Hambo 7. april 2005 Prijavi Deli 7. april 2005 Kaj menite o kvaliteti sadja in zelenjave, katero lahko, na primer, kupimo v nakupovalnih centrih (Merkator, Spar...) v primerjavi s kvaliteto sadja in zelenjave, ki jo prodajajo prijazne branjevke na tržnici. Vaše izkušnje, priporočila,... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Primavera 7. april 2005 Prijavi Deli 7. april 2005 No, tule sem pa zelo doma. Imam prijateljico, ki dela pri enem od večjih uvoznikov zelenjave in sadja, kjer trgujejo na debelo. Merkator, spar , Tuš in ostali veliki trgovci izsiljujejo glede cen in prodajajo zelo slabo robo, ki je realno ocenjana na 3. klaso. To se tudi lepo vidi v trgovinah. Sicer večina robe prihaja iz Verone in ob četrtkih je veletržnica na Rudniku nabito polna branjevk, ki s svojimi mega kombiji (v glavnem mercedezi!) pridejo nabavljat. Kupijo čimveč na črno, brez računov. Potem robo odpeljejo domov in jo spedenajo in očistijo, da je pripravljena za sobotno dopoldne, ko na Lj tržnico pridrvijo vsi . Taiste gospe se potem derejo "domače, domače" , v bistvu pa prodajajo robo iz verone. Izgledajo tako, da bi jim človek dal za sendvič, a v resnici so polne cvenka. Gre za to, da je tisto, kar se pod BIO prodaja čisti blef in folk naseda. Trgovanje s sadjem in zelenjavo je biznis, kjer se v enem dnevu proda 2 šleparja paradižnika, torej denar pride takoj in 40% gre mimo davkarije. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
shaya 7. april 2005 Prijavi Deli 7. april 2005 Jst sem brala eno knjigo o tem, pa se ne spomnim imena.Žal. Se je pa potrebno zavedat, da sadje ki ga prodajajo v megacentrih najbrž dozoreva na ladjah, ko pride pa k nam, ga stišijo v hladilnice in potem ga tam lepo prešpricajo z raznimi sredstvi, da vsaj izgledajo lepo...okusa itak nimajo. Tisti, ki smo že kdaj bili na kakšnem potovanju v eksotičnih krajih smo lahko to razliko okusili na lastni koži. Ananas ima v teh državah čist drugačen okus kot pri nas. Da o raznih papajah, avokadih, bananah in mangotih sploh ne govorimo. Jst osebno zaupam samo sadju in zelenjavi od doma in pa tistemu, ki ga kupim na bio tržnici. Čeprav tudi tisto je rastlo v onesnaženem okolju tak da 100 % bio tako ni nikjer... :xx!: Kaj moreš...pač živimo v takšnem času..Najbolj mi gre na živce, ko tako na veliko oglašujejo kako je zdravo, da kupiš sadje in zelenjavo v mercatorju, šparu....Po mojem to ni etično, ker sami dobro vedo kaj se dela s tem sadjem....Mi pa kot fijakarski konji navdušeni letimo in kupimo vse kar nam piše na plakatu....Ljudi bi blo treba osvestit... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
santos 7. april 2005 Prijavi Deli 7. april 2005 Ho ho, tukaj pa sem tud jaz že čist domač ! Torej, najprej bi to dodal, kar se tiče zgoraj navedenega...je res, da sadja iz tropskih držav, azije...inp. nimajo veze s tistim, ki ga prinesejo sem...nima okusa...al kaj češ, če ni drugega...tud ta pride prav ! Naslednje,kar se tiče zelenjave in sadja, ki ga kupujete od raznih, kot pravi Primavera...je res...stare so opasne in ne jim verjet, če le te jih ne poznate osebno !! Zakaj ?Ker sadje in zelenjave, ki je industrijsko...kar ti pravi, da ni zdravo in predvsem povzroča celulitis (ženske danger) !!Imam prijateljico, ki je vegetarianka v nulo, se ukvarja s športom itn., ima probleme, (sicer ne velike), s celulitisom, pa ne je nobenih svinjarij pa kaj ti jaz vem....torej, če že kupujete sadje...dajte kupovat tega od oseb, ki jim zaupate, da ja prihajajo iz domačih kmetij...!! Citiraj Bojevnik ima čas le za brezhibnost; vse drugo namreč izčrpava njegovo moč - brezhibnost pa jo povečuje. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 7. april 2005 Prijavi Deli 7. april 2005 Se strinjam s santosom! Jaz sem enkrat brala clanek o bananah ( ga bom nasla ), kako hudo preskropljene pridejo iz tujine. Pa kako nezdravo je to. Se mi je kar malo obrnilo. Sicer je pa itak priporocljivo ( tudi kar se makrobiotike tice), da kupujes hrano, ki raste v tvojem okolju. Glede trga pa tudi nisem vec prepricana Kje je bio trznica? Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 7. april 2005 Prijavi Deli 7. