Skoči na vsebino

Pravljice

cigancica

Recommended Posts

xscratchx ;) RDECA KAPICA-- verzija za intelektualce

Rdeci Kapici je mati nekega dne akreditirala transport viktuarij za

babico, ki je bila zaradi starosti anemicna in je le redko zapuscala

svoj domicil. Brez asistence je Rdeca Kapica odskakljala v obskuren

gozd, ko se je pred njo nenadoma pojavil volk, ki je do tedaj

latenten cakal za enormno smreko. Rdeca kapica, ki ni vedela, da je

volk tako maligen, se ni prav nic deranzirala.

"Kam pa kam, Rdeca kapica?" jo je dolozno intervjuval volk.

"Babici, ki rezidira nedalec od tu, nesem kolacijo!", je vljudno

replicirala Rdeca kapica.

"Poglej," ji je aludiral volk, ki je komaj krotil svojo sitomanijo,

"koliko rozic florira tukaj! Ne bos se dosti retardirala, ce jih nekaj

kolektiras za babico!"

Rdeca kapica, ki je ob volkovem intrigantskem incitiranju pozabila na

materin konzilij, da naj bo v gozdu kar se da providentna, se je takoj

agilno lotila akumuliranja rozic. Hipokritski volk je medtem rapidno

stekel do babicine koce, skocil v sobo in konzumiral frapirano babico.

Oblekel je njen neglize in se lociral v posteljo, da pocaka na Rdeco

kapico. Ta je z majhno retardacijo res prisla. Nekaj casa je

skrutinirala kamufliranega volka, potem pa rekla:

"Babica, zakaj imas tako enormne okularje?"

"Da te bolje vizualno percipiram!" je emfaticno povedal volk.

"Zakaj imas tako bizarna usesa?"

"Zaradi boljse avdio percepcije!" je se bolj preciozno artikuliral volk.

"In zakaj imas taksno enormno palatoshizo?"

"Zato, da te laze konzumiram!" je z monstroznim glasom odrecitiral

volk in huronsko atakiral Rdeco kapico. Po tem amoralnem dejanju se je

retardiral v posteljo in med kakofonicnim smcanjem zaspal.

Lovcu, ki je pasiral babicino hisico, so se groteskni glasovi iz

hisice zdeli suspektni. Rezolutno je vstopil v babicino sobo in takoj

konstatiral, da je volk konzumiral babico in Rdeco kapico. Iz

volkovega voluminoznega trebuha so namrec prihajali morbidni klici na

pomoc. Z robustnim udarcem je dezaktiviral volka in mu z drasticnim

nozem naredil vivisekcijo.Iz abdomena sta prilezli babica in Rdeca

kapica, obe intaktni. Skupaj z lovcem sta potem interpolirali kamenje

v prazen volkov zelodec in mu ga zasili.

Volka je zaradi gastrolitov kmalu popadla hidromanija in ves

adinamicen se je splazil do vodnjaka. Ko se je dekliniral cez rob

vodnjaka, je zaradi balasta v trebuhu izgubil balanso in zgrmel v

vodo. Babica, lovec in Rdeca kapica so se eksultirajoc objeli in si

aklamirali ob solviranju pred hudobnim volkom.

:OoO:

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 86
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

damn! sem mogla it po slovar tujk, da sm kej zastopla!!!

x;)x x:Dx

jst sm mela pa najraj sapramiško od svetlane makarovič! drgač sm mela pa na kaseti tut šivilijo pa škarjice, princesko na zrnu graha, svinjskega pastirja, jurija murija, mehurčke, najdihojco, pikija jakoba, muco copatarico, kdo je vidku sešil srajčico, basni,... ogromn jih je blo!

"The meeting of two people is like the meeting of two chemical substances. If anything happens, both are changed."

- C. G. Jung

• 7 months later...

Moja daleč najlubša pravljica je bla pa Krojaček hlaček.Sem mela kaseto s to zgodbo.In potem vsak večer poslušala tole kaseto..Sam ,ful mi je žal,ker je ne najdem več ,pa nikjer se je ne da dobit..Bi jo rada spet poslušala,ko je bla tolk posebna. :inlove: :2src:

Drugač sem še dost preposlušala kaseto s pravljico Guliverjeva poptovanja pa Žogico marogico in Mojco Pokrajculjo..

Sam čez Krojačka hlačka je pa ni in je ne bo.. x^x Zakon PRAVLJICA..

Nikoli ne verjemi tistega, kar ti govorijo oči.Kažejo ti samo omejitev.

