Skoči na vsebino

ZEN

Marsa

Recommended Posts

<{POST_SNAPBACK}>saj to je v bistvu svetopisemski: ne skrbi za jutri, kajti jutrisnji dan bo imel svojo skrb... dnevu zadostuje njegova lastna tezha...

In od kje točno si to povzela? Oziroma, a si to čist prav povzela? Al pa je mogoče tvoj povzetek zgolj odraz tvojega predsodka. Recimo tkole, hipotetično. Če ti kdo reče, da si ne delaj preveč skrbi, ti je to kul. Če pa je to isto svetopisemsko, maš takoj občutek, da te hoče nekaj obteževat in obtoževat. Mogoče bi mogla probat kaj razumet tako kot je dano, brez tega, da si obtežena s predsodki.

Prišel bo čas, ko bodo ljudje spoznali,

da je samo ena čreda, in samo en pastir.

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 143
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

<{POST_SNAPBACK}>In od kje točno si to povzela? Oziroma, a si to čist prav povzela? Al pa je mogoče tvoj povzetek zgolj odraz tvojega predsodka. Recimo tkole, hipotetično. Če ti kdo reče, da si ne delaj preveč skrbi, ti je to kul. Če pa je to isto svetopisemsko, maš takoj občutek, da te hoče nekaj obteževat in obtoževat. Mogoče bi mogla probat kaj razumet tako kot je dano, brez tega, da si obtežena s predsodki.

Mojega predsodka?

Ne vem, kje sem vzela za LK, no zdaj je tud na LN - odtod.

Sploh me nisi razumel, vidim. Kao ti si postekal, da jaz kritiziram krscanstvo iz tega - jaz pa sem sam *primerjala* pristopa...

Pa se mi ne da razlagat, ker sem bila najbolj jasna kot sem bila lahko.

Jaz imam zelo mal predsodkov.

Sploh mi je vsec ta rek (sicer ga ne bi imela pri LN citatih, kjer NOBEDEN ni brez veze tam).

Ja, prav imas, sem pa za bolj lahkotno obravnavo. Taka pac sem. xyesx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Jaz se tudi hranim z reki iz svetega pisma, s prispodobami predvsem, ker so tako pisane in vsestranske, dialektične.

Pa mi je bil dolgo trn v peti ravno to trpljenje, zato je zame velika noč bolj spomin na trpljenje, kot karkoli drugega in zanimivo, da vedno v tistem času doživljem neko notranjo krizo.

Zdi se mi, da je zelo okej, če vzamemo od življenja vse tudi napor in tudi težave, vendar se strinjam z Marso, da če pozornos usmerjamo na to, kako zelo težko je življenje, kako je treba sprejeti svoj križ in nostiti, dobimo napačno sliko življenja, isto situacijo lahko pogledamo na drugačen način.

Predvidevam, da je to tako, ker Jezus in Jezusovi učenci izhajajo iz židovstva, Jahve ali kako mu je že ime, pa je pravi Saturn , no neastrologško rečeno, trplenje, morala odgovornost in tako naprej, avtomatično neka pravila in težina.

Moje malo mnenej.

astrologija ni za to na svetu, da bi strašila...niti ne za to, da bi določala...sam za to je, da nam da vpogled, kako stvari so...

dnevni horoskop

začetek študijskega leta na AI

17. in 18. 9., karmična sinastrija in prognostika v Postojni

<{POST_SNAPBACK}>Mojega predsodka?

Ne vem, kje sem vzela za LK, no zdaj je tud na LN - odtod.

Sploh me nisi razumel, vidim. Kao ti si postekal, da jaz kritiziram krscanstvo iz tega - jaz pa sem sam *primerjala* pristopa...

Pa se mi ne da razlagat, ker sem bila najbolj jasna kot sem bila lahko.

Jaz imam zelo mal predsodkov.

Sploh mi je vsec ta rek (sicer ga ne bi imela pri LN citatih, kjer NOBEDEN ni brez veze tam).

Ja, prav imas, sem pa za bolj lahkotno obravnavo. Taka pac sem. xyesx

Mogoče predsodek ni najbolj primeren izraz. Bi blo bolš predpostavka, vnaprej ustvarjena slika, ki vpliva na razumevanje.

