Skoči na vsebino

Zelišča


bast

Recommended Posts

Sploh niso zahtevni, edino čimveč sonca rabijo ... Sem ti nekaj več na OS napisal..

zakaj pa ne sem :o|o:? nas, ok, vsaj mene, tud zanima... vse o zeliščih x:px

 

 

*fensi kalilnik x:Dx, js si bom tud tacga omislla, tnx :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 weeks later...

živjo!

a mogoče kdo ve kje bi se dalo dobiti seme ali pa sadike drobnocvetnega vrbovca, oz če je mogoče kdo ve kje se da to rastlino nadra v naravi.

hvala!

 

videla sem slikce od ameriškega slamnika-nisem prebrala vseh postov, hotela pa sem samo povedat, da ga mamo poleti na vrtu kot okrasno rastlino, moja teta pa si je iz njega naredila imunal (recept je našla v neki knjigi iz knjižnice-če koga zanima recept za home made imunal-btw v lekarni je 1000 sit, lahko vprašam za naslov knjige, oz če še ima kje recept)

"The meeting of two people is like the meeting of two chemical substances. If anything happens, both are changed."

- C. G. Jung

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...
Joj, ojoj... sam neki moram vprašat... k o zemlji in tistem kar raste v njej nimam lih pojma... pa bom morda za tiste vešče kmetovalce čist u temo brcna... sam kva čem nooo... x:Ix

Skratka... ponudila se mi je prilika... neokrnjena zemljica... clo navdušili so me... tko da bi clo jst mal kmetovala x:Ix pa bi si še en Pehta vrtiček omislila... pa me zanima kako je s temi rastlinami: bezeg, gabez, kamilica, kopriva, sivka, ognjič, rman, jasmin, vrtnice...................... nimam pojma... a kej tazga lahko posadim... a se da kupit... a so to čebulice, seme al podtaknjenci... res ne vem... kako pa kaj s tem :inocent:

A naprimer lahko koprivo posadiš? x:Ix

valki, mogoce za zacetek probaj kupiti nekaj sadik, kar bos pac dobila... v LJ verjetno to ne bi smel biti problem :inocent: ... koprive jaz ne bi sadila, mogoce na kaksnem robu komposta, ce si ga bos omislila... drugace lahko zelisca skoraj vsa kupis... jaz jihimam ogrooomno na vrtu, vecinoma trajnice, nekaj jih kupujem sproti, ogromno pa se mi jih seje kar samih, ko sem jih imela eno leto posejane in so se sama s semenom razmnozila...

ognjica sem letos imela za izvoz, tak da mi je skoraj prerastel cele grede... pa sem ga populila in naredila zastirko... tudi iz kopriv sem naredila zastirko xDDx ...

gabeza mislim, da ne bois dobila, niti v semenu, niti v potaknjencu, ker je v prevelikih kolicinah lahko strupen, kamilice ja, ognjic tudi, rman je plevel in ti ga ne priporocam, ker ti bo prerastel vrt...

pri meni rastejo ognjic, koper, koriander, timijan, melisa, meta ( ki je nisem zajezila in mi siba med jagodami :xx!: ), majaron, pa bazilika vsako leto sproti... pa sigurno sem se kaksno pozabila x:o)x ...

ce te bo se kaj zanimalo, vprasaj :palec: ... pa naj ti uspe :palec:

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

kurja črevca ali navadna zvezdica..

jaz sem jo letos ene parkrat v solato dala, čist simpatično.. kar potrgala in fajn oprala, da je šla zemlja stran in pol kar s koreninicami not vrgla.. mal na kalčke spominja..

 

(tole zbrskala iz vsepovsod po internetu, nimam linkov :sori: )

 

ČAJ PROTI KAŠLJU

1 čajno žličko navadne zvezdice (kurja črevca) prelijemo z eno skodelico vrele vode, pustimo stati 6 minut in odcedimo. Sladkamo ga z gozdnim medom. Čaj pijemo topel trikrat na dan po eno skodelico.

