Skoči na vsebino

Zelišča


bast

Recommended Posts

Oh - kako ste zlate :palec: . Sploh tisto o čarovniški uporabi mi je zelo všeč.

 

Sem nekje zaznala(prebrala, slišala...se res ne spomnim,), da bezeg nikoli in nikdar ne sme goreti (za kurjavo recimo), Drži tole?

 

Bezeg ne sme goreti in pred njim bi se moral odkriti vsak moški, saj je baje odlično zrdavilo prostate. Sicer pa ima tudi bezeg veliko čarovnih moči:

1. če raste v bližini hiše, odganja hudobne duhove in ščiti pred strelo

2. cvetovi bezga prinašajo srečo in zdravje (zato jih zdej, ko je sezona, hitro natrgat in posušit al pa bezgov sirup naredit)

3. Kadar imate srčne težave, dragemu postrezite pijačo iz bega. Okrepil naj bi vajino ljubezen.

 

No toliko sem se za zdej lahko spomnila. Če se še kaj spomnim, pa itak napišem. x;)x

živi in pusti živeti
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

No, včer narabutala še zadnje cvetove bezga (pr nas gre h kraju) za čaj; lansko leto nakuhala rekordne količine bezgovega sirupa, tako da ga letos ne bom nič, ker imava še nekaj lanskega.

Ta teden je pod muss lipa na vrsti! Pa hitro, da ne odcveti xrolleyesx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jp, jaz tudi včeraj natrgala še zadnje bezgove cvetove. sem jih dala sušiti.

sicer pa že 14 dni nazaj naredla bezgov sirup, pa za čaj dala sušit.

lipo sem tudi prejšnji teden nabrala, tudi že posušila

pa koprivo tudi posušila že za čaj x^x

... svet pripada tistim,

ki verjamejo v svoje sanje ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 months later...

Na KRaTKO: Šentjanževka

(6:00) Šentjanževko bi lahko poimenovali čudežno zelišče - učinkuje protivnetno, celi rane, pospešuje prekrvavitev, blaži bolečine in pomirja. Pomaga tudi pri neutemeljenem strahu in motnjah spanja, z uspehom jo uporabljajo pri otrocih in mladostnikih, če imajo težave s spanjem ali z zbranostjo. Za kaj vse je še uporabna, kakšni so stranski učinki in kako si lahko sami pripravimo šentjanževo olje ali šentjanžev čaj si oglejte v oddaji.

 

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zadnjič, ko spet nabirala materino dušico, naletela še na šentjanževko. itak, da jo nabrala in jo porabla za pripravo šentjanževega olja x^x

 

eno vprašanje imam, pa bom kar tule vprašala. mami mi prinesla z morja oljčne liste. vem, da so dobri pri zniževanju visokega krvnega pritiska. to je pa tudi vse, kar vem. torej, če kdo ve, za kaj se še lahko uporabijo, se močno priporočam x:)x

... svet pripada tistim,

ki verjamejo v svoje sanje ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...
:eek:

 

Glej no glej, pa brez da bi svetovala strihnin za lepšo barvo..

 

hvala srce si, zdej te pa že spet maram, ki prej te nekaj časa nisem. x:Xx

 

kok mal je treba x:o)x

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

A je treba še kej not dat v ole, poper, mleto papriko?

ne.

dej v olivca, pusti pri miru.

Lahko dodaš še kak strok ali dva olup.česna, ni pa muss.

 

*******

včer sesek(lj)ala peteršilj za v zamrzovalnik. Dons me čaka ponovitev z drobnjakom. Pa listje zelene sem dala sušit, dones jo porinem v pečico, ker se neka vlaga obeta :o|o:

Pa meliso bi morala tut pospravit.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:wOOt:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Vegeta! Kako fajn ideja!

Sem že premišljevala o tem....

Pri nas so vsi tako nori na to vegeto, pa ni ne vem kako zdrava stvar baje...

 

Jaz imam pa doma še vedno ene 6 vrečk nekih turških začimb, ki jih nimam kam dat... največji genij, kot sem, sem nekako izgubila prvotno embalažo in niti ne vem, kaj so zaene...vse je pa blazno ostro... xrolleyesx xrolleyesx

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

khm kje pa naj to hranim, a v frižiderju?

peče pa ko prasica

če želiš, ni pa neke potrebe, ker olje je konzervans (važno je le, da olje popolnoma prekrije papričico). Pa zarad olja je fino, da ga maš nek na temnem in relativno hladnem (da olje ne postane žarko).

Je pa tak oljček super za kao peperoncino paradajz ali s česnom omako.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Bom tukaj vprašala....

 

Kje se dobi rožno vodo? Pa kaj je alternativa rožni vodi?

 

Zadnje čase navdušeno spremljam recepte Nigelle Lawson in opažam, da pri ogromno receptih uporablja rožno vodo. Kakšne izkušnje?

