bast 3. marec 2006 Avtor Prijavi Deli 3. marec 2006 Sploh niso zahtevni, edino čimveč sonca rabijo ... Sem ti nekaj več na OS napisal..zakaj pa ne sem ? nas, ok, vsaj mene, tud zanima... vse o zeliščih *fensi kalilnik , js si bom tud tacga omislla, tnx Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andromeda 31. marec 2006 Prijavi Deli 31. marec 2006 živjo!a mogoče kdo ve kje bi se dalo dobiti seme ali pa sadike drobnocvetnega vrbovca, oz če je mogoče kdo ve kje se da to rastlino nadra v naravi.hvala! videla sem slikce od ameriškega slamnika-nisem prebrala vseh postov, hotela pa sem samo povedat, da ga mamo poleti na vrtu kot okrasno rastlino, moja teta pa si je iz njega naredila imunal (recept je našla v neki knjigi iz knjižnice-če koga zanima recept za home made imunal-btw v lekarni je 1000 sit, lahko vprašam za naslov knjige, oz če še ima kje recept) Citiraj "The meeting of two people is like the meeting of two chemical substances. If anything happens, both are changed."- C. G. Jung Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 24. februar 2008 Prijavi Deli 24. februar 2008 A naprimer lahko koprivo posadiš? A glih s koprivo boš začela, ki rastejo za vsakim plotom Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 25. februar 2008 Prijavi Deli 25. februar 2008 Joj, ojoj... sam neki moram vprašat... k o zemlji in tistem kar raste v njej nimam lih pojma... pa bom morda za tiste vešče kmetovalce čist u temo brcna... sam kva čem nooo... Skratka... ponudila se mi je prilika... neokrnjena zemljica... clo navdušili so me... tko da bi clo jst mal kmetovala pa bi si še en Pehta vrtiček omislila... pa me zanima kako je s temi rastlinami: bezeg, gabez, kamilica, kopriva, sivka, ognjič, rman, jasmin, vrtnice...................... nimam pojma... a kej tazga lahko posadim... a se da kupit... a so to čebulice, seme al podtaknjenci... res ne vem... kako pa kaj s tem A naprimer lahko koprivo posadiš? valki, mogoce za zacetek probaj kupiti nekaj sadik, kar bos pac dobila... v LJ verjetno to ne bi smel biti problem ... koprive jaz ne bi sadila, mogoce na kaksnem robu komposta, ce si ga bos omislila... drugace lahko zelisca skoraj vsa kupis... jaz jihimam ogrooomno na vrtu, vecinoma trajnice, nekaj jih kupujem sproti, ogromno pa se mi jih seje kar samih, ko sem jih imela eno leto posejane in so se sama s semenom razmnozila...ognjica sem letos imela za izvoz, tak da mi je skoraj prerastel cele grede... pa sem ga populila in naredila zastirko... tudi iz kopriv sem naredila zastirko ...gabeza mislim, da ne bois dobila, niti v semenu, niti v potaknjencu, ker je v prevelikih kolicinah lahko strupen, kamilice ja, ognjic tudi, rman je plevel in ti ga ne priporocam, ker ti bo prerastel vrt...pri meni rastejo ognjic, koper, koriander, timijan, melisa, meta ( ki je nisem zajezila in mi siba med jagodami :xx!: ), majaron, pa bazilika vsako leto sproti... pa sigurno sem se kaksno pozabila ...ce te bo se kaj zanimalo, vprasaj ... pa naj ti uspe Mojca Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 4. april 2008 Prijavi Deli 4. april 2008 kurja črevca ali navadna zvezdica.. jaz sem jo letos ene parkrat v solato dala, čist simpatično.. kar potrgala in fajn oprala, da je šla zemlja stran in pol kar s koreninicami not vrgla.. mal na kalčke spominja.. (tole zbrskala iz vsepovsod po internetu, nimam linkov ) ČAJ PROTI KAŠLJU1 čajno žličko navadne zvezdice (kurja črevca) prelijemo z eno skodelico vrele vode, pustimo stati 6 minut in odcedimo. Sladkamo ga z gozdnim medom. Čaj pijemo topel trikrat na dan po eno skodelico. Vsaka tretja ženska zboli za osteoporozo. Preventiva