Sati 20. januar 2005 Prijavi Deli 20. januar 2005 Ko smo se pred parimi leti priselili na Notranjsko, mi je soseda (tista, ki vse ve) dala en domač recept mineštre, ki se ji po domače reče "kavra".Takole gre: 5-6 velikih krompirjev1 večja koleraba1 velik korenfižol po želji (štiri žlice kuhanega fižola)5 strokov česnašopek svežega peteršilja (ali žlica suhega)vejica zelene1 velik paradižniklovorjev listpoper, sol1 žlička sladke mlete paprikeprašiček po želji (kakšen prekajen kos kosti ali klobase) Krompir narežete na kose (kot za krompirjev golaž), kolerabo naribate, korenček in paradižnik narežete na majhne koščke, česen, peteršilj in zeleno sesekljate, in vse (vključno z ostalimi sestavinami) date v lonec in zalijete z vodo. Vode ne sme biti preveč, ker to ni neka redka zadeva - gostota na koncu je takšna kot pri krompirjevem golažu. Ne pozabite dolivati vode med kuhanjem. Kuhate cca 2 uri, tako, da je krompir že skorajda razkuhan...in to je to Zelo dobra zimska jed. Enostavna za pripravo. Za tistega, ki mu meso ne paše, ga lahko mirno izpusti. Na enak način lahko pripravite tudi druge mineštre, samo kolerabo in lovor izpustite. Lahko pa namesto tega dodate stročji filož, ohrovt, sladko zelje ali por (vsako zase, ne vse skupaj). Pa paradižnika lahko dodate več, če vam je všeč bolj kisla zadeva. Pri nas so pozimi mineštre vsaj dvakrat na teden. Paziti je treba samo na to, da se hrane, ki vsebuje krompir ne pogreva, ker se pri pogrevanju izloča iz krompirja strup. Ecola, sem izčrpala mineštrsko znanje.Drugič, ko se mi bo dalo, bom napisala recept za dve obari... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 20. januar 2005 Prijavi Deli 20. januar 2005 Sati! Tale sodeda "ki vse ve" je pa veliko partnerjev zamenjala, opažam. Ravno piščanca sem dal ven iz hladilnika, tako da nekaj bo tudi za jest v naslednjih dneh. . Na tem mestu me tudi zanima kam naj tam kožo od prašiča. Tisto kožo ki mi je od pršuta ostala. Mislim, da jo je stara mama za nekaj dobrega uporabila, ampak takrat sem moral krave past, tako da ne vem točno kam je šla koža. Morebiti pa le k psom. Bom kar pojedel. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 21. januar 2005 Prijavi Deli 21. januar 2005 Ne razumem glih te tvoje ugotovitve o sosedi. Ampak je še zgodaj, pa mogoče ne funkcioniram še prav. Grem najprej kavo spit... Mimogrede - kožo od pršuta pa kar stran zabriši, sploh če je to bil industrijski pršut. * kavra je zelo okusna in ti priporočam, da jo preizkusiš. Pri njej funkcionira, je namreč še vedno srečno poročena Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 21. januar 2005 Prijavi Deli 21. januar 2005 Ok. Koža je že v smeteh. Upam, da se ti je kava prilegla. Ugotovitve s sosedo so sledeće: Priprava hrane=del vedenjskega vzorca. Itak ta soseda vse ve, do vsakega lazi, zato pa želi imeti pestro. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 21. januar 2005 Prijavi Deli 21. januar 2005 <{POST_SNAPBACK}>Itak ta soseda vse ve, do vsakega lazi, zato pa želi imeti pestro. Andres To je pa res. Kako si to pogruntal? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 21. januar 2005 Prijavi Deli 21. januar 2005 Itak vse piše v čorbi, joti, mineštri, v čemerkoli že je. Boh ne daj. Omaka mora biti prava se mi zdi in mnoge tu, so predstavile njihovo v sosednji temi, le komentiral nisem preveč na glas. Temu sledi, da če si se oprijela sosedine kavre nisi frigidna. In tudi družabna si. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 21. januar 2005 Prijavi Deli 21. januar 2005 Res, nisem frigidna in sem družabna. Samo. da ne boš zdaj pogruntal, da sem flancasta, tako kot je ona... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 21. januar 2005 Prijavi Deli 21. januar 2005 <{POST_SNAPBACK}>Res, nisem frigidna in sem družabna. Samo. da ne boš zdaj pogruntal, da sem flancasta, tako kot je ona... Povej mi recept. Imam piščanca in vse potrebno- Torej vse od krompirja, riža makaronov, špagetov in raznih začimb. Od zelenjave imam sladko zelje, čebulo, česen, papriko. Pa verjetno še kaj. Kaj in kako bi že ti iz tega naredila? Ja seveda. Otroka bosta tu čez vikend. Se mi ne da dvakrat kuhat. