Skoči na vsebino

Paramhans Svami Mahešvarananda - javno predavanje

Recommended Posts

(popravljeno)

Zveza joga društev Slovenije prireja v soboto, 26. februarja 2005, javno predavanje indijskega jogija Paramhanse Svamija Mahešvaranande z naslovom Kundalini in Svadisthana čakra. Predavanje bo v veliki (Gallusovi) dvorani Cankarjevega doma, s pričetkom ob 18.30 uri. Gre za nadaljevanje tematike iz lanskega oktobra, ko je Svamidži predaval v Unionski dvorani, izkupiček pa namenil Ljubljanskemu društvu za boj proti raku.

http://www.joga-v-vsakdanjem-zivljenju.org/clanki/20050130001/submnu.jpg

Razumevanje tematike čaker in kundalini je zanimivo ne samo za tiste, ki se ukvarjajo z jogo, temveč za vse, ki bi želeli bolje spoznati in razumeti sebe in svet okoli nas, delovanje zavesti, podzavesti in nezavednega, delovanje duhovnih zakonov karme, izvor stanja, v katerem se trenutno nahajamo kot posamezniki in družba, itd... Kundalini namreč označuje modrost, zavest in energijo, čakre pa so energetski centri, ki nastanejo tam, kjer se križajo energetski kanali v telesu. V kolikor pride do prekinitve pretoka energij, se psihofizično počutje poslabša. Takšno spremembo v glavnih čakrah lahko doživimo kot "stisk v želodcu, bolečino v srcu, kepo v grlu, ...", odvisno od tega, v kateri čakri je prišlo do prekinitve pretočnosti.

Kogar zanima kaj več, ima konec februarja v Cankarjevem domu lepo priložnost za osebno doživetje besed, ki izvirajo iz neposredne duhovne izkušnje mojstra joge. Izkupiček predavanja je tokrat namenjen otrokom, obolelim za cerebralno paralizo, v oskrbovalnem centru Manaklao, Radžasthan/Indija. Gre za dobrodelno ustanovo, ki brez državnih sredstev na podlagi prostovoljnega dela skrbi za prizadete otroke, zaradi pomanjkanja finančnih sredstev pa ji grozi zaprtje, s čimer bi več kot sto njenih varovancev ostalo brez kakršnekoli oskrbe in strehe nad glavo. Pred začetkom predavanja bo o Manaklau prikazan kratek film.

Vstopnice za predavanje so na voljo pri vseh društvih "Joge v vsakdanjem življenju" v Sloveniji ter na blagajni Cankarjevega doma in v knjigarni Om Šiva Ezoterika, Tangram, BTC. Dodatne informacije lahko dobite na info@zveza-joga-drustev.si.

Preberi več: tukajle :-)

Popravljeno -> webmaster@jvvz
Deli na socialnih omrežjih

• 4 weeks later...
mami bla čist zadovolna. dobila karte zastonj... bla povabljena kot posevni gost potem še h njemu... jih je postregeli in so se slikali.... mami kar žari!!! :palec: :palec:
spet se mi je na bolš poslabšal

Bilo je lepo, zanimivo.

Pričelo se je s prikazovanjem njegove domovine, zgodovine joge in storjena dobra dela po vsem svetu.

Na oder je prišel odet v oranžno oblačilo, da je kar žarel. Skupaj smo zaOMali in se uskladili. Pričel je govoriti o našem poslanstvu, naši karmi, našem kozmosu; vsi izhajamo iz enega.

Ena izmed poti do enosti je joga. Najbolj mi je bilo všeč to, da ni vsiljeval; je samo podal smernice, kajti, kakor je sam dejal: "V vaši glavi mora dozoreti odločitev, nihče drug vam ne bo pomagal, kakor le sami."

Govoril je tudi o meni najbolj ljubi temi Sahasrata čakra - temensko središče, kar pomeni z drugimi besedami tisoč, neskončen. Ta čakra se nahaja na temenu glave in jo imenujemo tudi tisočlistni lotos, brahmarandra (božja vrata), središče tisočerih žarkov (saj sije kot sonce). Ta čakra je Šivin hram oziroma izvor najvišje zavesti. Sahasrara čakra predstavlja cilj joge - razsvetljenje, spoznanje Boga. Ko dosežemo to raven, se osvobodimo sveh karm in doživimo mokšo (osvoboditev od vnovičnega rojevanja). Šiva je simbol čiste, najvišje zavesti. Mantra je prazvok OM.