prihaja iz narave: navadna zvezdica. Lahko je sveža kot solatna priloga ali v kapljicah (v lekarni). Navadna zvezdica (Stellaria media) je med najpogostejšimi in najuporabnejšimi divjimi rastlinami, ki sicer po splošnem pojmovanju spada med plevele. Vsebuje vitamin C (enkrat več kot limone), betakaroten (provitamin A), magnezij, kalcij ter druge vitamine in minerale. Zgodaj pomladi nabiramo mlade rastline, ki jim takoj odstranimo korenine ali pa jih odrežemo nad zemljo. Po okusu spominja na mlečno koruzo. Uporabljamo jo lahko za pripravo solat, rižot, juh, dušeno ali kuhano, podobno kot špinačo. V času, ko se narava prebuja, bomo poleg regrata kmalu našli plevel z imenom navadna zvezdica. Rastlinica ima drobne srčaste liste in je kasneje med letom poglavitni plevel marsikaterega vrta. Poskusite ga vplesti v zeliščno skuto. Presenetljivo okusno je! pa še ena v angleščini, uporaba v prehrani in za zdravljenje Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tantra 5. april 2008 Prijavi Deli 5. april 2008 Če se tele rastlince (sploh na začetku) poje malo več - utrgane in oprane lahko požene na iztrebljanje.Odlično za zaprte. )Okusno zelišče tudi v solati, skupaj s čemažem, regratom, ...Dober tek. ) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 16. april 2008 Prijavi Deli 16. april 2008 Eden mojih najljubših čajev je koprivin. Plac, kjer so rasle, pa sem letos skenslal, saj tam delam eno teraso. Ampak paralelno je pa na dveh drugih mestih začelo rasti en kup mal drugačnih "kopriv". Po videzu so podobne navadni koprivi, a ne pečejo, so manjše, zdajle pa so polne majhnih vijoličnih cvetov. A kdo pozna to sorto? Je dobra za čaj, d nam glih eksperimentiru prosto po Prešernu in eventuelno guznu. zvedavi Nosorog Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 16. april 2008 Prijavi Deli 16. april 2008 Eden mojih najljubših čajev je koprivin. Plac, kjer so rasle, pa sem letos skenslal, saj tam delam eno teraso. Ampak paralelno je pa na dveh drugih mestih začelo rasti en kup mal drugačnih "kopriv". Po videzu so podobne navadni koprivi, a ne pečejo, so manjše, zdajle pa so polne majhnih vijoličnih cvetov. A kdo pozna to sorto? Je dobra za čaj, d nam glih eksperimentiru prosto po Prešernu in eventuelno guznu. zvedavi Nosorog To je mrtva kopriva.Samo...za koji klinac si jo sel umorit Je pa vec, teh, umorjenk: rumena mrtva kopriva, velecvetna mrtva kopriva,lisasta mrtva kopriva...ima jos, ali me vec boli ruka Baje je dobra za caj, za ledvice pa za limfo naj bi bila, jaz sicer pijem navadno.... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 16. april 2008 Prijavi Deli 16. april 2008 To je mrtva kopriva.Samo...za koji klinac si jo sel umorit Je pa vec, teh, umorjenk: rumena mrtva kopriva, velecvetna mrtva kopriva,lisasta mrtva kopriva...ima jos, ali me vec boli ruka Baje je dobra za caj, za ledvice pa za limfo naj bi bila, jaz sicer pijem navadno.... Kroki, jst jih bom pobral in dal sušit za ćaj. Če si me slučajno scat pelu in od tega guznem, te bom hodil strašit do konca tvojih dni. Še maš možnost, da odstopiš in po pravic poveš, a je za čaj, al ni. negotovi Nosorog Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 16. april 2008 Prijavi Deli 16. april 2008 http://www2.arnes.si/~osljbg2s/kd/rastline/kopriva.jpg to je to ...škrlatnordeča mrtva kopriva. Jo imajo zelo rade čebele zato jo imenujejo tud sladka kopriva. medonosna rastlinca. Za čaj ...za to pa res ne vem, samo umrl ziher novš ....za čajček je velika pa mala, pa bela mrtva kopriva, ki ravno tko ne peče ima pa bele cvetke ...za te pa vem JAAAAAA!!!! Tole raste pr men. Danke. Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 17. april 2008 Prijavi Deli 17. april 2008 Tole kroprivo moja mama nabira tudi proti prehladu. Menda odlično učinkuje.(jaz si vedno znova rečem, da jo bom pobrala - ker je je na tone..pol pa pozabim ) Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Jeti 17. april 2008 Prijavi Deli 17. april 2008 ta rdeča "mrtva kopriva" spada v družino Usnatice-Lamiaceae in v bistvu ni kopriva Koprivovke-Urticaceae najznačilnejši predstavnik je bela mrtva kopriva ... potem pa vse njene sorodnice z rumenimi, roza, rdečimi cvetovi ...deluje protivnetno in se v ljudskem zdravilstvu uporablja : zunanje za posipanje ran in čirov ( posušeno, dobro zmleto) , ki se slabo celijo ... tudi v veterini kot čaj... pri težavah z menstruacijo, pri katarjih dihal (sladkamo z medom), pred spanjem pomirja prevretek se lahko isto uporablja za izpiranje ran ter izpiranje nožnice pri belem toku kot kopel ... sprošča krče maternice, zdravilno vpliva na kožna vnetja vir: Zdravilne rastline na Slovenskem/dr.Katja Galle-Toplak nekateri jedo ocvrto v testu ... cvetovi prijajo na grenkih solatah Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 4. junij 2008 Prijavi Deli 4. junij 2008 zanimivrecept.com Metino-melisin sirup- 3 kg sladkorja- 3l vode- zajeten šop melise in mete- 10 dag citronske kisline Meliso in meto očistimo vseh rjavih listov in operemo ter narežemo skupaj s stebli. Sladkor razstopimo v vodi, zavremo, odstavimo in pustimo stati 5 min. Nato dodamo meliso in meto, premešamo in pokrito pustimo stati 24 ur. Naslednji dan pijačo precedimo in primešamo 10 dag citronske kisline. Nalijemo v čiste steklenice.Pijačo po okusu mešamo z vodo, dodamo ji lahko rezine limone in kocke ledu, zelo osvežilna pijača. lalala Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 5. junij 2008 Prijavi Deli 5. junij 2008 Hejjj, tale sirup v (samo) melisini izvedbi sem lansko leto delala in je super, čeprav, jaz segrevam kasneje (najprej namakam zelišča, nato dodam sladkor in prevrem + citronka). Za okras (poleg ledu in limone) paše še vršiče melise/mete Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
klarus 5. junij 2008 Prijavi Deli 5. junij 2008 še bolje kot citronska kislina je vinski kamen Citiraj There is One Mind, One Truth, One Source in the Universe, and I AM ONE with ALL there is." Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 5. junij 2008 Prijavi Deli 5. junij 2008 Ne razumem tole ...vse skupaj potem prevreš ali kako?sesekana zelišča (v mojem primeru melisa s stebli, listi, morda celo cvetovi vred) namakam 24 ur (+ - ura); precedim, skupaj s sladkorjem zavrem, vre še kako min, dve. Ugasnem. Dodam citronko. Malo ohladim, glih tok, da se plastične pollitrske flaške ne stopijo. Nalijem v flaške. Uporabno vsaj leto dni, po odprtju flaške, hranim v hladliniku. Razredči se z vodo, servira se lahko (ni muss, je pa lepše, okusnejše, bolj fancy) z rezinami bio limone, 2-3 kocke ledu + vršiček melise pa slamca v kozarec. Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 5. junij 2008 Prijavi Deli 5. junij 2008 bezeg gre pr nas h koncu. počak mal da se posuši (če ne bo skos deževalo), je boljši okus, pa sej to že vse veš Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 5. junij 2008 Prijavi Deli 5. junij 2008 z veseljem Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 5. junij 2008 Prijavi Deli 5. junij 2008 sesekana zelišča (v mojem primeru melisa s stebli, listi, morda celo cvetovi vred) namakam 24 ur (+ - ura); precedim, skupaj s sladkorjem zavrem, vre še kako min, dve. Ugasnem. Dodam citronko. Malo ohladim, glih tok, da se plastične pollitrske