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 21. januar 2005 Prijavi Deli 21. januar 2005 Glih dol se spravljam, boš moral sam kaj pogruntat.Ampak se da nekaj ustvarit iz tega. Sladko zelje kot priloga ali pa kot glavna jed...je dobro. Recept ti bom drugič napisala - iz točno teh sestavin... Mojega, ne sosedinega... Uživaj vikend Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 21. januar 2005 Prijavi Deli 21. januar 2005 <{POST_SNAPBACK}>Glih dol se spravljam, boš moral sam kaj pogruntat.Ampak se da nekaj ustvarit iz tega. Sladko zelje kot priloga ali pa kot glavna jed...je dobro. Recept ti bom drugič napisala - iz točno teh sestavin... Mojega, ne sosedinega... Uživaj vikend Bom moral do tvojega naslednjega prihoda vedno imeti iste sestavine doma na zalogi. Me pa veseli, da bo recept tvoj in samo tvoj. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 21. januar 2005 Prijavi Deli 21. januar 2005 pa rdeče zelje je fenomenalno! Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 21. januar 2005 Prijavi Deli 21. januar 2005 rdeče zelje in mlinci...mushi Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 24. januar 2005 Prijavi Deli 24. januar 2005 al pa pire pa pečena piška zraven.. Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aiwa 24. januar 2005 Prijavi Deli 24. januar 2005 mogoče bo pa pr nas dons kšna čorbica.... mmmm se ne bi branla!!! Citiraj spet se mi je na bolš poslabšal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Piko 24. januar 2005 Prijavi Deli 24. januar 2005 <{POST_SNAPBACK}>... Pri nas so pozimi mineštre vsaj dvakrat na teden. Paziti je treba samo na to, da se hrane, ki vsebuje krompir ne pogreva, ker se pri pogrevanju izloča iz krompirja strup. No, recept bo šel enkrat na probno kuho! Le tega s krompirjem ne vem, kakšejn strup naj bi se delal pri pogrevanju. A kdo ve? Sem že večkrat slišal... Pa včasih mi paše tenstat krompir, ko se skuhan že povsem ohladi. Pa tudi s krompirjem, ki je drobno narezan v mineštre, nimam kakšnih slabih izkušenj pri pogrevanju. Ali ga premalokrat jem, da bi se poznalo (ali pa se pozna, a tega ne opazim)? Drgač pa Sati, sem bral marsikatero dobro gospodinjsko! A ne, pri plastičnih odtokih s teflonskimi tesnili vroča voda bolje poplakne cevi... res pa so bila tesnila pred mnogimi leti še gumijasta, tiste elastične rinke pa niso bile frigidne na vročino. Citiraj Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 25. januar 2005 Prijavi Deli 25. januar 2005 kar se krompirja tiče, vem da je strupeno tisto, kar je zeleno gor, no to sem tud že prebrala, drugač pa se spomnim od doma, da so vedno to rekli.. pa tud baje če bi surov krompir pojedu da bi vročino dobil? Potem pa izvem, da je baje dobro za rano na želodcu če krompir ožmeš (surov), precediš čez gazo in potem na tešče popiješ.. V Švici pa uporabljajo krompir cel teden, če ga skuhajo recimo, en dan praženega, drug dan kaj iz krompirjevega testa, takega kuhanega lahko tud v trgovini kupiš, no tega pr nas ni, je pa na pol termično obdelan, pa pride vsake tolk časa teta od moža v Slovenijo, pa je bla čist frapirana ko pr nas se pa kar se ne porabi, vrže stran.. Ker to oni kao res imajo tako navado da krompir skuhajo enkrat v tednu recimo, pol ga pa po potrebi porabljajo in ne sproti kot pr nas.. Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 28. januar 2005 Prijavi Deli 28. januar 2005 Prosim za recept za štajersko kislo juho. Morda se me usmili Astra? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 28. januar 2005 Prijavi Deli 28. januar 2005 <{POST_SNAPBACK}>kar se krompirja tiče, vem da je strupeno tisto, kar je zeleno gor, no to sem tud že prebrala, drugač pa se spomnim od doma, da so vedno to rekli.. pa tud baje če bi surov krompir pojedu da bi vročino dobil? Potem pa izvem, da je baje dobro za rano na želodcu če krompir ožmeš (surov), precediš čez gazo in potem na tešče popiješ.. V Švici pa uporabljajo krompir cel teden, če ga skuhajo recimo, en dan praženega, drug dan kaj iz krompirjevega testa, takega kuhanega lahko tud v trgovini kupiš, no tega pr nas ni, je pa na pol termično obdelan, pa pride vsake tolk časa teta od moža v Slovenijo, pa je bla čist frapirana ko pr nas se pa kar se ne porabi, vrže stran.. Ker to oni kao res imajo tako navado da krompir skuhajo enkrat v tednu recimo, pol ga pa po potrebi porabljajo in ne sproti kot pr nas.. To s švicarji me zelo spominja na en članek, ki je bil pred 20. leti objavljen v nekem jugoslovanskem časopisu. Naša zdomka je dala intervju in se v njem pritoževala kako neracionalno delamo s hrano, ter koliko gre v Jugoslaviji vsega v smeti. Nekaj bo sigurno na tem držalo. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pesha 29. januar 2005 Prijavi Deli 29. januar 2005 Tole o krompirju je mene partner prepričal...pa ga včasih tudi zvečer pogretega pojeva. čeprav najraje skuham "ravno prav", da nič ne ostane po kosilu, absolutno nič pa ne mečem stran! Mogoče v celem letu eno kilo hrane, ker se mi recimo res pokvari zaradi odsotnosti od doma. Je eno dobro pravilo v kuhinji: Ne zmišljuj si, kaj bi danes skuhala, ampak poglej v hladilnik kaj imaš! In ravno čorbo lahko skuhaš iz česar koli. Citiraj Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 29. januar 2005 Prijavi Deli 29. januar 2005 <{POST_SNAPBACK}> Je eno dobro pravilo v kuhinji: Ne zmišljuj si, kaj bi danes skuhala, ampak poglej v hladilnik kaj imaš! In ravno čorbo lahko skuhaš iz česar koli. Sem mislil, da boš bolj obširna s tvojo čorbo. Ne misliti toliko na Mc donaldsa. Tu nas je več tistih, ki packarij ne jemo. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pesha 29. januar 2005 Prijavi Deli 29. januar 2005 Saj jaz nimam v hladilniku Mc Donaldovih sendvičev! Tudi sama ne maram "hitre hrane", in ko sem rekla, da čorbo lahko skuhaš iz česar koli, sem imela v mislih eksperimentiranje. Npr. prepražiš čebulo in zelje ter malo ohrovta, zaliješ, pokuhaš, na koncu dodaš še malo soli, ingverja in zdroba in imaš odlično zelenjavno juho, čeprav sama raje jem samo prepraženo zelenjavo. Sama ne maram dolgotrajnega kuhanja in čvaženja...kar pa še ne pomeni, da jem packarije. Zelo nasprotno od tega. Citiraj Life would be so wonderful, if we only knew what to do with it. G. Garbo Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 29. januar 2005 Prijavi Deli 29. januar 2005 Očitno oba najraje zalivava. Tako sem delal zadnjič joto potem je imela pa barvo kot neka afriška zastava. Ampak sem vse to pojedel, pa še dobro je bilo. Itak drugič lahko prideš na kosilo. Bom vsaj videl kakšna je tvoja omaka. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 4. februar 2005 Prijavi Deli 4. februar 2005 Evo en receptič za odlično zelenjavno mineštrco, gotova v 40 minutah(skupaj s pranjem in seckanjem zelenjave), res čisto enostavna: Potrebujete:* 1 por, ki ga narežete na koleščke*3-4 šampinjone, narežete na koščke* 1 večji korenček, ki ga naribate Vse tri sestavine podušite na olivnem olju, solite, in slednjič zalijete z vodo.Ko zavre, dodate še na koščke narezan krompir. Naj počasi vre še ene 15 minut oz., da se krompir skuha. Na koncu, ko mineštro odstavite, zamešate vanjo kakšno žlico kisle smetane ali pa dodate kar v krožnik zlico parmezana Zraven ful paše šmornček z rozinami Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 4. februar 2005 Prijavi Deli 4. februar 2005 Kako lepo, da nekdo namesto mene ta topic obudi. In ravno v trenutku, ko sem mislil po nasvet hodit. Zanimivo je tudi, da sem gobe kupil, potem imam svinjskega ene pol kile, od zelenjave pa kaj vem. Ravno korenja nimam, ok bom tudi tega kupil. Ah nekaj bo že. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 5. februar 2005 Prijavi Deli 5. februar 2005 <{POST_SNAPBACK}> Tu na tem mestu je le poln trebuh nekakšne čorbe imenovana Andresova jota. Slika seveda sledi, ko bom dal razvit film. Okus. Precej začinjena od preveč popra. Malo kisla malo grenka zaradi olivinega olja. Barva: Prvotna je bila svetlo rjava. Potem sem dodal še eno konzervo fižola tako da je malo pobarvalo to mojo joto. Če si slečete hlačke in če ste imele cel dan temen urin boste našle podobno barvo kot je moja pripravljena jota. Hvala vam vsem, ki ste v tem topicu sodelovale pri solidarnosti dajanja nasvetov. Andres Fuj in fej! :xx!: Andres, dobivaš serijo dobrih in doteranih receptov, potem pa nekaj po svoje čaraš, pa tak šajs kuhariš, vkjučno s primerjavami. :xx!: Naredi enkrat kakšno jed kot se šika! Morda potem lažje kakšno dekle upecaš. Ljubezen gre skozi želodec Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.