Sem pogledu pod citate v LN, je naveden vir nova zaveza, ampak ta citat ni iz nove zaveze. Že po slogu bol paše v staro zavezo.

Sam primerjaš pristop. Pa še zakluček potegneš. Ne skbi za jutri ti ni dost lahkotno, ker omenja, da ima jutri svojo lastno težo. A če se ukvarjaš z zenom, pa jutri nima nobene teže? Oziroma te to ne skrbi. Ampak to je rečen že v tem citatu. V čem je potem zen lahkotnejši?

Ampak tega citata ni niti v stari zavezi. Sem pogledu v biblijnet (po klučnih besedah), pa ga nism najdu. Če se motim, bi te prosu, da navedeš, kje naj bi bil.

Sem pa najdu nekaj podobnega. "Otrok, ne nalagaj si preveč skrbi v svojem delovanju; če jih boš kopičil, ne boš ostal brez krivde. Če se boš še tako gnal, cilja ne boš dosegel; ne boš ušel, če boš še tako hitel."

Ampak tuka ne gre samo zato, da ne skrbi za jutri, temveč na slošno ne si nalagat preveč skrbi. In nič ne omenja teže jutrišnega dne. Krivda pa je zgol posledica kopičenja skrbi.

Pa še tale; "Pravični pa živijo v večnosti, njihovo plačilo je v Gospodu, zanje skrbi Najvišji."

haha, zdaj ti bom lohk devico naprej metala, ko imam ta podatek, ki ti tolk blazno not pases. :P ;)

kaj si zapel tolk - aja, a da ni? hvala ker si povedal, pojma nimam, kje sva to dobila. x:Ix

Ne stekam, v cem je kaksen problem.

ce sem jaz ze kupila zen, zakaj mi prodajas krscanstvo? x:o)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Men se zdi da ja dobro, kljub vsemu vzpostaviti nek zdrav odnos s krščanstvom, samo zato ker večinoma izhajamo iz njega, potem pa seveda po svobodni volji izbirati kaj nam je bližje.

Veš tradicija je zelo močna stvar, to živi v človeku in če že živi naj bo poštelano in usklajeno.

Vse dobro,

Mihela

astrologija ni za to na svetu, da bi strašila...niti ne za to, da bi določala...sam za to je, da nam da vpogled, kako stvari so...

dnevni horoskop

začetek študijskega leta na AI

17. in 18. 9., karmična sinastrija in prognostika v Postojni

ja. v ljubljani na trznici lohk kupim lepo zdravo avtohtono ljubljansko kristalko. xyesx

sam smo pa v casu in prostoru, ki/kjer dobim na trznici tud ingver. xyesx

x;)x

recimo da sem kristalke ze mal sita. :D ;)

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>ja. v ljubljani na trznici lohk kupim lepo zdravo avtohtono ljubljansko kristalko. xyesx

sam smo pa v casu in prostoru, ki/kjer dobim na trznici tud ingver. xyesx

x;)x

recimo da sem kristalke ze mal sita. :D ;)

Sam tvoj organizem se je v tolk in tolk 10 generacij definitivno bolj adaptiral na kristalko, kokr pa v kvecjemu nekaj generacijah na ingver...

Kerokoli religijo ze furas je v evropski kulturi itak eden od temeljev zidovsko/krscanski vrednote in norme, ki nas hoces-noces se kako zaznamujejo.

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

to je res, sam sem ze tolkrat o tem, da se mi ni dal nalozit (pa se ven sem sibala)... imam svoje mnenje o tem - da sem jaz TU in torej furam med in glino in sol in tole... Tako da se strinjam s tabo v temle jasno.

to sem sam ponazorila, mal slabo ocitno... sam se mi ne da cesa drugega zmisljevat zdaj. :)

Pac. Saj tud jaz nisem 'cist od tu', pac pa sem mix - zakaj ne bi bila to moja kvaliteta ravno? :vio:

Men je krscanstvo (ideja) cist kul (sicer se ne bi samoiniciativno v lastni reziji pri 8. letih *ucila verouk* prek prijateljicinega ucbenika nekega)...

Torej, nimam problemov s tem..

Zakaj ste verni tule tolk obcutljivi.. xrolleyesx

Cim reces kaj, karkoli, ki sam namigne, da krscanstvo recimo ni cist tolk ok kot naj bi blo, priletite eni in prec litanije in propaganda - to je zoprno. :o|o:

A lohk jaz tle bluzim kolikor mi pase recimo?

