Skoči na vsebino

kaj pa sploh je vera?

primorc

Recommended Posts

• Komentarji 52
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

xscratchx xrosex Vera je mnogo širša, kot so religiozne ceremonije. Napoelon Hill, oče znanosti osebnega razvoja, je dokazoval, da je vera glavni element vsakega uspešnega človeka. Je del njegovega vsakdanjega življenja in z njo lahko dosega svoje sanje in uresničuje cilje. Nasprotno pa neuspešni ljudje dopuščajo, da jim življenje razjedata dvom in nevera. Tako niso sposobni razmišljati o svojih zmožnostih, saj ne verjamejo, da so tudi sami ustvarjeni za srečo in uspeh.

xyesx xyiyax xrosex

Deli na socialnih omrežjih

vera je tut, cene verjames v boga.

verja je tudi, ce ne verjames vase.

vera je tudi, ko se ne veselis zivljenja euforicno, cetudi si vesel.

vera je tudi, ce ne ves in razmisljas.

..je pa res, da je tvoja varianta men bl usec!! x:Dx x:Dx x;)x x:o)x

------------

Vera je ko veruješ v boga, vera je ko verjameš vase, vera je ko se veseliš življenja tudi kadar si čisto na tleh, vera je ko ne razmišljaš ampak enostavno veš... xsrcx

:palec: dej me veckrat spomni!! x:Dx x:Dx x;)x

------------

xscratchx  xrosex Vera je mnogo širša, kot so religiozne ceremonije. Napoelon Hill, oče znanosti osebnega razvoja, je dokazoval, da je vera glavni element vsakega uspešnega človeka. Je del njegovega vsakdanjega življenja in z njo lahko dosega svoje sanje in uresničuje cilje. Nasprotno pa neuspešni ljudje dopuščajo, da jim življenje razjedata dvom in nevera. Tako niso sposobni razmišljati o svojih zmožnostih, saj ne verjamejo, da so tudi sami ustvarjeni za srečo in uspeh.

xyesx  xyiyax  xrosex

Vera je lahko veliko stvari.......

Primarno pa je vera nekaj v kar verjamemo in se ne sprasujemo, zakaj!

Natrix

IX. "LUX PERPETUA"

SI HA de ser condición de mi dicha el olvido

de ti, quiero estar triste siempre (como he vivido).

Prefiero la existencia más árida y doliente

al innoble consuelo de olvidar a mi ausente.

Por lo demás, ¡qué tengo sin ti de cosa propia,

que me halague o sonría en esta clara inopia,

ni qué luz en mis noches me quedará si pierdo

también la lamparita cordial de tu recuerdo!

2 de octubre de 1912

Zame je vera močno vedenje, in ne z razumom, temveč močno vedenje srca, da je vse OK, da je vse točno tako kot mora biti. In v tem smislu ni vera, kot je bila včasih, da si slep verjel nekim pripovedkam, o svetih ljudeh in sledil njihovemu zgledu. Ampak vera preraste v vedenje. Jaz ne morem dvomiti v obstoj "vseobsegajočega", no izraz kako to poimenujem je najbolj nepomemben, ker vem z gotovostjo, z izkušnjo, ker vse moje bitje ve, da je in da sem tudi jaz to, ker to čutim v sebi.

Vse dobro,

Mihela

astrologija ni za to na svetu, da bi strašila...niti ne za to, da bi določala...sam za to je, da nam da vpogled, kako stvari so...

dnevni horoskop

začetek študijskega leta na AI

17. in 18. 9., karmična sinastrija in prognostika v Postojni

• 1 year later...

Vera – zares, kaj je to čudo?

Pomagal si bom s SSKJ-jem. Pa ne da bi imel ta slovar kot neko avtoriteto, ker se z marsičem ne strinjam, kot je razloženo, saj je podano znanje delno in ni iz celote. Pa vendar: najprej, kako je definirana vera:

1. zavest o obstoju boga, nadnaravnih sil;

2. sistem naukov, norm, vrednot in dejanj, obredov, v katerih se kaže zavest o obstoju boga, nadnaravnih sil;

3. prepričanost o obstoju, resničnosti tega, kar vsebujejo nauki o bogu, nadnaravnem // prepričanost o obstoju česa skrivnostnega, skrivnostni moči česa;

4. s tradicijo prenašano mnenje o obstoju česa skrivnostnega, skrivnostni moči česa;

5. prepričanost o obstoju, možnosti nastopa, uresničitve zlasti česa zaželenega // prepričanost o možnosti, obstoju česa domnevanega, predpostavljanega, napovedovanega;

6. prepričanost o uspešnosti, učinkovitosti koga ali česa;

7. prepričanost o poštenosti, iskrenosti koga.

