Skoči na vsebino

ustavitev umskega nemira-

vasudeva

Recommended Posts

še to:

malo preveč po svoje zato

Saj moraš napisati po svoje. Tvoja izkušnja je tvoja in prav je, da jo po svoje pobarvaš. x:Dx

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.
Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 83
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Hja, kako so različni načini.

Zen je samo ena od množice metod osebnostne rasti. Pravzaprav je zen direktna metoda, ki kot ost prebije plasti neznanega in prinese luč samospoznanja. Za razliko do integralnih metod zen pritisne na eno točko uma in ga tam prebode. Za nekoga je to dobra metoda, za nekoga drugega pa ne.

Naj ponovim... ni pomembna metoda, pomembno je, da se praktično dela na sebi. Branje o tem ali onem je samo igra. lepo je vedeti vse o tem ali onem, vendar je to prazno znanje, če zadaj ni prakse. Ta praksa pa je hoja po ognju, preboj čez trnov gozd in vzpon na vulkansko goro sredi žvepla. Duhovnost ni samo "kul filing", temveč "ugly MF šit". Vendar je svet z vrha gore lepši, kot iz vznožja...

Lep opis zena x:Dx x;)x

Se tudi popolnoma strinjam, da naučeno znanje brez dejanske izkušnje ni nič.

xsmx

cosmic dancer

to je ze res, sam pozabljas, da smo na forumu! x;)x pa da ima vsaka akcija svojo reakcijo!

-----------

Saj ni važno, kako je Diana napisala in če se kdo strinja ali ne. Če ona misli, da je tako prav, potem zanjo to že velja. Zakaj bi kogar koli izven nje moralo brigati, kaj je pri njenem seznamu dobro in kaj ni?

Ne mislim, torej nisem...

MF ega

Ego ni MF, temveč je orodja. MF postane, če mu dovoliš, da se vsede na prestol, ki ni njegov.

Vendar vsak resen osebnostni razvoj prej ali slej pripelje pred zid, katerega je treba prebiti. Nisem še slišal za kakšno pot osebnostnega razvoja, kjer bi bilo vse super OK.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Ne gre za to, kar si zaslužiš ali ne. Nihče ni popoln in zaradi tega vsakdo naredi napake, katerih posledice mora tako ali drugače prenesti.

mah, kar te doleti, moraš preprosto sprejeti in iti preko čustev v zvezi s tem, da lahko jasno razsodiš, kaj te je sploh doletelo in da znaš v skladu s tem najbolje ravnati. najhuje je zapaničarit, ko izgubiš veliko energije, pa zadeve ne izboljšaš, morda celo poslabšaš...

tako, sprejmi vse, kar te doleti, se iz tega uči in rešuj...to je življenje. x;)x

ne vpraš me nič, ker nič ne vem...

ker je vse eno, torej sem jaz tista mačka na drevesu, ki noče dol x:Dx ,

To je vsaj na pol res. Namreč, da si "mačka" x;)x

Čeprav nism čist sigurn, da lih tista na drevesu xnckrivx

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

Uma se ne da utišati. To ni uspelo še nobenemu človeškemu bitju, po moje. Um je stroj in skozi dela; lahko ga opazuješ, mu pričuješ, gledaš kako letijo misli in se te ne dotaknejo. Tišina je v tebi, ne v umu. Šele potem tudi um utihne -- v notranjem zrenju, v meditaciji.
Possible—but highly unlikely.

Razum je linearno deterministična priprava in tako tudi deluje. Kakšen svet je? Natanko takšen, kakršnega nam zarišejo procesi refleksivnega razuma na osnovi podatkov čutil in obstoječe baze podatkov. Razum je sposoben obdelovati zgolj zaporedje in zato je med vzrokom in posledico določen razmak. Ker je zaporedje končno, so tudi rezultati končni in vedno približni. Napake so samo večja odstopanja.

to mi zveni logicno! :palec:

potemtakem je vprasanje, kaj je tisto kar v nas dela mir!

no, da naum spet jst cele romanov pisou (sebi) in pojasnjeval iz svojeag stalisca, predlagam besedo vam!!

--------

Uma se ne da utišati. To ni uspelo še nobenemu človeškemu bitju, po moje. Um je stroj in skozi dela; lahko ga opazuješ, mu pričuješ, gledaš kako letijo misli in se te ne dotaknejo. Tišina je v tebi, ne v umu. Šele potem tudi um utihne -- v notranjem zrenju, v meditaciji.

