Skoči na vsebino

Tradicionalna Kitajska medicinska masaža TUI-NA

Recommended Posts

• Komentarji 57
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Tudi mene zanima- predvsem recimo razlika s shiatsujem, ki ga zelo dobro poznam.

Poznam dekle, ki sedaj hodi na tečaj tui-na masaže in kot se pogovarjam z njo, gre za podobne će ne kar enake stvari (meridiani, pritiskanje nanje ...) x?x

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.

Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.

Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

Deli na socialnih omrežjih

Čisto na kratko ...

Tako tui-na kot shiatsu terapija sta se razvili iz klasične vzhodnjaške medicine, ki temelji na uravnovešanju telesne energije oziroma odpravljati zastoje v meridianih.

Tui-na je kitajska masža, kjer terapevti pri zdravljenju uporabljajo samo roke oziroma izvaja različne prijeme samo z rokami.

Shiatsu pa izvira iz Japonske - sodobna različica shiatsuja združuje vzhodnjaško obliko zdravljenja in zahodnjaško fizioterapijo. Terapevti izvajajo pri zdravljenju različne prijeme tako z rokami kot tudi z nogami.

http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/71.gif

Cool, hvala ! x^x

Guest sstane

Fizikalno gledano so to vodoinstalaterske metode, ki z zapiranjem žil in limfnih kanalov usmerjajo kri in limfno tekočino tja, kjer je primanjkuje.

Rusi to metodo imenujejo manualna terapija, ki se predava tudi na medicinskih fakultetah in je splošno priznana.

Pa saj ne more biti drugače. x:)x

Po nas teče energija, imamo meridiane, imamo čakre, imamo točke....

Nekako je potem treba to spravit v red- po SHI ali TUI ali TAI ali AKU ali kakorkoli že x^x

Glavna razlika je pomoje v tem da se glede duhovnosti zelo razlikuje

+ shiatsu ni medicinska tehnika (ampak nekaj takega kot pri nas fizioterapija in klasična masaža skupaj)

Kar se tiče prijemov in pripomočkov pa sistema delovanja pa ni neke bistvene razlike.

Povrhu tega vsaj kolikor sem videl iz knjig in skript pa v Sloveniji ne učijo vsaj 3/4 stvari v obeh smereh.

1- vzhodnjaška logika (pet elementov je recimo začetek)

2- energije; kako jo dodajat, odvzemat, kje teče, kako se čuti, kje boli, kje je kaj okvarjeno...(sm nekam spadajo meridiani in točke)

3- anatomija do ponatankosti

4- psihologija

5- zdravilne rožice in ostali dodatki in pripomočki

pa verjetno bi še kej našel..

Glede tajske masaže pa; večina maserjev meša shiatsu pa tajsko masažo, to verjetno pove vse o razliki.

Tuina, Shiatsu, Klasična

Tina dosti je odvisno po kateri logiki gledaš. SIcer pa kako bi ti opisala Shiatsu.

Dejstvo je da imata oba sistema iste osnove, se pa razvijata vsak v svojo smer.

Tudi glede duhovnosti se ne bi smele te stvari med seboj bistveno razlikovati.

Na žalost pa je res kar pravi Gandalf, da se v večini primerov na tečajih naučijo samo najosnovnejše prijeme masaže, vseba ostalega, kar je prav tako zelo,zelo pomembno pa ne.

Moja terapevtka dela (med drugim tudi) shiatsu že najmanj 15 let in je bila prav v neki šoli, ima za sabo menda 500 ur te šole, verificirano spričevalo in zelo obvlada zadevo. Slišala pa sem za ljudi, ki gredo na vikend delavnice ali kratke tečaje in potem že kar masirajo. To pa je za moje pojme čista katastrofa. Saj lahko narediš z določeno masažo veliko škode, če je ne obvladaš, še sploh kadar gre za terapevtske namene. Poleg tega, kar "ostaja v skriptih" pa moraš imeti tudi malo ali pa veliko v sebi filinga za te stvari, biti "odprt" za to, imeti razvito intuicijo, odnos do sebe in soljudi na nuivoji itd itd.....

V KTM je tudi bistveno, da določiš pri nekom kje mu česa manjka, ne moreš kar na počez stimulirati nečesa, česar ima nekdo morda že itak preveč (jin, jang itd...) Tega se težko naučiš na eni delavnici v dveh dneh... To je tudi odgovornost do stranke- kaj delaš z njo.

