Vsem najlepša hvala za vaše lepe želje in nasvete! Upam, da bo vse šlo po načrtih (bi že v bistvu morala lani diplomirat, pa sem bla malo lena pri izpitih...).

Untitled, želim ti, da te bo tvoja nova služba osrečila in upam, da si zdaj našel tapravo zase!

<{POST_SNAPBACK}>Zanima me, kako ste se kaj lotili iskanja svoje redne zaposlitve - predvsem prve (ko ste končali študij - al kakrkoli ste končali)... Vaše izkušnje, morda nasveti, mnenja...

V življenju še nisem iskala službe, ker je našla ona mene. x:Dx x;)x

Pojma nimam, kako se piše prošnje, saj nisem še nobene napisala. Moja prednost pa je bila v tem, ker sem se že med šolanjem preživljala s svojim delom v bodočem poklicu (si sama plačevala podnajemniško sobo, šolske potrebščine, oblačila, obutev...), tako da sem v bistvu z lahkoto prešaltala iz šole v službo. Po končani šoli sem si zaželela privoščiti vsaj počitnice, a se ni dalo, ker me je delo že čakalo.

Vem, da so zdaj drugačni cajti in da se težje pride do zaposlitve, ampak delno so si ljudje tudi sami krivi za to, saj začnejo razmišljati o službi šele takrat, ko končajo šolanje, namesto da bi že pred začetkom šolanja. Veliko se jih kar nekam vpiše..., potem pa čaka, kaj bo. Kot da bi skočil, predno bi pogledal, kje boš pristal.

Če si tisto službo res želiš, si dost samozavesten in rad opravljaš tisto delo, pa še z mal sreče, ti po mojem ne uide. Ravno sem se prek študenta potegovala za eno delo, pa pol tolk naložim, vse v povezavi s tistim, itak, da so me sprejeli. x:Dx To je že drugič, da mi je uspelo x:Dx Verjamem, da je tud kdo boljši (itak), sam so mogoče na razgovoru ful plašni in nesamozavestni. Poleg prošnje je po mojem ful pomemben razgovor...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...