Marsa 1. maj 2005 Prijavi Deli 1. maj 2005 Cisto me je presenetilo zdajle, da se nimamo taksne teme. In jo odpiram. Priznam, da sem sicer sama v nekaterih receh precej povrsen clovek in je zato tudi moje znanje na nekaterih podrocjih taksno. Povrsno, zajemam vsega po malem.No in tako se tudi v zen nisem kaj blazno poglabljala, a nekako vse, kar sem prebrala, vsak *stik* mi je bil dbest in me je zelo pritegnil.Tko... ... resnicen... se mi zdi...al je pa to zato, ker se jaz tolk najdem oz. vse meni govori oz. znam fajn prebrat ta sporocila. Mislim saj sploh ne vem, o cem se bomo pogovarjali. se zaenkrat... sam - pac, morda bo imel kdo kak konstruktivnejsi komentar, misel, morda pa tud namig na kako dobro literaturo ali pac link na kaj kulskega na netu. Tko da... dobrodosli vasi komentarji. (ce pa jih ne bo, pa tud ne bo konc sveta). Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
principesa 1. maj 2005 Prijavi Deli 1. maj 2005 Bom pa jaz začela, k sem že v večih temah in postih uporabljala zen-ovske zgodbice, k se mi ne da razlagat po svoje , zen zgodba pa pove bistvo Jaz sem se ,s to filozofijo življenja srečala že pred parimi leti in moram reči da mi je zelo blizu,ker je hkrati stvarna in duhovna veščina.Stvarna zato, ker je trdno zasidrana v konkretnem času in prostoru duhovna pa zato, ker me pripravi do spoznanja globokega , a vendar preprostega bistva Sebe in Sveta okoli mene ZEN krepi spontanost in veselje do življenja podkrepljeno z duhovnim spoznanjem o svetosti vsega živega.. Njegova osvobajajoča svežina mi pomaga do polnejšega in bolj zadovoljnega življenja brez napetosti in strahov ,ter do toplejših medčloveških odnosov V vsaki knjižnici je na voljo dovolj literature o Zen-u, Zen-budizmu...in seveda meditacijah, ki so nujno potrebne za umiritev duha.... Citiraj http://www.riversongs.com/Flash/lotsofhugs.html Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 1. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 1. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>ker je hkrati stvarna in duhovna veščinano saj to, zato sem pa rekla, zivljenjska... aja, ves... ne berem (vec) vseh tem, sploh v Mislih v teh *klasicnih* temah, kot so ljubezen, sreca itd. (da ne govorimo poljubckih ), ze zdavnaj vec ne sodelujem in jih niti ne berem...pac, ene misli. saj mam svoje. ampak ce so pa dobre (zame, seveda ), pa jih z veseljem preberem... in ce naletim nanje = ce grem &slucajno& pogledat, ze zaradi cesa. no ampak se distanciram, ker itak ni sans, da bi CIST vsemu tule sledila... jaz sem sam zarolala tale tok, pa mal ga vsake tolk blago usmerjam... ker - morje ze samo ve, se pac obnasa, ne rabi navodil... jaz tud probam tko. in saj - moram, ker navodil itak ni. za zivljenje. jih mors (svoja, zase) pac postekat. saj vem... saj morda me pa sploh ne zanima tolk literatura, da bi zdaj se nenadoma hotla prebijat cez debele bukle recimo (ni pa to izvzeto, ce bi me dovolj navdusilo, tud za jogo si nikol ne bi misla, tedaj, da se bom, no in tako je tud z astrologijio, mislim da se je ne navelicam, je blo pa drugace, pri tem pa sem od malega vedela, preprosto vedela, da sem lohk v asc sam skorpijon... ker... mi ni sedla tolk (dovolj) riba...).No in ce zadeva dela, se nekak... *infiltriram*... ker je zanimanje, je tudi odprtost za to znanje...Ce bi gledali 'devicasto', torej kolk blazno je enih dreves, namest da bi preprosto videli (lep) gozd.. ... bi nas lohk tud odvrnilo...ker imamo pa se ribjost, pa ipak sprejemamo... nekak.. No zdaj bluzim, ampak govorim o tem, da preprosto ves, ko je nekaj pravo (zate). Pa vsec mi je, ker... ni tolk tezhe, krivde, slabe vesti, omejitev, napak...ker - napak preprosto ni - vse sem jaz, ce jemljem svoje zivljenje kot pot in ne kot cilj - kar pa bi bilo itak brezveze, ker bi pomenilo vegetirati na poti k smrti. