Skoči na vsebino

Acidoza - Zakisanost


Recommended Posts

Po mailu sem danes dobil spodaj navedeni clanek, ki mi je precej zanimiv.

Hkrati pa poznam nekaj ljudi, ki so mi povedali, da so z od-kisanostjo organizma odstranili tudi kaksno bolezen oz, zdravstveno tezavo, ki je popreje niso mogli.

Kaksne izkusnje imate vi?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

MEHANIZEM ACIDOZE, ZAKISANOSTI ORGANIZMA

 

Acidoza oz. zastrupitev s kislimi snovmi je pogosta bolezen

vseh skupin ljudi, ne glede na njihovo prehrambno opredeljenost

(ali neopredeljenost). Ni posledica veliko kisle hrane, kot so

limone, pomarance ali kivi, temvec prekomerno uzivanje hrane, ki

telo ropa kljucnih bazicnih sestavin.

 

Naravni pH krvi je 7,4 in ze majhna sprememba je lahko smrtna.

ce je pH nizji od 7,1 ali visji od 8, ne moremo preziveti.

Zascitni mehanizmi nas varujejo, saj iznicujejo odvecne kisle

snovi. Eden izmed teh mehanizmov je dihanje; v primeru prevec

bazicne krvi dihamo bolj plitvo, tako da v krvi ostaja vec

kislega CO2. Drzi pa tudi obratno - ce prevec plitvo dihamo,

ostaja v krvi prevec CO2, kar poveca njeno kislost. Zaradi tega

viska smo npr. utrujeni, ce spimo vec, kot telo potrebuje.

 

Kisla kri je bolj viskozna, zato tezje tece skozi tanke

kapilare in telesna tkiva ne dobijo dovolj kisika ter drugih

hranljivih snovi. Nobelov nagrajenec prof. Warburg je po izcrpni

raziskavi prisel do zakljucka, da je celo rak posledica acidoze

telesnih tkiv. To postane se bolj smiselno, ko uvidimo, da vsi

toksini v okolju, farmacevtski proizvodi, umetni dodatki hrani,

kmetijske kemikalije itn., za katere je znano, da povzrocijo

raka, v telesu reagirajo kislo.

 

Kisline nastanejo predvsem iz fosforja in zvepla, ki prideta

iz beljakovin, minerali, kot so kalcij, magnezij in natrij, pa

ustvarjajo bazicne raztopine. Pretirano uzivanje beljakovin

zivalskega izvora (iz mesa, jajc ali mleka) je eden glavnih

vzrokov acidoze in posledicno vecine bolezni razvite druzbe.

Kolicina beljakovin v kolickaj uravnoveseni brezmesni prehrani

je zadostna za cloveka, razen ce jeste samo sladkor.

 

Visek beljakovin se izloci s secno kislino. Ampak ce je secne

kisline v telesu vec kot 2%, ogrozi nezne filtrirne kanale v

ledvicah, ti pa se zascitijo z izlocanjem velike kolicine vode.

S to vodo telo izgublja dragocene minerale, ki jih sicer zelo

potrebuje za uravnavanje kislosti, prvotnega vzroka problema.

 

