strelka02 26. februar 2005 Prijavi Deli 26. februar 2005 Pa še nekaj o kumini..pri nas jo je bilo veliko, rastla je po travnikih...sedaj pa jo ne najdem več..Višje v hribih mogoče po kakšnih pašnikih pa bi jo še najdli. kumina starodavna rastlinca naj bi varovala pred čarovnicami in nezvestobo. zato so jo večinoma dodajali v ljubezenske napitke.no kumino tudi lahko posejemo na vrt. Rada ima sončno lego in bolj ilovnata tla.pri kumini uporabljamo semena in listke. Listke mlade lahko sesekljamo in dodajmo solata, Seme pa pa uporabimo za različne mesne jedi. LAhko pa kumino tudi namočiš v žganje...dobro, če boli trebuh, krči itd... etrično olje kumine dodajajo različnim kolonjskim vodam parfumom.. večino s kumine kuhamo čajček (poparek) lahko pa jo tudi žvečimo...lajša prebavo, izboljšuje tek. Odpravlja vetrove. Kumina pomirja. NAše bakice ...in večino mamic še sedaj pozna čaj iz kumine , majarona pa janeža...pomirja..otroci spijo kot angelčki in jih več ne črviči po ttrebuhu. Spijo po tem čaju tudi veliki otroki Kumina odganja tatove, če je posajena na vrtu. Kumina ..hm ljubezenska rastlinca...čarovnice jo uporabljajo pri ljubezenskih urokih...zaščiti par in ga obdrži skupaj. Če pa jo zamesimo v piškote pecivo..povečuje poželenje.s kumino čarovniki in čarovnice blagoslovijo svoja magična orodja.Kumina privablja ljubezen v naše življenje. Planet ...Merkurelement..zrak Slovani pa so varovali, da posoda napolnjena s semeni kumne postavljeno pod otroško posteljico odvrača in varuje otroka pred demoni. Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 26. februar 2005 Prijavi Deli 26. februar 2005 veliko o zeliščih..vse živo o gojenju uporabi zelišč tudi o eteričnih oljih, kozmetiki naravni imate fino opisano v knjigi: Velika knjiga O ZELIŠČIH; Lesley Bremness. Meni zelo všeč. Tako za informacijo...hm sem mal preveč o čarovnijah govorila...imamo pa temo o gojenju ...a ne Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 27. februar 2005 Prijavi Deli 27. februar 2005 <{POST_SNAPBACK}>Julijana..mogoče je bil ognjič pregosto posajen. je fino če ga poseješ...potem pa malo zrečiš. Mazilo ognjič je fajn. Sem delala najprej (govorim za ognjič) s svinsko mastjo čisto....ker so priporočali da je proti revmi. Hm pa mi ni bilo všeč...je imel tak čuden vonj..čist po ocvirkih. Uporabila sem domačo svinsko mast,,,hja mogoče zaradi tega. Potem pa sem dobila recept...razmerje 13:1 torej 13 delov olja in 1 del čebeljega voska. Notri pa nabašeš cvetne liste ognjiča. Zato pa povem ..SUPER. Sem hvaležna za ta recept. ...je pa mastno- mazilo Hvala. Z bezgovimi palicami so tudi čarali. Ni fajn, da ga uživajo ljudje z visokim pritiskom in utripom.V čajni mešanici mu dodam malo melise, da ne "zašiba" preveč, sicer me pa poživi, ker imam nizek pritisk. Ja za kumino sem pa slišala, da moraš preklinjat, ko jo seješ (mogoče je zato ni toliko? ). Mene je okus kumine v čaju prijetno presenetil, je drugačen, kot pa če jo dodaš jedem. LEP DAN SONCEM NASMEJAN xrosex Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bast 27. februar 2005 Avtor Prijavi Deli 27. februar 2005 strelka02, tema je vzgoja, lastnosti, uporaba,... tko da recepti za razna mazila, eterična olja,... in coprniški nasveti , še kako pašejo noter!!