 

Vsaka tretja ženska zboli za osteoporozo. Preventiva prihaja iz narave: navadna zvezdica. Lahko je sveža kot solatna priloga ali v kapljicah (v lekarni).

 

Navadna zvezdica (Stellaria media) je med najpogostejšimi in najuporabnejšimi divjimi rastlinami, ki sicer po splošnem pojmovanju spada med plevele. Vsebuje vitamin C (enkrat več kot limone), betakaroten (provitamin A), magnezij, kalcij ter druge vitamine in minerale. Zgodaj pomladi nabiramo mlade rastline, ki jim takoj odstranimo korenine ali pa jih odrežemo nad zemljo. Po okusu spominja na mlečno koruzo. Uporabljamo jo lahko za pripravo solat, rižot, juh, dušeno ali kuhano, podobno kot špinačo.

 

V času, ko se narava prebuja, bomo poleg regrata kmalu našli plevel z imenom navadna zvezdica. Rastlinica ima drobne srčaste liste in je kasneje med letom poglavitni plevel marsikaterega vrta. Poskusite ga vplesti v zeliščno skuto. Presenetljivo okusno je!

 

pa še ena v angleščini, uporaba v prehrani in za zdravljenje

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Če se tele rastlince (sploh na začetku) poje malo več - utrgane in oprane lahko požene na iztrebljanje.

Odlično za zaprte. )

Okusno zelišče tudi v solati, skupaj s čemažem, regratom, ...

Dober tek. )

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...

Eden mojih najljubših čajev je koprivin. Plac, kjer so rasle, pa sem letos skenslal, saj tam delam eno teraso. Ampak paralelno je pa na dveh drugih mestih začelo rasti en kup mal drugačnih "kopriv". Po videzu so podobne navadni koprivi, a ne pečejo, so manjše, zdajle pa so polne majhnih vijoličnih cvetov. A kdo pozna to sorto? Je dobra za čaj, d nam glih eksperimentiru prosto po Prešernu in eventuelno guznu.

 

zvedavi Nosorog

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Eden mojih najljubših čajev je koprivin. Plac, kjer so rasle, pa sem letos skenslal, saj tam delam eno teraso. Ampak paralelno je pa na dveh drugih mestih začelo rasti en kup mal drugačnih "kopriv". Po videzu so podobne navadni koprivi, a ne pečejo, so manjše, zdajle pa so polne majhnih vijoličnih cvetov. A kdo pozna to sorto? Je dobra za čaj, d nam glih eksperimentiru prosto po Prešernu in eventuelno guznu.

 

zvedavi Nosorog

 

To je mrtva kopriva.

Samo...za koji klinac si jo sel umorit xrolleyesx x:Dx

 

Je pa vec, teh, umorjenk: rumena mrtva kopriva, velecvetna mrtva kopriva,lisasta mrtva kopriva...ima jos, ali me vec boli ruka x8Dx

 

Baje je dobra za caj, za ledvice pa za limfo naj bi bila, jaz sicer pijem navadno....

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

To je mrtva kopriva.

Samo...za koji klinac si jo sel umorit xrolleyesx x:Dx

 

Je pa vec, teh, umorjenk: rumena mrtva kopriva, velecvetna mrtva kopriva,lisasta mrtva kopriva...ima jos, ali me vec boli ruka x8Dx

 

Baje je dobra za caj, za ledvice pa za limfo naj bi bila, jaz sicer pijem navadno....

 

Kroki, jst jih bom pobral in dal sušit za ćaj. Če si me slučajno scat pelu in od tega guznem, te bom hodil strašit do konca tvojih dni. Še maš možnost, da odstopiš in po pravic poveš, a je za čaj, al ni.

 

 

negotovi Nosorog

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://www2.arnes.si/~osljbg2s/kd/rastline/kopriva.jpg

 

to je to ...škrlatnordeča mrtva kopriva.