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>Se strinjam s santosom! Sicer je pa itak priporocljivo ( tudi kar se makrobiotike tice), da kupujes hrano, ki raste v tvojem okolju.Raste v tvojem okolju in v določenem času: pozimi so to jabolka, kislo zelje( in ne jagode!)..itd... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 7. april 2005 Prijavi Deli 7. april 2005 Ja, tocno tako.Mmmm, spomnila si me na jagode. Domace. Pa gozdne zadaj za hiso Komaj cakam. Sicer se pa jaz tega tezko drzim, vsaj kar se tice banan in manga. Ostalo pa se gre. Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Hambo 7. april 2005 Avtor Prijavi Deli 7. april 2005 No, lepo... mislim, da razmišljamo dokaj v isto smer. Pustimo sadje, ki ga uvažajo ob strani in se lotimo 'domačih dobrot'.Po mojem nobena ženica na tržnici ne prodaja pridelkov, ki bi jih predelovala za svojo družino in vnučke, pa so ji ostali, ampak je vsa roba od trenutka setve, pa do (p)obiranja namenjena izključno temu, da jo bodo prodali na tržnici. Gnojena je z vsem mogočim, škropljena je z vsem mogočim in to z 'dobro vago' in je v primerjavi s pridelki, ki so pridelani v urejenih nasadih lahko celo dosti bolj kontaminirana kot pa tam kjer imajo zaposlene agronome, ki znajo natanko preračunati količino potrebnih škropiv, pa vsako škropljenje prijaviti in napovedati... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 7. april 2005 Prijavi Deli 7. april 2005 [Pustimo sadje, ki ga uvažajo ob strani in se lotimo 'domačih dobrot'.Po mojem nobena ženica na tržnici ne prodaja pridelkov, ki bi jih predelovala za svojo družino in vnučke, poznam take babice, ki NPK vržejo po vrtičku od oka s pestjo in pravijo da je najučinkovitejše sredstvo za odganjanje voluharja Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 7. april 2005 Prijavi Deli 7. april 2005 Kje pa potem tocno vemo, da je kvalitetno sadje ( sprasujem po tocni lokaciji)? Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 7. april 2005 Prijavi Deli 7. april 2005 Ni točne lokacije.... Kolikor je meni uspelo izvohljat, bi naj bila DEMETER kvaliteta....sam pri nas vSloveniji še ni zaživela je v povojih....Tri leta ne sme bit uporabljenih nič pesticidov, fungicidov,...... Šele potem lahko na taki zemlji pridelajo prvi uporaben pridelek Sam cena je pa temu primerna, dražja.... Torej ceneje ne gre....o d p a d e Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
shaya 8. april 2005 Prijavi Deli 8. april 2005 V celju je bio tržnica ob sobotah od 9ih do 13ih zraven avadne tržnice, v Ljubljani je bojda tut (sam ne vem kje) isto tut v MB. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 8. april 2005 Prijavi Deli 8. april 2005 Smo se ravno prej pogovarjali o kvaliteti sadja in zelenjave, pa je padlo vmes tudi to, da je bolje kupovat v trgovinah, kjer velja vsaj osnovna kontrola, kot na trgu,kjer je sploh ni. Naš vrt meji na vrt človeka, ki prideluje zelenjavo samo zase(tako kot mi)..no, in smo približno "istočasno" posejali grah-pa da vidite kak je njegov -kot da smo mi nekje nekaj zamudili .No, v glavnem-ta stric svojo zelenjavo toolk šprica, da je joj. In je moj mož rekel:" A si predstavljaš kako bi šprical, če bi imel zelenjavo za prodajo?" Ja, res se vprašaš,kaj in kje je boljše Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 8. april 2005 Prijavi Deli 8. april 2005 Julijana, to si pa v bistvu zelo dobro izpostavila. V primeru, ce na trgu res ni kontrole, ne spoznam se, ampak verjamem.Ze ko se samo spomnim na tiste velike, umetno pridelane borovnice, se sprasujem, kaj mora biti za tem Jaz redko kupujem sadje in zelenjavo na trgu ( pa ga imam zraven faksa).... Sej ne ves, kaj je najboljs... Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 8. april 2005 Prijavi Deli 8. april 2005 Michelle: ne vem kje živiš ampak tudi 20 km izven mesta lahko dobiš relativno zdravo hrano.Kakšna manjša kmetija, kjer so ljudje še vedno skoraj samozadostni , kar se hrane tiče...kokoši na dvorišču, manjša njiva...tam prav gotovo ni pesticidov in herbicidov. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mornarka 10. april 2005 Prijavi Deli 10. april 2005 pogostno ponavljanje izrednega pomena zdrave prehrane, zlasti svezega sadja in zelenjave...kupis kao sveze, ki pac ni konzervirano in zmrzjeno, ampak dejansko ne more biti sveze, ce ze vec dni stoji v trgovini, pred tem v skladiscu, se pred tem na tovornjaku, skladiscu, se pred tem morda ze rastlinjaku ali pa je vmes se kaj tretjega. letos sem se toliko potrudila, da sem posejala solato doma...mami pa se vso ostalo zelenjavo. nekako sem si obljubila, da bom bolj skrbela za resnicno svezo zelenjavo. solatka ze raste, obcasno pa jo tudi reikiram in imam zdraven vilinske simbole ( te teme so tudi na forumu). moram se pohvalit, da mi zaenkrat res uspeva. lp Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 10. april 2005 Prijavi Deli 10. april 2005 Ja, sej domače sadje in zelenjava....Kaj pa pozimi? Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 10. april 2005 Prijavi Deli 10. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>Ja, sej domače sadje in zelenjava....Kaj pa pozimi? Domače jabolka...sicer niso tako "sijoča" kot kupljena v trgovini...ampak so pa dobra saldka potem pa suho sadje krhlji, hruškovi še boljš... potem... Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 10. april 2005 Prijavi Deli 10. april 2005 Ja, sadje imam oz.dobim vedno od mame-900m nadmorske-najraje imam slive-češplje...Zelenjava me bolj muči-nekaj je zamrznem, posušim,kalčke kalim,samo mi to ni dovolj.... Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Hambo 10. april 2005 Avtor Prijavi Deli 10. april 2005 Jaz se strinjam z Juliano, da so živila v trgovini pod boljšo kontrolo kot pa na tržnici. Dejstvo je, da so institucije, ki spremljajo kvaliteto hrane vedno bolje opremljene, kadri vedno bolj usposobljeni,... Mogoče je nakup na eko kmetijah resnično najboljši, vendar človek ne more vsak dan do njih. Običajni pridelovalci, pa so vedno bolj prebrisani... Še pomnite tovariši, kloramfenikola v mleku? Vse za zaslužek. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
ZVEZANI 17. marec 2007 Prijavi Deli 17. marec 2007 Ni točne lokacije.... Kolikor je meni uspelo izvohljat, bi naj bila DEMETER kvaliteta....sam pri nas vSloveniji še ni zaživela je v povojih....Tri leta ne sme bit uporabljenih nič pesticidov, fungicidov,...... Šele potem lahko na taki zemlji pridelajo prvi uporaben pridelek Sam cena je pa temu primerna, dražja.... Torej ceneje ne gre....o d p a d e no sam tolko,,,ustanoviteljica slo demeterja je prekinla pogodbo,,, sedaj certifikat izdajajo sam she nemci,,,ne razumete,,,kontrolo izvaja nemcija ne slovenija,,, Citiraj http://www.lotosistemi.net/Med vami sem samo zato ker sem se navelical pametnih ljudi.http://vesolje.net/preleti/prelet.phphttp://zupnije.rkc.si/lj-vic/?id=76&fmod=12http://www.biblija.net/biblija.cgi?lang=slko molimo,tikamo.lako to. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 18. marec 2007 Prijavi Deli 18. marec 2007 kva si najdu no zato pa sam še prašeke jem jeeeeee pa danes sm z enih rovtarskih zapuščenih krtin zvlekla pod kupolo večernega mraka najlepši regrat letos, svetlorumeno svetlozelen , čist krhek, tak ta prav ne pa ono drotasto šavje, ki sem ga letos po travnikih nabirala :xx!: Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
ZVEZANI 18. marec 2007 Prijavi Deli 18. marec 2007 kva si najdu no zato pa sam še prašeke jem jeeeeee pa danes sm z enih rovtarskih zapuščenih krtin zvlekla pod kupolo večernega mraka najlepši regrat letos, svetlorumeno svetlozelen , čist krhek, tak ta prav ne pa ono drotasto šavje, ki sem ga letos po travnikih nabirala :xx!: ne zajebavaj se! Citiraj http://www.lotosistemi.net/Med vami sem samo zato ker sem se navelical pametnih ljudi.http://vesolje.net/preleti/prelet.phphttp://zupnije.rkc.si/lj-vic/?id=76&fmod=12http://www.biblija.net/biblija.cgi?lang=slko molimo,tikamo.lako to. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 18. marec 2007 Prijavi Deli 18. marec 2007 ne zajebavaj se! zakaj že ti to skoz počnešinne privoščiš užitka drugimškrtica Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
ZVEZANI 18. marec 2007 Prijavi Deli 18. marec 2007 slo je izgubila pravico (verodostojnost) nadzora demeter certifikata,,,sploh vesh kaj je demeter?ne prevod trapa. Citiraj http://www.lotosistemi.net/Med vami sem samo zato ker sem se navelical pametnih ljudi.http://vesolje.net/preleti/prelet.phphttp://zupnije.rkc.si/lj-vic/?id=76&fmod=12http://www.biblija.net/biblija.cgi?lang=slko molimo,tikamo.lako to. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.