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 27. februar 2005 Prijavi Deli 27. februar 2005 sem mislila da mal iz teme letam... no letos je na vrtu naše mame rastla tudi melisa. Moram povedati, da je to zelo neobčutljivo zelišče. Hm ...imam tako čudno navado, da kar kašen listek ponavadi utrgam pa ga kar mal požvečim ...meni ima tako dobet okus. Rada ima sonce, zato jo posadite na sončno lego, nima pa rada jutranjega sonca.Najbolj okusna največ etričnega olja ima tik pred cvetenjem ... In kaj počnem s to meliso. Večinoma jo kuham kot čaj..je tak zelo osvežilen- Melisa je fino če jo namočiš v olje, pa si z njim zmasiraš utrujene mišice. Lahko pa iz melise tudi narediš kopel. poparek melise pa lahko uporabimo za spiranje mastnih las.Če te piči žuželka in boli je vneto...položi naj sveže utrgan list melise. Čajček iz melise je dober za zdravljenje dihal, pa pomirja menstrualne krče...priporočajo pa jo tudi kot čaj proti depresije in melanholiji. Melisa odganja muhe čarovne lastnosti te rastlince, če jo uporabljamo kot talisman privablaj ljubezen. Včasih se je mlado dekle okopalo v kopeli z meliso...z namenom da prikliče ljubezen v svoje življenje. Melisa odganja žalost in depresijo.Planet: LunaElement: Voda Zakaj bi še uporabili meliso? HM mogoče za kašni liker ali kako pijačo....Kje pa jo uporabimo kot začimbo..če jo sploh? Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 28. februar 2005 Prijavi Deli 28. februar 2005 Dobro jutro!Melisa? Mene pomirja, ampak se mi zdi, da tudi fajn odvaja vodo.Kot začimbo jo lahko uporabimo pri jagodah v kombinaciji z aceto-m balsamico-m, prav tako pride v poštev pri sadnih solatah, poleti pa jo dodamo solati iz kumar, paradižnika in paprike,kateri dodamo sezam, oljčno olje in limono in malo soli- solata je boljša, če jo pred zaužitjem za dve uri pustimo v hladilniku.Ko sem bila noseča sem po četrtem mesecu pila čaj sestavljen iz MELISE, RMANA, PLAHTICE, ŠENTJANŽEVKE, NJIVSKE PRESLICE, KOPRIVE IN LISTOV MALINE.Melisa. kot blago pomirjevalo.Rman, kot dobrodelnež za rodila in želodec.Plahtica, kot uravnalo hormonov.Šentjanževka, kot antidepresiv oz. rožica dobre volje.Njivska preslica, kot krepčilo za kri in vnašalec kremenčeve kisline v telo(dobro za kožo, lase...).Kopriva, kot čistilec in "gradilec" krvi.Listi maline, kot mehčalci medeničnega dna .Mešanici sem dodala še malo limone in medu in moje počutje je bilo idealno .Aja, mešanica je bila sestavljena iz istih delov rastlin, recept za njo pa sem dobila iz avstrijske lekarne.Lep dan, vsem skupaj Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 28. februar 2005 Prijavi Deli 28. februar 2005 SUPER! pri nas rečemo Plahtici...planinska resa, jo pa uporabljamo za ženske bolezni, težave z menstruacijo, posebej pa jo priporočajo za ženske v meni...torej hormončki. Tudi rmanu rečemo...travca za vse ženske bolezni.šentajnžovko...jo pa večinoma namakam v laško olje---olivno, je fajn za celjenje ran. Uporabljam pa jo tudi kot olje za sončenj, čeprav nekatri to odsvetujejo, notri pa nažokam tudi nekja narezanih zelenih orehov pa malo cvetnih listov vrtnice.(to je olje za sončenje) Preslico pa uporabljamo predvsem za odvajanje vode iz telesa, če imaš otekle noge...parv tako tudi peteršilj. Čaj iz semen pa priporočajo tudi za moške, ki imajo težave s potenco..je neke vrste afrodiziak. No sem pa najdla en receptek ..kako izdelaš Jagermaister....hja pijača za vse bolezni..po kapljicah. SESTAVINE Lapuh - cvet marecTrobentice- cvet aprilTrobentice - listje aprilSmreka - vršički april-majRobida - listi april -junij in september-oktoberOzkolistni suličasti tropotec april-septemberNavadna marjetica - cvet maj - septemberLapuh - listje maj-junijKamilica - cvet maj-junijGozdna