mushi 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 Evo spet mam ena vprašanja..Se kr nagibam v varianto da za ene 3 mesece ratam vegetarianka... Razlog normalno zdravstvene narave. Pa tele stvari naj namesto mleka in mlečnih izdelkov jem..Je kdo od vas seznanjen z uporabo tofuja? Sojinega sira in mleka? Pa če lahko mal napišete kako se uporabljajo? Mleko enako kot kravje mleko? Kaj pa ostali produkti? Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 le daj, Mushi in cimmanj kompliciraj. Tofu ti bo vsec, lohk ga pripravis na tisoc nacinov, ziher pa bodo tud tu kaksni recepti padl. jaz ga imam najrajs kar tacga obicnega (ali dimljeni mi je tud vsec), ga narezem na rezince in na hitro popecem...Lohk jih prej mal polijes s kako KVALITETNO sojino omako (recimo Shoyu, pa se ena je, pa se ne spomnim zdajle, se bo ze kdo al pa se bom jaz kasnej).Mlek pa isto kot navadno mleko, sam jasno nic ne kuhas in tko.Imas ful teh raznih pudingov in tega. Makl si oglej v kaki trgovini, preberi deklaracije in tko, vzemi v knjiznici kake recepte s tofuji...Pa ziher bo se tu kdo kaj podal. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 22. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 22. marec 2005 Oj tenks.. ena ideja je že tle! Ej ful se mi zdi nenavadno tole.. mora bit a ne?Drgač pa sojino mleko, se pa zagreje tud al kako? Tofu pa pol popečenega na olju kr tko ješ al še kaj zraven? Namreč to je zdaj dieta taka da bi me postavla pokonci od dr. Papuge. Pa razna prosena, ajdova kaša, leča pa tko..recimo... recept če kdo zna..avokado s tofujemprosena kaša z sojinim mlekom (a to pol skuhaš na temu mleku?)zelenjavna juha s tofujem (kdaj ga pol dodaš v juho?)polnozrnat prepečenec s tofu namazom (kako namaz nrdit?)ohrovt s tofujemHm???Komplicirat marsek, ja to bi blo fajn če bi manj jst komplicirala, pa zdej šele razmišljam da bi začela.. Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 Cimmanj olja jasno...Ma lohk ga naseckas v rizote razne (recimo 'namest' kakega piscanca al kaj tacga), zraven lohk naredis zelenjavno omako, kar ces... kot bi to bil en tak 'mesek', pa pac zraven, kar ti bo pasal.Dimljenega si kupi, ima izrazitejsi okus, najprej ti bo morda mal nenavadno, pol ti bo pa vsec - je dobr, okusno... precej rahlo, tako da ne narezi prevec tenkih rezin, tko priblizno kot ce bucke ali melancane narezes, take debeline. ej ne spomnim se tega gretja sojinega mleka (men mleko ni prevec vsec), kakom je s tem... najbrz do ene dolocene temperature ga lohk grejes (morda do 60, ampak NE VEM!). Lohk ga zmixas s cim (ni treba da so vedno tele shnite), lohk ga v solatah jes, saj bos vidkla. najprej ga probaj, da bos vidla, za kaj gre, kaksne je strukture, kaksnega okusa je in tko...Brez veze da ze zdaj kompliciras. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 v glavnem zmixas (za namaze in to).V juho ga dodas na konc, ker je rahel (kot sem ze rekla, ti pa si vprasANJa kasneje dodala v isti post, 'Papuge' je bila zadnja beseda posta, ko sem komentirala). Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 22. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 22. marec 2005 Ja, dopisala sem zraven, guilty.. Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 nic hudega, sam nekaj sem ze vmes govorila (da ne vem, a se kuha mlek) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 22. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 22. marec 2005 pa polnozrnat gres na sojinem mleku..valjda to se mora dat kuhat? še kr dodam če najdem, ka me zanima, mogoč pa se še tole izve.. Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 Hojla,nimam izkušenj s kuhanim mlekom,ker nam je hladno bolj okusno, verjetno si ga lahko pogreješ-no, mi ga kuhamo,ko pripravljamo puding.Tofu se mi zdi, da je (ko se ga navadiš)najbolj dober surov-sama ga dam v juho, ko je že v krožnikih, pa kot dodatek sendvičem.Ti bo pa verjetno dimljen bolj okusen(če so ti všeč intenzivni okusi),nedimljenega pa lahko uporabljaš kot mozzarelo.Dimljen naredi fajn okus juham iz stročnic.Delala sem tudi zavitke(štrudle) iz tofuja, namesto skute...No, toliko-več se trenutno ne spomnim.Lp Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 22. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 22. marec 2005 lia res, res!julijana super, dober tkole da me poveš, bo kr takole se nabralo nekaj izkušenj! Tnx! Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest mačona 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 O, Mushi, me veseli, da premišljuješ v tej smeri, ne glede na to, da imaš le zdravstvene razloge. Saj bi jaz tudi slejkoprej postala iz zdravstvenih razlogov vegetarijanjka, ker nekako ne prenašam mesa, okusa in vonja, pa vse te bolezni in hormoni. Tofu - probaj narediti rižoto z nedimljenim tofujem in pelati - ne znam ti povedati natančno recepta, ker to kuha moj dragi, a izpade pač rižota - malo pocasto in to. Sojino mleko - vsekakor je boljše tekoče, če pa ga hočeš v prahu, ti priporočam le Granovitinega, ker je nekako najbolj natur, ostali - zajec, muca ipd., zgleda, da je vse beljeno in bogve kaj še vse. Probaj še sejtan, pirino salamico - navdušena boš nad tem! Probaj tudi Granovitine paštete - šampinjonova, čebulna, zeliščna, mehiška... Oj, se mi že cedijo sline. Super je biti vegi! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest mačona 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 Ja, sojino mleko v prahu je tudi kul za kakšne lahke juhice. Recimo. na olju popražiš bučke in malancane, zaliješ z vodo, kasneje dodaš mleko, za začimbe ti ne vem povedati, ker je tudi že dolgo od tega, kar sva si kuhala tole juhico. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 22. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 22. marec 2005 oj mačona, tnx.. Kak si ti navdušena nad to hrano, bo lažje začet! Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 Mačona je omenila rižoto, pa sem se spomnila omake za testenine-prepražiš čebulo, dodaš koruzo, grah, korenje, začiniš s curry-em, ali provansalsko začimbo(obe sta mešanici, ki ju dobiš povsod), ko se to vse zmehča, dodaš na koščke narezan tofu(vseeno kak). Sama uporabljam to omako za pirine testenine..paše pa na vse vrste testenin, lahko jo ješ zraven riža, polente, ajdove kaše, krompirja(itak). Pa še ena dora lastnost-hitro jo pripraviš. Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 22. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 22. marec 2005 super super recept!Ma če pripomnim, v tej dieti ne smem homogeniziranega mleka, krompirja, bele moke, paradižnika, paprike, melancanov, mesa, rib, jajc, ocvrte hrane. Čim manj skratka!E. Kolk mi ostane izbire. Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 Veeelikoooo, samo malo bo trajalo, da se privadiš.Moja hčerka je na vse, kar si napisala alergična in imam kar nekaj receptov, ki imajo eno skupno lastnost-ne rabiš dosti časa, da jih pripraviš...Ti sproti kaj napišem. Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 22. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 22. marec 2005 July! Pa kaj res, na vse tole skor je alergična? , ma šit, to je pa skor USJE!Jst pa alergije nimam, sam kao da se organizem uravna, pa mi ščitnica začne spet delat tko kot mora. Tko da treba mi ni, sam mi JE, ko hočem sama neki nrdit zase! Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 22. marec 2005 Prijavi Deli 22. marec 2005 ja, sej ona itak ne ve, da je kaj narobe z njo,ker tudi midva ne jeva z njo takih stvari, mi pač tega ne jemo...Pravijo, da bo izzvenelo-upam, da bo do takrat ko bo šla v šolo ok...Uspešno uravnovešanje ti želim.. Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 23. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 23. marec 2005 hm..te stročnice.. jst sem vedno kr kupla fižol, grah v konzervi..Nimam izkušenj s kuhanjem fižola, čičerike, leče, še česa...Tud prosene kaše ajdove kaše, ješprenj...a je treba te stvari vse namočit kaj v vodi?Tko kot fižol če kupiš takega v zrnju? Kak dan prej?Kaj pa te kaše? Al se kr kuha? Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 23. marec 2005 Prijavi Deli 23. marec 2005 Stročnice je fajn, če namočiš, čez noč, ker so potem lažje prebavljive, ko jih ješ je fajn če dodaš majaron, ker preprečuje napihovanje, krče v telesu....Lečo lahko namočiš al pa ne-je kr hitro kuhana-je zdrava, ker ima veliko beljakovin in je lahko prebavljiva..Kaše lahko kar kuhaš. Če ajdovo namočiš čez noč je sploh ne rabiš kuhat, ker je dobra kar tako, lahko jo pa popražiš, malo posoliš, pa grickaš .Prosena kaša je tudi fajn, ker ima veliko kremenčeve kisline(dobra za lase, nohte..), najlažje je prebavljiva, če jo ješ zraven zelenjave...Za grah, koruzu, korenje pa je po mojem boljše, če kupiš zamrznjeno,ker ne vsebuje E-jev.Lp Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 23. marec 2005 Prijavi Deli 23. marec 2005 Pa še to- če čičerko skuhaš, jo dobro odcediš, daš na pladenj da se posuši, potem pa daš v pečico na 180`c, za nekaj časa(ne vem točno), da se zapeče,je podobna lešnikom..Lahko jo tudi posoliš... Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 23. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 23. marec 2005 julijana superca! Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
spelca 23. marec 2005 Prijavi Deli 23. marec 2005 <{POST_SNAPBACK}>Evo spet mam ena vprašanja..Se kr nagibam v varianto da za ene 3 mesece ratam vegetarianka... Razlog normalno zdravstvene narave. Pa tele stvari naj namesto mleka in mlečnih izdelkov jem..Je kdo od vas seznanjen z uporabo tofuja? Sojinega sira in mleka? Pa če lahko mal napišete kako se uporabljajo? Mleko enako kot kravje mleko? Kaj pa ostali produkti? Jaz sem vegetarijanka ze 5 let, in sploh ni tezko. No, ja, v tem delu Amerike (mesto Washington) ni tezko. Kadar potujem je bolj tezko. Slovenija se mi ne zdi posebno "vegetarian-friendly" ce clovek ne kuha sam. Restavracija Vegedrom je sicer v redu, ampak je samo ena. Torej, beljakovine:sojini izdelki: sojino mleko, sojini kosmici, tofu...fizol, leca, grah + rjav riz ali polnozrnate zitarice Kalcij:Temna zelenjava (brokoli, na primer) V klasicni zahodnjaski dieti je prevec beljakovin. Telo potem porablja kalcij, da se znebi odvecnih beljakovin. Zato je pitje mleka zaradi kalcija vprasljivo - raziskave imajo nasprotujoce si rezultate (zelo odvisno od tega, kdo placa raziskavo...) sojino mleko -- v Washintonski okolici imamo kaksnih 20 razlicnih vrst. Okusi so grozno razlicni. Tako da se splaca malo eksperimentirati. Ce ti eden ni vsec, bo pa drugi. Kako uporabljati sojino mleko? Cisto tako kot kravje. Jaz ga mirno uporabljam v vseh recetih, brez problema. Palacinke, cokolino,... Sojini kosmici - prevzamejo okus omake v kateri se kuhajo. Ce so skuhani v dobri omaki, so skoraj cisto podobni mletemu mesu. Leco lahko napravis po indijsko ("Dal"): leco skuhas v vodi (1:2) z drobno nasekljano cebulo, cesnom, ingverjem in zacimbo "trumeric". Ko je leca mehka, dodas sol in se malo vode in kuhas se kaksnih 5-10 minut. Potem dodas drobno sesekljano ostro papriko, malo paradiznika, kuhas se kaksno minutko - predvsem da se vse dobro zmesa. Potem dodas se drobno sesekljan petersil in serviras. Zraven lahko pripravis riz s kumino: V posodi segrejes olje, dodas zlicno kumine v zrnju in preprazis (par minut). Ce te kumina moti, jo lahko poberes ven. Ampak sem ugotovila, da prazena in potem kuhana kumina sploh nima tistega zoprnega ostrega okusa. Potem dodas riz (najboljse rjavega, ker ima vec hranilnih snovi). Najprej riz malo preprazis in mesas, da se zrna z vseh strani naoljijo. Potem pocasi dodajas vodo. Riz popije priblizno dvakrat vec vode kot je riza. Riz se kuha priblizno 20 minut. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 23. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 23. marec 2005 spelca!Fino tole da se lahko sojino mleko uporablja tudi tkole kot zamenjava za kravje. Kaj pa je začimba trumeric? To pa prvič slišim. Kar se raziskav tiče, bo verjetno kar držalo, kdo jo naroči. Od mleka se čedalje več sliši o njegovi neprimernosti, od sojinih izdelkov pa tudi od genetsko spremenjene (itak je zdaj že vse spremenjeno, tudi paradižnik etc..) pa alergij nanjo. Komu verjeti na dolgi rok ne vem. Poskusit to in ono se pa splača. Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 25. marec 2005 Prijavi Deli 25. marec 2005 Špelca Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.