Skoči na vsebino

Zelišča


bast

Recommended Posts

a kdo ve kera zelisca se da v pripravo tzazikija?

pismu mi je bil tko dober ta tzatziki x:px v grciji,da si ga bom doma nardila,sam vem ,da grejo naribane kumare,pa trdi jogurt,pol pa ne vem kere zacimbe ... xrolleyesx

vec svetlobe spustis vase,
svetlejsi postane svet v katerem zivis

shakti gawain

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>a kdo ve kera zelisca se da v pripravo tzazikija?

pismu mi je bil tko dober ta tzatziki x:px  v grciji,da si ga bom doma nardila,sam vem ,da grejo naribane kumare,pa trdi jogurt,pol pa ne vem kere zacimbe ... xrolleyesx

sem mal pogledala okrog... ful različno ga delajo: eni z drobnjakom, eni s peteršiljem, pa s koprcem, meto... večkrat je omenjen origano... lahko improviziraš, dokler ne najdeš svoje kombinacije :palec:

 

jaz dam samo česen (fuuul) in sveže strt poper

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Sicer ni ravno zelišče - kivi...ampak nekje  se moram pohvalt. Letos mi je po sedmih letih prvič obrodil...prek 40 kivijev.. x8Dx

 

xsuperx nisem vedla, da tud tle uspeva, sama ga v takile 'obliki' xDDx prvic vidla letos na peljescu...

Superca, lustkan prizor!! :2src: :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

xcivx prideta za menoj, prej al slej...mlečnozoba, krivokljuna x:o)x

 

x:Dx grem po bilobil, da ne pozabim, kaj sta čvekala...

 

zlopamtilo.press x:Dx

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:o|o: en let če fajn soliš...

 

bolj je menda, če seckaš, xcivx sam to se men bolj redko zgodi, kr v multipraktik fliknem x:o)x sej ga za vsako reč lahko v taki obliki ponucaš...za dekoracijjo si ga pa v lonček mal posej

 

isto nardim tud s čemažem.....

 

*

 

pol pa sam eno kocko masla, pa žličko tega peteršilja pa čemaža,,,pa dobiš tako zeliščno maslo(maslo pustiš na sobni temperaturi, pa potlej penasto stepeš---štruco daš na pol ali pa prečno parkrat zarežeš, pa namažeš in daš v pečico hrustljavo zapečt....

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

valjda sem seckala x^x. ko sm mela pred sabo vso tisto oprano in posušeno zelenjad :2src:, mi je blo takoj jasno, da bi blo čist nespodobno jo z mašino maltretirat. če ne druzga, tekstura je čist drugačna, če jo lepo ročno pripraviš... ma ja, količina me je zmedla x;)x, še nikol mela tolk peteršiljčka pred sabo. ga pa mam po lončkih, sam ne zadošča za moje potrebe, k ga mam ful rada in ga turim povsod x8Dx.

 

mam še ful drugih zelišč, sam čemaža pa ne poznam. pa nisem porajtala, da bi prodajali sadike al pa semena... a je to tist... njegov okus spominja na česen? česen tud obožujem!!!

 

aja, priznam, pr peteršilju sm pol itak omagala in ostanek zamrznila. za juhe bo ok. x:)x

 

lia, hvala za idejo :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

čemaž je divji česen...raste na senčnatih legah....

 

mal spominja na šmarnice.....zato tud na veliko po cajtngih strašijo pred nabiranjem kao da je strupen k mušnice....ampak strupen je samo, če namest njega utrgaš list šmarnice x^x

 

 

tam nekje konc aprila v začetku maja se ga ponavadi posprav za shrambo....drgač sem pa videla na policah v mečkatorju prodajajo deci čemaža mislim, da italijanskega izvora po 1000 in še nekaj tolarčkov, pa nekaj bio kmetij ga tud ima v svojem prodajnem asortimanu.....

 

je pa priročno tole poznat , ker je čemaž že v rimskih časih bil zelo opevana rastlina sladokuscev in kot zdravilec razno raznih bolezenskih tegob....ima še močnejše razkužilne inu druge dobre učinke za moč telesa in duha...

 

xrolleyesx pa še čist pri rokah ga imamo...

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 months later...