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anitai 1. maj 2005 Prijavi Deli 1. maj 2005 Marsa,maš rada poezijo? Z zenom je povezana tudi umetnost haikujev. Jaz imam zelo rada poezijo in v haikujih odkrivam prav posebne lepote. V nekaj besedah povejo toliko vsega. Povsem v stilu zenovsega minimalizma: čim manj imaš, tem več imaš. Če vsaj malo poznaš zen, potem veš, o čem govorim. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 1. maj 2005 Prijavi Deli 1. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>...Jaz imam zelo rada poezijo in v haikujih odkrivam prav posebne lepote...Potem boš pa v temi HAIKU tu na forumu našla kaj zase In dobrodošla Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Gandalf 1. maj 2005 Prijavi Deli 1. maj 2005 Nisem sicer kitajc in to tudi nima nobene zveze z znanjem samobaje se to izgovarja v originalu den in ne zen?? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 1. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 1. maj 2005 pojma nimam... aja, tamle, Anita?... priznam... ne, v bistvu 'nimam rada' poezije...'ne maram' *pesnikov in filozofov* - to je vsak. sory *udelezenim*.. VENDAR PA - ne negiram... mi je tud kaj vsec... preproste resnice recimo... kaj, kar ima nekaksen 'rep in glavo'... zame, jasno... tko kot slika, ki je lohk *abstraktna*, pa je cist brezvezna in nima nobene vrednosti, ampak ZAME je tako, nekomu pa je dbest in cist shizi. No jaz ne maram pesnikovanja, olepsevanja, predvsem pa ne maram jokanja raznega. ( )In - zato. vendar haikuji pa so mi cesto vsec - ravno zato - ker so preprosti.Ampak je tko kot z vsem, s sliko recimo, ali komadom, nekaj kar mi je pac blizje.... lohk das sebe not, lohk je pa 'samo zarad sebe'... In ce zagledam not... namen, trgovino, oder, vlogo... mi ni dost - ne tolk da me ne pritegne sam... pac pa - jaz hocem videti not vse... bistvo... trenutek... onega da je cist not, da ne opazim da:igrapise pesem...itd.ampak da je ON pesem..in da je ON igra... tako nekako. In glih zato - ker je VSE poezija v bistvu, kot je zivljenje samo umetnost. Mi smo pa rekli:#Grem.Vidim.Sprejemam.Bluzim. ...#TO je pesem - in zdaj je to to. V resnici pa je pesem zivljenje. 'kdor hoce prepevati, bo vedno nasel pesem' (mislim da svedski pregovor). Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 1. maj 2005 Prijavi Deli 1. maj 2005 OK, ko se že govori (v drugih temah) o tukaj in zdaj, pa naj bo ena zgodbica "prosto po..." Nekega dne je človek hodil po divjini in naletel na razjarjenega tigra.Bežeč pred njim de prišel do roba prepada. Zagledal je liano in se pričel spuščati po njej. Ko pa je prišel do dna, je tam prežal drugi tiger. Ujet med dvema nevarnostima nenadoma zagleda v podrasti čudovito jagodo. Pobere jo in z užitkom zagrize vanjo. Ne zadržujte se v preteklosti, ne skrbite o prihodnosti! Namenite vso pozornost trenutku! Užijte trenutek, ki se vam ponudi, pa če se zdijo okoliščine še tako brezupne. Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 1. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 1. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Ne zadržujte se v preteklosti, ne skrbite o prihodnosti! Namenite vso pozornost trenutku! Užijte trenutek, ki se vam ponudi, pa če se zdijo okoliščine še tako brezupne.[/color]saj to je v bistvu svetopisemski: ne skrbi za jutri, kajti jutrisnji dan bo imel svojo skrb... dnevu zadostuje njegova lastna tezha... SAM!!! Glih zato - zen!!! ker je... *lahkotnejsi*, a vsebuje... modrost in vse to...tule pa sam neka tezha, breme, skrb, krivda... frka v glavnem. zakaj rechi tezha - zakaj ne: vsak dan ima svojo... hm... radost? modrost? izpolnitev? namen? up? sreco? ljubezen? veselje? a ni vse to boljs in clo bolj resnicno??? x!xzakaj glih tezho... tko se manj naucis - ce ti recejo, glej to je zdaj tezko... pa saj vidim, pusti me, da jaz to dozivim tud svetlo!!!!!!!!!!!!!!! a ni no?a kdo steka? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 1. maj 2005 Prijavi Deli 1. maj 2005 he he sej je lahk tudi veselje, ali pa ozavescanje, ali pa preprosto tok energije, ki se spusti tudi na ta nacin in celo prenese zavest nekomu, ali mu odpre dolocene nivoje. beseda ima lahko tudi moc. sej mozno, da je zivljenje gledamo tudi kot poezijo na nek nacin...pravzaprav ima vsak njemu blizji nacin do nam skupnega cilja.nekateri svoj nacin pac bolje poznajo kot drugi. umetnost - nekaj umetnega :xx!: (lastno zdravljenje)uporabna kreativnost (zdravljenje sebe in drugih) al pa si bo cd dal v player ja, glasba je fajn zadeva. pa tudi poezijo in pisateljstvo mam rad. izrazanje je lahko zelo prijetno, vspodbudno, zanimivo, efektivno, uporabno, zapleteno, preprosto, odpirajoce, ljubkovalno, negirajoce, tudi dolgocasno in obratno od napisanega... vsekakor pa je vedno bilo veliko nas cloveckov, ki smo se lazje izrazili skozi besedo, kakor skozi glas. tudi energetsko je bolj ekonomicno vcasih morda. saj mnogo modrecev ne govori prav dosti, cetudi lahko govorijo ure in ure. da, vcasih tisina pove najvec. -----------------...No jaz ne maram pesnikovanja, olepsevanja, predvsem pa ne maram jokanja raznega. ( )In - zato.In glih zato - ker je VSE poezija v bistvu, kot je zivljenje samo umetnost.V resnici pa je pesem zivljenje.'kdor hoce prepevati, bo vedno nasel pesem' (mislim da svedski pregovor). Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 2. maj 2005 Prijavi Deli 2. maj 2005 Všeč mi je tale misel :Morje že samo ve, kako se naj obnaša...ne rabi navodil.. Imam ogromno prijateljic, ki so nafilane s teorijo. Knjiga ta...knjiga ona...potem komentarji - ja kako, da nisi tega še prebrala???Nisem. Prebrala par knjig, ugotovila, da bistvo povejo na drugačen način, sicer pa vedno znova in znova sučejo v istem krogu. Aja - kaj sem že hotela reči..no to, da ko se tipice tako striktno držijo navodil, ki jih je nekdo napisal(ter seveda prodal) pozabljajo živeti..pač tako, kot bi mogoče bilo najbolje. Sicer me je malo izučilo in sem se nehala vtikovati(kao pametna jaz) Še sama s sabo imam dovolj opravkov.No hotela sem reči - če smo že ravno pri zenu...nekaj malega prebrala..tudi površne sorte Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 2. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 2. maj 2005 Ja, to tud mene moti...berejo o zenu, berejo o duhovnosti, o vsem, ljubezni...Potem pa te zastihajo v hrbet recimo. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 2. maj 2005 Prijavi Deli 2. maj 2005 Jap Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
