Skoči na vsebino

Pravljice

cigancica

Recommended Posts

• Komentarji 86
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

ena taka pretresljiva:

Deklica z vžigalicami

Drugače pa

Zakleti čajniki in druge prečudne zgodbe - Norman Hunter x:px

pa full mam rada pravljice razno razne.. :2src:

Pa Butalci, pa te razne Indijanske, Afriške pa vse pripovedke..

Mushi
Deli na socialnih omrežjih

Hm..najbolj se spomnim Volka in sedem kozličkov, pa princesa na zrnu graha, pa slovenske narodne..te še zdaj rada preberem. ja pa Indijanske pripovedke, Afriške...veliko vpletajo v zgodbice naravo, živali...ni tolko princov in princesk ....xDDx

No pa tudi Sneguljčica..se jo spomnim, ko sem jo prvič vidla v kinu..mislim da en 4. razred...

Grške ..kot otrok jih nisem rada prebirala...so bile mal prestrašne zame...

Butalci..ha, ha ...to pa so zelo poučne zgodbe..hm tudi za odrasle! xDDx

Pozdravček xsrcx

S Svetlano Makarovič sem zajadrala v bralske vode. Kosovirji na leteči žlici. Kakšen vihar je znala vzbuditi..in koliko domišljije se je prebudilo x:px

Potem mi je v roke prišla ene zguljena knjiga - vem da je avtorica hrvaška pisateljica - Manđurovič ali nekaj takega...ampak pravljice...kar videla sem jih pred sabo. O Rutvici in Bratecu(mislim vsaj,) pa o povodnem svetu..tako živo napisane.

Potem je bil tukaj še Anderssen. Car med pravljičari.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

• 2 months later...

Peter pan je tut men narblbolsa.

Pa ostrzek je tut kul.

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

A to je žogica marogica??

Al je to ena druga pravljica?

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

Ena druga , pa zelo poučna... x:Dx govori o naduti svileni žogici, ki se z vrtavkotove velike zaljubljenosti norčuje.....potem med igro cepne v odtok kamor je speljana deževnica....vrtavko ( x^x ne vem če poznaš leseno vrtavko, s katero so včasih igrali otroci, taka lesena reč, ki jo zavrtiš, "volkec" dolenjski)

jo dolga leta pogreša in jo v spominih kuje v nebo, ko jo enkrat hišna pomočnica najde, je vsa splesnjena, uničena....

in takrat vrtavko ugotovi, da če dovolj dolgo ležiš v kanalizaciji zgubiš ves blišč in lesk x;)x x:Dx

x^x eh....Andersen ma same take za zjokat, po moje lih ni kaj dosti veselja užil x^x

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

Najbolj se spomnim knjige Za lahko noč-Ela Peroci-moj dežnik je lahko balon....Ko sem bila v srednji šoli sem si kupila pravljice bratov Grimm, pa se mi zdijo ful krute_kr neki se jejo, pa pobijajo :xx!: . Najraje od vseh junakinj in junakov pa sem imela in imam Piko Nogavičko(ne vem če se šteje med pravljice :inocent: )-ona je pa ZAKON x8Dx
fish is mute-fish knows everything-G.B.

Grimove pravljice so po večini priredbe starih ljudskih pravljic, vzorec zanje pa izvira iz pradavnih časov - celo od takrat, ko so se selili Indoevropejci. In to niso bile pravljice za otroke ampak grozljive zgodbice za ob taborni ogenj.

Seveda pa so jih ljudski pripovedniki sproti prirejali za svoj čas in razmere....

Andersenove pravljice so pa povečini avtorske. Zato je med bratoma Grimm in Andersenom taka razlika.

.... Andersenove so definitivno "težje", ker imajo več inovativnega... Kar pa ne pomeni, da ljudske pravljice niso lepe. Vsaka pravljica je lepa po svoje.

Včeraj sem ravno pogoltnila celo "Neskončno zgodbo"....

Berem pa tako ali tako vse po vrsti... Izogibam se le zadevab brez domišljije ali brez stila...

Ce koga zanima drugacen, malo bolj 'odrasel' pogled na pravljice...

:palec: Vladimir Propp:Morfologija pravljice - oblikovna analiza

:palec: Max Lüthi: Evropska ljudska pravljica: oblika in narava - slogovna analiza

:palec: Bruno Bettelheim: Rabe čudežnega: o pomenu pravljic - psihoanaliticni pogled

:palec: Jack Zipes.. Ena od knjig: The great fairy tale tradition: from Straparola and Basile to the brothers Grimm - sociopolitična razlaga pravljic...

Od tega je v slo dejansko samo Bettelheim preveden, ostalo se dobi v anglescini, Propp tudi v srbohrvascini... Je zanimivo mogoce se iz druge perspektive pogledat si.. Ti avtorji se ukvarjajo vecinoma z pravimi ljudskimi pravljicami, pa Grimma ful obdelujejo, mislim da tud Andersena.. Bettelheim ima zanimivo kritiko Disneyevih verzij Sneguljcice in Pepelke..,

Ma ful bi se dalo o tem povedat.. diplomsko delala iz tega podrocja, tko da itak.. pravljice x:Xx xsrcx :2src:

(OK, se tole moram :sori: sori, poklicna deformacija... x:o)x

''Pravljice so krajše pripovedi o čudežnih oziroma fantastičnih dogodkih, predmetih in sposobnostih, ki nimajo časovne in krajevne omejitve. Etična osnova je ostro nasprotje med dobrim in zlim, pri čemer je na koncu zlo kaznovano in dobro nagrajeno.'' Potem pa obstajajo se bajke, legende, pripovedke, kar se tice ljudskega slovstva, in potem en kup variacij z znanimi avtorji - povest, črtica, mladinski roman...

To hocem samo zato poudarit, ker tule mecemo vse pod 'pravljice', kar se normalno v pogovoru tud dela, sam je pa fajn vedet, da so razlike...)

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Aja x:o)x

Drugac pa meni naj.. vsa otroska literatura od Svetlane Makarovic, itak.. zenska je carica.

Ful zanimiva mi je bila zbirka spanskih ljudskih.. TU je sele krvi in masakriranja :o|o:

A poznate Mummine? Finska avtorica Tove Jansson.. ce vam kdaj pride pod roke, preberte.. ful so simpaticne zgodbice..

Se en avtor je, ki ma tud ful lepe zgodbe.. Hmmm.. Mislim da Max Velthuijs.. Imajo naslov 'Žabec in ... ' različne stvari.. Take prisrcne in vedno se loteva fajn tem..

Pa se ena, ki mi je bla ful vsec.. 'Drugacen' je naslov, se mi zdi.. pa nima pojma kdo je avtor :sori:

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

joj, toliko je stvari, ki bi jih čimprej rada prebrala....

pravljice, pa zf-zgodbe - te znajo biti neke vrste pravljic, sicer ne govorijo o davnih časih ampak o daljnih časih.....

Glavna je domišljija in nenavadnost...

Grdi raček....

Mravljinček Ferdinant....(ne, ne bikec, da ne bo pomote)

O kamnitem cvetu...

v osnovi sem si pa raje zmišlala svoje... x;)x

pol pa mogoče bolj take zgodbe..

Dvojčici

Hajdi

Bobri

Pod svobodnim soncem

Mogoče je ljubezen tudi to, da se naučimo spustiti,da spoznamo, kdaj se je treba posloviti. Da s svojimi občutki ne oviramo nečesa, kar bo nemara boljše za tiste, ki jih imamo radi.

• 2 weeks later...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...