Nekatere kisline telo izloci z urinom, dihanjem, znojem,

mascobnimi kislinami na kozi, nekaj se jih porabi za tvorbo

zelodcne kisline, nekaj za mlecne kisline v crevesju, nekaj pa

se jih kopici v tkivih in povzroca artritis, revmo, nevralgijo,

raka. Tipicni simptomi acidoze so zmanjsana sposobnost

regeneracije celic, nagnjenje k okuzbam, kronicno pomanjkanje

energije, hitra utrujenost, mrzli udi, depresija ali

agresivnost, nemir, nespecnost, slaba koncentracija in spomin,

obcutljivi zobje (zlasti na kislo hrano in mraz), luknje v

zobeh, vnetje dlesni, karies, tanki, razcepljeni lasje,

izpadanje las, suha in pusta koza, srbecica, izpuscaji, akne,

mehki, krhki, razcepljeni ali odebeljeni nohti, misicni krci,

napadi isiasa, revmatizem, osteoporoza, vnetja arterij, skelenje

med uriniranjem, kisel urin in znoj, zadah iz ust, zaprtje,

driska, pena v blatu, vetrovi, nenehno nastajanje sluzi v

bronhialnih poteh in v sinusih (s tem telo zmanjsuje krvni

pritisk), nihanje krvnega pritiska, tezave s scitnico in z diski

hrbtenicnih vretenc (med njimi se naberejo kristali urinske

kisline).

 

Uzivanje vec kislih snovi, kot jih telo lahko izloci, zelo

slabo vpliva na zdravje. Pri kriticni stopnji zacne telo

nevtralizirati usodne kisline z bazicnimi minerali. Vzame jih

predvsem v obliki kalcija iz zob in kosti ter v obliki kalija in

magnezija iz medcelicne tekocine. Pomanjkanje kalcija je vidno

po visoki stopnji zobnih obolenj v razvitih drzavah (npr. 80%

osnovnosolcev trpi zaradi gnitja zob). Niti fantasticne scetke,

izdelane po najnovejsi tehnologiji, niti super-zascitni fluor,

niti sredstva proti bakterijam, niti novi okusi past, niti drage

zobne klinike ne morejo prepreciti telesu, da si vzame iz zob,

kar potrebuje. Telo uporabi zobe, da iznici smrtonosne kisline,

ki jih vanj prinesemo s slascicami, caji, gaziranimi pijacami,

cokolado, mesom, (kemicnimi) zdravili itn. Preprosti kmetje v

Afriki in Indiji niso nikoli slisali za zobozdravnika in si zobe

zdrgnejo kar s palicico ali prstom (ce sploh), pa imajo kljub

temu mocne, blescece bele zobe, veliko lepse kot fotomodeli na

nasih reklamnih panojih. Mnogi celo zivljenje nimajo niti ene

luknje v zobeh, ceprav si jih ne cistijo trikrat na dan in ne

uzivajo vitaminskih in mineralnih dodatkov.

 

ce telo ne dobi dovolj kalcija iz zob, ga zacne jemati iz

kosti, posledica cesar je osteoporoza ali zmanjsanje trdnosti

kosti. Kot je bilo ze receno, je glavni vzrok te bolezni visek

beljakovin v prehrani. Umetni kalcijevi dodatki ne pomagajo

veliko pri izgubi kostne mase, prav tako ne kalcij iz pitne vode

ali mineralnih vod, saj je tak, anorganski kalij za telo veliko

manj uporaben od organskega. Veliko bolj primerno je, ce telo

dobiva organski kalcij, ki ga vsebujejo mleko, sezamova semena

(skoraj 2%) in proso.

 

Tretji vir, iz katerega telo vzame minerale, je medcelicna

tekocina. Posledica tega je, da nohti in lasje postanejo krhki.

Celice, ki ustvarjajo lase, so najbolj obcutljive na telesu,

zato prve zacutijo izgubo kalija in magnezija iz medcelicne

tekocine. Ko pridejo v telo strupi (npr. s kemoterapijo),

najprej odmrejo te, najbolj obcutljive celice, posledica pa je

delna ali popolna izguba las. Zgodnja plesavost ni nujno dedno

pogojena, pogosto jo je mogoce prepreciti ze s tem, da s

spremembo nacina zivljenja odpravimo acidozo.

 

V razpredelnici so razna zivila razvrscena glede na bazicnost

in kislost. Seveda je pomembno tudi to, kako jih zdruzujemo, saj

lahko imajo nepravilne kombinacije ravno nasproten ucinek od

zazelenega.