 

Jo imajo zelo rade čebele zato jo imenujejo tud sladka kopriva. medonosna rastlinca.

 

Za čaj ...za to pa res ne vem, samo umrl ziher novš ....za čajček je velika pa mala, pa bela mrtva kopriva, ki ravno tko ne peče ima pa bele cvetke ...za te pa vem x:)x

 

JAAAAAA!!!! Tole raste pr men. Danke.

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tole kroprivo moja mama nabira tudi proti prehladu. Menda odlično učinkuje.

(jaz si vedno znova rečem, da jo bom pobrala - ker je je na tone..pol pa pozabim :vragec: )

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest Jeti

ta rdeča "mrtva kopriva" spada v družino Usnatice-Lamiaceae in v bistvu ni kopriva Koprivovke-Urticaceae

 

najznačilnejši predstavnik je bela mrtva kopriva ... potem pa vse njene sorodnice z rumenimi, roza, rdečimi cvetovi ...

deluje protivnetno in se v ljudskem zdravilstvu uporablja :

zunanje za posipanje ran in čirov ( posušeno, dobro zmleto) , ki se slabo celijo ... tudi v veterini

kot čaj... pri težavah z menstruacijo, pri katarjih dihal (sladkamo z medom), pred spanjem pomirja

prevretek se lahko isto uporablja za izpiranje ran ter izpiranje nožnice pri belem toku

kot kopel ... sprošča krče maternice, zdravilno vpliva na kožna vnetja

 

vir: Zdravilne rastline na Slovenskem/dr.Katja Galle-Toplak

 

nekateri jedo ocvrto v testu ... cvetovi prijajo na grenkih solatah

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

zanimivrecept.com

 

 

Metino-melisin sirup

- 3 kg sladkorja

- 3l vode

- zajeten šop melise in mete

- 10 dag citronske kisline

 

Meliso in meto očistimo vseh rjavih listov in operemo ter narežemo skupaj s stebli. Sladkor razstopimo v vodi, zavremo, odstavimo in pustimo stati 5 min. Nato dodamo meliso in meto, premešamo in pokrito pustimo stati 24 ur. Naslednji dan pijačo precedimo in primešamo 10 dag citronske kisline. Nalijemo v čiste steklenice.

Pijačo po okusu mešamo z vodo, dodamo ji lahko rezine limone in kocke ledu, zelo osvežilna pijača.

 

lalala

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hejjj, tale sirup v (samo) melisini izvedbi sem lansko leto delala in je super, čeprav, jaz segrevam kasneje (najprej namakam zelišča, nato dodam sladkor in prevrem + citronka). Za okras (poleg ledu in limone) paše še vršiče melise/mete xDDx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne razumem tole ...vse skupaj potem prevreš ali kako?

sesekana zelišča (v mojem primeru melisa s stebli, listi, morda celo cvetovi vred) namakam 24 ur (+ - ura); precedim, skupaj s sladkorjem zavrem, vre še kako min, dve. Ugasnem. Dodam citronko. Malo ohladim, glih tok, da se plastične pollitrske flaške ne stopijo. Nalijem v flaške. Uporabno vsaj leto dni, po odprtju flaške, hranim v hladliniku. Razredči se z vodo, servira se lahko (ni muss, je pa lepše, okusnejše, bolj fancy) z rezinami bio limone, 2-3 kocke ledu + vršiček melise pa slamca v kozarec.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

bezeg gre pr nas h koncu. počak mal da se posuši (če ne bo skos deževalo), je boljši okus, pa sej to že vse veš x;)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

z veseljem xDDx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

sesekana zelišča (v mojem primeru melisa s stebli, listi, morda celo cvetovi vred) namakam 24 ur (+ - ura); precedim, skupaj s sladkorjem zavrem, vre še kako min, dve. Ugasnem. Dodam citronko. Malo ohladim, glih tok, da se plastične pollitrske flaške ne stopijo. Nalijem v flaške. Uporabno vsaj leto dni, po odprtju flaške, hranim v hladliniku. Razredči se z vodo, servira se lahko (ni muss, je pa lepše, okusnejše, bolj fancy) z rezinami bio limone, 2-3 kocke ledu + vršiček melise pa slamca v kozarec.

