Skoči na vsebino

Juhe, čorbe, mineštre...


Recommended Posts

Ko smo se pred parimi leti priselili na Notranjsko, mi je soseda (tista, ki vse ve) dala en domač recept mineštre, ki se ji po domače reče "kavra".

Takole gre:

 

5-6 velikih krompirjev

1 večja koleraba

1 velik koren

fižol po želji (štiri žlice kuhanega fižola)

5 strokov česna

šopek svežega peteršilja (ali žlica suhega)

vejica zelene

1 velik paradižnik

lovorjev list

poper, sol

1 žlička sladke mlete paprike

prašiček po želji (kakšen prekajen kos kosti ali klobase)

 

 

Krompir narežete na kose (kot za krompirjev golaž), kolerabo naribate, korenček in paradižnik narežete na majhne koščke, česen, peteršilj in zeleno sesekljate, in vse (vključno z ostalimi sestavinami) date v lonec in zalijete z vodo. Vode ne sme biti preveč, ker to ni neka redka zadeva - gostota na koncu je takšna kot pri krompirjevem golažu. Ne pozabite dolivati vode med kuhanjem.

 

Kuhate cca 2 uri, tako, da je krompir že skorajda razkuhan...in to je to :palec:

 

Zelo dobra zimska jed. Enostavna za pripravo. :palec:

Za tistega, ki mu meso ne paše, ga lahko mirno izpusti.

 

 

Na enak način lahko pripravite tudi druge mineštre, samo kolerabo in lovor izpustite. Lahko pa namesto tega dodate stročji filož, ohrovt, sladko zelje ali por (vsako zase, ne vse skupaj). Pa paradižnika lahko dodate več, če vam je všeč bolj kisla zadeva.

 

Pri nas so pozimi mineštre vsaj dvakrat na teden. Paziti je treba samo na to, da se hrane, ki vsebuje krompir ne pogreva, ker se pri pogrevanju izloča iz krompirja strup. :vragec:

Ecola, sem izčrpala mineštrsko znanje.

Drugič, ko se mi bo dalo, bom napisala recept za dve obari... x:o)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 186
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Sati!

 

Tale sodeda "ki vse ve" je pa veliko partnerjev zamenjala, opažam.

Ravno piščanca sem dal ven iz hladilnika, tako da nekaj bo tudi za jest v naslednjih dneh. :).

 

Na tem mestu me tudi zanima kam naj tam kožo od prašiča. Tisto kožo ki mi je od pršuta ostala. Mislim, da jo je stara mama za nekaj dobrega uporabila, ampak takrat sem moral krave past, tako da ne vem točno kam je šla koža. Morebiti pa le k psom. Bom kar pojedel. x:Dx

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne razumem glih te tvoje ugotovitve o sosedi. Ampak je še zgodaj, pa mogoče ne funkcioniram še prav. Grem najprej kavo spit... :vragec: x;)x

 

Mimogrede - kožo od pršuta pa kar stran zabriši, sploh če je to bil industrijski pršut. x;)x

 

* kavra je zelo okusna in ti priporočam, da jo preizkusiš. Pri njej funkcionira, je namreč še vedno srečno poročena x:o)x x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ok. Koža je že v smeteh. Upam, da se ti je kava prilegla.

Ugotovitve s sosedo so sledeće: Priprava hrane=del vedenjskega vzorca.

 

Itak ta soseda vse ve, do vsakega lazi, zato pa želi imeti pestro.

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Itak vse piše v čorbi, joti, mineštri, v čemerkoli že je. Boh ne daj. Omaka mora biti prava se mi zdi in mnoge tu, so predstavile njihovo v sosednji temi, le komentiral nisem preveč na glas. :)

 

Temu sledi, da če si se oprijela sosedine kavre nisi frigidna. In tudi družabna si.

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Res, nisem frigidna in sem družabna. x:o)x

Samo. da ne boš zdaj pogruntal, da sem flancasta, tako kot je ona... :vragec:  x:Dx

 

Povej mi recept. Imam piščanca in vse potrebno- Torej vse od krompirja, riža makaronov, špagetov in raznih začimb. Od zelenjave imam sladko zelje, čebulo, česen, papriko. Pa verjetno še kaj.

 

Kaj in kako bi že ti iz tega naredila?

 

Ja seveda. Otroka bosta tu čez vikend. Se mi ne da dvakrat kuhat.