 

Bazicna hrana

Kisla hrana

 

- kalcki cicerke 40

- mesni ekstrakti, pivski kvas 50

- sveze olive 35

- kuhana jajca 25

- kumarice, kalcki alfalfa 30

- meso 20-25

- listi rdece pese 25

- topljeni sir 20

- alge (spirulina) 20-25

- jecmenov zdrob 20

- crna redkev, kalcki psenice in jecmena 23

- ribe 15-20

- kostanj, koper, petersilj, regrat, fige, rozine, sipek, papaja 20

- oprazeni orescki in semena 10-20

- listi kolerabe 18

- poliran riz 18

- surova spinaca, kalcki soncnic, buc, soje in mungove lece 15

- rzena moka 16

- kalcki fizola, graha in lece 10-15

- psenicna moka, leca, kuhan fizol, orehi arasidi 15

- rdeca pesa 11

- rz 11

- korenje avokado 10

- svez pasteriziran sir, grah, ovseni kosmici, naravni riz 10

- kalcki raznih vrst zita in oresckov 5-10

- psenica, kuhan oves 8

- blitva rozic 8

- izdelki iz kislega mleka 3-6

- bela redkev, krompir 7

- kuhana koruza 5

- solata 1-7

- laneno in sezamovo seme 2-4

- koleraba 6

- nekuhano surovo mleko 0

- grah, strocji fizol, kresa 5

- smetana 0

- kuhana spinaca 3

- maslo iz smetane 0

- articoke, bucke, paprika 2

- olivno olje 0

- pira in proso 0

- cela ajda 0

 

 

 

 

Sladkor

 

Sladkor ne vsebuje niti beljakovin s sulfatnimi in fosfornimi

ioni niti kationov, kot so natrij, kalij, kalcij in magnezij,

zato ni uvrscen v zgornjo tabelo. Kljub temu pa ga je treba

izpostaviti, ker je eden od pogostejsih povzrociteljev acidoze.

ciste saharoze, sladkorja, ki ga v danasnji prehrani najvec

uporabljamo, v naravi ni. Pred rafiniranjem ga v glavnem

spremljajo mikroelementi, kot so cink, mangan, krom, magnezij in

kobalt, ki jih telo dejansko potrebuje pri presnovi sladkorja,

po predelavi pa ostane brez njih. ce zauzijemo veliko rafinirane

saharoze, telo te elemente crpa iz kosti, zato se porusi

ravnovesje mineralov v telesu, se najbolj kalcija. Posledice so

ledvicni kamni, artritis, otrdele arterije, zobne obloge in

mnogi drugi ze prej nasteti simptomi. Dovolj ogljikovih hidratov

za dnevne potrebe lahko dobimo iz sadja in drugih zivil.

 

 

Nadaljnji vzroki acidoze

 

Prenajedanje, prepogosto jedenje in uzivanje neprebavljive

hrane so zelo pogosti vzroki acidoze. Vsi telesni prebavni

sokovi, od sline do zolca in sokov trebusne slinavke, so

bazicni, le v zelodcu so kisli, predvsem zaradi ubijanja

bakterij in presnove zeleza. Telo lahko proizvede dovolj

prebavnih sokov za 2/3 normalnega zelodca. ce pojemo vec hrane,

bo delno ostala neprebavljena, delno pa bo zacela gniti, vcasih

ze v zelodcu, najkasneje pa v debelem crevesu. Tako lahko celo

bazicna hrana proizvede veliko kolicino skodljivih kislin in

strupenega metilnega alkohola, ki je vzrok samozastrupitve.

Zaradi prepogostega jedenja telo nenehno proizvaja dragocene

bazicne prebavne sokove, ki jih v precejsnji meri izloci skupaj

z iztrebki in ne pripomorejo k uravnavanju pH v telesu.

