shaya 20. april 2005 Prijavi Deli 20. april 2005 Zanima me kako uporabljate regrat? Jaz ga imam najrajši v solati, tudi sirup iz regrata je odličen. Zanima me če kdo ve ali so stebla od cvetov užitna? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
shaya 23. april 2005 Avtor Prijavi Deli 23. april 2005 No če ne boste drugi pisali o regratu bom pa jst Nabiramo ali samo korenino (Radix Taraxaci), ali rastlino pred cvetenjem (Herba Taraxaci) ali same cvetne koške ob cvetenju (Flores Taraxaci). S časom in rastjo ter nahajališčem se zelo spreminja množina snovi, ki jih rastlina vsebuje. Wasicky je dognal, da vsebuje sveža, zgodaj izkopana korenina 17 do 20 % sladkorja. Korenina vsebuje precej mlečka, ki je emulzija beljakovin, smole, voskastega tarakserina in grenčine taraksina. Spomladi ima korenina največ grenčine, od avgusta pa do konca septembra največ inulina, oktobra pa je največ tarekserina in levulina. Pri regratu prav lepo vidimo, kako pomembno je, da posamezne rastlinske dele nabiramo ob pravem času, če hočemo, da bo zdravilnost kar najboljša. Korenino, cvetove in tudi vso rastlino sušimo vedno le v senci. Zdravilne snovi in učinkovine; Vsa rastlina vsebuje holin, grenčino, škrob, ki pri dolgem ležanju preide v sadni sladkor, saponin, maščobo, neki encim, prav malo eteričnega olja, vosek, sluz, gumi, sladkorje, beljakovino in taraksin. Poleg že omenjenega inulina in tarakserina v korenini ima vsa rastlina še veliko kalijevih in drugih rudninskih snovi ter je zelo bogata vitamina C, prav posebno zgodaj spomladi v svežih listih. V lekarniških knjigah so vpisane cvetača zel ( Herba Taraxaci), regratova korenuna z zeljo ( Radix Taraxaci cum Herba), ali sama regratova korenina ( Radix Taraxaci). Iz sledje pridobivajo regratov ekstrakt ( Extractum Taraxaci). Predvsem ima zdravilno moč korenina, ki raztaplja, osvežuje, čisti, odpira, pospešuje potenje in krepi. Vpliv na celotno izločanje v telesu, posebno žolča, in odpravlja vse zastoje, kopičenja in zasluzevanja. Brez bolečin pospešuje izločanje seča in ker odstranjuje iz telesa vse strupene snovi, učinkuje korenine poživljajoče in krepilno ( tonično).Zaradi nenavadnega bogastva zdravilnih in krepilnih snovi je regrat prav imenitna zdravilna rastlina, katere pomen je vse premalo cenjen, ker je rastlina tako množična, da jo zaničljivo imenujejo plevel. Če upoštevamo samo izboljšanjje celotne presnove in izreden vpliv na čiščenje krvi, že postaja jasno, kje vse ga je moč s pridom uporabiti,tako pri protinu, revmatizmu, kožnih ekcemih, lišajih, akutnih oteklinah, čirih, krvnih boleznih, tolščavosti, starostnih pojavih, neješčostni, lenem črevesju, motnjah delovanju jeter in žolčnika kakor tudi pri prsni in trebušni vodenici. Zelo priporočljiv je regrat pri sladkorni bolezni. Najbolj unčinkovit in najboj zdravilen je sveže stisnjen sok, ki ga je treba jemati 2 do 3 žlice na dan vsaj 3 do 4 tedne. Zelo priporočljiva jetudi uporaba svežih mladih listov v solati. Za čajni preliv ( posebno pozimi) uporabljajo posušene liste, cvetove in posušene, drobno narezane korenine v mešanici, 1 do 2 čajni žlički za skodelico čaja v prelivu, na dan 2 do 3 skodelice; piti ga je treba po požirkih. Če dodamo mlačnemu čaju medu namesto sladkorja, se bo zdravilni učinek še povečal. Priprava: Liste uporabljamo v pomladanskih solatnih mešanicah divjih rastlin (navadna zvezdica, navadni rman, plešec, čemaž, jeglič...) z izbranimi solatnimi prelivi. Okusna je tudi solata iz kuhanih listov, ki jih hladne prelijemo z različnimi prelivi, v katerih ne smeta manjkati česen ali čebula. Uporabimo tudi starejše liste, ki so bolj grenki. Grenkobo nekoliko odpravimo s kuhanjem v vodah ali, še boljše, če jih pustimo čez noč namočene v