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Glih dol se spravljam, boš moral sam kaj pogruntat.

Ampak se da nekaj ustvarit iz tega. Sladko zelje kot priloga ali pa kot glavna jed...je dobro.

 

Recept ti bom drugič napisala - iz točno teh sestavin...

 

Mojega, ne sosedinega... :vragec: x:Dx

 

Uživaj vikend :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Glih dol se spravljam, boš moral sam kaj pogruntat.

Ampak se da nekaj ustvarit iz tega. Sladko zelje kot priloga ali pa kot glavna jed...je dobro.

 

Recept ti bom drugič napisala - iz točno teh sestavin...

 

Mojega, ne sosedinega... :vragec:  x:Dx

 

Uživaj vikend :palec:

 

 

Bom moral do tvojega naslednjega prihoda vedno imeti iste sestavine doma na zalogi.

 

Me pa veseli, da bo recept tvoj in samo tvoj. :palec:

 

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>... Pri nas so pozimi  mineštre vsaj dvakrat na teden. Paziti je treba samo na to, da se hrane, ki vsebuje krompir ne pogreva, ker se pri pogrevanju izloča iz krompirja strup. :vragec:

No, recept bo šel enkrat na probno kuho! x:px

Le tega s krompirjem ne vem, kakšejn strup naj bi se delal pri pogrevanju. A kdo ve? Sem že večkrat slišal... Pa včasih mi paše tenstat krompir, ko se skuhan že povsem ohladi. Pa tudi s krompirjem, ki je drobno narezan v mineštre, nimam kakšnih slabih izkušenj pri pogrevanju. Ali ga premalokrat jem, da bi se poznalo (ali pa se pozna, a tega ne opazim)?

 

Drgač pa Sati, :palec:

sem bral marsikatero dobro gospodinjsko! A ne, pri plastičnih odtokih s teflonskimi tesnili vroča voda bolje poplakne cevi... res pa so bila tesnila pred mnogimi leti še gumijasta, tiste elastične rinke pa niso bile frigidne na vročino. x:Dx

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

kar se krompirja tiče, vem da je strupeno tisto, kar je zeleno gor, no to sem tud že prebrala, drugač pa se spomnim od doma, da so vedno to rekli.. pa tud baje če bi surov krompir pojedu da bi vročino dobil? xrolleyesx Potem pa izvem, da je baje dobro za rano na želodcu če krompir ožmeš (surov), precediš čez gazo in potem na tešče popiješ.. V Švici pa uporabljajo krompir cel teden, če ga skuhajo recimo, en dan praženega, drug dan kaj iz krompirjevega testa, takega kuhanega lahko tud v trgovini kupiš, no tega pr nas ni, je pa na pol termično obdelan, pa pride vsake tolk časa teta od moža v Slovenijo, pa je bla čist frapirana ko pr nas se pa kar se ne porabi, vrže stran.. Ker to oni kao res imajo tako navado da krompir skuhajo enkrat v tednu recimo, pol ga pa po potrebi porabljajo in ne sproti kot pr nas.. xnckrivx
Mushi
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>kar se krompirja tiče, vem da je strupeno tisto, kar je zeleno gor, no to sem tud že prebrala, drugač pa se spomnim od doma, da so vedno to rekli.. pa tud baje če bi surov krompir pojedu da bi vročino dobil?  xrolleyesx Potem pa izvem, da je baje dobro za rano na želodcu če krompir ožmeš (surov), precediš čez gazo in potem na tešče popiješ.. V Švici pa uporabljajo krompir cel teden, če ga skuhajo recimo, en dan praženega, drug dan kaj iz krompirjevega testa, takega kuhanega lahko tud v trgovini kupiš, no tega pr nas ni, je pa na pol termično obdelan, pa pride vsake tolk časa teta od moža v Slovenijo, pa je bla čist frapirana ko pr nas se pa kar se ne porabi, vrže stran.. Ker to oni kao res imajo tako navado da krompir skuhajo enkrat v tednu recimo, pol ga pa po potrebi porabljajo in ne sproti kot pr nas.. xnckrivx

 

 

To s švicarji me zelo spominja na en članek, ki je bil pred 20. leti objavljen v nekem jugoslovanskem časopisu. Naša zdomka je dala intervju in se v njem pritoževala kako neracionalno delamo s hrano, ter koliko gre v Jugoslaviji vsega v smeti. Nekaj bo sigurno na tem držalo.