Skladno s tem definira glagol verovati kot:

1. imeti zavest o obstoju boga, nadnaravnih sil;

2. biti prepričan o obstoju, resničnosti česa, kar uči vera // biti prepričan o obstoju česa skrivnostnega, umišljenega; verjeti;

3. biti prepričan o obstoju, možnosti nastopa, uresničitve zlasti česa zaželenega;

4. biti prepričan o uspešnosti, učinkovitosti koga ali česa;

5. biti prepričan o poštenosti, iskrenosti koga; verjeti.

Že prva definicija se mi zdi problematična. Namreč, koliko ljudi ima dejansko zavest o obstoju boga ali bolje Boga? Koliko jih dejansko biva v Božanski zavesti, v Božjem kraljestvu kot stanju bitja? Nedvomno obstajajo taki ljudje, a jih je malo. Prosvetljenih ljudi je dejansko zelo malo na planetu, a kljub temu se njihovo število veča.

Sam pravim, da je vera upanje v nekaj zaradi raznih vzrokov. Opazoval sem ljudi in sebe in njihova in moja čustvovanja v zvezi z vero in videl sem, da nimajo/nimam te zavesti o obstoju Boga, temveč zgolj prepričanja, upanja, želje v skladu z njihovo religijo ali pa to individualno doživljajo/doživljam.

Vera, kot se dejansko pojavlja, je upanje iz nevédenja, da nekaj obstaja, da bi nam bilo lažje. Ne vemo, če obstaja Bog, nimamo izkušenj, a verujemo vanj, ker ga potrebujemo. Vera je torej gonilo, pogon, ki nas vleče k Bogu, a ima tudi ogromno past, ker smo še vedno v nevédenju in zlahka lahko zaidemo. Ko pa imamo izkušnjo Boga, ko doživimo vso njegovo slast in moč in blaženost – v čem je smisel, da bi še verovali vanj, da bi torej upali vanj, če pa imamo izkušnjo in s tem védenje? Po drugi strani pa je po SSKJ to prvi pomen vere – namreč zavest o obstoju Boga.

Tako je sicer definirano, vendar trdim, da ima beseda vera energijo upanja in želje in ne védenja. Ko se energetsko spustim v to besedo in gledam njen pomen, kaj mi sporoča, mi ne sporoča zavesti in védenja o obstoju Boga, temveč upanje v njegov obstoj. Nobenega argumenta nimam in še manj dokaza, da bi podprl mojo trditev, ker je to nekaj, kar ne morem nikakor dokazati. Vsakdo mora (če hoče) sam spoznati. Spoznanja drugim ne morem dati, kot ga drugi meni ne morejo dati. Apeliram na odprte duhove, ki si upajo to zadevo raziskati, preden položijo prste na tipkovnice in podajo svoje prepričanje, mnenje ali spoznanje. x:)x

Kljub vsemu, tudi če se motim v mojih spoznanjih, je pa gotovo eno: na „koncu“, tik pred zlitjem z Božanskim, je treba Bogu dati vse; in z vsem mislim na vse in nič manj kot to. Torej tudi našo vero vanj, pa naj bo to karkoli že. Tudi če ne sprejemamo (koncepta) Boga, podobno kot v budizmu, pa je treba doseči totalno izpraznitev, da bi zrli in se zlili s Praznino. Dati je treba vse.

Vera je pomagalo, vera je ovira.

Possible—but highly unlikely.

Vera je ko veruješ v boga, vera je ko verjameš vase, vera je ko se veseliš življenja tudi kadar si čisto na tleh, vera je ko ne razmišljaš ampak enostavno veš... xsrcx

Vera – zares, kaj je to čudo?

Pomagal si bom s SSKJ-jem.

Vera je pomagalo, vera je ovira.

Vera...kot upanje?

Vsaka čast tvorcem SSKJ, ampak njihova definicija vere mi ne pomeni prav ničesar.

Upanje...

Zame upanje ni vera.

Jaz svojo vero doživljam kot GOTOVOST, ne kot upanje.