A se spozna kdo na češnjev paradižnik? Letos sem si **utuvila** v glavo, da ga bom vzgojila nekaj, glede na to, da sem ljubiteljica le tega. Me skrbi, da ne bom prepozna, bi rada že vse priprave imela na broju in izvršene. Nekaj ga bo na vrtu, nekaj pa v loncih z zemljo, ker ga bom morala sredi sezone selit na drugo lokacijo in mora biti mobilen x:Dx

 

* Mogoče kak znalec ve, katero zelišče oz. krema je dobra proti brazgotinam? Bi se rada rešila ene. Del brazgotine se mi je lepo zacelil en del zgleda pa tak mal čudn :inocent:

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

 

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

A se spozna kdo na češnjev paradižnik? Letos sem si **utuvila** v glavo, da ga bom vzgojila nekaj, glede na to, da sem ljubiteljica le tega. Me skrbi, da ne bom prepozna, bi rada že vse priprave imela na broju in izvršene. Nekaj ga bo na vrtu, nekaj pa v loncih z zemljo, ker ga bom morala sredi sezone selit na drugo lokacijo in mora biti mobilen x:Dx

 

* Mogoče kak znalec ve, katero zelišče oz. krema je dobra proti brazgotinam? Bi se rada rešila ene. Del brazgotine se mi je lepo zacelil en del zgleda pa tak mal čudn :inocent:

hm...za brazgodtine je pa fajn če si nabaviš v lekarni kremico z 10% ureo al pa vazelin s salicilnom alkoholom.... :vio:

za paradižnik sem pa v mullerju našla seme paradižnika, ko zraste do 60cm x:)x bomo videli kako bo to :palec:

 

Oj... :palec: x:)x

 

Je že čas, da tale tema pride mal v ospredje...xyesx

 

Mogoče komu prav pride tole... Kako peteršilj s stratifikacijo vzklije v 10-14 dneh...ker ponavadi rabi 25-30 dni, sploh če je bolj hladno.

 

Seme daš v platneno vrečko in čezenj naj teče hladna voda cca 2-3 ure . Najbolje je vrečko privezati pod pipo, iz katere močneje kaplja . Če voda teče v curku, lahko "zaduši" seme. Nato daš vrečko za 36 ur v hladilnik. Tako pripravljeno seme poseješ, najbolje v multiplošče, ki jih do vzklitja postaviš v prostor s cca 20-22 stopinj . Ko vzklije, postaviš v hladnejši prostor. Sam to počnem že tretje leto in vedno je vzklilo najkasneje v dveh tednih, letos celo v desetih dneh.

 

Sem šel malo na vrt pogledat, če je kaj zima odnesla... pa ni. Melisa, meta, žajbelj zgleda v redu, luštrek, drobnjak itak odženeta vedno, edino timijan sumljivo zgleda... :palec: bomo vidli.

 

Od lanskega leta mi je ostalo mnogo semena ameriškega slamnika. Letos sem ga posejal in je presenetljivo v redu vzklilo, tam nekje 30-40 % . Torej, :palec: odstopim seme ameriškega slamnika... x:)x . Če koga zanima, naj mi sporoči...

še en ko pozna luštrek x^x :palec:

There is

One Mind,

One Truth,

One Source in the Universe,

and I AM ONE with ALL there is."

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz bi pa mela seme ameriškega slamnika :palec: :palec: (sem mami težila, naj gre k sosedovim mi izprosi eno sadiko - imajo celo njivo tega...pa je ženska junački šla in mi en bogi cvet prinesla...ne vem kaj je glih mislila x;)x )

Luštrek je ok - samo močnega okusa. Sicer pa ga uporabljam. Se mi pa nekako ne obdrži - mami pa..zato od nje dobim kakšnih par vejic in to je to.

Pri nas je sneg kar dobro skril žajbelj - sem še zadnjič ga očistila suhih cvetov in listov.Zelo lep grmiček nastal. tudi pelin preživel, timijan tako tako..motovilec bo čisto v redu, solate so nekam žalostne. Petršilj se trudi..celo nekaj korenja ostalo pri življenju.

Pa kaj, če je spet snega za izvoz :vragec:

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x:Dx x:Dx

 

Da bi bile koze najceneše kosilnice obrobja se popolnoma strinjam.Sem pred leti se šla snahe in v tistih ta oring pravih Halozah - kjer koza palco nuca - smo nabavili koze - ki sem jih kar posvojila. Ni kar ni požrla - najraje pa taščine vrtnice..pismo kakšne borbe so potem ratale. Pa na strehi bile - da bi kozo na strehi kdo videl in najbolj šokantno, da je kozi sledila takrat triletna naša Mihaela. Naenrakt nas s strehe gledajo koza in otrok..mi pa vsi trdi spodaj..koza že prišla dol..ampak otrok(takrat še nisem vedela da ima jupitra v 12) x:Dx

No -bistvo- ugotovitve tam držijo. Preverjeno.

 

Zmanjkuje mi vsega. Imam samo še meto, nekaj bezga, malo mešanice moje(lapuh, vijolica,marjetica,plučnik,timijan)..ampak res malo. To je za klic v sili.

Pa toliikooo snega..lani taki čas sem že nabirala zelišča.. :xx!: letos pa niti regrata še nismo jedli x;)x

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...