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tole o krompirju je mene partner prepričal...pa ga včasih tudi zvečer pogretega pojeva. čeprav najraje skuham "ravno prav", da nič ne ostane po kosilu, absolutno nič pa ne mečem stran! Mogoče v celem letu eno kilo hrane, ker se mi recimo res pokvari zaradi odsotnosti od doma.

 

Je eno dobro pravilo v kuhinji: Ne zmišljuj si, kaj bi danes skuhala, ampak poglej v hladilnik kaj imaš! In ravno čorbo lahko skuhaš iz česar koli. x;)x

Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>

 

Je eno dobro pravilo v kuhinji: Ne zmišljuj si, kaj bi danes skuhala, ampak poglej v hladilnik kaj imaš! In ravno čorbo lahko skuhaš iz česar koli.  x;)x

 

 

Sem mislil, da boš bolj obširna s tvojo čorbo. Ne misliti toliko na Mc donaldsa. Tu nas je več tistih, ki packarij ne jemo. xDDx

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Saj jaz nimam v hladilniku Mc Donaldovih sendvičev! :o|o: Tudi sama ne maram "hitre hrane", in ko sem rekla, da čorbo lahko skuhaš iz česar koli, sem imela v mislih eksperimentiranje. Npr. prepražiš čebulo in zelje ter malo ohrovta, zaliješ, pokuhaš, na koncu dodaš še malo soli, ingverja in zdroba in imaš odlično zelenjavno juho, čeprav sama raje jem samo prepraženo zelenjavo.

 

Sama ne maram dolgotrajnega kuhanja in čvaženja...kar pa še ne pomeni, da jem packarije. Zelo nasprotno od tega. x:)x

Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Očitno oba najraje zalivava. Tako sem delal zadnjič joto potem je imela pa barvo kot neka afriška zastava. Ampak sem vse to pojedel, pa še dobro je bilo. Itak drugič lahko prideš na kosilo. Bom vsaj videl kakšna je tvoja omaka. x:Dx

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Evo en receptič za odlično zelenjavno mineštrco, gotova v 40 minutah(skupaj s pranjem in seckanjem zelenjave), res čisto enostavna:

 

Potrebujete:

* 1 por, ki ga narežete na koleščke

*3-4 šampinjone, narežete na koščke

* 1 večji korenček, ki ga naribate

 

Vse tri sestavine podušite na olivnem olju, solite, in slednjič zalijete z vodo.

Ko zavre, dodate še na koščke narezan krompir. Naj počasi vre še ene 15 minut oz., da se krompir skuha. Na koncu, ko mineštro odstavite, zamešate vanjo kakšno žlico kisle smetane ali pa dodate kar v krožnik zlico parmezana x:px

 

Zraven ful paše šmornček z rozinami x:px x^x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kako lepo, da nekdo namesto mene ta topic obudi. In ravno v trenutku, ko sem mislil po nasvet hodit. Zanimivo je tudi, da sem gobe kupil, potem imam svinjskega ene pol kile, od zelenjave pa kaj vem. Ravno korenja nimam, ok bom tudi tega kupil. Ah nekaj bo že.

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}> Tu na tem mestu je le poln trebuh nekakšne čorbe imenovana Andresova jota. Slika seveda sledi, ko bom dal razvit film.

 

Okus. Precej začinjena od preveč popra. Malo kisla malo grenka zaradi olivinega olja. Barva:  Prvotna je bila svetlo rjava. Potem sem dodal še eno konzervo fižola tako da je malo pobarvalo to mojo joto. Če si slečete hlačke in če ste imele cel dan temen urin boste našle podobno barvo kot je moja pripravljena jota.  x:Dx

 

Hvala vam vsem, ki ste v tem topicu sodelovale pri solidarnosti dajanja nasvetov.

 

Andres

 

Fuj in fej! :xx!: :cry: :ochko: :sick:

 

Andres, dobivaš serijo dobrih in doteranih receptov, potem pa nekaj po svoje čaraš, pa tak šajs kuhariš, vkjučno s primerjavami. :xx!:

 

Naredi enkrat kakšno jed kot se šika! :palec: Morda potem lažje kakšno dekle upecaš. x;)x

Ljubezen gre skozi želodec x^x x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...