Ko ne razmišljaš ampak enostavno VEŠ.

Ker upanje je razmišljanje.

Vedenje...posledica izkušenj in spoznanj, ne sledenja nekim naukom.

Ker tisti nauki so izkušnje in spoznanja drugih, ali pa njihovih učiteljev.

Videti, izkusiti, doživeti, verjeti... xsrcx

To je zame vera.

Tako jo jaz doživljam. xsrcx

SSKJ pa... x:Dx xrolleyesx

Zavedati se je treba da je nastajal še v režimu ki je vero imenoval opij za ljudstvo.

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Ko ne razmišljaš ampak enostavno VEŠ.

To že ves čas trobim kot trobenta. A temu se reče védenje in ne vera. Ti pa individualno imenuješ vero védenje. In na splošno je beseda vera razumljena kot verjetje, upanje in niti najmanj védenje.

Ok, vsak po svoje doživlja razne pomene besed, a to je po svoje tudi zmeda, ker nam je najbolj pomembno kako mi razumemo, ne pa kaj dejansko pomeni kakšna stvar. In potem je milijone pogledov, milijone resnice in nič se ne da pomeniti konkretno, še manj spoznati.

Se ne strinjate? Mislite, da je pomembno samo individualno razumevanje besed? A, ja? Kako pa me potem lahko razumete (vsaj na splošno), ko to berete? A ste vi določili pomen besed ali je bilo tako dogovorjeno? xrolleyesx

Possible—but highly unlikely.

Mislite, da je pomembno samo individualno razumevanje besed? A, ja?

Kako pa me potem lahko razumete (vsaj na splošno), ko to berete?

A ste vi določili pomen besed ali je bilo tako dogovorjeno? xrolleyesx

Razumemo, vsaj jaz, za ostale ne morem vedeti... x:Dx

A je res toliko pomembno da vsako stvar definiramo?

Da jo imenujemo s pravo besedo?

In kaj je sploh prava beseda?

En banalen primer - ko tvoj avto rabi novo obutev greš kupit GUME.

Čeprav je pravilen naziv tega po čemer se tvoja kripa kotali po cesti PNEVMATIKA.

Pa tudi ta naziv ni točen, ker PNEVMATIKA je pravzaprav naziv za tehnologijo uporabe stisnjenega zraka.

Torej - kaj je na kolesih tvojega avta?

Ti vero vidiš in dojemaš podobno kot jo definira SSKJ.

Meni je ta definicija brez pomena, ker ni točna.

V prejšnjem postu sem tudi napisal zakaj ni točna, čisto na koncu... x:Dx

Pomen neke besede je torej odvisen od tega KDO in pa KDAJ je določil da se nekaj imenuje s to besedo.

Vera zame vsekakor ni to kakor jo definira SSKJ. :palec:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,

Vera je vse tisto za kar ni dokazov, ostalo je znanost x:Dx

vera je ko ne razmišljaš ampak enostavno veš... xsrcx

S tem se pa ne bi strinjala, oziroma bi se strinjala, če bi to pomenilo, ko ne veš, da imaš sprane možgane in enostavno veš, da se tega ne zavedaš.

Non-cooperation with evil is a sacred duty.

Victory attained by violence is tantamount to a defeat, for it is momentary.

Democracy and violence can ill go together. Evolution of democracy is not possible if we are not prepared to hear the other side.

Power is of two kinds. One is obtained by the fear of punishment and the other by acts of love. Power based on love is a thousand times more effective and permanent then the one derived from fear of punishment.

Mahatma Gandhi

Vera je vse tisto za kar ni dokazov, ostalo je znanost x:Dx

S tem se pa ne bi strinjala, oziroma bi se strinjala, če bi to pomenilo, ko ne veš, da imaš sprane možgane in enostavno veš, da se tega ne zavedaš.

Odvisno od tega kako pojmuješ vero.

Če je vera zate slepo verjetje oziroma verovanje v nek nauk, ideologijo, potem imaš prav.

Mislim pa da sem dovolj jasno napisal kaj MENI pomeni vera ali verovanje.

Izkušnja, spoznanje, šele potem verovanje.

Ne glede na nauke, ne glede na ideologije in definicije vere.

KAJ POMENI MENI, kako jo jaz pojmujem.