vodi. Ponekod regratove liste celo kisajo kot kislo zelje, mlade rozete pa vlagajo v desetodstotno solnico in tako shranijo za zimo. Kuhano koreniko lahko jemo s soljo, maslom, limoninim sokom ali jogurtom ali jo dodamo solatam. Praženo suho koreniko zmeljemo in dobimo kavni nadomestek. Popke vložimo v kis podobno kot kapre, iz cvetov pripravimo okusen čaj pa tudi vino. V Angliji poznajo tudi regratovo pivo, v ta namen uporabijo kar vso rastlino. Regratovi popki v kisu za pol kilograma popkov: pol litra marinade iz enakih kolicin kisa za vlaganje in vode, žlice soli, žlice sladkorja, ščepca celih popravih zrn in nekaj lovorovih listov Kis in vodo z začimbami zavremo. Očiščene popke naložimo v suho posodo, prelijemo s še vročo marinado in zavremo. Na šibkem ognju kuhamo 5 do 10min., nato popke pazljivo naložimo v majhne kozarce, prelijemo z marinado in še vroče zapremo. Tako pripravljene kapre uporabljamo kot dodatek solatam ali kot samostojno pikantno prilogo za posebne priložnosti. Zelen regrat Naglo ga v slani vodi skuhamo, odcedimo in polijemo še z mrzlo vodo, potem ga potresemo s poprom, zabelimo z oljem in jesihom, pridenemo zraven krompir in ponudimo k pecenki. Regratovo vino 5l vode, liter rahlo stisnjenih regratovih cvetov, 1,1kg sladkorja, 2 pomaranči, 1 dag kvasa Cvetove potrgamo s pecljev in po možnosti odstranimo še zeleno cašo, kajti tako bo vino boljšega okusa. Damo jih v steklen kozarec ter prelijemo z 2l vrele vode. Pustimo stati tri dni, potem tekočino precedimo v primerno veliko vrelno steklenico. V 3l segrete vode raztopimo sladkor in ga prilijemo v steklenico skupaj s sokom obeh pomaranč. Ko je tekočina mlačna, dodamo aktivirani kvas. Namestimo vrelno cev in pustimo na toplem tri tedne oz. dokler ni venje končano. Potem vino pretočimo v steklenice, zamašimo ter pustimo stati v kleti vsaj pol leta; regratovo vino sodi med tiste vrste, ki se z ležanjem izboljšajo. Ocvrte regratove rozete Očišcene in osušene mlade rozete pomakamo v testo za cvrtje, zlato ocvremo, osušimo na papirnati brisaci in postrežemo kot predjed. Rozete lahko tudi prevremo, povaljamo v moki in ocvremo Še sama sem presenečena nad člankom. Jutri bom poskusila še kakšen zgornji recept iz regrata. Mljask Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 :palec: Dbest, sploh nisem vedla, da imamo tole temo! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 Regrat poznamo samo Slovenci, drugi narodi ga imajo za travo. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 Klobuk dol Shaya...Kje si tole našla? In ali so stebla regratova užitna ali ne? Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 :xx!: EU prepovedala nabiranje regrata Opozorilo nabiralcem in uživalcem regrata – evropska komisija z današnjim dnem prepovedala nabiranje med Slovenci zelo priljubljenega regrata Generalna direkcija evropske komisije za kmetijstvo je z uredbo prepovedala nabiranje regrata. Regrat naj bi po mnenju pristojnih kmetijskih strokovnjakov zaradi intenzivnega nabiranja v pomladanskem času postal močno ogrožena rastlinska vrsta. Regrat bodo državljani Unije odslej lahko kupovali samo pri trgovcih z uradnim dovoljenjem za nabiranje regrata, ki jih bodo izdajala pristojna obrtna združenja v državah članicah. Kazni za ilegalno nabiranje regrata bodo visoke – 100 evrov in odvzem nabranega. Uredba zadeva vse države članice in začne veljati 1. aprila 2005. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 bemu, ki je zaj tisti pravnik... Stane a je zaporna kazen, al sam po žep udari Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}> bemu, ki je zaj tisti pravnik... Stane a je zaporna kazen, al sam po žep udari Po skledi Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>boahbom koj drug teden pogledala, ce je seme v prodaji. Bomo pa nekaj semena pometali po dezeli, kjer je cisti zrak potem mislim, da je vsekakor dobrodoslo, da si ga vsak naseje v vrtu Če bi se to dalo, bi regrat postal navadna rukola Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}> :xx!: EU prepovedala nabiranje regrata Opozorilo nabiralcem in uživalcem regrata – evropska komisija z današnjim dnem prepovedala nabiranje med Slovenci zelo priljubljenega regrata .... Uredba zadeva vse države članice in začne veljati 1. aprila 2005. Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 Aja, pa super, shaya, da si se razpisala... sem ravno pred nekaj dnevi razmišljala o receptu za regratovo vino... Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>Aja, pa super, shaya, da si se razpisala... sem ravno pred nekaj dnevi razmišljala o receptu za regratovo vino... Kaj pri tebi grozdje ne raste Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>Kaj pri tebi grozdje ne raste gorenjski vinorodni okoliš ni ravno znan po vrhunskem grozdju Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>a potem je to prvoaprilska sala? Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>gorenjski vinorodni okoliš ni ravno znan po vrhunskem grozdju Ampak, sladkorni trs tam tudi ne raste, brez cukra pa iz regrata ne bo vina Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>a potem je to prvoaprilska sala? Bodi resna, Vrba, si ja v Evropi http://www.evropska-unija.si/?p=102&id=2881 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>Ampak, sladkorni trs tam tudi ne raste, brez cukra pa iz regrata ne bo vina saj za cukr ne rabiš glih trsa... itak pa zaenkrat ne mislim sama vina delat - ne iz grozdja niti iz regrata, v mislih sem imela znanca, ki bi ga recept zanimal... Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 No, pa ga povej Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 A znanca? aja, po moje imaš v mislih, da manjka kakšno zrno soli Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>A znanca? aja, po moje imaš v mislih, da manjka kakšno zrno soli Ne znanec, recept me zanima Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 recept?... ja, saj ga je shaya napisala, jaz sem ga samo iskala nekaj dni prej... Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. april 2005 Prijavi Deli 23. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>recept?... ja, saj ga je shaya napisala, jaz sem ga samo iskala nekaj dni prej...Pa res, oprostita obe Regratovo vino 5l vode, liter rahlo stisnjenih regratovih cvetov, 1,1kg sladkorja, 2 pomaranči, 1 dag kvasa Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
shaya 24. april 2005 Avtor Prijavi Deli 24. april 2005 No me veseli, da ste se malo "ogreli" za to temo. Kot piše v članku, so vsi deli rastline užitni (čeprav jaz osebno stebla od cvetov ne bom jedla). Zdej se mi pa mudi, grem regrat nabirat v svoj kraj kjer je luft bolj svež. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 24. april 2005 Prijavi Deli 24. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>ja, tisto kar raste tam kjer si rojen, najboljse deluje jaz sem rojena v celjski bolnisnici .Ni mogoče, jaz tudi Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 24. april 2005 Prijavi Deli 24. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>kaj tacga pa jaz takoj vidim Vem, ker si 'narocena' na forum Zdravje, najbrz..Jaz pa imam po vec dni odprto osrednjo stran foruma in nove objave sam osvezujem in ker sem 'skoz gor', se obravnava, da sem ze vse videla in potem niso vec nove in jih ne opazim, ker so na 5. strani 'novih objav'... al kaj takega....Tako da - ni sans, da vse opazim.. se jaz ne... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.