Skoči na vsebino

POMOČ!

Dellery

Recommended Posts

Pozdravljeni

Nikakor ne vem na koga bi se naj obrnila, pa sem se na vas. Ker ste mnogim že pomagali poiskati odgovore na njihova vprašanja upam, da boste pomagali tudi meni.

Rada bi se vključila v delo z otroci. Rada bi pomagala, delala z ljudmi, ki imajo težave. Ali so to odvisnosti, ali prizadetost ali česar koli drugega…. Moje delo bi lahko bilo tudi prostovoljno ne rabim plačila. Le pomagal bi rada otrokom, ki niso imeli lepega otroštva ali so jim ga uničili drugi… Že dalj časa želim priti v stik z nekom, ki bi mi znal povedati na koga se obrniti. Prihajam iz okolice Maribora.

Hvala vam za kakršno koli informacijo že v naprej…

Lep dan!

Dellery

Deli na socialnih omrežjih

To se mi zdi ful lepo, da hočeš pomagat drugim in to zastonj. Ker je res malo takih kot si ti, da bi to počeli zastonj.

Je pa ena ful pomembna stvar pri vsem tem, ki sem jo opazila. Namreč, če nimaš sama podobnih izkušenj, boš bolj težko komu pomagala, ker se ne boš mogla identificirat z njim oz. delit izkušenj. Po drugi strani pa po mojem rabiš tud kr precej znanja, sicer se lahko zgodi kvečjemu, da škodiš.

Govorim ti iz lastnih izkušenj. Sama sem doživela nekaj tako ali drugače neprijetnih stvari v življenju in sem redkokomu pustila blizu. Tud tisti, ki naj bi imeli ustrezno znanje mi niso mogli pomagat. Ko me je začela učiteljica v srednji šoli spraševat o mojih osebnih stvareh, sem si mislila, krava, kaj jo sploh briga. Vem, da je imela dobre namene in danes to razumem, sam njen pristop je deloval zelo vsiljivo.

In druga stvar: hodim na pedagoško fakulteto. Vse te punce tam so si izbrale ta poklic, ker imajo rade otroke in ker tud hočejo komu pomagat. Sicer poklicno in za zaslužek (mogoče je ravno v tem problem). ne bom posploševala, ampak bom rekla, da si večina misli, da so svetnice, dejansko se pa vse nekaj napiflajo, v svojo korist, da bodo imele čim boljše ocene ali kaj js vem zakaj (logično, sam tud taka ocena ni vredna nič, če znanje dejansko ni znanje, poleg tega jih večina preplonka izpite...) razumejo pa večinoma ne nič. Niti osnovnega pojma emancipacija. Ne moreš nečesa razumet, če tega dejansko ne doživiš. Še ena stvar na fakulteti- isto je z večino porfesorjev in asistentov, učijo nekaj, ravnajo pa sami čisto drugače... Ne bi mogla bit bolj razočarana, res, tak da sem se odločila, da tega nikol ne bom počela v življenju.

Zarad takih stvari se raje skrivam za eno tako masko, OK sej ne rečem, sem po naravi precej optimistična oseba, sam z večino ljudi je tako, da jih raje držim na distanci, kot da razlagam. Večino fantov, ki sem jih imela, sem pustila, ker se mi ni dalo ukvarjat z njimi in razlagat, ker nikol nebi razumeli. Moj sedanji ima pa zelo podobe izkušnje, pa še tu mi je do neke mere žal, da sem mu kaj rekla. (določene "napake" ki jih imam zarad tega, razume, obnaša se pa, kot da niso rešljive oz. imam včasih občutek, da ga utrujam).In še je ostalo nekaj stvari prikritih, ker vem (oz. mislim si, da tega ni doživel, pa tud da ga pol že preveč obremenjujem). Zanimivo, on je zelo uspešen na tem svojem področju in isto kot jaz na ven zelo optimističen in odprt človek, z nasmehom da vsi opazijo, pa je en mlajši zadnjič pripomnil, da njemu pa ni blo verjetn nikol v življenju "vročga čaja pit". :inocent:

Drustvo za nenasilno komunikacijo v Mariboru.

Zavod za zaposlovanje ima menda ogromno podatkov.