flaške ne stopijo. Nalijem v flaške. Uporabno vsaj leto dni, po odprtju flaške, hranim v hladliniku. Razredči se z vodo, servira se lahko (ni muss, je pa lepše, okusnejše, bolj fancy) z rezinami bio limone, 2-3 kocke ledu + vršiček melise pa slamca v kozarec. bezeg gre pr nas h koncu. počak mal da se posuši (če ne bo skos deževalo), je boljši okus, pa sej to že vse veš z veseljem Kok s' ti prjazna pa brihtna, dokler beseda ne nanese na kastracijo psov. nismpuzabu.com Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mayan 5. junij 2008 Prijavi Deli 5. junij 2008 Eh, saj ne vem kaj bi.. Danes sem iskala po netu in našla enega ki ponuja ognjič nabolhi. Torej, rabim ga ker sem slišala, da odstranja tudi te bradavi? na peclju. In kaj dobim? Ponudbo, naj vse predam jezusu, ki je za moje grehe kao bil in vse. Mislimmmmmm, a se nisem predala, in ali niso rekli sami bodite sprememba, ki jo želite oz. sam si pomagaj in bog ti bo pomegal? Saj zato sem pisala, jebo te ilija; torej rabim kvalitetnp ognjično mazilo oz. krvavi mleček. And that was so. Res se ne počutim privlačno s temi stvorčki na svojem telesu. Mater Citiraj ~THE LESSON IS ALWAYS LOVE.~ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 5. junij 2008 Prijavi Deli 5. junij 2008 Eh, saj ne vem kaj bi.. Danes sem iskala po netu in našla enega ki ponuja ognjič nabolhi. Torej, rabim ga ker sem slišala, da odstranja tudi te bradavi? na peclju. In kaj dobim? Ponudbo, naj vse predam jezusu, ki je za moje grehe kao bil in vse. Mislimmmmmm, a se nisem predala, in ali niso rekli sami bodite sprememba, ki jo želite oz. sam si pomagaj in bog ti bo pomegal? Saj zato sem pisala, jebo te ilija; torej rabim kvalitetnp ognjično mazilo oz. krvavi mleček. And that was so. Res se ne počutim privlačno s temi stvorčki na svojem telesu. Mater Ognjičeva mazila občasno vidim na kakšnih štantih - po mojem sem ga videl tudi na tržnici v BTCju. Krvavi mlečnik mora biti pa itak svež, oziroma ne vem, če kdo dela pripravke, jih še nisem videl. Vem, kje raste v Litiji in ko sem še živel tam, se spomnim, da je folk, ki je imel bradavice, preprosto odtrgal svežo zel in na bradavico stisnil sok. Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 6. junij 2008 Prijavi Deli 6. junij 2008 Kok s' ti prjazna pa brihtna, dokler beseda ne nanese na kastracijo psov. nismpuzabu.comsej prov da nis Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 6. junij 2008 Prijavi Deli 6. junij 2008 sej prov da nis Zdele te grem pa še dodatno dražit v temo gobe gljive, al kwa je že. Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 30. junij 2008 Prijavi Deli 30. junij 2008 Neurje zadnjič mi je s koreninami vred izpulilo ogromen grm ameriškega slamnika. Le ta je bil strogo namenjen okrasni vlogi, ker cvetovi bili res prekrasno veliki in cveteli non stop do zmrzali.Ker pa veter ni hotel, da se širi v silni lepoti, sem ga torej splahnila z vodo, osušila in s škarjami naškrinclala na drobne koščke. Nato sem natlačila v steklenice za vlaganje - plast slamnika, plast sladkorja...Menda dobim imunal ven.In menda je dobro tole kakšen mesec na soncu pustit. Puščam zdaj tole.naj omenim, da se sladkor raztopil.Kaj pa pol??Še nikoli nisem tega delala.S smrekovimi iglicami že in sama pol tisto uporabljala, ker se vsi družinski člani jadrno uprli, kakršni koli dresuri s temle. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 1. julij 2008 Prijavi Deli 1. julij 2008 Hvala za tole bom torej pobrala še cvetove in naredila sirup..pa da vidimo pol. Ful veliko veš in še bolj očitno živiš z naravo kot jaz. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.