Kako ostali... x?x

Kakor kdo... x:Dx xsrcx

Z opranimi ali neopranimi možgani ali brez možganov... x:Dx

Izkušnja, spoznanje, šele potem verovanje.

Samo, če imaš spoznanje, izkušnjo, zakaj potem rabiš verovanje, če nekaj veš, da je tko je ne rabiš. Al pa, ne vem,.. je to zate vera ("ker enostavno veš"), samo potem imamo vsi svoje definicije vere.

Ker zame je vera tisto, kar te recimo učijo pri verouku, spoznanje zakaj, od kje in kdo se je spomnil, je pa zame spoznanje in nima nič skupnega z vero,.... ker če bi jaz verjala, kar bi mi nekdo rekel,... pol je to vera, ko slepo verjameš, ampak to je zame daleč od stavka "ko enostavno veš". Ali pa je tudi to možno pri ljudeh, samo ko jaz trdim, da enostavno vem, mora imeti trdne dokaze, tudi če se gre duhovni svet. Seveda pa je v mentalu človeka, ki ga že od malega nekaj učijo najbrž res možno vse.

Non-cooperation with evil is a sacred duty.

Victory attained by violence is tantamount to a defeat, for it is momentary.

Democracy and violence can ill go together. Evolution of democracy is not possible if we are not prepared to hear the other side.

Power is of two kinds. One is obtained by the fear of punishment and the other by acts of love. Power based on love is a thousand times more effective and permanent then the one derived from fear of punishment.

Mahatma Gandhi

Samo, če imaš spoznanje, izkušnjo, zakaj potem rabiš verovanje, če nekaj veš, da je tko je ne rabiš. Al pa, ne vem,.. je to zate vera ("ker enostavno veš"), samo potem imamo vsi svoje definicije vere.

Ker zame je vera tisto, kar te recimo učijo pri verouku, spoznanje zakaj, od kje in kdo se je spomnil, je pa zame spoznanje in nima nič skupnega z vero,.... ker če bi jaz verjala, kar bi mi nekdo rekel,... pol je to vera, ko slepo verjameš, ampak to je zame daleč od stavka "ko enostavno veš". Ali pa je tudi to možno pri ljudeh, samo ko jaz trdim, da enostavno vem, mora imeti trdne dokaze, tudi če se gre duhovni svet. Seveda pa je v mentalu človeka, ki ga že od malega nekaj učijo najbrž res možno vse.

Saj prav o tem pišem.

Tisto kar učijo pri verouku in so tudi mene učili, zame ni vera.

Tisto je bilo samo miljonkrat prežvečeno, predelano, zlajnano piflanje.

"Verovat" v tisto sem nehal predno sem nehal hodit k verouku.

Tisto čemur jaz pravim vera, prav, pa naj bo to "moja" vera nima stistim nobene veze.

Niti ne z bogom kot ga prikazuje krščanstvo.

Preseči, prebiti naučeno, tisto kar te od malega učijo, razumet drugačno pojmovanje, je težko.

Pa tega ne pričakujem od nikogar.

Tudi nikogar nočem prepričat da je moje pojmovanje vere bolj pravo od njegovega.

Mogoče sem v očeh tistih ki ne zmorejo iz "od malega naučenega", malo čuden.

Bog pomagaj... x:Dx

Tako pač je, takšen sem, drugačen nočem biti, ampak možganov pa nimam opranih.

Čeprav so mi jih poskušali. x:Dx :vragec:

Imam raje take kot so. x^x :palec: xsrcx x:Xx

Se vsaj vidi da so uporabljani... x:Dx x:Dx :vragec:

:vragec:

mozhgani z jajci so she najbl ziher zadeva... x:Dx x:Dx x:Dx

zlomk....tralala

x:Dx :palec:

Tud jajca brez možganov so x:px x:px x:px

Kurja al pa od bika.... x:px x:Dx :palec:

da o zhenskah spljoh ne izgubljamo besed.... x:Dx x:Dx x:Dx

zlomk...tralala

...in o kurah... x:Dx x:Dx :vragec:

http://www4.slikomat.com/06/1016/3310215fcp.gif

...in o kurah... x:Dx x:Dx :vragec:

http://www4.slikomat.com/06/1016/3310215fcp.gif

no...vseeno mi je ljubsha blondinka kot kura

kura pri miru sedi na jajcih... x:Dx x:Dx x:Dx

zlomk....tralala

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...