 

Tudi uzivanje zgolj surove zelenjave lahko preobremeni prebavo

in povzroci pravkar omenjene tezave (ceprav je za marsikoga

najbolj zdrava izbira). Pri vecini ljudi je optimalna kolicina

nekuhane hrane priblizno 25%, in sicer v obliki solat, kalckov

in sadja. Seveda je treba upostevati telesne znacilnosti vsakega

posameznika. ce npr. ze 15 let jeste le presno hrano in ste

popolnoma zdravi, je taka prehrana gotovo ustrezna za vas; ce po

dolocenem casu ugotovite, da vam surova hrana sploh ne ustreza

in z jedenjem izkljucno kuhane hrane dosezete optimalno zdravje,

ste na odlicni poti. Prisluhnite svojemu telesu!

 

Za vecino ljudi drzi, da potrebujejo primerno ravnovesje med

kuhano in nekuhano hrano. En dobro prezvecen korencek na dan je

gotovo odlicen vir vlaken, toda prevec surovega korenja lahko

slabo vpliva na prebavo. Zaradi prevelike kolicine surove hrane

lahko dobite celo rdec nos kot alkoholiki, saj se v prebavi

sprozi alkoholno vretje. To se lahko zgodi tistim presnojedcem,

ki organizma nimajo primerno prilagojenega za surovo hrano ali

pa jedilnika ne oblikujejo pravilno.

 

 

Purini

 

Ena od glavnih snovi, iz katere nastane skodljiva secna

kislina, so purini. ce jih je v zivilu vec kot 100 mg (na 100

g), se mu je najbolje izogniti. Purini v strocnicah se unicijo,

ce jih pustite dva do tri dni kaliti. V razpredelnici so

navedena zivila, v katerih je veliko purinov.

 

- mesni ekstrakti 3000 mg

- crni caj 2800 mg

- kava, kakav 1100-1900 mg

- vse vrste rib, morski sadezi 100-1000 mg

- meso cca. 250 mg

- testenine 150-180 mg

- leca in posusen grah 150 mg

- izdelki iz bele moke 140 mg

- kuhana spinaca 70 mg

Tudi v pivskem kvasu je veliko purinov, vendar zanj nimam tocnih podatkov.

 

 

Verjetno ste opazili, da v razpredelnicah ni bilo sadja.

Razlog je ta, da ne vsebuje niti velikih kolicin beljakovin, ki

bi povzrocile kislost, niti purinov ali arginina, v telesu pa

reagira nevtralno ali blago bazicno. Na telo deluje najbolj

blagodejno, ce ga jemo svezega in samega, v obliki presladkih

kompotov, marmelad, koncentriranih sokov in dodatkov k tortam pa

je bolj skodljivo kot koristno. Vsekakor pa je zdrava mera sadja

nezamenljiv vir vitaminov in vlaken.

 

Naj vam vsi ti "grozljivi" podatki ne bodo vzrok za strah,

ampak za razmislek. Marsikdo je zdrav in brez telesnih tezav,

ceprav nima idealno uravnovesene prehrane. Kdor ima telesne

tezave, pa naj le poskusi narediti kaksno pozitivno spremembo.

ce bo pri njej vztrajal nekaj mesecev, bo gotovo cutil

izboljsanje.

 

Za konec naj opisem nacin, kako lahko preverite, ali je v

vasem organizmu prevec kislih snovi. Najprej z navadnim lakmus

papirjem preverite pH sline. Moral bi biti 7,1. Potem pojejte

nekaj zelo kislega, npr. limono. ce ste povsem zdravi, bi se

moral pH sline vrniti na normalno vrednost ze po nekaj minutah.

ce se ne vrne, telesu primanjkuje mineralov, s katerimi bi

nevtraliziralo kislost.

 

Nikola Petrovic, Vegescena st. 3, 2002

Vegescena

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

V razpredelnici so razna zivila razvrscena glede na bazicnost

in kislost. ...

 

Bazicna hrana

Kisla hrana

     

- kalcki cicerke 40

- mesni ekstrakti, pivski kvas 50

- sveze olive 35

- kuhana jajca 25

- kumarice, kalcki alfalfa 30

...

ne vidim nobene razpredelnice. katera hrana je torej prava? tista zgoraj najbrz ni (mesni ekstrakti), tista spodaj se mi pa tudi ne zdi prava (surovo mleko)?

xrolleyesx :eek: :irs:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

* mi pa tole ni jasno (*pribl. na sredini clanka):

Bazicna hrana

Kisla hrana

kaj s tem?

