Skoči na vsebino

BRIDŽ - bridge

daisy

Recommended Posts

Malo sem iskala na forumu, pa ne najdem nič še na to temo ??

Omislila sem si, da bi se naučila igrat bridž, morda šla v kak klub - malo za zabavo, malo za družbo ipd. Nisem imela pojma kakšna igra s kartami je to, rekli so mi, da če hočeš obvladati, kar težka....

Pa sem poiskala malo na internetu, našla Ljubljanski klub in tudi nek link na free program za učenje bridža.

Dawnloadala sem ga in se začela učit.

Nisem še prišla prav zelo daleč, ampak prvi vtisi so mi ,da je to nakaj takega kot tarok, le da z remi kartami (zelo po domače)..... Kot vidim v nadaljevanju "šole", gre tudi tu za napovedovanje, rufanje in podobno.... Potem sploh ni tako težko.. ?Morda ni, če zbnaš druge igre s kartami in ti je vse skupaj že malo bližje... (recimo tarok, remi, ipd...)

Kdo pozna to igro? Mi lahko na splošno kaj več pove o njej (ne pravila... kar tako... kaj meni o njej)? So moji vtisi pravilni?

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.

Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.

Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

Deli na socialnih omrežjih

OJ! Poznas igro remi? To je podobno. Zbiras karte po barvah in po vrsti od 2 do kralja. :8):

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)

x:)x

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)

<{POST_SNAPBACK}>prvi vtisi so mi ,da je to nakaj takega kot tarok, le da z remi kartami (zelo po domače)..... Kot vidim v nadaljevanju "šole", gre tudi tu za napovedovanje, rufanje in podobno

Napovedovanje je, rufanja pa ni. Igras vedno z istim partnerjem, ki ti sedi nasproti. Pazi koga izberes za partnerja - ljudje postanejo zelo vrocekrvni in napacno napovedovanje ima za posledice locitve ...

Pri napovedovanju gre za dve stvari:

- katera barva je adut, oziroma igra brez aduta

- kolikokrat mislih pobrati (+6)

Najmanjsa igra je 1-kriz, kjer napoves, da bosta s partnerjem pobrala 6+1 = 7krat, adut je pa kriz.

Potem pa sledijo po vrsti:

1-kara

1-srce

1-pik

1-brez aduta

2-kriz

...

in tako naprej, vse do 7-brez aduta (kar pomeni da imas od hudica karte)

Napovedovanje se zadne pri dealerju in gre v krogu. Vsak igralec ali rece "pas" (naprej), "kontra" (na zadnjo do tedaj napovedano igro), ali pa napove igro, ki je visja od najvisje do tedaj napovedane. Lahko visas cez partnerja, ne mores pa cez sebe - se pravi, ce imas ti napovedano najvisjo igro, in vsi ostali recejo "pas", ko pride do tebe, tvoja zadnja napoved obvelja.

Ko se igra, moras barvati. Ce nimas barve, pa lahko vrzes karkoli - ne nujno aduta. Visja karta pobere (as je najvisji). Ce pade kaksen adut, potem najvisji od adutov pobere, sicer pa najvisja karta v barvi ki je prva padla na mizo.

Kdor pobere, vrze prvi nalednjo karto.

In tako naprej.

Torej, skratka, full preprosta igra.

Trik je v tem, da znas prav napovedati, in da iz partnerjeve napovedi uganes kaksne karte ima, in katera je najboljsa igra za oba kot par. Tukaj imas pa potem celo znanost. Pravi bridge-isti pravijo, da je v napovedovanju pravi stos bridge-a, in da je igra sama potem samo se formalnost.

Ja, se mi je zdelo, da mora biti še kaj več kot igra, ker sama igra ni nič posebnega, še sploh če že igraš sicer kakšne karte.

Napovedovanje... zanimivo. Bomo videli x^x

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.

Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.

Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

• 3 years later...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...