<{POST_SNAPBACK}>Tudi glede duhovnosti se ne bi smele te stvari med seboj bistveno razlikovati.

Na žalost pa je res kar pravi Gandalf, da se v večini primerov na tečajih naučijo samo najosnovnejše prijeme masaže, vseba ostalega, kar je prav tako zelo,zelo pomembno pa ne.

Moja terapevtka dela (med drugim tudi) shiatsu že najmanj 15 let in je bila prav v neki šoli, ima za sabo menda 500 ur te šole, verificirano spričevalo in zelo obvlada zadevo. Slišala pa sem za ljudi, ki gredo na vikend delavnice ali kratke tečaje in potem že kar masirajo. To pa je za moje pojme čista katastrofa. Saj lahko narediš z določeno masažo veliko škode, če je ne obvladaš, še sploh kadar gre za terapevtske namene. Poleg tega, kar "ostaja v skriptih" pa moraš imeti tudi malo ali pa veliko v sebi filinga za te stvari, biti "odprt" za to, imeti razvito intuicijo, odnos do sebe in soljudi na nuivoji itd itd.....

V KTM  je tudi bistveno, da določiš pri nekom kje mu česa manjka, ne moreš kar na počez stimulirati nečesa, česar ima nekdo morda že itak preveč (jin, jang itd...) Tega se težko naučiš na eni delavnici v dveh dneh... To je tudi odgovornost do stranke- kaj delaš z njo.

Daisy..vse ,kar si napisala je res :palec: :palec: :palec:

LEPOTA ŽIVLJENJA JE SKRITA V LJUBEZNI DO ŽIVLJENJA.BREZ NJE JE VSAKO ŽIVLJENJE DOLGOČASEN SPREHOD.

Po tem kar se da najt v literaturi naj bi cela zadeva temeljila na meridijanih in pretoku "chi" energije v njih, S tem naj bi uravnavali energije v samih meridijanih in hkrati tudi v organih, h katerim ti meridijani pripadajo.Sem pa naletel na kar nekaj nejasnosti in razlik od avtorja do avtora tako da ne vem in malo tavam v neznanem. Ker mi nekako ni jasno kako lahko prihaha do razlik med avtorji in to v osnovah za kar menim da ni tako.Verjamem da so lahko razlike pri izvajanju terapij in pristopov a se mi zdi da je osnova nekako izhodišče za pravilno terapijo. Opazil pa sem da se na našem ržišču pojavljajo ne avtentični avtori pri katerih dobivam občutek da bi radi "iznašli toplo vodo" in klestijo neumnosti vse povprek.

Kar pa se same duhovnosti tiče pa ravno ne razumem najbolje za kakšno duhovnost naj bi tu sploh šlo, ker je TKM (na Kitajskem seveda) urafno priznana in cenjena medicina je tu zgolj to da pri naas ljudje nekako obiskujejo tovrsne tečaje češ ker bodo tako alternativci kar pa z samo duhovnostjo nima nič. Pri kitajcih, vsaj kolikor sem sam spoznal stvari, je to zgolj način življenja in zdravniki TKM naj nebi bili nič bolj poduhovljeni od ostalih. Seveda pa se pri samem pristopu zadeva nekako približa notranjosti človeka za pa je potrebna koncentracija ker se mi zdi da lahko energijo usmerjamo le z mislijo in ne z potiskanjem. :o|o:

sstane a mi ti lahko razložiš kaj je to erotična masaža??? Jest sm sicer maser, pa mi ni jasno kaj nej bi blo bol erotično od masaže!

daisy glede teh tečajev baje obstaja tudi nekaj urni tečaj tuina masaže???? :O: :vragec: Višek #$%"&/

Delno se sicer da delat terapevtske masaža po pol letnem tečaju, ampak samo če si kitajec ali pa ti je ta miselnost in pa praksa zelo blizu. Pa tudi v tem primeru moraš za vsak primer brskat po knjigah, delat risbice. Razen če si neodgovoren ali pa imaš toliko intuicije. Sicer moraš znat celotno anatomijo in psiho pa meridiane, da pol veš kaj si delal in da lahko to tudi strokovno razložiš.