Richard Bach

tut jest sem ena izmed ljubiteljic pravljic. še danes se najde kakšen dan, ko malo prelistam knjigice s pravljicami, ki sta mi jih mamica in ati kupovala- so še vse lepo ohranjene in čakajo prihodnje rodove ki jih bojo bral. moje najljubše pravljice pa so ble pepelka, sneguljčica in 7 palčkov in trnuljčica. sem se vse treh dobro spomnla, ker sem se lotla kr branja v angleščini in sem združla zabavno s koristnim. x:Dx
Never let the fear of striking out keep you from playing the game!!!

• 2 weeks later...
Guest mačona
Pepelka in Grofična na zrnu graha - za tile dve sem skoz sitnarila mami, naj mi ju bere. in Palčica ali nekaj takega ... če ni tale d best. :2src:

• 1 month later...
  • 2 years later...

Vidim da je tu kar nekaj ljubiteljev pravljic! A pozna kdo kako SLOVENSKO pravljico v kateri nastopa duh, ki svojemu rešitelju obljubi kako materialno stvar? Tuje pravljice so npr. Duh iz steklenice (Grimm), Ribič in duh (Tisoč in ena noč). Kaj pa kaka slovenska???

Lep pozdravček! xsrcx

ma ugotavljam, da imava prav podoben okus. najprej modro poletje, pa zvezdica zaspanka...

jaz sem oboževala še pekarno mišmaš. od pravljic še vse kar je lezlo in šlo od makarovičeve, mary poppins, o kužku in muci in še nekaj njih, ki si jih zdaj ne morem naslikat v besede.

p.s. ravno sem si sposodila jadrana krta. :fiju:

fajn bi blo. :palec:

tud jaz mam rada pravljice in bi lohk sam anstevala, nastevala, nastvelala.

Ni bilo rpavljic, prakticno,. ki bi izsle v slovenskem jeziku, pa da jih ne bi zgoltala, sistematicno... od slovenskih (recimo janez trdina itd.), srbskih, makedonskih, ciganskih, kitajskih, norveskih............................. ma vse, no! xDDx

pol kasnej s tamalo pa se kasnej s tamalim tud modernejse slovenske, recimo makarovicko, k ste jo jasno omenjal :palec: itd.

sej jih je ful hudih, men je Sapramiska zlo vsec, k ma fajn filozofijo. :)

vedno sem pa mela na prvem mestu piko nogavicko, pol pa nekaj casa nic xDDx

pa marry poppins, bratec in kljukec s strehe, erazem in potepuh, strahek in mala carovnica (oba istega avtorja, misilim da otfried preussler al nekaj tacga), pol Zgodbe o zmesnjavah (a rpedvsem O podgani ki se je poboljsala

zelo rada sem mela pepelko kot majhna (v eni igri sm jo clo igrala xDDx - k sm bla edina blond na dvoriscu, najbrz zato), pa tud sneguljcico in 7 palckov, pa o svisnjskem pastirju, pa tudi druge andersenove, vkljucno z grdim rackom, se posebej pa sm obozevala njegovo palcico (sm mela clo vec knjig v razlicnih izvedbah oz. ilustracijah), sicer pa mi je bil mal zalosten, andersen (ne mroem verjet da je bil oven, ko je tok poduhovljen bil pa tak, custven, ribji, rpavzaprav, skor zihr je mroal met *vse v ribah* xDDx)....

Uh je tega! xokx (ampak :switz: - se vsega tega zdajle spomnit x:)x)

rada sm mela zgodbe o raznih sinjebradcih, kjer se ni smel v 13. sobo pogledat pa tak. x:)x

...

.... xsingx xcivx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

super, verjamem, jaz sem mela k srec topgledno (jeziki) same super prfoxe! xokx

se dobr! glede na to, da 'sm tok za to', da mi niso se tega zagrauzal oz. da bi dobila odpor.

no sam tle ga ne bi, sej sm se po svoje rihtala, sem pac hodila v knjiznico.

enkrat sem si sposodla v dreugem al kerem razredu 16 knjig in mi jih je kjiznicarka komaj posodla. razne pravljice in sinjebradce in skrivne vrtove, profesorje narobe al kaj ze, pa baskervilske pse pa kaksne take mal temacne, mat je rekla zakaj si ne pisem seznamcka, da kok skoda, k sem bla ne sam molj, pac pa knjizni varan, haha! :D

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

ma niti ne, pa itak ni dost tamalih tega bral (so cist tenke si sposojal, jaz pa debele, kak 1.5 - 2 cm. x:Dx (kaksen opis :P)...

pa sej smo mel vse knjiznice kr dobr zalozene.