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

tole našla po naključju ;) in se spomnila nate...

 

http://www.coolinarika.com/recept/sok-od-r...nsa-i-limuntoza

 

tud sama sem že opazila da se dodaja ta rožna voda v razne kolače...drugo leto, ko bodo vrtnice spet...bom sprobala...

 

 

http://www.coolinarika.com/recept/ruzina-vodica

 

takole se pa nardi...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

okus je po vrtnicah :) Jaz sem npr. jedla že ene turške sladice aromatizirane z njo in je res odlično! To tradicionalno po moje bolj uporabljajo na vzhodu, pa v Bosni npr. sem opazila včeraj...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Rožni sirup si prav lahko pripravimo sami. 4–5 pesti osmukanih cvetnih listov (150 g) stresemo v en liter vode. Dodamo sok dveh limon in segrevamo do vrenja. Pokrito pustimo stati 20 minut, nato precedimo in dodamo en kilogram rjavega sladkorja. Ponovno segrejemo do vrenja in na zmerni vročini kuhamo 30 minut. Sirup je primeren za aromatiziranje mlečnih jedi, napitkov, sadnih kaš in podobno.

 

Za uporabo v kuhinji pripravimo maščobno rožno olje. Eterično olje vrtnice redčimo z eno kapljico na 25 g orehovega, lanenega ali sojinega olja.

 

 

fajn :palec: da se da tud hitreje pripravit sirup.

 

Osebno bom sicer uporabila tisti recept, ki sem ga našla na Coolinariki, kjer se 5 dni rožni lističi pojijo, po moje bolje pride... :inocent: x:)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

oljčne liste.
znižuje krvni tlak , pa zboljšuje delovanje srca , potem deluje kot blagi diuretik-odvaja vodo iz telesa, menda tudi znižuje sladkor v krvi ---

strelka, hvala. bi pa vprašala še, kako si jih pripraviti: kot čaj ali kako drugače? :8):

... svet pripada tistim,

ki verjamejo v svoje sanje ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pozna kdo alternativo papriki v prahu (sladki)... kako bi to naredili?

kaj je pa z njo "narobe" :inocent: :8):

al je sam ti ne maraš x:Ix x:o)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

posušiš in smelješ x:px

 

čeprav je meni osebo ljubše, da papriko enostavno zmrznem in jo tako uporabljam...

se pri sušenju preveč uniči arom in vitaminov x;)x

There is

One Mind,

One Truth,

One Source in the Universe,

and I AM ONE with ALL there is."

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

posušiš in smelješ x:px

 

čeprav je meni osebo ljubše, da papriko enostavno zmrznem in jo tako uporabljam...

se pri sušenju preveč uniči arom in vitaminov x;)x

 

Drži in ne drži.

 

Verjetno ostane več vitamina c v zmrznjeni kt pa v posušeni /al pa tud ne/, kar pa se arome tiče, se pa s sušenjem ne uniči, pač pa spremeni.

 

Michelle, za sušenje mora bit paprika zrela, ker ma pol suha bistveno močnejšo aromo. Ko je enkrat suha, ti svetujem, da je ne melješ, ampak zdrobiš in to ne v prah, ampak naj se koščki vidjo. Taka začimba ima bolj izrazit okus.

 

Da ti izdam še eno skrivnost. Poskus nafilat suho papriko, s tem, da ne uporabiš faširan meso, ampak meso narezan na koščke in ne jo utopit v vod, ko jo kuhaš, ampak jo skuhej v mal vode, rajž naj bo dolgozrnat, skuhan al dente, namest čebule uporab por.

K taki papriki ne sodi paradajzova omaka, ampak se jo je brez omake, vročo al pa hladno. Za popizdit dobr, čist drgačen okus kt sveža filana paprika. Pogoj je le, da je bla aprika zrela, ko si jo dala sušit.

 

x:px

 

Mater sem lačen...pa slinast.

x:Dx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

eee, sm jst vedla, da se bo fajn debata razvila x:px :palec:

 

Mich, pa velik sreče s sušenjem x:o)x mogoče kar v pečici :inocent:

Dej no butl tole mal razlož; korak 1, korak 2 in tako dalje.

Jst paprik sicer ne sušim (pač nimam prilike o sprejemu kakih blazotnih količin), ko je sezona, se jih nabutam, pol pa eno leto počakam xcivx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Michelle, za sušenje mora bit paprika zrela, ker ma pol suha bistveno močnejšo aromo. Ko je enkrat suha, ti svetujem, da je ne melješ, ampak zdrobiš in to ne v prah, ampak naj se koščki vidjo. Taka začimba ima bolj izrazit okus.

 

Hvala. Ne vem, zakaj sem mislila, da je treba še kaj. x:Ix

Ne bom je zmlela.

Sušenje pa s sušilnikom...

 

Un recept mi pa ne pride v poštev, ker ne jem meska. x;)x

 

Sita sem paprike in kumar...

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...