Zakaj bit tko resni?

Evo zato.

men se ne da poglabljat v zgodbe. jaz se poglabljam v lajf, ki je sam po sebi ena sama zgodba.

Zaljivo pa mi je pripisovati da sem otok sredi svojih ljudi.

kajti saj se vidi, kako in kaj - tako da je tole, da moram karkoli utemeljevati ali zagovarjati, brez veze. xyesx

Picasso

Sej te razumem, sam se mi je zdela fajn luknja v argumentu, pa sem vskocil!! :vragec: :vragec: :vragec:

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

ne bos verjel, sam sem na TOCNO TOLE pomislila, pa kot pravim, se mi ni dal (pa mal pocakala, ker pravzaprav sem pa pricakovala kaj tacga, sam ne od tebe, pac pa od - guess who!! - emanuela jasno! x:Dx)

na ingver pa drugac ne shizim, kar pomeni, da sem res dala slabo primerjavo.

Okol paradajza bi se lohk pa ze kregal. :P :vragec: x;)x

Picasso

Paradajz nima brez veze tazga imena-se strinjam!!Kot otrok sem mel sam dva letna casa, cas v letu ko se je paradajz in cas v letu ko paradajza ni-ni. x:Dx

Me pa veseli, da nisi vzela tega na hard!Po mojem mors bit kar faca! :palec:

Frank Zappa

<{POST_SNAPBACK}>žKot otrok sem mel sam dva letna casa, cas v letu ko se je paradajz in cas v letu ko paradajza ni-ni. x:Dx
Taka sem jaz se zdaj! xDDx

Bos morda kdaj kje videl kje kake moje hvalnice paradajzu (preden reces da je to cist nekaj druzga zdaj, naj ti povem, da imam v mislih sam Pravega, ki ga ze vec let kupujem pri enem kmetu in ga poleti pojem na tone. Ker shizim in glej!!! Ima ful kalija in je (tud zato) dober za srce, sploh zame, ki malo jem pa mi lohk pade raven kalija. xyesx

in jaz glih shizim. A ni mega? x8Dx

Pa ko mi manjka zelez, shizim pa na peso.

pa tko.

Vcas sem pozimi shizila pa cist na zelje, zadnja leta pa ne.

In sem jasno ugotovila zakaj.

ker furam agrume torej ze dost dobim tako C vitamina kot tudi vlaknin in tega, creslovin raznih in vsega, rudninskih snovi.

Sam jaz sem preprost clowk, ki ne mara teorij. xyesx

Aja ne, zamerljiva pa jaz nisem, ker se mi zdi brez veze in skoda cajta in vsega...

Pa se prepovrsna sem.

Sem prepricana nekak v lajfu, da se da s clovekom vse zmenit, ce mu pristopis na cloveski nacin, kajti vsi smo ljudje, vsi pod kozo krvavi, zatorej mi nic cloveskega ni tuje. :palec:

Zakaj bi pol bile kake zamere?

pa se nekaj - jaz ce nekaj recem, je to tko. Ni fraza, pa cetud se slisi, bog pomagaj....

Faca? xDDx Hvala, jemljem kot kompliment - ne vem ce sem... najbrz pac ze mal... sebi se zdim najbolj mozno preprosta (sam drugim se pa ne zdim taka). x:)x

Picasso

Jah jaz tako zelo natancen pr paradajzu nisem-se ga vsekakor prej kot tam okoli aprila ne dobiti tapravega paradajza, itak je pa najboljsi tist z domacega vrta. Pa ce ga nardim v solati z velik cebule, paprike in megadozami drobnajaka...pol sem res v paradizu.

Sej to da si preprosta, da si kar si, te dela faco. Da si kle in zdaj in da te boli k... Do tle moram jaz se priti.

Frank Zappa

Ko se že v tej temi toliko govori o krščanstvu, o veri, o občutljivosti nekaterih...

Sem pred časom poslušal neko pridigo( v cerkvi!) Mal sem že pozabil o čem točno je bila, nekaj o odnosih med ljudmi...