principesa 2. maj 2005 Prijavi Deli 2. maj 2005 VSAK JE NEKAJ POSEBNEGA PA CEPRAV JE LE MAJHNA PIKICA NA SVETU, VSAK JE NEKAJ POSEBNEGA CETUDI JE TOLIKO LJUDI NA TEM PLANETU. NAJ BO REVEN ALI BOGAT, INVALID, ALI MANIKEN VEDNO BO V SEBI NOSIL POSEBEN ZAKLAD Lep dan vsem.... Citiraj http://www.riversongs.com/Flash/lotsofhugs.html Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 2. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 2. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>beseda ima lahko tudi moc. beseda JE moc - kot je misel energija.Vendar ji ti, ko jo izreces, napises, das moc.ce je kot puhlica, nima moci - je sam beseda.Ce pa si ji 'vcepil' cisto energijo, ima pa moc. nekateri znamo dobro z besedami. kar lahko pomeni, da poznas pac neke 'recepte', variante in jih lohk obracas... vendar tisti, ki je v centru, bo cutil, kdaj je not moc in kdaj je prazno. Tko si jaz razlagam to...Moc je tudi v kvaliteti.Da si brezhiben. Da, ko zacnes slikati, imas v konici copica srce, roko in misel, kot pravijo kitajci. tedaj slika DELA. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 2. maj 2005 Prijavi Deli 2. maj 2005 ha hahaha .. ja, sej :xx!: men pa branje nekako ne gre iz vec razlogov nekako... med njimi je tudi ta, da se potem moj um oprime nove teorije, namesto da se ga pravzaprav naucim izkolpiti cim bolj. ker on bi itak vedno hotel biti glavni. :xx!: ego zaje..an. mah, meditirat bi mogu zacet, pa zmer to sam govorim. priznam. mal zenoslav postat, pa bo. ------------Ja, to tud mene moti...berejo o zenu, berejo o duhovnosti, o vsem, ljubezni...Potem pa te zastihajo v hrbet recimo. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
principesa 2. maj 2005 Prijavi Deli 2. maj 2005 Ena poučna zenovska zgodbica o vzroku in posledici Dvajset menihov in redovnica , po imenu Ešun so se pri nekem Z-Mojstru urili v meditaciji.Ešun je bila zelo ljubka, čeprav je bilo njeno oblačilo skromno in po glavi je bila obrita se je v njo zaljubilo več menihov... Eden ji je celo napisal ljubezensko pismo in jo prosil za srečanje na skrivaj... Ešun na pismo ni odgovorila.Naslednjega dne je Mojster končal pouk, pa je Ešun vstala, se obrnila k menihu, ki ji je pisal ljubezensko pismo in dejala: " Če me res tako zelo ljubiš pridi k meni in me objemi!" Citiraj http://www.riversongs.com/Flash/lotsofhugs.html Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 2. maj 2005 Prijavi Deli 2. maj 2005 kwa? a zato k je skrival al kaj? hotel naskrivaj? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 3. maj 2005 Avtor Prijavi Deli 3. maj 2005 Tale zgodba men ni tolk vsec, konc mi ni...Ne vem, no, saj ni samo oni, saj je tud ona.Jaz bi rekla recimo rajs: ce me res tolk ljubis, mi prinesi rozo...Ne pa - me objemi. Kot da je sam od njega odvisno. Ona se pa pac pusti objemat, sam da jo en dovolj ljubi oz. da zna to dovolj primerno pokazat. Vsec mi je poanta - da ni treba nekaj sniki na skrivaj... ampak za objeme sem pa, ko sta oba za to. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