 

 

bezeg gre pr nas h koncu. počak mal da se posuši (če ne bo skos deževalo), je boljši okus, pa sej to že vse veš x;)x

 

 

z veseljem xDDx

 

Kok s' ti prjazna pa brihtna, dokler beseda ne nanese na kastracijo psov. :vragec: x:o)x x:Dx :vio: :vragec:

 

nismpuzabu.com

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Eh, saj ne vem kaj bi..

 

Danes sem iskala po netu in našla enega ki ponuja ognjič nabolhi. Torej, rabim ga ker sem slišala, da odstranja tudi te bradavi? na peclju. In kaj dobim? Ponudbo, naj vse predam jezusu, ki je za moje grehe kao bil in vse. Mislimmmmmm, a se nisem predala, in ali niso rekli sami bodite sprememba, ki jo želite oz. sam si pomagaj in bog ti bo pomegal? Saj zato sem pisala, jebo te ilija; torej rabim kvalitetnp ognjično mazilo oz. krvavi mleček. And that was so. Res se ne počutim privlačno s temi stvorčki na svojem telesu. :(

 

Mater

~THE LESSON IS ALWAYS LOVE.~
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Eh, saj ne vem kaj bi..

 

Danes sem iskala po netu in našla enega ki ponuja ognjič nabolhi. Torej, rabim ga ker sem slišala, da odstranja tudi te bradavi? na peclju. In kaj dobim? Ponudbo, naj vse predam jezusu, ki je za moje grehe kao bil in vse. Mislimmmmmm, a se nisem predala, in ali niso rekli sami bodite sprememba, ki jo želite oz. sam si pomagaj in bog ti bo pomegal? Saj zato sem pisala, jebo te ilija; torej rabim kvalitetnp ognjično mazilo oz. krvavi mleček. And that was so. Res se ne počutim privlačno s temi stvorčki na svojem telesu. :(

 

Mater

 

Ognjičeva mazila občasno vidim na kakšnih štantih - po mojem sem ga videl tudi na tržnici v BTCju. Krvavi mlečnik mora biti pa itak svež, oziroma ne vem, če kdo dela pripravke, jih še nisem videl. Vem, kje raste v Litiji in ko sem še živel tam, se spomnim, da je folk, ki je imel bradavice, preprosto odtrgal svežo zel in na bradavico stisnil sok.

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kok s' ti prjazna pa brihtna, dokler beseda ne nanese na kastracijo psov. :vragec: x:o)x x:Dx :vio: :vragec:

 

nismpuzabu.com

sej prov da nis x^x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 weeks later...

Neurje zadnjič mi je s koreninami vred izpulilo ogromen grm ameriškega slamnika. Le ta je bil strogo namenjen okrasni vlogi, ker cvetovi bili res prekrasno veliki in cveteli non stop do zmrzali.

Ker pa veter ni hotel, da se širi v silni lepoti, sem ga torej splahnila z vodo, osušila in s škarjami naškrinclala na drobne koščke. Nato sem natlačila v steklenice za vlaganje - plast slamnika, plast sladkorja...

Menda dobim imunal ven.

In menda je dobro tole kakšen mesec na soncu pustit. Puščam zdaj tole.

naj omenim, da se sladkor raztopil.

Kaj pa pol??

Še nikoli nisem tega delala.

S smrekovimi iglicami že in sama pol tisto uporabljala, ker se vsi družinski člani jadrno uprli, kakršni koli dresuri s temle.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hvala za tole :palec: bom torej pobrala še cvetove in naredila sirup..pa da vidimo pol.

 

Ful veliko veš :palec: in še bolj očitno živiš z naravo kot jaz. :palec:

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...