Kaj kaj pomeni, kaj pomenijo te enote (saj nikjer nisem zasledila kaksne razpredelnice)?

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>* mi pa tole ni jasno (*pribl. na sredini clanka):

 

kaj s tem?

Kaj kaj pomeni, kaj pomenijo te enote (saj nikjer nisem zasledila kaksne razpredelnice)?

Svojo razpredelnico imaš v nosu, očeh in na jeziku x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

saj vem, jaz itak tko furam, sam ce se ze gremo?

 

kaj mi pomeni, ce vem, da imam maso 19, ce ne vem, kaj in kako s tem podatkom...

A je najvec 17 al 25, a ves... x:px x:Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

aja in se kje dobis lakmus? kar tkole v lekarni?

Bi blo fajn kaksen tak 'poskusek' naredit.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>aja in se kje dobis lakmus? kar tkole v lekarni?

Bi blo fajn kaksen tak 'poskusek' naredit.

Ja, lakmusove testne lističe dobiš v lekarni ali v Sanolaborju, test se pa res splača narediti, tudi solz in urina x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

kje imam pa tabelice potem? :8):

Dbest, sploh se nisem sama spomnila tega...

Kul da si me ti. :)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Če misliš na tabelo pH-jev, je priložena in primerjaš barvo lističa z barvo na tabeli in odčitaš vrednost.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

joj, ja ne te, to ze vem, jasno...

ampak saj ni enak v ustih in povsod in tko?

In kako naj vem za vse, kolk 'mora' bit?

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ampak KOOOLLLK? x!x x?x

 

mater kok smo skrivnostni vedno, a se ne da rect sedem celih pet al kaj jaz vem! xrolleyesx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Ne, ker se pH spreminja pri urinu v teku celega dneva, pri slini pa tudi. Za amatersko uporabo je dovolj, če veš ta območja, če pa želiš kaj več, potem se pa moraš teh meritev lotiti bolj sistematično.

Povprečje urina pri vsejedcih od 5-6, sline pa od 7 - 8 nekje.

Čudno, da ti Free ni pripopal tega linka x:Dx

 

http://www.coralproduct.com/test4.htm

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ko ste ze pri pH-ju, anekdota, resnicna, ene 3leta nazaj se je zgodilo, v podjetju, kjer sem tedaj delal.

 

Pozar na objektu, je zacela iztekati kislina v tam tekoci potok, pa se glavni gasilec dere kot zmesan:"Se apna, se apna...pH je ze ziher vec kot dvajset !!!! ""

 

Tragikomika :eek: :vio: x:Dx x:Dx x:Dx

Da ne bi mislil kdo da nakladam: je bilo vsaj nekaj deset pric, od gasilcev, policistov do tam zaposlenih in firbecov. x^x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

hm, sej pravm, da sm dobu po mailu tisotole gor, malo uredil... tabela pa tudi meni ni jasna oz. sem predvideval, da bo komu drugemu kle x:Dx x;)x

kot vidim, sstane neki vec ..

Aja, super povezava sstane! :palec:

 

No pa zakaj bi sedaj nekaj browsali naokoli, podajam skopiran text iz te strani:

http://www.coralproduct.com/test4.htm

 

 

TEST, KI TRAJA 12 SEKUND

 

POZOR: Ostanki hrane, še posebej soli in pijač, kot so alkohol in gazirane pijače,

lahko vplivajo na test sline.

Počakajte vsaj 2 uri po zaužitju hrane in pitju (razen vode), preden opravite test sline.

 

pH 7.5 , pH 7.0 , pH 6.5

pH 6.0 , pH 5.5 , pH 5.0

 

7.5 pH. Idealna bazična vrednost!

 

7.0 pH. Vaše telo ni niti bazično niti kislo.