principesa 3. maj 2005 Prijavi Deli 3. maj 2005 xrosex ja poanta je v dejanjih, ne in ne samo na besedah... No pa še ena bolj razumljiva: (opuščanje kot pot do svobode) Dva meniha sta se vračala domov ob reki, in zagledala dekle,ki ni mogla prečkati reke.Eden od menihov jo je dvignil in varno ponesel čez vodo.... , jo odložil na bregu, in nadaljevala sta skupaj pot naprej. Menih, ki je sam prečkal reko, se ni mogel več zadrževati in je očital bratu :"Mar ne veš, da je dotikanje mladih žensk v nasprotju z našimi pravili?Prelomil si svete zaobljube." Drugi menih je mirno odgovoril:"Brat jaz sem mlado dekle pustil na bregu reke. Jo ti še vedno nosiš s seboj?" Citiraj http://www.riversongs.com/Flash/lotsofhugs.html Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tjazy 3. maj 2005 Prijavi Deli 3. maj 2005 Ali pa tale.. Decek si je zelel plesati sufijski ples.. in je prosil Zen Mojstra ce lahko plese z njimi in je rekel mojster... Najprej se moras 3 dni postiti in nato ti bomo prinesli same dobrote.. Ce si bos takrat se vedno bolj zelel plesati kot jesti.. lahko pleses z nami.. Pa tale.. V vasi sta zivela oce in sin in si je nekoc sin zlomil nogo.. pa so rekli sosodje.. Kaksna nesreca.. Oce pa je rekel.. Sreca ali nesreca.. kdo bi vedel?!Nato so prisli vojaki in iz vasi odpeljali vse mlade moske.. le tega sina z zlomnjeno nogo so pustili in sosedje so spet rekli.. pa so rekli sosodje.. Kaksna sreca.. Oce pa je rekel.. Sreca ali nesreca.. kdo bi vedel?!(in potem se to spet nadaljuje.. ) Zen zgodbe imajo namen da z ukano pretentajo um.. da ga vedno obrnejo cisto okoli. V trenutku ko nekaj naredis kot nekdo od tebe pricakuje, EGO raste.. IN strinjam se s freejem da je problem branje, ker se um oprime teorije.. in potem je vsaka duhovnost nemogoce. Z eno samcato mislijo je nomogoca duhovnost, ker um se vedno deluje. Pokazatelj so sanje.. Ce sanjas.. je um umazan.. Zanimiv je Zen.. ampak je bila ena tema ze o tem.. samo da je bil drugacen naslov.. Citiraj *** SVET JE NAREJEN PREPROSTO *** Tjazy Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
principesa 3. maj 2005 Prijavi Deli 3. maj 2005 *** SVET JE NAREJEN PREPROSTO *** Tjazy res je,v preprostih stvareh se skrivajo čudeži.... )xsamo odkriti jih je treba.... Citiraj http://www.riversongs.com/Flash/lotsofhugs.html Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
coccinelle 5. maj 2005 Prijavi Deli 5. maj 2005 nekaj zen branja, če koga zanima... 101 Zen Stories Citiraj ポローナ Pikapolonica (my blog) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mihela 5. maj 2005 Prijavi Deli 5. maj 2005 IN strinjam se s freejem da je problem branje, ker se um oprime teorije.. in potem je vsaka duhovnost nemogoce. Z eno samcato mislijo je nomogoca duhovnost, ker um se vedno deluje. Zato pa so te anekdote, misli tako zelo pomembne, ker s svojo kratko zgodbo nosijo več modrosti, kot katerakoli teorija. Vse dobro, Mihela Citiraj astrologija ni za to na svetu, da bi strašila...niti ne za to, da bi določala...sam za to je, da nam da vpogled, kako stvari so...dnevni horoskop začetek študijskega leta na AI17. in 18. 9., karmična sinastrija in prognostika v Postojni Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
principesa 5. maj 2005 Prijavi Deli 5. maj 2005 Zato pa so te anekdote, misli tako zelo pomembne, ker s svojo kratko zgodbo nosijo več modrosti, kot katerakoli teorija. Vse dobro, Mihela zato pa je ZEN preprosto -ŽIVLJENJE- Citiraj http://www.riversongs.com/Flash/lotsofhugs.html Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.