Sicer pa pogledas na internetu: www.google.com ali www.najdi.si, vpises 'prostovoljno delo' in se ti bo izpisalo veliko podatkov! x:)x

kar je meni interesantno in kar sem tudi probal je Drustvo Most iz Ljubljane, ki ima prostovoljna dela po svetu!! skoraj vse kontinente sveta. cool zadeva, vidis svet, spoznas kulturo, spoznas ljudi, ipd... dozivis!, izkusis...

spletna stran, pa jim zal ne deluje!? (http://www.drustvo-most.si/)

------------

Pozdravljeni

Nikakor ne vem na koga bi se naj obrnila, pa sem se na vas. Ker ste mnogim že pomagali poiskati odgovore na njihova vprašanja upam, da boste pomagali tudi meni.

Rada bi se vključila v delo z otroci. Rada bi pomagala, delala z ljudmi, ki imajo težave. Ali so to odvisnosti, ali prizadetost ali česar koli drugega…. Moje delo bi lahko bilo tudi prostovoljno ne rabim plačila. Le pomagal bi rada otrokom, ki niso imeli lepega otroštva ali so jim ga uničili drugi… Že dalj časa želim priti v stik z nekom, ki bi mi znal povedati na koga se obrniti. Prihajam iz okolice Maribora.

Lep dan!

Dellery

heloo dellery!

ne razumi me narobe, ampak veš kako pravijo. ponavadi tisti, ki ne morejo pomagati sebi bi zeloo radi pomagal drgim...

in stinjam se z tem rekom. ker sem ga sam poukusil..

poagaj prvo sebi, soznaj sebe, spravi se na zeleno vejo in to delo bo ti prišlo samo od sebe ozr. spontano naproti..

ko je učenec pripravljen, pride učitelj..

Zivjo in dobrodosla! :) :palec:

Tole je zelo lepo od tebe in super gesta. :palec:

ne razumi pa me prosim narobe, vendar - zelja sama ni dovolj.

Imas kaksne reference? Kot sklepam, jih nimas.

Imas kaksne izkusnje?

Ce imas svoje lastne, ni nujno, ce si jih ti shendlala, da bos tudi drugim lahko pomagala.

Imas kaksne izkusnje s podobnim delom?

Ni namrec kar vsakdo tudi usposobljen pomagati drugim, sploh posebnim skupinam ljudi, posebno obcutljivim.

In zakaj to zelis?

Vcasih ljudje na nek nacin zelijo 'zbezati' pred svojimi tezavami, s tem, da se ukvarjajo s tezavami drugih - vse to moras skrbno in z vso iskrenostjo analizirati pri sebi...

Nenazadnje pa je tudi ta vidik, da te ne poznamo, nastopamo z nicki, torej ti si lohk kdorkoli in v bistvu hoces priti do ljudi, ki so ze bili prizadeti in ki morajo torej tolk bolj bit v vatki..

Pa ne bi bilo narobe, ce bi tud o sebi kaj povedala... da bi lazje videli tvoj... motiv in prav tako -vsaj priblizno- stopnjo tvoje zrelosti.

:palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Dobro, rada bi pomagala. Svetujem ti, da si za začetek na naložiš preveč, saj to ni lahko delo.

Naj ti na kratko opišem svoj primer.

Po čudnem naklučju (naklučij seveda ni!) sem se znašla v domu starejših ljudi, kjer delam že 8 mesecev. ZELO sem bila presenečena koliko mladih ljudi pride v dom prostovoljno delati v prostem času. Pomagajo pri prireditvah, sprehodih, nekateri (iz medicinskih krogov) tudi pri hranjenju, negi....

Dokler nisem stopila v to ustanovo sploh nisem vedela, koliko mladih ljudi je v domu. Seveda ne spadajo tja, ampak v bolnico tudi ne, drugih takih ustanov pa žal nimamo. To so mladi ljudje z multiplo sklerozo, po nesrečah, boleznih itd.

Žal je v naših domovih vse premalo osebja in ti ljudje so zelo zapostavljeni. Velikokrat je za njih dovolj, če jim kaj prebereš, se pogovarjaš o vsakodnevnih stvareh, posediš z njimi v parku ali jih samo preprosto držiš za roko. Ne potrebujejo drugega!!! Vse drugo imajo preskrbljeno: nego, hrano, posteljo, in tudi nekaj aktivnosti. Žal so te aktivnosti prilagojene starim ljudem in ne njim.

Da ne bom preveč dolgovezila, še to: Jaz se udeležujem terapije z živalmi. Imam japonskega čina in hodiva enkrat na teden v dom. Ne boš verjela koliko lepega lahko narediš človeku samo s tem, da mu v naročje daš psička, ki ga potem boža, ogovarja ali samo gleda.