 

6.5 pH. LAHKO SE ŽE RAZVIJEJO KRONIČNE BOLEZNI.

Vaše telo je 10-krat bolj kislo kot pri pH vrednosti 7,5.

 

6.0 pH. LAHKO SE ŽE RAZVIJEJO KRONIČNE BOLEZNI.

Vaše telo je 20-krat bolj kislo kot pri pH vrednosti 7,5.

 

5.5 pH. RESNE KRONIČNE BOLEZNI ŽE LAHKO KAŽEJO PRVE ZNAKE.

Vaše telo je 100-krat bolj kislo kot pri pH vrednosti 7,5.

 

5.0 pH. RESNE KRONIČNE BOLEZNI ŽE LAHKO KAŽEJO PRVE ZNAKE.

Vaše telo je 200-krat bolj kislo kot pri pH vrednosti 7,5.

 

 

no, veliko uspeha pri zdravljenju, ozdravljenju, prezdravljenju, zazdravljenju, ipd... x:Dx :palec: x:px x:Xx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Ne, ker se pH spreminja pri urinu v teku celega dneva, pri slini pa tudi. Za amatersko uporabo je dovolj, če veš ta območja, če pa želiš kaj več, potem se pa moraš teh meritev lotiti bolj sistematično.

Povprečje urina pri vsejedcih od 5-6, sline pa od 7 - 8 nekje.

Čudno, da ti Free ni pripopal tega linka x:Dx

http://www.coralproduct.com/test4.htm

 

<{POST_SNAPBACK}>hm, sej pravm, da sm dobu po mailu tisotole gor, malo uredil... tabela pa tudi meni ni jasna oz. sem predvideval, da bo komu drugemu kle  x:Dx  x;)x

kot vidim, sstane neki vec ..

Aja, super povezava sstane!  :palec:

 

No pa zakaj bi sedaj nekaj browsali naokoli, podajam skopiran text iz te strani:

http://www.coralproduct.com/test4.htm

TEST, KI TRAJA 12 SEKUND

 

POZOR: Ostanki hrane, še posebej soli in pijač, kot so alkohol in gazirane pijače,

lahko vplivajo na test sline.

Počakajte vsaj 2 uri po zaužitju hrane in pitju (razen vode), preden opravite test sline.

 

pH 7.5 , pH 7.0 , pH 6.5

pH 6.0 , pH 5.5 , pH 5.0

 

7.5 pH. Idealna bazična vrednost!

 

7.0 pH. Vaše telo ni niti bazično niti kislo.

 

6.5 pH. LAHKO SE ŽE RAZVIJEJO KRONIČNE BOLEZNI.

Vaše telo je 10-krat bolj kislo kot pri pH vrednosti 7,5.

 

6.0 pH. LAHKO SE ŽE RAZVIJEJO KRONIČNE BOLEZNI. 

Vaše telo je 20-krat bolj kislo kot pri pH vrednosti 7,5.

 

5.5 pH. RESNE KRONIČNE BOLEZNI ŽE LAHKO KAŽEJO PRVE ZNAKE.

Vaše telo je 100-krat bolj kislo kot pri pH vrednosti 7,5.

 

5.0 pH. RESNE KRONIČNE BOLEZNI ŽE LAHKO KAŽEJO PRVE ZNAKE.

Vaše telo je 200-krat bolj kislo kot pri pH vrednosti 7,5.

no, veliko uspeha pri zdravljenju, ozdravljenju, prezdravljenju, zazdravljenju, ipd...  x:Dx  :palec:  x:px  x:Xx

Ja, no, HVALA!!!

 

xrolleyesx (kok se je blo treba namatrat za tole). x:Dx

Pozabila kupit lakmus, pa skoz imela v glavi. :||

Kok jih pa dobis v paketu?

 

A noznice je pa kolk, tam cca 5.5? :8):

 

In a sam prevec kisel si lohk?

A prevec baizcen ne mores bit?

Oz. kam spada zasluzenost?

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...