ja, pildki so bli, pesh izpolnjevanje in sem vedno guzvo delala. xDDx

Kaestnerja sm tud dost brala, sm vidla zgoraj je apolonija omenla dvojcici, no men sta bla vsec tud pikica in toncek in se velik njgeovih, zdle se nobenga naslova vec ne spomnim. (riba - erich k.)

in tud nase Bobre sem goltala. okol mene pa jih nihce ni maral, jaz pa cist not padla x:)x

in tud heidi sem mela zlo rdaa, sm jo nestetokrat prebrala in si cist zivo predstavljala (in jedla kose kruha s sirom in mlekom zraven x;)x, pr mary popoins pa medenjake, pr piki pa kruhke s putrom in belo kavo xDDx - je mogl bit vse tko kot v knjigi, pa z nogami sem nekajkrat na poustru spala x:)x)

zvezdica zaspanka pa se mi je zdela tok nekak zalostna. ceprav lepa.

mi je (blo) velik slovenskih pravljic vsec, mi mamo kr dost fajn literature, tud ali se posebej otroske, kot tudi ilustracije oz. ilustratorje. :palec:

vsec so mi ble take rpavljice, kjer je moral nekdo (npr. bodisi Jurko, ali je slo za kakega drugega junaka) recimo prespati v gradu, kjer je strasilo... al pa kej tacga. x:)x

aja zgodba o morski deklici mi je tud vsec, tud taka zalostna. x:)x

blazno so me begale pravljice v Tisoc in eni noci, so se mi zdele cist nekaj drugega, misteriozne itd., sem mela 2 knjigi, razlicni izdaji in sm rada tist prebirala ze kot zlo majhna, ceprav sem se mal bala, k sem se zlo vzivela.

uh kok je tega. x:)x

Picasso

Pa kaj že tista knjiga gospod Hodurnik. Najbolj sem se zapomnila tisto zgodbico o miški , gizdavi ...ki je nazadnje zaradi lastne požrešnosti poginla.

Strelka xsrcx

Miška Preklica je bila, umrčkala v majolki. :C: :C: :C:

Od Finžgarja.

Poleg vseh kilogramov knjig s pravljicami mi je... zanimivo... najprej tale pravljica prišla prva v spomin:

Ali Baba in štirideset razbojnikov

Potem če malo pomislim pa še: Lonček kuhaj, Bela kača, Sedem let pri beli kači, O speči kraljični in čudodelnemu ptiču, Olje mladosti, Zlata ptica, O zlatih jabolkih, O treh bratih, Okamnele kraljične, Kralj Matjaž in Alenčica, Peter Klepec, Martin Krpan, Orel in vrabec, Lisica in zajec, Ajdovska deklica, Zlatorog, Indija Koromandija, zbirka pravljic Mamka Bršljanka, pa razne zbirke kot npr. Kitajske pravljice, Ruske pravljice, Indijske, Perzijske, Arabske pravljice, Govoreči kamen, indijanske pravljice, ....

...pa še ogromno jih je....

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg

• 3 weeks later...
Moja naj naj naj knjiga je Mali princ ... in zadnjič sem skoraj umrla ko sm pospravljala sobo in se ravno polico umivala in v tistem mi knjiga pade v vodo! (šmrk) tko da zdaj mam napihnjene platnice in zgubane liste...

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.

Nelson Mandela

• 3 weeks later...

Oooo, pravljice :) Čudovita zadevšna x:Dx

Kot mulc sem dobesedno požiral ruske in japonske pravljice. Se mi zdi da prav obogatijo otrokovo domišlijo, tudi dosti različnih čustev se lahko naužijemo v njih...

Čudovito! :hepko:

Oooo, pravljice :) Čudovita zadevšna x:Dx

Kot mulc sem dobesedno požiral ruske in japonske pravljice. Se mi zdi da prav obogatijo otrokovo domišlijo, tudi dosti različnih čustev se lahko naužijemo v njih...

Čudovito! :hepko:

jaaaaa,se spomnim japonskih,so bile cisto drugacne,ker so bile grozljive in to mi je blo grozno vsec.men bla pa najboljsa na kaseti pekarna mismas,knjige pa pravljice iz macje preje,pika nogavicka,momo in brata levjesrcna.za te se spomnim da sem jih v otrostvu kar naprej brala.in super mi je prebrat isto knjigo zdaj,toliko let kasneje,ker so tiste slike od takrat se vedno zive in je kot bi brala sebe skozi knjigo.tko nekak no...

jaaaaa,se spomnim japonskih,so bile cisto drugacne,ker so bile grozljive in to mi je blo grozno vsec.men bla pa najboljsa na kaseti pekarna mismas,knjige pa pravljice iz macje preje,pika nogavicka,momo in brata levjesrcna.za te se spomnim da sem jih v otrostvu kar naprej brala.in super mi je prebrat isto knjigo zdaj,toliko let kasneje,ker so tiste slike od takrat se vedno zive in je kot bi brala sebe skozi knjigo.tko nekak no...