Stankaa, več takih pozitivnih in vizionarskih za vse dobro ljudi primanjkuje na tem našem planetku, imenovanem Zemlja.

Žal mi je, da nimam takega privilegija kot ga je imela Aiwina mama; vendar, vse je za nekaj dobro. Morda nekoč, nekje, ob drugačni priložnosti.

V bistvu je samo potrdil moj način razmišljanja in potrdil mojo odločitev, katera je bila samo moja, vsajena mi nekje daleč pred mojim povratkom na planetek Zemljo.

Pri razlagi Sahasrara čakre sem si pomagala s knjigo Sistem Joga v vsakdanjem življenju, katere avtor je Swami.

Upam, da je bilo še komu tako prijetno, kakor meni! xsrcx

x:px Ej, a lohk še jaz kaj dodam?

Tudi jaz sem bila na njegovem predavanju, sploh prvič, čeprav se že X-let ukvarjam z jogo. Ukvarjam: to pomeni, da grem enkrat na teden na organizirano vadbo, vadim vsako jutro 10-20 minut (več mi ne znese, sem business woman), ter občasno naredim kako pranajamo.

Nisem vegetarijanka (ej narod, živimo v podnebnem pasu, kjer je ravno zdajle minus 20 C!), v resnici pa zelo malokrat jem meso. Doma še najmanjkrat, bolj se to zgodi v službi, ko dostikrat pri izbiri menija res nimaš izbire. Odstopati pa nočem v ekstrem in se po nepotrebnem izpostavljati.

Tudi jaz poznam sleditelje joge, ki so šli v vsakovrstne ekstreme. Naokoli blodijo v racufanih indijskih cunjah, non stop solijo pamet drugm, da ne bodo odrešeni in kaj jaz vem (še posebej ne bodo odrešeni, če slučajno enkrat na leto pojedo kaj mesenega), živijo pri mamicah, ki jim kuhajo itd... in nasploh te duše v življenju ne počnejo pravzaprav nič pametnega.

Kar sovražim so prav takile odpuljeni nevrotiki in psihotiki, ki zgubijo prav vsak smisel za realnost.

Swami se očitno zaveda nevarnosti takšnega dojemanja joge, zato on svoje sleditelje v ašramu napoti, da poleg ukvarjanja z jogo, delajo nekaj koristnega. V filmu je bilo prikazano, da so izgradili bolnico ter ogromen vodni zbiralnik, organizirali medicinsko pomoč, šolske knjige, šolanje otrok.

Ker Swami pravi (in tu mu lahko res samo pritrdim): Roke, ki delajo, so TISOČKRAT boljše kot roke, ki so sklenjene v molitvi.

In to je to, kar, je meni najbolj ostalo od predavanja. IZPOLNJUJ svojo življenjsko poklicanost, skratka nekaj koristnega počni zase in ZA DRUGE, in sredi tega nemirnega življenja se v SEBI ukvarjaj z jogo (molitvijo, Kristusom, vstavi poljubno...)

Bravo stari wiseman, dobr si povedal! :palec:

xsrcx xsrcx xsrcx MucaMaca

jz mam ful rada jogo. kot telovadbo in tudi kot tehniko sproščanja... kot nek fanatični stil življenja pa mi ne sede... je vseeno premirna zame...
spet se mi je na bolš poslabšal

(popravljeno)
kot nek fanatični stil življenja pa mi ne sede

x:Dx sej tut ni misljena tako x;)x Se pa vedno najdejo ljudje, ki zadeve izkrivijo, povsod mas take, poglej samo v islam, al pa tut v krscanstvo, pa se bi se kaj naslo. Vse te stvari so v osnovi zelo dobre, ljudje jih pa z nerazumevanjem pokvarijo in vrzejo slabo luc.

Kot je rekel en (spet indijski x:Dx) modrec:

ce se paras dotakne zeleza, pa se kljub temu nic ne zgodi, je mozno dvoje:

- ali paras ni pravi paras

- ali pa je med njima se zmeraj ostalo nekaj razdalje

Razlaga:

paras je poseben mitoloski kamen, ki ob dotiku spreminja kovino v zlato; tukaj paras predstavlja modreca/ucitelja in zelezo ucenca. Ce se ucenec pri stiku (pa ne glih enkratnem x;)x) z uciteljem ne spremeni, pomeni da ali ucitelj ni pravi ali pa, da se ucenec ni dovolj priblizal (postal pripravljen/preciscen/odprt...).

Popravljeno -> webmaster@jvvz

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...