jagoda - listje maj-junijBrin - zelene jagode majPelin maj-junijBezeg - cvet maj-junijNavadni rman - cvet maj-junijŽajbelj maj- junijAjbiž maj-junijMeta maj-avgustMaterina dušica maj-septemberVinska rutica majAkacija - cvet junijBorovnice - listi pred zorenjem junijBela detelja - cvet junij-julijJanež - zelen junij-julijKumina junij-avgustMajaron junijLipa - cvet junijŠirokolistni tropotec junij-avgustŠentjanževka - cvet junij-avgustOreh zelen, zrezan junijRožmarin junij-avgustSrčna moč - cvet junij-avgustPravi kostanj - cvet julijArnika - cvet julij-avgustNjivska preslica julij-oktoberTavžentroža julij-avgustNavadna melisa julij-avgustBrin - zrele jagode oktober-novemberSladkor V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma po nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne 1/2 l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini. Izdelava: Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice. Poskusite! Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
vvv 28. februar 2005 Prijavi Deli 28. februar 2005 meni je tudi bazilika najbolj pri srcu Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 28. februar 2005 Prijavi Deli 28. februar 2005 Zgoraj je bilo govora o bezgu..skoraj vse že povedano..mogoče samo še tole: Če bi moški vedeli, kako zdravilen je bezeg, bi vsak dvignil klobuk(kdo ga pa še nosi ), ko bi šel mimo..skratka bezgovo vino je izjemno učinkovito pri težavah s prostato.Zelišča v lončkih: preko zime rastlinam najbolj primanjkuje SVETLOBE...lahko jih vlažimo, lahko jih imamo na primerni temperaturi, pa ni učinka! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 28. februar 2005 Prijavi Deli 28. februar 2005 Hojla! Zadnjič sem pila ena fajn mešanico za želodčne težave in sicer iz ognjiča, mete(poprove) in ovsa( še v klasju)-zanimiv okus in blagodejen učinek. Sama sem si zmešala "čajček" za Moje dni, ki vsebuje rman, ognjič, šentjanževko, majaron in meliso. Sem enkrat prebrala, da bi imele ženske veliko manj problemov, če bi pile rman;edino na to je fajn bit pozoren, da ga ne pustiš predolgo v vodi, ker greni.S preslico delam kopeli za umirjanje srbečice pri ekcemu oz. nevrodermitisu, za boljši občutek dodam še malo oljčnega olja- preizkušeno pomaga. Lahko se dela tudi s hrastovim lubjem, samo se je meni zdelo preveč agresivno.Zanimiv recept za JAGERMAISTER , moraš bit kar priden, no ja se pa splača, ane? . Lep večer. Sem zelo vesela, da smo tukaj skupaj! Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 28. februar 2005 Prijavi Deli 28. februar 2005 <{POST_SNAPBACK}>Zgoraj je bilo govora o bezgu..skoraj vse že povedano..mogoče samo še tole: Če bi moški vedeli, kako zdravilen je bezeg, bi vsak dvignil klobuk(kdo ga pa še nosi ), ko bi šel mimo..skratka bezgovo vino je izjemno učinkovito pri težavah s prostato.quote] bezgovo vino...a to bezeg pa vino ...a misliš šabeso? bezeg fino diši...še boljši je pa ocvrt ...samo dobro ga moraš prej oprati.. Pol pa še sirup... pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 28. februar 2005 Prijavi Deli 28. februar 2005 Ne, v mislih sem imela bezgovo vino, pripravljeno iz jagod.....Iz bezgovih jagod(črnih ) sem že naredila marmelado...zelo podoben okus borovnicam.Res pa je, da sem mešala bezgove jagode in jabolka(zaradi pektina).Vsako leto naredim tudi sirup iz bezgovih cvetov(ne šabeso)...na mojo familijo deluje zelo odvajalno Zrele bezgove jagode tudi oberejo, zamrznejo na pladnjih v skrinji..dajo v vrečke...in v zimskem času dodajajo čaju...se pravi, jih ne sušijo... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 28. februar 2005 Prijavi Deli 28. februar 2005 Ja, menda se v manjših količinah lahko jagode črnega bezga jedo tudi surove. Prijateljica pa je pila sirup črnega bezga, ko je imela probleme z vnetjem obraznega živca- je zelo pomagalo. Mi tudi uživamo v pitju sirupa, samo smo ga letos bolj malo skuhali, ker so nas ptice prehitele Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 28. februar 2005 Prijavi Deli 28. februar 2005 Bezgove jagode se uprabljajo tudi za barvanje tkanin...hm svile in volne.....dobiš tako rdečkasto..barvo.(škrlatno)če pa uporabiš liste pa mislim rumenkasto. pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 1. marec 2005 Prijavi Deli 1. marec 2005 RMAN;NAVADNI( Achillea millefolium)Ljudska imena: arman, korocvet, krvavnik, kunica, mrman, oškerc, romancvet, skorecelj, zavrelecSpol: ŽenskiPlanet:VeneraElement:VodaJe evropska rastlina, ki so jo že pred davnimi časi uporabljali za celjenje ran.Dolgo časa so ga jemali kot grenko krepčilo in iz njega pripravljali najrazličnejše grenke napitke.Navadni rman pospeši okrevanje po prehladu in gripi, ter omili seneni nahod.Je pa tudi zelo koristno zdravilo za menstrualne težave in nepravilnosti krvnega obtoka, blaži vnetja, je blag diuretik in antiseptik za sečila, pospešuje znojenje.Najdemo ga po mejah, na travnikih in pašnikih, po sončnih posekah, ob poteh in njivah, seveda si ga pa lahko presadimo tudi na vrt, da ga imamo pri roki. Ni občutljiv za vročino, sušo in mraz, je zelo skromen.Le na premokrih tleh ne uspeva dobro.Od konce junija do konca avgusta nabiramo nadzemne dele v cvetju.Rastline porežemo(trga se zelo težko, pa še rastlini škodi), cvete in liste osmukamo. Sušimo le v senci.Iz rmana je zelo okusno zeliščno maslo-mlade listke narežeš čisto na drobno(najlažje s škarjami) in jih skupaj s soljo umešaš v razmehčano maslo-potem vse skupaj zaviješ v "klobaso", daš za nekaj časa v hladilnik in..super paše z mladim krompirjem pečenim v pečici .Se spomnim, da smo si kot otroci z rmanom umivali roke; malo smo ga pomeli med rokami in si ga sprali v potoku.Ja, pri čaranju ga pa uporabljamo za umivanje glave, da preprečimo plešavost , .Če ga nosimo s sabo ne prinaša le ljubezni, ampak pritegne prijatelje in daljne sorodnike, s katerimi si želimo spet navezati stike.Šop posušenega rmana, obešen nad posteljo, ali pa rman, ki smo ga uporabili pri poročnih dekoracijah, zagotavlja vsaj sedem let ljubezni.Iz cvetov naredimo poparek , tako dobljeni čaj pijemo za izboljšanje psihičnih moči.Rman uporabljamo tudi za izganjanje zla in negativnosti iz osebe, kraja ali predmeta . Lep dan s soncem obsijan xrosex Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 1. marec 2005 Prijavi Deli 1. marec 2005 Hojla!Me praska v grlu, da komaj zdržim;ko pogoltnem slino, ko odprem usta-se mi zdi da mam sapnik čisto razdražen. Mi je zmanjkalo sleza.Ima kdo kak predlog?Glavo mi bo tut razneslo . Za enkrat si spiram nosnice s soljo, pa mi pomaga komaj kakih 10 minut, potem pa spet znova- v čelu dela bum bum....Prosim za pomoč! Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bast 1. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 1. marec 2005 julijana, jaz si vsa vnetja v ustih in žrelu zdravim z žajbljem. (za pitje ga kuhaš 3 minute, za grgranje pa 10) zelo učinkovit za grlo se mi zdi tudi islandski lišaj. Ljudska imena: bohinjski mah, gorjanski mah, gorski mah, gorski lišaj, grenki mah, islandski mah, planinski mah, plučni mah, pljučnak, pljučnik, plučnik. Rastišče: sončni do senčni prostori na suhih, kislih gorskih tleh (visoke gore). Zdravilni deli rastline: cela rastlina (Lichen islandicus), ki jo nabiramo od aprila do oktobra. Učinkovine in delovanje ter praktična uporaba: islandski lišaj vsebuje nad 50% sluzi, vitamin B12, lišajev škrob, grenko lišajevo kislino, grenčino cetrarin, lihenin, sladkor, gumi in še ne raziskane antibiotične učinkovine, jod in nekaj kremenčeve kisline. Krpasto listasta tvorba je pogosto že popolnoma suha, ker potrebuje izredno malo vode, tudi sicer jo zlahka posušimo. Iz pesti droge in pol litra vode pripravimo čaj. Drogo prelijemo z mrzlo vodo, nato pa rahlo zavremo. Čaj blaži in pomirja kašelj, zato je odlično sredstvo za zdravljenje prehladov, hripavosti, zamašenih dihalnih poti in tuberkuloze, skratka pri vseh pljučnih boleznih. Zaradi njegove poživljajoče lastnosti je pomemben pri izčrpanosti vseh vrst, tako med hudimi boleznimi in po njih, pri velikih izgubah krvi zaradi operacij in nesreč, po ošpicah, po hudih nalezljivih boleznih, po želodčnih in črevesnih boleznih. Priporočajo ga pri zmanjšanem apetitu, mršavosti in splošnem slabem počutju. Uporabljamo ga tudi zunanje za izpiranje ran in kot obkladek pri ranah in aknah. Kašelj in zdravilna zelišča: dobra misel, navadna (Origanum vulgare) jeglič, pomladanski (Primula veris/ P. oficinalis) jetičnik, zdravilni (Veronica officinalis) lapuh (Tussilago farfara) lišaj, islandski (Cetraria islandica) lučnik, velecvetni (Verbascum thapsiforme/ V. densiflorum) in drobnocvetni (V. thapsus/ V. schraderi/ V. crassifolium/ V, montanum/ V. pseudo-thapsiforme) materina dušica, poljska (Thymus serpylum) in vrtna (Thymus vulgaris) milnica, navadna (Saponaria officinalis) pljučnik, navadni (Pulmonaria officinalis) sladki koren, golostebelni (Glycyrrhiza glabra) slez, navadni (Althaea officinalis) trpotec, ozkolistni (Plantago lanceolata) http://www.lekarna-mozirje.si/Predstavitev/lisaj.html Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Amis 1. marec 2005 Prijavi Deli 1. marec 2005 ...za grlo je žajbelj...grgranje ali pa skuhan v mleku in z medom....za vnetja pa je super hren...sploh za zabit nos al pa vnetje sinusov...če ga preneseš, seveda in te po njem ne boli želodec....drugače je pa še propolis....tolk se spomnim... pozdravi se Citiraj you see things; and you say WHY?but i dream things that never were; and i say WHY NOT? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 2. marec 2005 Prijavi Deli 2. marec 2005 Hm...žajbel, skuhaš pa grgraš. Potem jabolčni kis...nizka koncentracija...kozarec mlačne vode pa žlička kisa notri..pa gragraj. Če te boli glava....sinusi, naredi si inhalacijo..npr kamilice, al pa meta, pa materina dušica..tiste rastlince, ki imajo veliko etričnega olja. je pa tudi nekaj, niso zelišča...pa vseeno.. obkladek s skuto to si ovij okoli grla...skuta vse ven potegne. sama pa grgram kar ..altaleks kapljice ...dvanajst kapljic v kozarček mlačne vode..pa grgraš...zelo dobro dene grlu. drugače pa uporabljam sirup smerekovih vršičkov..fajn zmehča "grlo" se fino odkašljaš... Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 2. marec 2005 Prijavi Deli 2. marec 2005 Sem se še nekaj spomnila...na lučnik, papežovo svečo.Lučnikov sirup...dobro zdravilo proti prehladu. narediš ga ravno tako, kot sirup iz smrekovih vršičkov. Potem pa tisto kar nisi ožel, ko si naredil sirup te namočene cvetke namočiš še v domače žganje, pustis nekja časa ...tudi to uporabljaš...hm predvsem kot preventivo..razkužuje od znotraj tukaj pa nekaj o lučniku (copy and paste..internet ) Učinkovine in delovanje ter praktična uporaba: zaradi visoke vsebnosti sluzi in saponinov lučnik blaži kašelj in hkrati pospešuje izkašljevanje. Čaj pijemo po požirkih pri vnetnih boleznih dihal, hripavosti, kašlju, bronhialnem katarju, bronhitisu in oslovskem kašlju. Ublaži tudi značilen "lajav" kašelj v večernih in nočnih urah. V ta namen ga uporabljamo tudi zunanje, in sicer ga namočimo za en mesec v olivno olje. Čaj iz cvetov lučnika je učinkovit tudi za zdravljenje katarnih bolezni želodca in črevesja, pa tudi za blaženje krčev prebavil. V ljudskem zdravilstvu se lučnik uporablja za zdravljenje ran. Za mazilo pomešamo posušene cvetove lučnika in regrata. Lučnik uporabljamo tudi kot dodatek kopelim za zdravljenje hemoroidov in srbečih aftnih vnetij. Pa slikca: Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 3. marec 2005 Prijavi Deli 3. marec 2005 Hvala vam sončki za vse nasvete.Kaj bi jaz brez vas..xrosex Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 4. marec 2005 Prijavi Deli 4. marec 2005 Hojla!Pijem Islandski lišaj, ki ga čez noč namočim v vodi, zjutraj pa ga malo kuham, dodam med...Inhalacije si delam z materino dušico, po prsnem košu se mažem z mazilom smrekovih vršičkov, glavo pa si občasno naoljim z metinim oljem. Gre na bolje, samo me glavobol ne spusti....Me ma rad Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bast 4. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 4. marec 2005 islandski lišaj je precej ogabnega okusa, dolgo ga nisem mogla spraviti vase... potem pa sem poštekala, da delam premočnega. tudi jaz ga najprej namočim in šele potem kuham, dodajam pa mu sok limone. tako dobi okus podoben grenivki in je skoraj dober... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 6. marec 2005 Prijavi Deli 6. marec 2005 Ja, sama dodam islandskemu lišaju med, da lažje steče, grejem se pa z ingverjevim čajem..Samo ta gripa...glava me boli, dlesni, zobje- po mojem imam vse vneto. Včeraj sem si na dlesni dala malo žajblja;je malo pomagalo.Glavo sem si mazala z metinim eteričnim oljem, pa se mi zdi da mi ne paše, ker preveč hladi.No, kakorkoli, upam da bo čimprej konec . Lepo nedeljo vsem skupaj Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bast 6. april 2005 Avtor Prijavi Deli 6. april 2005 Hej, zeliščarji, april (mali traven) je tu! ... prvi pravi spomladanski mesec! ... dnevne temperature lahko sežejo tudi preko 20 stopinj Celzija. A naj nas to ne zavede. Že takoj naslednji dan nas lahko preseneti bela snežna odeja, ki sicer ne ostane dolgo, a napravi škodo na cvetočem drevju, ter vrtninah in rožah, ki smo jih prehitro presadili ali postavili na prosto. Zeliščni vrtZelišča v posodah presadimo ali jim po potrebi zamenjamo vrhnjo plast zemlje. Pognojimo s kompostom ali drugim organskim gnojilom. V kolikor želimo zasaditi nove oblike, je sedaj pravi čas. Meto izkopljemo in jo razdelimo. S potaknjenci razmnožujemo rožmarin, sivko, meliso, pelin in žajbelj. Nekatera eno in dvoletna zelišča (gorčica, drobnjak, koromač, koriander) sejemo na prosto, vendar jih moramo zaščititi s folijo ali tunelom pred nizkimi jutranjimi temperaturami. Nabiramo cvetove trobentic in jih sušimo za čaj. vir: http://www.slonep.net/subareas.html?lev0=1...2=120&lev3=2047 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.