Ahaa, malo strašljive so tiste stare japonske, vendar jaz sem jih vseeno dobesedno požiral. :)

Dve zbirki sta pri meni zaznamovali otroštvo.

Ena je Disneyeva, kjer so zbrane knjige: Trnuljčica, Pepelka, Alica v čudežni deželi, Peter Pan, Sneguljčica, Knjiga o Džungli, Slonček Dumbo in Ostržek.

Posebnost teh pravljic je bila, da si vedno prišel do nekega razpotja, ko si se moral odločit, recimo: z Alico (ja, aktivno si udeležen v pravljici) se odločata ali bosta sledili belemu zajcu ali gresta naprej po poti...Zabavno, skratka.

Druga zbirka pa je Zlata knjiga, kjer so bile zbrane knjige: Lepi janičar, Dnevnik Ane Frank, Orli vzlete zgodaj, Pastirci, Tom Sawyer, Deček na črnem konju, Dvojčici, Tajno društvo PGC, V sedemnajstem, Edinka, Solzice in Pika Nogavička.

Vse so mi bile dobre. Nekatere sem prebrala 100x, druge pa enkrat. Vem, da sem Ano Frank brala na dan, ko se je začela vojna in me je blo ful strah, stara sem bila 8. Mama mi je svetovala, naj grem brat to knjigo :eek: Ni ravno posrečen izbor, če hočeš otroka pomirit zarad vojne, a ne? x:Dx No, vsaj zamotila me je...

Imam tudi Sveto pismo za otroke, kjer so fuuul lepe ilustracije. Oboževala sem prvo knjigo (Staro zavezo torej). Pri drugi mi je šel pa Jezus malo na živce, ker je bil povsod vpleten x:Dx xcivx

Svetlanini pravljici Kosovirja na žlici in Sapramiška sta mi bili srhljivi.

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)

Uf, pa da ne pozabim na avdio kasete. Totalno nora sem bila na Miškolina (Jurij Souček), pa Zvezdico zaspanko, katero mi je brat presnel s pesmimi od Snowa (Informer,...), pol so bli Dolgin na zvezdi, Robin Hood, Princeska na zrnu graha, Žabji kralj...

Aha pa imela sem zelo staro vinilko, kjer je že takrat Trnuljčica govorila z zelo globokim glasom, kasneje je pa sploh mutirala v basista. Mislim, da so za to krive tiste lise na plošči. x:Dx

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)

Ravno razmišljam o pravljicah in pripovedkah, ki so mi jih pripovedovali starši in strici in stari starši. V bistvu so bile za današnje razmere kar krute. V zgodbicah je bilo sekanje glav, pa sežiganje čarovnic pa smrti, pa z verigami so ga vklenili in je zmrznil, pa tepla jo je po glavi, da ji je zdrobila lobanjo- bilo je smrti, bilo je trpljenja in nasilja in bil je nauk: vse se vrača vse se plača.

Ampak koncept smrti sem zelo kmalu dojela kot nekaj naravnega, kar se zgodi vsakomur in ni mi bilo treba razlagat, da je muca Pika šla na kmetijo...

Vedno sem prosila mamo, naj mi poje "Stoji učilna zidana" in vedno sem ji morala obljubit, da ne bom jokala. Ampak, ko je prišlo do tistega dela "mladički tam pomrli so, oči svetle zaprli so", sem se že drla. No, ja, saj se mi še dons mal orosijo oči.

Ampak pesem o "Siroti Jerici" je pa sploh hard core sad.

x:o)x

Dear Human,

To maš prav devica :) Ampak vse to nasilje in smrt sem jaz v teh pravljicah avtomatično vzel v zakup, ker v pravljicah je en fenomen pravica. Veliko se na začetku dogaja krivic, kar pa se na koncu vedno obrne v pravičen konec. Vse trpljenje, boečino in tesnobo, ki jih je nekdo povzročil pa mora plačati. Tukaj vidim v pravljicah zelo očitno izražene karmične zakone, kar se meni zdi koristno pri vzbujanju moralno etičnih vrednot v mladem človeku ki se iz otroka razvija v samostojno zrelo osebo ;)

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...