Če te zanima, se mi lahko enkrat pridružiš, vse ostalo pa boš videla.

Če te še kaj zanima, vprašaj!

IRINA

Tole z živalmi je pa ful dobra stvar, nisem vedela, da to tud pri nas delajo. Ker nekaj je že dostikrat preverjena resnica... To, da so živali, predvsem psi, zelo iskreni prijatelji, zvesti, takoj ti pokažejo, če zamerijo, te spravijo v dobro voljo, dajo ti ljubezen, to je pa tista stvar, kar ponavadi takim ljudem manjka- LJUBEZEN. Poleg tega seveda, da je treba še nekatere stvari razčistit in se soočit z določenimi težavami in jih rešit. Ena od stvari je, da znaš take ljudi poslušat in jih razumet, pa se z njimi pogovarjat, sam to nikol ni dovolj, treba je znat najt rešitev.

Hojla,

Dellery kot je Free povedal je zlo zanimiva oblika prostovljnega dela v tujini, za dobo 6-ih ali 12-ih mesecev. Imenuje se Evropska prostovljna služba (valda da obstajajo še druge podobne x:)x ) in lahko si v bazi projketov izbereš takega ki ti ustreza (pomoč v bolnicah, delo z otroki, delo z otroki s posebnimi potrebami, kulturno-umetniški projketi itd, tega je ogromno). Vem da v pekarni magdalenske mreže v Mariboru gostijo dva prostovoljca iz evrope in sem prepričana da bi ti znali pomagati če bi želela ti za toliko časa odpotovati v tujino na prosotovoljno delo. to seveda pomeni da deluješ nekje drugje in ne v svoji lokalni skupnosti. Vse je odvisno - kot so že drugi povedali - od tvojega namena.

Aja, pa mislim da bi na ZPM-ju tud lahko povprašala.

lp x;)x

Ne potrebuješ kril, da bi bil angel...

<{POST_SNAPBACK}>Pozdravljeni

Lep dan!

Dellery

Ej Dellery :palec: ! Takih ljudi se na svetu manjka jast bi se kr oženu s tabo ker si tok dobra dušica! žal pa ti trenutno ne morem pomagat ker nisem tok na tekočemu s temi stvarmi sam pomoje so taki več kot dobrodošli kjerkoli se le da pomagat!xsrcbumx poglej malčk po internetu kje so take ustanove in jim napiši mail al pa pismeno se pozanimaj!

xsrcbumx Kar tako naprej in lepo se imej!xsrcbumx

Prostovoljcev primanjkuje skoraj v vseh nevladnih organizacijah, pa tudi v državnih službah. Povprašaj na najbližji šoli, pri tabornikih, skavtih, na Centru za socialno delo, društvih (Sonček, ...

Glede strahov, da ne bi zmogla ali da so tvoji motivi napačni... vsaka spodobna organizacija, ki se pri svojem delovanju poslužuje tudi PD, ima tudi koordinatorja prostovoljnega dela. Ta z bodočim prostovoljcem najprej opravi spoznavni razgovor, na katerem predstavi organizacijo in specifike populacije, ti pa imaš priložnost da poveš kako si predstavljaš svoje prostovoljno delo. Že takrat lahko torej odstopiš. Če pa se odločiš, da te konkretno delo zanima, te pošljejo na usposabljanje za PD. Tam spet prevetriš svoje vzgibe, kot tudi podrobneje spoznaš kaj te čaka kot prostovoljko. Pred začetkom dela z izbrano organizacijo podpišeš še dogovor o PD, s katerim se dogovorite o sodelovanju (ti se obvežeš koliko časa, kdaj in kako boš delala, organizacija pa ti obljubi npr. povračilo potnih stroškov, potrdilo o opravljenem PD (ponekod velja tudi kot študijska praksa)...). In preden res začneš z delom ti dodelijo mentorja, strokovnega delavca, ki ti je na razpolago, da z njim razrešuješ morebitne dileme, ki se ti pojavljajo... Večina organizacij ima tudi obvezne, redne sestanke skupine prostovoljcev...

Tko da, nč bat, PD ni strokovno delo, prostovoljci pokrivajo vsebine dela za katere ni potrebno poznavanje globalne problematike človeka, ki mu pomagaš. Običajno gre za druženje, skupno preživljanje prostega časa ipd. Pomemben pa je neformalni pristop in občutek za sočloveka.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...