Še bolj zabavna masaža je baje intuitivna masaža??? Sicer še nisem bil na nobeni, niti na tečaju, ni mi pa jasno kako lahko naučiš nekoga tako masažo, če le ta ni bočutljiv/odprt pa ne zna delat z energijami... no pa smo spet pri tuina

<{POST_SNAPBACK}>sstane a mi ti lahko razložiš kaj je to erotična masaža??? Jest sm sicer maser, pa mi ni jasno kaj nej bi blo bol erotično od masaže!

daisy glede teh tečajev baje obstaja tudi nekaj urni tečaj tuina masaže???? :O:  :vragec:  Višek #$%"&/

Delno se sicer da delat terapevtske masaža po pol letnem tečaju, ampak samo če si kitajec ali pa ti je ta miselnost in pa praksa zelo blizu. Pa tudi v tem primeru moraš za vsak primer brskat po knjigah, delat risbice. Razen če si neodgovoren ali pa imaš toliko intuicije. Sicer moraš znat celotno anatomijo in psiho pa meridiane, da pol veš kaj si delal in da lahko to tudi strokovno razložiš.

Še bolj zabavna masaža je baje intuitivna masaža??? Sicer še nisem bil na nobeni, niti na tečaju, ni mi pa jasno kako lahko naučiš nekoga tako masažo, če le ta ni bočutljiv/odprt pa ne zna delat z energijami... no pa smo spet pri tuina

Zelo me zanima kje si se priučil tehnik in kakšne tehnike vse obvladaš, tudi sam bi namreč želel razširiti svoja obzorja na tem področjutako da bi bil zelo vesel karšnih koli napotkov HVALA! x:Dx

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>sstane a mi ti lahko razložiš kaj je to erotična masaža??? Jest sm sicer maser, pa mi ni jasno kaj nej bi blo bol erotično od masaže!

x;)x

SEKS

Z vidika vseh nemedicinskih metod pa je najboljša tehnika brezkontracepcijski seks.

Pri tej tehniki pride do stimuliranja mnogih senzorjev in do stika sluznic, ki so odlični prevodniki bioenergije obeh, ko pride do mešanja dveh pH različnih medijev, 5,5 in 8,5.

Pogoj pa seveda je, da vmes ni izolatorja ter da zaradi kontracepcijskih tablet ni pH enak.

In seveda, zdrava sol mora biti v telesih obeh, kajti neslan seks bi bil pač neslan seks.

( Zdrava sol )

Ja, untiutivna masaža- kratek tečak, delavnica.... x?x Enkratno! Si sploh ne predstavljam. No- ne da si ne bi mogla predstavljati intiutivne masaže... o tem imam svojo predstavo.

Verjetno je za nekatere še najboljša intiutivna masaža res seks...

Če pa rečemo, da govorimo o čem drugem, je učenje intiutivne masaže zame malo čudno.... Mogoče je intiutivna masaža približno to, da nekdo, ki obvlada in že dolgo vrsto let uspešno izvaja več tehnik (recimo: fizioterapevtska, klasična, shiatsu, akupunktna masaža, limfna drenaža, refleksologija, stone terapija...... ) potem po intuiciji začuti in skombinira te vrste med seboj na terapiji.... ali pa to, da intuitivno začuti, kaj je za koga najbolje in kaj mu fali?... Čeprav ne vem, če ne gre to že z izkušnjami in znanjem..

Naj kdo ,ki res konkretno ve za kaj gre, napiše malo o tem- kaj je intiutivna masaža. Kje in kako tu deluje intuicija?

Se popolnoma strinjam, da so kratke delavnice in tečaji zelo koristni in zanimivi, predvsem za samomasažo in spoznavanje stvari.Ne pa za nadaljnje terapevtsko delo na drugih!

<{POST_SNAPBACK}>Kje oz. kdo pa pri nas izvaja tečaje ali šolo za TUI-NA masažo in ali ima kdo kakšna priporočila kje se da teh tehnik kvalitetno naučiti.

Jaz hodim v šolo , ki jo organizira Belladona Bimed ( stran imajo v prenavljanju), predavatelji so Dervišević Edvin, Dervišević Arif, Dervišević Vesna in Hadžić Vedran. Oglej si stran Meridiana d.o.o. - tam je vse napisano o tečajih. Tečaji so sestavljeni iz modulov. jih je 16 , vsak mesec eden. Teorija je 20.000 + DDV=skupaj 24.000 SIT, praksa pa 20.000. Jaz sem 15.šola. :palec:

http://th300.photobucket.com/albums/nn10/hidingthepain/th_ththgorgeous.jpg

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...