Zapomnil sem si pa tole: Ljubi svojega Boga

Ljubi svojega bližnjega bolj kakor samega sebe

Samo to Nič drugega

Vsi zakoni, pravila, predpisi so samo izgovori ker tega ne znamo... xsrcx

Ampak lahko se pa naučimo, mar ne? xsrcx xsrcx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

<{POST_SNAPBACK}>haha, zdaj ti bom lohk devico naprej metala, ko imam ta podatek, ki ti tolk blazno not pases. :P ;)

kaj si zapel tolk - aja, a da ni? hvala ker si povedal, pojma nimam, kje sva to dobila. x:Ix

Ne stekam, v cem je kaksen problem.

ce sem jaz ze kupila zen, zakaj mi prodajas krscanstvo? x:o)x

Si vidla kdaj v filmih, ko policija vedno opozori človeka, da lahko vse, kar reče, uporabijo proti njemu. Če ga ne opzorijo, potem tega ne smejo uporabiti. Se prav, nič mi ne smeš device naprej metat x:Dx , me nis opozorila na to x:)x .

Pa saj ti nič ne prodajam krščanstva, sam s tvojim mnenjem, da je ves čas ena teža in krivda se ne strinjam. Vidš, sam za to gre. Resda se omenja teža jutrišnega dne, ampak pred tem tud ne skrbi za jutri, težavno pa se je preveč obremenjevat.

Sicer pa mamo tako in tako zagotovoljeno ustavno versko svobodo. x;)x

ker pravzaprav sem pa pricakovala kaj tacga, sam ne od tebe, pac pa od - guess who!! - emanuela jasno! x:Dx)

Sevede, si s prispodobo hotla povedat, da si se cel življenje ukvarjala s krščanstvom, pa si se mal navličala pa vrgla v zen budizem. x:Dx

<{POST_SNAPBACK}>Men se zdi da ja dobro, kljub vsemu vzpostaviti nek zdrav odnos s krščanstvom, samo zato ker večinoma izhajamo iz njega, potem pa seveda po svobodni volji izbirati kaj nam je bližje.

Veš  tradicija je zelo močna stvar, to živi v človeku in če že živi naj bo poštelano in usklajeno.

Vse dobro,

Mihela

Ne sam zato ker večinoma ishajamo iz njega, ampak predvsem zato, ker je to vredu. In za zdrav odnos je pomembno tudi razumevanje.

<{POST_SNAPBACK}>Sam jaz sem preprost clowk, ki ne mara teorij. xyesx

Pri krščanstvu po moje sploh ne gre za nekakšno teorijo, pač pa za (v prispodobi podane) informacije iz visokega duhovnega sveta.

<{POST_SNAPBACK}>Ne sam zato ker večinoma ishajamo iz njega, ampak predvsem zato, ker je to vredu. In za zdrav odnos je pomembno tudi razumevanje.

Prava ljubezen je brezpogojna. Ce vidis, da bi bila oseba, ki jo sicer ljubis srecnejsa z nekom drugim jo (ce je to brezpogojna in nesebica, se pravi prava ljubezen) pustis, da je srecna z drugim.

Podobno je z odnosom drugih ljudi do boga. Ce ti resnicno ljubis svojega Boga (oz. to energijo, prepricanja...) in vse ljudi, se pravi brezpogojno in ne isces skozi izbiro religije le potrditev svoje vecvrednosti, potem bos sposoben sprejeti dejstvo, da do tega menage a trois-ja (ti-tvoj bog-potencialni vernik), katerega si si obetal in bi bil po tvojem zelo dober tudi za potencialnega vernika pac ne bo prislo in da je potencialni vernik srecnejsi z drugim bogom in orgijah... x:Dx

Frank Zappa

glede na to, da je tema zen, govora pa je pretežno o krščanstvu...

A university student while visiting Gasan asked him: "Have you even read the Christian Bible?"

"No, read it to me," said Gasan.

The student opened the Bible and read from St. Matthew: "And why take ye thought for raiment? Consider the lilies of the field, how they grow. They toil not, neither do they spin, and yet I say unto you that even Solomon in all his glory was not arrayed like one of these...Take therefore no thought for the morrow, for the morrow shall take thought for the things of itself."

Gasan said: "Whoever uttered those words I consider and enlightened man."

The student continued reading: "Ask and it shall be given you, seek and ye shall find, knock and it shall be opened unto you. For everyone that asketh receiveth, and he that seeketh findeth, and to him that knocketh, is shall be opened."