Saj ni narobe, če napišeš "roman". Razum je, podobno kot ostali dela ega, lopata za uporabo v dejavnem svetu.Dokler si nisi s tem na jasnem se obremenjuješ. Poznam zanimivo vajo, s katero šokiraš razum in ga zato utišaš. reče se ji "Vaja spremenljivosti fizičnega sveta".

Vsedeš se ob kakšno drevo (najbolje bor ali smreka), zapreš oči in enostavno pustiš zvkom, vonjem in ostalim občutkom, da gredo skozi tebe. Vse signale sprejemaš, vendar jih ne poskušaš identificirati. Sprva gre težko, a sčasoma um potihne in ostane samo direktna izkušnja signalov... Zanimivo, vsaj zame. Vaja lahko traja tudi do 1 ure (dlje ni preveč učinkovito).

Je tudi varianta iste vaje z gledanjem - gledaš in ne razmišljaš, zakaj, kako, kakšno, lepo , nelepo,..... Vsak izbere svojo varianto....js če se prepustim zvokom, ponavadi zadremam...pa ne da jih ne bi slišal, ampak kr uspavajo me....kokr kateri, to je res x;)x x:)x

xsmx xsmx

cosmic dancer

js če se prepustim zvokom, ponavadi zadremam...pa ne da jih ne bi slišal, ampak kr uspavajo me....kokr kateri, to je res

Seveda, obstaja veliko različic. Podal sem samo hiter opis. Hec je v tem, da moraš ostati pri vaji POPOLNOMA buden. Biti moraš popolnoma pozoren na signale, vendar jih ne smeš identificirati. Sprva je težko. Sam sem imel probleme skoraj pol leta, a je nekega dne ves hrup izginil in takrat sem ugotovil, kaj je to prava pozornost. V kombinacijami z ostalimi vajami dobiš precejšenj nadzor nad lastno pozornostjo in pride do učinkov, ki so... nenavadni.

Odlično, če si prišel do budnosti :palec:

Meni ne uspe vedno. Včasih bi od sprostitve kr zadremal... x:)x

Sej zato pa majo japonci enega od zen menihov zadolženega zato, da s palico udari po rami vsakega, ki med zazenom zaspi......V knjigi Pot k zenu avtorja Jerneja Mehleta je opisanih par primerov, kako je eden od menihov zaspal in se zvrnil.... x:Dx

xsmx xsmx

cosmic dancer

Uf, veliko stvari je izguba časa, pa jih počnemo - ali jih moramo, ali pa so naše drobne razvadice. x:Dx

Ja....sej to je, k moraš.

Na netu sm enkrat snel ene tekste iz tajskega theravadskega budizma....no tm piše da je 4 ure na dan spanja dobro povprečje. xnckrivx :eek: HALO!!

Zraven so pojasnila, da premalo spanja utruja telo, preveč pa povzroča lenobo in zmanjšuje pozornost.

Vse lepo in prav, samo ne poznam niti enega človeka, ki bi na daljše obdobje spal po 4 ure in ne mel posledic zarad tega. Par jih je sicer reklo da so meli taka obdobja,, sam js sm skeptik..... :sniky:

Js osebno bi bil zelo vesel, če bi shajal s 4 urami.....vsak dan bi mel 3 ure več.....21 ur na teden več, to je skor 1 dan bonusa..... x:Dx xrolleyesx

xbendx xbendx

cosmic dancer

Vsekakor. Do 4 ur najbrž pridejo po letih treninga. Bilo bi fino spati samo 4 ure! Prelepo! Preveč spanja pa tudi utrudi. Ko se valjam v postelji do 10h ali dlje, sem cel dan ubit, a zvečer ne morem zaspati. :V:

Mogoče pa so une 4 ure za tiste, ki več al manj meditirajo. K to je bla neka "gozdna" tradicija...po gozdovih živijo pa meditirajo pa ....ne vem..... x:Dx

Bilo je napisanih tudi par ukrepov, če si zaspan. Poleg običajnih (hladna prha, pomik na svetlo, ki te zdrami, razgibavanje ipd.) sm si najbolj zapomnu enga hujšega - pisalo je "sedi na rob vodnjaka, na visok zid ali podobno..." no tega nism še preizkusil... x:Dx :vragec: :inocent:

xsmx xsmx

cosmic dancer

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...