Gasan remarked: "That is excellent. Whoever said that is not far from Buddhahood."

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

Evo zato.

men se ne da poglabljat v zgodbe. jaz se poglabljam v lajf, ki je sam po sebi ena sama zgodba.

Saj res, zgodbe. Ne gre tolk za zgodbe, ki bi se zgodile, ampak bol za duhovne prispodobe, ki pokažejo na višje zakonitosti duhovnega sveta.

Men je najbol všeč prispodoba o vinogradniku, ki je imel velik vinograd. Takoj zjutraj je najdu skupino ljudi, jim ponudil delo in en goldinar plačila, pa so ljudje šli in delali. Opoldne je najdu drugo skupino ljudi in jih tudi najel. Eno uro pred večerom pa je najel še tretjo skupino ljudi. Ko pa je padla noč, pa je VSEM plaču en groš. Pa so se jutranji pritožil, kako so lahko tisti, ki so delali eno uro v večernem hladu dobili tolk kot oni, ki so delali cel dan v najhuj vročini. "Saj sem vam plaču tolk, kot smo se zmenil. S svojim dnarjem pa delam kar čem. Kaj se pol pritožujete?" In na to ta jutranji niso mel več kaj rečt.

Ampak, zakaj mi je ta prispodoba sploh všeč? Po moje sem se poistovetu s tistimi večernimi, ki so delal urco v prijetnem hladu, pa dobil polno plačo x:Dx x;)x .

Gasan remarked: "That is excellent. Whoever said that is not far from Buddhahood."

[/color]

Blizu je lahko blizu zadaj, lahko pa tudi mal spredaj x:)x .

<{POST_SNAPBACK}>Saj res, zgodbe.

...

Men je najbol všeč prispodoba o vinogradniku, ki je imel velik vinograd. Takoj zjutraj je najdu skupino ljudi, jim ponudil delo in en goldinar plačila, pa so ljudje šli in delali. Opoldne je najdu drugo skupino ljudi in jih tudi najel. Eno uro pred večerom pa je najel še tretjo skupino ljudi. Ko pa je padla noč, pa je VSEM plaču en groš. Pa so se jutranji pritožil, kako so lahko tisti, ki so delali eno uro v večernem hladu dobili tolk kot oni, ki so delali cel dan v najhuj vročini. "Saj sem vam plaču tolk, kot smo se zmenil. S svojim dnarjem pa delam kar čem. Kaj se pol pritožujete?" In na to ta jutranji niso mel več kaj rečt. ...

saj res, lajf! xDDx

... ko sem se prisla menit za job (*sloganje* po telefonu x;)x zlo krscansko, a ne? :vragec:), so rekli: tkole je, dela se vsak dan 8 ur, vsako drugo soboto in eno nedeljo mesecno.

Sem jaz rekla: tkole je, delala bom 4 ure dnevno, sobote mi ne disijo, ampak ok, vazi, ob nedeljah ne *slogam*, torej ob nedeljah me ni 'in'.

So rekli, ja sam...

sem rekla, ja sam... xnckrivx

No so me sprejeli pod mojimi pogoji.

Ko sem sla dam po 4 urah, se je kdo nasel in mal navrgel, ces ta gre pa dam.

Jaz se obrnem na stolu, direkt vanjga pogledam, po moznosti pozugam s kakim prstom in recem: jaz sem se tko zmenila. xyesx

Ti si se pa tko kot si se.

Pa so bli tih. xyesx

Ne, on je vse obljubljal, v rit lezel, vse je sprejel...

Jaz pa ne - jaz pa tolk kot lohk, kot bom dajala od sebe.

Sem pa dajala pac vse.

Tedaj. Dokler nisem imela dost.

'Zacni na zacetku.

Potem nadaljuj, dokler ne prides do konca.

Potem nehaj.'

(L. Caroll)

Aja, to ni zen.

sam je pa dobr, a ni? :vragec: xDDx

Picasso

al pa tud ne, se stekam s sefi drgac, sam moram nekak se pririnit mim butastih birokratov. x:o)x

direktnega. to vedno pali.

sam ves kaj ti povem - tale sef je pr men ze itak zdavnaj fired.

ce ze, si raj bila gejtsa izberem, k je vsaj skorpijon. ;) :P

Picasso

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...